Studenter i Peking. Mark Schiefelbein / TT NYHETSBYRÅN
Den globala konjunkturen

Bedömare: Kina enda stora ekonomin med tillväxt i år

Kina kommer vara den enda stora ekonomin som uppvisar tillväxt i år, enligt ekonomiska bedömare.

Orsaken är delvis att landet drabbades av coronaviruset tidigare än andra. Enligt en analytikerenkät från AFP återhämtade sig Kina i det andra kvartalet – detta efter landets första konjunkturnedgång på decennier.

Bedömningen är att Kinas tillväxt kommer landa på 1,7 procent det innevarande året. Även om siffran är låg är den betydligt högre än för många av de länder som fortfarande kämpar mot virusutbrottet, skriver nyhetsbyrån.

Kina är efter USA världens största ekonomi.

Toppnyheter

Magdalena Andersson (S). Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
De svenska krispaketen

Ansökningstiden för omställningsstöd förlängs

Regeringen öppnar för att förlänga ansökningstiden för omställningsstödet, som i nuläget löper ut den sista augusti. Det uppger finansminister Magdalena Andersson (S) för Studio Ett.

– Det har ju varit regeringens attityd hela tiden att vi lyssnar på olika inspel, säger hon.

SVT Nyheter rapporterade i helgen att endast 621 miljoner kronor har delats ut jämfört med väntade 39 miljarder. Samtidigt har endast 11 700 företag ansökt om stödet av 180 000 företag som möter dess kriterier, enligt regeringens beräkningar.

En möjlig förklaring, som lyfts fram av företagarorganisationen Företagarna, är att ansökan är krånglig. Men de många uppgifterna är nödvändiga, enligt finansministern.

– Det är ju ändå skattebetalarnas pengar som ska betalas ut och då är det också viktigt att vi har en viss kontroll, säger hon till Sveriges Radio.

Omställningsstödet är ett bidrag på minst 5 000 kronor och som mest 150 miljoner kronor som kan betalas ut till företag som med anledning av covid-19 förlorat mer än 30 procent av sin nettoomsättning under mars och april i år.

3 tim
Drottninggatan i Stockholm.  Simon Rehnstr m/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Krisstöden fasas ut – trots osäker återhämtning

Trots uppgifter från flera håll att coronapandemins effekter kommer att påverka ekonomin lång tid framöver fasas nu flera krisåtgärder ut, skriver Dagens Industri.

En av de mest pressade frågorna är arbetsmarknaden som enligt arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) ”är det allvarligaste krisläget vi har i modern tid”.

Sedan i fredags går det inte längre att korttidspermittera upp till 80 procent av arbetstiden, hyresrabatter och sänkta arbetsgivaravgifter är några av de åtgärder som tagits bort.

Anders Ferbe, regeringens coronasamordnare, menar att bland annat permitteringarna och omställningsstöden borde finnas kvar.

– Det besked jag får ifrån alla branscher är att man vill att korttidspermitteringarna finns kvar permanent, säger han till DI.

Igår 06:43
Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Regeringens stödpengar till företag går inte åt

Coronastödet efterfrågas inte i den utsträckning som regeringen hade trott, rapporterar SVT. I flera av stöden har företagen hittills bara fått en bråkdel av pengarna. Totalt avsattes 39 miljarder kronor till företag som förlorat minst 30 procent av omsättningen under mars och april men endast 621 miljoner har beviljats.

Regeringen gjorde också bedömningen att 180 000 företagare skulle kunna få ta del av stödet men endast drygt 11 000 har ansökt.

– Antingen väntar man med att söka, eller också är behovet mindre än vi trodde därför att de svenska företagen går bättre än vi befarade, säger Magdalena Andersson (S) till SVT.

Tiden för att ansöka om stöden går ut 31 augusti.

2 aug
Läs mer om De svenska krispaketen
Torbjörn Johansson, LO.  Maja Suslin/TT / TT NYHETSBYRÅN
Avtalsrörelsen

Näringslivets drag: Nollbud i förhandlingarna

I pandemins spår ställdes vårens avtalsrörelse in och avtalen mellan fackförbund och arbetsgivare förlängdes till hösten.

Först ut är industrin som ska vara färdigförhandlad 31 oktober och enligt Mattias Dahl, vice vd för Svenskt näringsliv, verkar arbetsgivarnas första löneökningsförslag hamna på noll procent, rapporterar Sveriges Radio Ekot.

