TT
Regelkrånglet

Baylans vapen mot akuta krånglet: ”Vill lyssna in mig ordentligt”

Sverige får skarp kritik från OECD för att regelarbetet går åt fel håll. Samtidigt blir företagare allt mer desperata och kräver åtgärder. Men näringsminister Ibrahim Baylan tänker inte hasta fram. ”Ännu så länge åker jag fortfarande runt och träffar företagare”, säger han till fPlus.

Sverige tycks sjunka längre och längre ner i krångelträsket. Regering efter regering har lovat underlättnader i regelbördan för Sveriges företagare – men vi marscherar raskt i motsatt riktning. Senaste OECD-rapporten Regulatory Policy Outlook 2018, som jämför regelbördan internationellt, visar att Sveriges ansträngningar att minska regelbördan har stannat upp, medan länder som Storbritannien, Nederländerna och Tyskland går framåt.

Stefan Löfven lovade inför sin första mandatperiod som statsminister att regelbördan skulle minska. Även alliansregeringen hade samma ambition genom dåvarande näringsminister Maud Olofsson. Under alliansens första mandatperiod lade hon fram en ambitiös handlingsplan för att minska regelkrånglet med 25 procent. Det nådde inte ens halvvägs och hon fick mycket kritik för arbetet – men hon var ändå den som lyckades bäst av alla som har försökt.

Nu är det näringsminister Ibrahim Baylans (S) tur att göra ett försök. I somras inledde han något han kallar för ”förenklingsresan” – en turné där han ska lyssna på företagens utmaningar med avsikt att förbättra och underlätta regelbördan.  Under hösten har han åkt runt och träffat företagare av olika storlek i olika delar av landet.

Ibrahim Baylan, hur ska du lyckas med vad andra ministrar i olika regeringar har misslyckats med?

– Ännu så länge åker jag fortfarande runt och träffar företagarna och på fredag ska jag till Malmö. Jag vill först lyssna in mig ordentligt. Jag tycker att det är mer givande än att sitta och sätta upp statistiska mål och procentsatser för regelkrånglet. Sedan om det gäller antal regler eller tillämpningen av dessa, det får vi återkomma till när jag är klar med rundan. Jag vill ha konkreta beskrivningar om vad krånglet består i.

Varför tog du initiativet till förenklingsresan?

– Av ett mycket enkelt skäl. När jag som ny näringsminister träffade företrädare för näringslivet så tog de upp detta som en viktig fråga. Och det förstår jag. Men jag vill veta mer konkret: Vad är det som behöver förenklas?

Vad har du för upplevelser hittills i din förenklingsresa?

– Den bild jag får är att det förvisso finns en hel del regler som är krångliga. Men framförallt är det tillämpningen som man upplever som krånglig, samt attityden från myndigheterna. Just attityden från myndigheter varierar väldigt. En del myndigheter har, trots ganska omfattande lagstiftning, en ganska öppen och tjänstvillig attityd, vilket ju innebär att det fungerar väl. Medan i andra delar får jag vittnesmål om att det blir väldigt mycket onödig administration och byråkrati när företagen ska försöka följa de lagar och regler som finns.

Var är regelkrånglet värst?

– En myndighet som får gott renommé är Skatteverket. De har kommit långt i sin digitaliseringsprocess vilket har tjänat dem väl. Men på en del andra områden, som hos vissa andra statliga myndigheter, länsstyrelser och kommuner framkommer en hel del exempel som är mindre bra.

Som vad då till exempel?

– Det är av lite olika karaktär. Det verkar som att en låg grad av digitalisering är ett problemområde. En del menar att det fortfarande är för mycket pappersarbete. En företagare i restaurangbranschen i Stockholm beskrev att han skulle göra en ansökan till kommunen. Han behövde fylla i åtta olika papper till lite olika nämnder men glömde att signera på ett ställe. Därmed fick han börja om från början igen.

Vad är det som företagarna klagar mest på i kontakten med myndigheter och kommuner?