– I en sån här situation, då är det klart att vi inte kan utesluta ett nollbud, säger han till Ekot.

LO däremot avvisar argumenten Dahl lägger fram. Enligt Torbjörn Johansson, avtalssekreterare på LO, finns det ”alltid en anledning” till att inte höja lönerna.

37 min
undefined

Sämre löneutveckling – äts upp av pandemin

Sju av tio arbetstagare räknar med klena löneökningar när avtalsförhandlingarna drar igång under hösten, visar en undersökning från Skop, rapporterar Arbetsmarknadsnytt.

Lågt ställda löneförväntningar sedan tidigare når nu bottennivåer. Örjan Hultåker, ekonom och sociolog på Skop, konstaterar att 20 och 30 procent brukar tro på en långsam löneutveckling. Nu är det en fördubbling,

– Löneförväntningarna går ner på samma sätt som de gjorde under finanskrisen 2008–2009, men de har sjunkit djupare den här gången. När man tror att landets ekonomi ska gå ner slår det igenom på löneförväntningarna.

Att pessimismen griper omkring sig hos löntagarna är en självklarhet när pandemin härjar. Löneökningar som under 1990-talet är inte att förvänta sig, enligt Hultåker.

Han spår även att löneglidningen minskar och att strejkviljan mattas av om arbetslösheten är hög och företag riskerar att slås ut om de höjer lönerna mer än de har råd med.

– Lönerna lär inte höjas över avtalen och det finns en stor förståelse hos de anställda i det här läget, säger han till Arbetsmarknadsnytt.

20 jul
LO:s föreslagna ordförande Susanna Gideonsson och Stefan Koskinen. TT
undefined

A-kassa och omställning på bordet i las-förhandlingar

När arbetsmarknadens parter återupptar förhandlingarna om arbetsrätten i augusti kommer även frågan om en ny a-kassa och omställning att ligga på bordet. Det rapporterar Arbetet med hänvisning till ett pressmeddelande från Almega.

Tre arbetsgrupper har under flera månader utrett hur förändringar skulle kunna göras inom las, a-kassa och omställning vid uppsägning.

– Vi kommer behandla de tre områdena som en helhet. Arbetsgruppernas tre rapporter kommer till och med att slås samman till ett enda dokument för att förhindra att vissa delar ska få vingar, säger Stefan Koskinen, förbundsdirektör för Almega Tjänsteföretagen.

12 jun
Läs mer om Avtalsrörelsen
Rikard Larsson intervjuas 7 juli/Arkivbild. Ali Lorestani/TT / TT NYHETSBYRÅN
Migrationspolitiken i Sverige

MP vill förhandla igen – S och L säger nej direkt

Socialdemokraterna står bakom det mesta i Migrationskommitténs förslag om att göra den tillfälliga asyllagstiftningen permanent medan Miljöpartiet är missnöjda med nästan allt, rapporterar Sveriges Radio Ekot.

MP hoppas på att få möjlighet att förhandla fram en ny uppgörelse med V, C och L i höst. Regeringskollegan S är inte intresserade av förhandla på nytt med MP.

– För oss socialdemokrater är det viktiga att vi har en lagstiftning som gör att vi inte kommer tillbaka till en situation som vi befann oss i 2015, säger Rikard Larsson, S-ledamot i kommittén, till radion.

Även L tackar nej till nya förhandlingar med MP.

17 min
Arkivbild: Asylprocess på Migrationsverket i Solna. Väntsal för asylsökande Marcus Ericsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Migrationsförslaget: Behåll den skärpta politiken

Migrationskommitténs kommande förslag om ändringar i utlänningslagen kommer i stort att innebära att den tillfälliga utlänningslagen från 2015 blir permanent, rapporterar Ekot i Sveriges Radio.

Förslagen, som innebär en skärpt politik jämfört med hur det var före 2015, splittrar regeringen. Medan Socialdemokraternas ledamot Rickard Larsson i huvudsak tycker förslaget är bra säger Miljöpartiets Annika Hirvonen Falk att partiet kommer att reservera sig.

– För att det är en inhuman politik.

Hur övriga partier ställer sig till det föreslagna betänkandet är inte känt, enligt TT.

Igår 18:03
Läs mer om Migrationspolitiken i Sverige
Alex Brandon / TT NYHETSBYRÅN
Kritiken mot Tiktok

Trump: Tiktok-OK – i utbyte mot andel av summan

I utbyte mot att Microsofts köp av Tiktok ska få grönt ljus i USA, måste det amerikanska finansdepartementet få en del av köpeskillingen som Microsoft betalar. Det sa presidenten själv under en presskonferens på måndagen, enligt Financial Times.

Trump uppgav att han framfört sitt krav om att få ”en väldigt stor procentandel” av beloppet när han talade med Microsofts vd Satya Nadella i telefon i helgen.

– USA bör får en väldigt stor procentandel av det där priset, eftersom vi gör det möjligt. Det skulle komma från försäljningen, som ingen annan skulle tänka på förutom jag, men det är så jag tänker och jag tycker att det är väldigt rättvist, sa han enligt tidningen.

Tidningen noterar att Trumps föreslagna upplägg inte existerar sedan tidigare, och att Vita huset avböjt att kommentera hur det skulle fungera i praktiken.

Ägarbolaget Bytedance värderar Tiktok till 50 miljarder dollar.

2 tim
Alex Brandon / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Källor: Microsoft lägger Tiktok-samtalen på is

Microsoft uppges ha pausat förhandlingarna om att köpa Tiktoks amerikanska verksamhet från kinesiska Bytedance, efter att president Donald Trump i fredags sa att han var emot affären och stod i begrepp att bannlysa den i USA. Det uppger källor för Wall Street Journal.

Microsoft och Bytedance trodde att de grova dragen i en uppgörelse skulle kunna vara färdiga till måndag – men Trumps utspel tog dem på sängen, säger en källa till tidningen.

Källorna uppger för WSJ att förhandlingarna mellan Microsoft och Bytedance inte är döda, men att parterna nu väntar på att få mer klarhet i Vita husets linje innan man går vidare.

Osäkerheten är nu stor över vad som egentligen ska hända med den omåttligt populära videodelningsappen i USA, efter de senaste dagarnas turer, konstaterar TT: Ska den bannlysas, säljas eller knoppas av?

2 aug
Läs mer om Kritiken mot Tiktok
statsepidemiolog Anders Tegnell. Naina Helén Jåma/TT / TT NYHETSBYRÅN
Coronavirusets spridning – Sverige

Anders Tegnell: ”Man kan aldrig luta sig tillbaka”

I Sverige minskar antalet nya bekräftade coronafall, men när skolor öppnar och många kommer tillbaka från semestern räds många för att smittspridningen ska ta fart igen.

– Lärdomen från Europa är att man aldrig kan luta sig tillbaka och tro att det här är över, säger statsepidemiolog Anders Tegnell till Aftonbladet Daily.

Inför hösten menar Tegnell att det är viktigt för både Folkhälsomyndigheten och regionerna att hålla koll på vilka förändringar som uppstår och att satsa på att bryta nya smittkedjor.

1 tim
Arkivbild: En elev i Bryssel spritar händerna inför skoldagen.  Francisco Seco / TT NYHETSBYRÅN
undefined

KI-forskare: Tygmunskydd kan minska virusspridning

En studie av 25 artiklar om de filtrerande egenskaperna hos tygmunskydd visar att användning kan minska spridningen av virus. Det har en forskargrupp från Karolinska institutet i Stockholm och McMaster University i Kanada kommit fram till, rapporterar TT.

Forskargruppen har inte direkta bevis på att munskydden minskar överföringen av det nya coronaviruset, eftersom det skulle kräva oetiska kliniska tester. Men, säger Juan Jesus Carrero, professor i epidemiologi vid KI: den litteratur som de funnit visar tydligt att munskydd kan minska spridningen av virus och skydda bärarna.

– Dessa bevis bör vara mer än tillräckliga för att rekommendera användningen av munskydd, säger han i ett pressmeddelande.

Igår 18:44
Läs mer om Coronavirusets spridning – Sverige
Minnesplatsen/lärarna Jimmie Bergfors (t.v.) och Toby Brett (t.h.). TT
Mordet i Botkyrka

Läraren: ”Att komma hit tillsammans var viktigt”

Lärare, elever och elevers föräldrar samlades på måndagen vid minnesplatsen i Botkyrka där en 12-årig flicka sköts ihjäl natten till söndag.

– Det har varit väldigt varierande reaktioner. Många är ledsna och i chock. Men att komma hit tillsammans var viktigt, även för oss. Vi behöver också få ta farväl, säger läraren Toby Brett till TT.

Skolan flickan gick på beskrivs som liten, familjär och där alla kände alla. Toby Brett har haft hand om flickans klass i tre år. Av personer på minnesplatsen beskrivs flickan som social och omtyckt. Hon syntes och hördes, förklarar de.

– Hon var så driven. Så vaken. Hon kunde se om någon annan var ledsen eller mådde dåligt. Det var så mycket liv i henne, säger Toby Brett.

2 tim
Blommor och ljus på platsen där en 12-årig flicka sköts ihjäl vid en bensinmack i Hallunda i Botkyrka, söder om Stockholm natten mot söndagen. Stina Stjernkvist/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Vännerna: ”Hon förtjänade inte det här, hon var snäll”

Den 12-åriga flickan som sköts ihjäl vid en bensinmack i Botkyrka natten till söndag beskrivs av vännerna som en glädjespridare som alltid kommer att finnas i deras hjärtan, skriver Ekot.

– Hon var en speciell tjej. Det finns en stor sorg hos oss just nu. Hon förtjänade inte det här, hon var en jättesnäll flicka, säger en av vännerna.

Flera av vännerna säger också att de inte känner sig lika trygga längre.

10 min
Skärmavbild från SVT. NOA-chefen  SVT
undefined

Noa-chefen: Polisen ensam kan inte få bukt med det

Det behövs fler som hjälper till för att få ett stopp på skjutningarna. Det säger Stefan Hector, tillförordnad chef på polisens Nationella operativa avdelning, NOA, i SVT:s Aktuellt. För varje kriminell polisen griper finns det någon som är beredd att ta dennes plats, det menar han är en anledning till att skjutningarna inte minskar.

– Tillväxten in i de här miljöerna är så stor så att polisen ensam kan inte få bukt med det. Flera måste hjälpa till och då framför allt att bryta tillväxten in i de här miljöerna, säger han.

Hector säger också att tröskeln för att använda grovt våld i de kriminella miljöerna har sjunkit.

Igår 21:53
Läs mer om Mordet i Botkyrka

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer
Professor Johan von Schreeb/Iva. TT
Coronavirusets spridning – globalt

Professor: ”Tror inte vi har nått coronapeaken än”

Faran med coronaviruset är långt ifrån över, anser Johan von Schreeb, professor i global katastrofmedicin, som beskriver pandemin som ett maratonlopp för hela världen. Det säger han till SVT:s Aktuellt.

Trots att pandemin pågått i åtminstone över ett halvår menar von Schreeb att vi än så länge är tidigt i pandemin och att den inte blommat ut fullt än. På frågan om vi har nått peaken svarar han:

– Nej, det tror jag inte vi har gjort.

3 tim
Sjukvårdspersonal i Brasilien. Eraldo Peres / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Över fem miljoner smittade av covid-19 i Latinamerika

Över fem miljoner har bekräftats smittade av coronaviruset i Latinamerika och Karibien, skriver AFP. Hittills har över 200 000 personer dött av covid-19 i regionen.

Över hälften av fallen – 2,8 miljoner – har rapporterats i Brasilien som också har över 94 000 dödsfall.

Näst värst drabbat i regionen är Peru där det dagliga antalet fall nästan fördubblats från 3 300 till 6 300 sedan resor med buss och flyg återupptogs för en månad sedan.

3 tim
USA:s president Donald Trump. Alex Brandon / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Trump: USA har klarat sig lika bra som andra länder

President Donald Trump hävdar att USA har klarat sig ”lika bra som andra länder” ur coronapandemin – trots att landet passerat 4,7 miljoner bekräftat smittade. Det sa han under Vita husets pressbriefing under natten.

Bland annat nämner han Spanien, Tyskland, Frankrike, Australien och Japan som länder där viruset fått ett ”betydande uppsving”. Men den totala sjukdomsfrekvensen i både Australien och Japan är betydligt mindre än den katastrof som sveper över USA, skriver The Guardian.

– Jag tycker att vi gör väldigt bra ifrån oss, lika bra som vilket annat land som helst.

Presidenten gav också intrycket av att inget otalt fanns mellan honom och Vita husets koordinator för coronakrisgruppen, Deborah Birx, trots deras tidigare ordstrid.

3 tim
Läs mer om Coronavirusets spridning – globalt