– Långa handläggningstider har jag hört vid upprepade tillfällen. Det gäller framförallt kommuner där man inte har så mycket resurser. På vissa håll kanske det bara är en enda person som handlägger frågan. En annan sak är att det kan vara svårt för företagaren att veta precis vad den ska göra. Sedan betyder attityden från myndigheter mycket.

Vad är det i attityden hos myndighetspersoner som företagarna stör sig på?

– En del företagare upplever sig misstänkliggjorda fast de i all välmening avser att göra rätt. Som en företagare uttryckte saken: ”Jag begriper ju varför reglerna är där. Jag vill ju ha ordning och reda jag också. Men måste det vara så krångligt för mig att hantera, för jag har ju ett företag att sköta?”. Nya lagar och regler innebär ökad administration för dem som sköter sig. Min ambition är att göra det så enkelt som möjligt för dem, så att det inte blir onödigt krångligt och att de bemöts med en god attityd från myndigheterna och att det inte innebär stress och onödig byråkrati.

Jag intervjuade krögaren Carl Jan Granqvist nyligen. Han berättade att regelbördan har vuxit från 10 procent till 60 procent under de tre år han har varit verksam. Hur ser du på den ökningen?

– Jag kan inte kommentera det enskilda fallet. Men visst, det är ju ett exempel på att kontroller drabbar dem som sköter sig genom ökad administration. Delar av restaurangbranschen har inte alltid varit så noggranna med att hålla sig till reglerna och det är anledningen till att regelverken har uppkommit. Men som sagt, jag vill jobba för att det inte ska bli onödigt krångligt för dem som sköter sig så att de inte känner sig misstänkliggjorda.

Många företagare, framförallt krögare, vittnar om nya krångliga regler vad gäller personalliggaren.

– Ja, jag förstår det. Jag får många frågor rörande den. Men den finns till för att det förkommer en hel del fusk i branschen. Det drabbar tyvärr dem som är skötsamma med mer administration.

Det är också ett nytt regelverk på gång för kontroll på gränsöverskridande transaktioner där skatterådgivare kommer behöva att lägga många timmar på administration.

– Anledningen till de här lagarna, till exempel inom finanssektorn, har ju tillkommit av en anledning, att det har förekommit skandaler. När man gör den typen av förändringar så blir det alltid generella förändringar.

Har du noterat någon bransch där regelkrånglet är extra skadligt?

– Ja, det finns en bransch som sticker ut och där man vittnar om en förändrad praxis. Det är gruv- och mineralbranschen där företagen vittnar om en alltmer oförutsägbar process. Det handlar inte i första hand om miljökrav och sådant utan det är snarare förutsägbarheten i processen när företaget vill vidta åtgärder eller påbörja arbeten. Det området tittar vi närmare på i dag.

Du nämnde att Skatteverket får gott renommé. Varför får de det?

– Skatteverket har genomgått en stor förvandling i samband med sin digitalisering. Jämför till exempel med hur det var att deklarera förr i värden. Men det finns också en attitydförändring där företagare vittnar om att när man har med dem att göra så upplever man att man får god hjälp att göra rätt.

Är digitaliseringen lösningen på problemet med regelkrångel?

– Den väldigt snabba teknikutvecklingen borde kunna effektivisera vårt sätt att jobba. Att Skatteverket får så gott renommé från företagare är ju att man har varit ledande när det gäller användandet av ny teknik. Vi måste, både inom statliga myndigheter, men också lokalt i kommuner och regioner, göra vårt yttersta för att vi ska använda skattepengarna så effektivt som möjligt. Då blir investeringar i ny teknik oerhört centralt.

Har du redan nu någon idé om hur du ska lösa det allmänna regelkrånglet?

– Jag vill nog helst göra klart min runda med företagen först, även av respekt för dem vi har bjudit in i olika delar av landet. Sedan ber jag att få återkomma i frågan, när jag är klar med min turné.

Toppnyheter

Ebba Busch. Janerik Henriksson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Vårbudgeten

Skarp kritik från V och KD: ”Yrvaket – inget vi litar på”

KD:s partiledare Ebba Busch är starkt kritisk till januaripartiernas löfte om fem nya välfärdsmiljarder: “KD går in i skarpa förhandlingar om en tilläggsbudget”‚ skriver hon på Twitter och kallar beskedet för ”yrvaket”.

Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt skriver att V krävt minst tio miljarder. Satsningen räcker inte till och innebär mindre nedskärningar än planerat, menar han.

”Mer pengar krävs”, skriver Sjöstedt på Twitter.

2 tim
Liberalernas Mats Persson.  Veronica Johansson/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Rättsväsendet ska få 750 miljoner: ”Viktig effekt”

Utöver de fem miljarder som januaripartierna satsar på välfärden satsas ytterligare 750 miljoner på rättsväsendet, säger företrädare för partierna vid en pressträff. Bakgrunden till det är det grova våldet i Sverige.

– Vi ser att det finns insatser vi kan göra här och nu som skulle kunna få viktig effekt för brottsbekämpningen, säger Liberalernas ekonomisk-politiska talesperson Mats Persson.

Pengarna ska bland annat gå till Säkerhetspolisen, Kriminalvården och Tullverket och är en del av vårändringsbudgeten som läggs 15:e april.

2 tim
Bild från pressträffen  Fredrik Persson/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Januaripartierna satsar fem miljarder mer på välfärden efter kraven från V och M

Januaripartierna satsar fem miljarder extra på välfärden i vårbudgeten efter krav från oppositionspartierna. Det meddelade företrädare för S, MP, C och L vid en pressträff. 70 procent går till kommunsektorn och 30 procent på regional nivå.

– Bedömningen är att det här är väl avvägt i det här läget, säger finansminister Magdalena Andersson (S).

Pengarna ska bland annat gå till kommuner som tagit ett särskilt stort ansvar för integrationen. Med satsningen vill man även anställa fler sjuksköterskor och fler lärarassistenter inom skolan. Pengarna ska ligga kvar även 2021.

Fem miljarder är däremot mindre än vad både Moderaterna och Vänsterpartiet krävt. Beskedet om hur det hela finansieras kommer i vårpropositionen.

2 tim
Läs mer om Vårbudgeten
Kvinnan togs i karantän när hon anlände till Seoul. Ahn Young-joon/TT
undefined

Sydkorea bekräftar första fall av lungsjukdomen

Den tidigare okända lungsjukdom som brutit ut i Kina har upptäckts hos en kvinna i Seoul, rapporterar nyhetsbyrån AFP.

Kvinnan reste från kinesiska Wuhan, som tros vara virusets epicentrum, till flygplatsen Incheon i Seoul, där hon togs i karantän. Myndigheterna utreder nu hennes färdväg, samt övriga resenärer och personal hon kan ha varit i kontakt med.

– Lokalbefolkningen har inte exponerats, fastslår Jung Eun-kyeong, chef för landets hälso- och sjukvårdsmyndighet KCDC.

Kvinnan uppger för sydkoreanska myndigheter att hon veterligen inte varit i kontakt med smittade människor i Wuhan.

6 tim
Bild från Tokyo. Ett fall av viruset har upptäckts i Japan.  Eugene Hoshiko / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Över 200 sjuka i viruset – myndigheter fasar för nyår

Ytterligare 139 personer har insjuknat i det mystiska utbrottet av lungsjukdomen i Kina. En av dem uppges ha avlidit, skriver CNN. Sedan tidigare har två personer dött i utbrottet av coronaviruset.

I helgen har tre fall av smittan upptäckts utanför Wuhan, den stad varifrån smittan tros ha startat. Samtliga tre ska ha varit på besök i Wuhan nyligen.

Antalet personer som smittats i Kina uppgår nu till över 200. Med mindre än en vecka kvar till det kinesiska nyåret fasar nu myndigheterna för att viruset ska få ytterligare spridning när miljontals kineser reser utomlands för att fira.

Idag 05:14
Läs mer om Sjukdomsutbrottet i Kina
Irans utrikesminister Mohammad Javad Zarif. ALASDAIR PAL / TT NYHETSBYRÅN
Mötet i Davos

Irans utrikesminister hoppar över mötet i Davos

Irans utrikesminister Mohammad Javad Zarif ställer in besöket till toppmötet i Davos, rapporterar AFP. Detta efter att ministerns program ändrats av arrangörerna, säger Abbas Mousavi, talesperson för ministern, vid en presskonferens.

– De ändrade det ursprungliga programmet som vi kommit överens om, säger han.

Världsekonomiskt forum i Davos invigs i dag och pågår till fredag. Zarifs frånvaro innebär att det inte blir någon träff mellan honom och USA:s president Donald Trump mitt under den spända relationen länderna emellan.

2 tim
Demonstrant utanför Europeiska centralbanken, illustrationsbild. Kai Pfaffenbach / TT NYHETSBYRÅN
undefined

56 procent: Kapitalismen gör mer skada än nytta

Ökade inkomstklyftor underminerar förtroendet för kapitalismen runt om i världen, rapporterar AP med hänvisning till en ny rapport från pr-byrån Edelman. 56 procent av de tillfrågade i en stor enkät anser att kapitalismen gör mer skada än nytta, trots att den globala ekonomin går starkt.

Enligt Edelmans vd Richard Edelman gör bland annat korruption och fejknyheter att tilltron till kapitalismen eroderar i många rika länder.

Rapporten analyserar 20 års utveckling och presenteras inför Världsekonomiskt forum i Davos som invigs i dag. Enkäten som rapporten bygger på baseras på webbintervjuer i 28 länder med totalt 34 000 personer.

16 min
Demonstrant utanför Europeiska centralbanken, illustrationsbild. Kai Pfaffenbach / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Rapport: Inkomstklyftorna sår tvivel om kapitalismen

Ökade inkomstklyftor underminerar förtroendet för kapitalismen runt om i världen, rapporterar AP med hänvisning till en ny rapport från pr-byrån Edelman. 56 procent av de tillfrågade i en stor enkät anser att kapitalismen gör mer skada än nytta, trots att den globala ekonomin går starkt.

Enligt Edelmans vd Richard Edelman gör bland annat korruption och fejknyheter att tilltron till kapitalismen eroderar i många rika länder.

Rapporten analyserar 20 års utveckling och presenteras inför Världsekonomiskt forum i Davos som invigs i dag. Enkäten som rapporten bygger på baseras på webbintervjuer i 28 länder med totalt 34 000 personer.

2 tim
Läs mer om Mötet i Davos
Maja Suslin/TT / TT NYHETSBYRÅN
Debatten om offentligt slöseri

Statliga klimatsatsningar får kritik – ”ren idioti”

SvD har i en granskning gjort ett nedslag på Naturvårdsverkets många vidlyftiga finansieringar av klimatförbättrande åtgärder i samhället.

En av dem handlar om när myndighetens miljösatsning Klimatklivet finansierade förbundet Agenda 2030:s gycklarföreställningar, som skulle leda till kraftigt minskade utsläpp hos befolkningen i Västmanland. I utbyte mot myndighetens bidrag lovade förbundet att själva finansiera projektet med ideellt arbete för motsvarande 1,2 miljoner kronor.

Problemet var att de tillgodoräknade sig pengarna på ett godtyckligt sätt, bland annat genom att redovisa att publiken bidragit med totalt 264 000 kronor till projektet genom obetald arbetstid när de såg föreställningarna.

Flera personer som SvD har talat med beskyller Naturvårdsverket för att inte ha varit tillräckligt kritisk mot dessa glädjekalkyler.

– En motfinansiering måste ha ett riktigt ekonomiskt värde. Detta låter som något som gränsar till ren och skär idioti, säger Olle Lundin, professor i förvaltningsrätt vid Uppsala universitet.

Han får medhåll av Björn Carlén, miljöekonom på Konjunkturinstitutet.

– Som ekonom och skattebetalare blir man upprörd. Det här riskerar att ge miljö- och klimatpolitiken dåligt rykte, säger han.

I nuläget ska Naturvårdsverket har tagit bort möjligheten att finansiera projekt med påstådd ideell arbetstid, enligt Nanna Wikholm, projektledare på Klimatklivet.

3 tim
Läs mer om Debatten om offentligt slöseri

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer