TT
Regelkrånglet

Baylans vapen mot akuta krånglet: ”Vill lyssna in mig ordentligt”

Sverige får skarp kritik från OECD för att regelarbetet går åt fel håll. Samtidigt blir företagare allt mer desperata och kräver åtgärder. Men näringsminister Ibrahim Baylan tänker inte hasta fram. ”Ännu så länge åker jag fortfarande runt och träffar företagare”, säger han till fPlus.

Sverige tycks sjunka längre och längre ner i krångelträsket. Regering efter regering har lovat underlättnader i regelbördan för Sveriges företagare – men vi marscherar raskt i motsatt riktning. Senaste OECD-rapporten Regulatory Policy Outlook 2018, som jämför regelbördan internationellt, visar att Sveriges ansträngningar att minska regelbördan har stannat upp, medan länder som Storbritannien, Nederländerna och Tyskland går framåt.

Stefan Löfven lovade inför sin första mandatperiod som statsminister att regelbördan skulle minska. Även alliansregeringen hade samma ambition genom dåvarande näringsminister Maud Olofsson. Under alliansens första mandatperiod lade hon fram en ambitiös handlingsplan för att minska regelkrånglet med 25 procent. Det nådde inte ens halvvägs och hon fick mycket kritik för arbetet – men hon var ändå den som lyckades bäst av alla som har försökt.

Nu är det näringsminister Ibrahim Baylans (S) tur att göra ett försök. I somras inledde han något han kallar för ”förenklingsresan” – en turné där han ska lyssna på företagens utmaningar med avsikt att förbättra och underlätta regelbördan.  Under hösten har han åkt runt och träffat företagare av olika storlek i olika delar av landet.

Ibrahim Baylan, hur ska du lyckas med vad andra ministrar i olika regeringar har misslyckats med?

– Ännu så länge åker jag fortfarande runt och träffar företagarna och på fredag ska jag till Malmö. Jag vill först lyssna in mig ordentligt. Jag tycker att det är mer givande än att sitta och sätta upp statistiska mål och procentsatser för regelkrånglet. Sedan om det gäller antal regler eller tillämpningen av dessa, det får vi återkomma till när jag är klar med rundan. Jag vill ha konkreta beskrivningar om vad krånglet består i.

Varför tog du initiativet till förenklingsresan?

– Av ett mycket enkelt skäl. När jag som ny näringsminister träffade företrädare för näringslivet så tog de upp detta som en viktig fråga. Och det förstår jag. Men jag vill veta mer konkret: Vad är det som behöver förenklas?

Vad har du för upplevelser hittills i din förenklingsresa?

– Den bild jag får är att det förvisso finns en hel del regler som är krångliga. Men framförallt är det tillämpningen som man upplever som krånglig, samt attityden från myndigheterna. Just attityden från myndigheter varierar väldigt. En del myndigheter har, trots ganska omfattande lagstiftning, en ganska öppen och tjänstvillig attityd, vilket ju innebär att det fungerar väl. Medan i andra delar får jag vittnesmål om att det blir väldigt mycket onödig administration och byråkrati när företagen ska försöka följa de lagar och regler som finns.

Var är regelkrånglet värst?

– En myndighet som får gott renommé är Skatteverket. De har kommit långt i sin digitaliseringsprocess vilket har tjänat dem väl. Men på en del andra områden, som hos vissa andra statliga myndigheter, länsstyrelser och kommuner framkommer en hel del exempel som är mindre bra.

Som vad då till exempel?

– Det är av lite olika karaktär. Det verkar som att en låg grad av digitalisering är ett problemområde. En del menar att det fortfarande är för mycket pappersarbete. En företagare i restaurangbranschen i Stockholm beskrev att han skulle göra en ansökan till kommunen. Han behövde fylla i åtta olika papper till lite olika nämnder men glömde att signera på ett ställe. Därmed fick han börja om från början igen.

Vad är det som företagarna klagar mest på i kontakten med myndigheter och kommuner?

– Långa handläggningstider har jag hört vid upprepade tillfällen. Det gäller framförallt kommuner där man inte har så mycket resurser. På vissa håll kanske det bara är en enda person som handlägger frågan. En annan sak är att det kan vara svårt för företagaren att veta precis vad den ska göra. Sedan betyder attityden från myndigheter mycket.

Vad är det i attityden hos myndighetspersoner som företagarna stör sig på?

– En del företagare upplever sig misstänkliggjorda fast de i all välmening avser att göra rätt. Som en företagare uttryckte saken: ”Jag begriper ju varför reglerna är där. Jag vill ju ha ordning och reda jag också. Men måste det vara så krångligt för mig att hantera, för jag har ju ett företag att sköta?”. Nya lagar och regler innebär ökad administration för dem som sköter sig. Min ambition är att göra det så enkelt som möjligt för dem, så att det inte blir onödigt krångligt och att de bemöts med en god attityd från myndigheterna och att det inte innebär stress och onödig byråkrati.

Jag intervjuade krögaren Carl Jan Granqvist nyligen. Han berättade att regelbördan har vuxit från 10 procent till 60 procent under de tre år han har varit verksam. Hur ser du på den ökningen?

– Jag kan inte kommentera det enskilda fallet. Men visst, det är ju ett exempel på att kontroller drabbar dem som sköter sig genom ökad administration. Delar av restaurangbranschen har inte alltid varit så noggranna med att hålla sig till reglerna och det är anledningen till att regelverken har uppkommit. Men som sagt, jag vill jobba för att det inte ska bli onödigt krångligt för dem som sköter sig så att de inte känner sig misstänkliggjorda.

Många företagare, framförallt krögare, vittnar om nya krångliga regler vad gäller personalliggaren.

– Ja, jag förstår det. Jag får många frågor rörande den. Men den finns till för att det förkommer en hel del fusk i branschen. Det drabbar tyvärr dem som är skötsamma med mer administration.

Det är också ett nytt regelverk på gång för kontroll på gränsöverskridande transaktioner där skatterådgivare kommer behöva att lägga många timmar på administration.

– Anledningen till de här lagarna, till exempel inom finanssektorn, har ju tillkommit av en anledning, att det har förekommit skandaler. När man gör den typen av förändringar så blir det alltid generella förändringar.

Har du noterat någon bransch där regelkrånglet är extra skadligt?

– Ja, det finns en bransch som sticker ut och där man vittnar om en förändrad praxis. Det är gruv- och mineralbranschen där företagen vittnar om en alltmer oförutsägbar process. Det handlar inte i första hand om miljökrav och sådant utan det är snarare förutsägbarheten i processen när företaget vill vidta åtgärder eller påbörja arbeten. Det området tittar vi närmare på i dag.

Du nämnde att Skatteverket får gott renommé. Varför får de det?

– Skatteverket har genomgått en stor förvandling i samband med sin digitalisering. Jämför till exempel med hur det var att deklarera förr i värden. Men det finns också en attitydförändring där företagare vittnar om att när man har med dem att göra så upplever man att man får god hjälp att göra rätt.

Är digitaliseringen lösningen på problemet med regelkrångel?

– Den väldigt snabba teknikutvecklingen borde kunna effektivisera vårt sätt att jobba. Att Skatteverket får så gott renommé från företagare är ju att man har varit ledande när det gäller användandet av ny teknik. Vi måste, både inom statliga myndigheter, men också lokalt i kommuner och regioner, göra vårt yttersta för att vi ska använda skattepengarna så effektivt som möjligt. Då blir investeringar i ny teknik oerhört centralt.

Har du redan nu någon idé om hur du ska lösa det allmänna regelkrånglet?

– Jag vill nog helst göra klart min runda med företagen först, även av respekt för dem vi har bjudit in i olika delar av landet. Sedan ber jag att få återkomma i frågan, när jag är klar med min turné.

Toppnyheter

Arkivbild från Malmö centralstation. Emil Langvad/TT / TT NYHETSBYRÅN
Coronavirusets spridning – Sverige

SJ tillåter färre personer på tågen efter trängselkritiken

SJ kommer fortsättningsvis bara att sälja biljetter för 65 procent av platserna ombord, i stället för dagens 75 procent, meddelar det statliga tågbolaget. Beskedet kommer efter kritik om trängsel på tågen.

– Nu har vi analyserat, dragit lärdom och gör om så det blir bättre för alla, säger SJ:s presschef Tobbe Lundell till TT.

Under våren var SJ:s tåg bara belagda till 50 procent, men efter att reserestriktionerna hävts gjordes 75 procent av biljetterna tillgängliga. Men nu tar bolaget alltså ett steg tillbaka.

26 min
Ibrahim Baylan under dagens pressfika med regeringen. Stina Stjernkvist/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Baylan: Missuppfattning att vi försökte rädda ekonomin

Regeringens första prioritet har alltid varit att begränsa smittan och rädda människoliv. Först därefter har politikerna försökt mildra effekterna på ekonomin under coronakrisen, säger näringsminister Ibrahim Baylan (S) till Expressen.

– Det finns en hel del missuppfattningar, säger Baylan.

– Vi har valt lite olika vägar. Vilken väg som senare visar sig ha varit rätt vet vi inte förrän i efterhand, fortsätter han.

Ministern menar också att han tror att andra ibland sprider en felaktig bild av den svenska strategin för att på så sätt visa att man själv har gjort rätt.

2 tim
Illustrationsbild. Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Tre procent av göteborgarna hade covid-19

Drygt 3 procent av alla göteborgare som fick ett provtagningskit hemskickat under vecka 27 testade positivt för covid-19, rapporterar GP.

Av de 17 000 test som slumpmässigt skickades hem i brevlådan lämnades cirka 6 000 tillbaka för analys. Testet skickades hem till personer i olika stadsdelar och i olika åldrar.

Magnus Lindh, sektionschef för klinisk mikrobiologi på Sahlgrenska universitetssjukhuset och ansvarig för projektet, säger att man hoppades få in runt 10 000 svar från undersökningen, som är den hittills största i Göteborg.

Testet visar bara de som hade en pågående covid-19-infektion och inte om de testade har antikroppar.

3 tim
Läs mer om Coronavirusets spridning – Sverige
Statsminister Stefan Löfven och Spaniens premiärminister Pedro Sànchez i samband med ett möte i veckan. ERIK SIMANDER / TT NYHETSBYRÅN
EU:s stödfond

Löfven står fast vid svensk linje i EU: ”Krävs ändringar”

Statsminister Stefan Löfven håller fast vid att EU:s förslag om långtidsbudgeten och återhämtningspaketet efter coronakrisen är för kostsamma. Det säger han inför riksdagens EU-nämnd, skriver TT.

– En överenskommelse måste vara acceptabel för alla. För att komma dit krävs det ändringar i det som ligger på bordet nu, säger statsministern som väntar sig ett långt möte när statschefer inleder toppmötet i morgon.

Regeringen tycker bland annat att alla 750 miljarder euro i stödpaketet ska fördelas som lån, inte i huvudsak som bidrag.

Sverige tillhör tillsammans med Danmark, Österrike och Nederländerna kvartetten mer sparsamma EU-länder som kallas ”frugala fyran”.

10 min
Stefan Löfven och Spaniens premiärminister Pedro Sánchez på Harpsund på onsdagen ERIK SIMANDER / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Löfven träffar Macron inför EU-toppmötet

I går träffade statsminister Stefan Löfven Spaniens premiärminister Pedro Sánchez och i dag ska Löfven träffa Frankrikes president Emmanuel Macron i Paris. Mötena sker inför EU-toppmötet i helgen där Reuters rapporterar att EU:s långtidsbudget och coronastödpaket ska diskuteras.

Sveriges Radios Sydeuropakorrespondent Margareta Svensson säger i P1-morgon att det varit ett intensivt resande de senaste veckorna för Frankrikes, Italiens och Spaniens ledare när de besökt olika ledare för de så kallade sparsamma länderna, där Sverige ingår.

– Det visar hur viktigt det här är för Frankrike och Tyskland som lagt fram paketet.

Idag 08:03
Arkivbilder: Alice Bah Kuhnke (vänster), Abir Al-Sahlani (vänster) TT
undefined

”EU-stöd får inte gå till att montera ner demokratin”

När EU-ledarna samlas för att diskutera stödpaketet i coronakrisens spår så får fokus inte flyttas från den viktiga frågan om våra skattepengar ska gå till länder som inte respekterar rättsstatens principer. Det skriver den centerpartistiska Europaparlamentarikern Abir Al-Sahlani på Aftonbladets debattsida. Hon nämner Ungern och Polen och skriver också att miljardbelopp försvinner varje år på grund av korruption och penningtvätt. Sverige får inte godkänna en ny EU-budget som möjliggör nedmonteringar i demokratin, menar hon.

Hon får medhåll från parlamentarikerkollegan Alice Bah Kuhnke (MP). Hon skriver i en debattartikel på ETC att EU-parlamentet nyligen tagit ett gemensamt ställningstagande om EU:s budget som går ut på att EU-pengar ska villkoras med demokratiska principer. Nu föreslår hon att Sverige och andra progressiva länder krokar arm med parlamentet och säkerställer att medlen går till länder som lever upp till EU:s grundläggande värden.

4 tim
Läs mer om EU:s stödfond
Demonstration mot Netanyahu i veckan (t v), Benjamin Netanyahu (t h). TT
Coronavirusets spridning – globalt

Israels coronastöd får kritik: ”Mutor till massorna”

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu anklagas för att försöka ta fokus från kritiken mot honom genom sitt löfte om ekonomiska bidrag till alla som drabbats av coronavirusutbrottet, skriver flera medier.

Stödpaketet presenterades i går, och ska enligt Netanyahu öka konsumtionen och få fart på ekonomin snabbare. Men flera ekonomer och oppositionspolitiker beskriver det som en ineffektiv åtgärd, och tror att förslaget i stället är ett försök från Netanyahu att ta fokus från kritiken mot hans hanterande av pandemin och den pågående korruptionsrättegången mot honom.

Kolumnisten Ben Caspit i tidningen Maariv tar det ett steg längre och liknar förslaget med att ”dela ut mutor till massorna”, skriver The Guardian.

25 min
Arkivbild: Ett barn i Pakistan väntar på att vaccineras Muhammed Muheisen / TT NYHETSBYRÅN
undefined

FN-organisationer varnar: Färre barn vaccineras

Coronapandemin har lett till att färre barn vaccineras för sjukdomar som mässling, kikhosta och stelkramp. Det visar en undersökning från WHO och Unicef.

– Lidandet och döden som orsakas av att barn inte får rutinmässiga vaccinationer och som hade kunnat undvikas riskerar att bli betydligt större än covid-19, säger WHO-chefen Tedros Adhanom Ghebreyesus enligt Reuters.

Unicefchefen Henriette Fore säger att trenden måste brytas, rapporterar BBC.

– Vi kan inte byta en hälsokris mot en annan.

Idag 04:23
Läs mer om Coronavirusets spridning – globalt
Magnus Andersson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Migrationspolitiken i Sverige

Johansson: Tydligt att M inte vågar skilja sig från SD

När Moderaterna hoppade av samtalen om en migrationspolitisk överenskommelse skedde det 90 minuter efter att Sverigedemokraterna gått ut och sagt att de inte trodde på en bred överenskommelse, skriver justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S) i på Aftonbladets debattsidor. ”Det är uppenbart att Moderaterna numera inte vågar skilja sig alltför mycket från SD, och att partierna samordnar sin politik i allt högre utsträckning”, fortsätter han.

Inlägget är ett svar till Maria Malmer Stenergard, migrationspolitisk talesperson för M, som tidigare i veckan skrev att det följer ett socialdemokratiskt mönster när Morgan Johansson tidigare inte velat debattera frågan med henne i SVT.

I sitt svar nu skriver Johansson att det är regeringen i dag som fått strama upp den generösa asyl- och arbetskraftsinvandringspolitiken som Tobias Billström (M) drev igenom under regeringen Reinfeldt.

3 tim
Stefan Löfven på Harpsund på onsdagen ERIK SIMANDER / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Löfven: Volymmål bryter mot moralisk princip

Statsminister Stefan Löfven står fast vid sin linje att säga nej till ett fast volymmål i migrationspolitiken. I en intervju med Aftonbladet säger han att ett volymmål bryter mot internationella konventioner.

– Dessutom bryter man mot en moralisk princip. Så det är inte aktuellt.

Frågan om ett volymmål har varit en av stötestenarna i migrationssamtalen mellan partierna. Moderaterna har velat se ett ett volymmål, med argumentet att det ger förutsägbarhet och långsiktig hållbarhet.

Idag 06:15
Nyamko Sabuni under en intervju i tisdags. Erik Simander/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Sabuni vill ha nya samtal om migration: Låt oss försöka

Att migrationsförhandlingarna bröt samman är ett stort nederlag och samtalen bör nu återupptas, skriver L-ledaren Nyamko Sabuni på DN Debatt.

”Min uppmaning till Socialdemokraterna, Moderaterna, Centerpartiet och Kristdemokraterna är denna: Låt oss försöka på nytt”, skriver hon.

Annars, fortsätter Sabuni, är risken att Sverigedemokraterna eller Miljöpartiet kommer kunna styra villkoren efter nästa val. I stället borde de fem partierna som står för en ”stram men human flyktingpolitik” komma överens, tycker hon.

Igår 20:24
Läs mer om Migrationspolitiken i Sverige

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer
Johanna Norin/TT / TT NYHETSBYRÅN
Dagens börs

Sandviks vinst rasar – aktien faller efter rapport

Verkstadsjätten Sandvik rapporterar en nedgång på 43 procent i det andra kvartalets justerade rörelseresultat jämfört med i fjol. Resultatet var över analytikernas estimat.

Orderingången sjönk med 27 procent.

”Andra kvartalet 2020 var ett av de mest utmanande kvartalen i vår historia. Aldrig tidigare har vi upplevt en så signifikant nedgång i orderingången under en så kort tidsrymd, samtidigt som vi hanterat både frågor kring arbetsmiljö, hälsa och säkerhet och logistiska utmaningar på en global nivå”, skriver bolagets vd Stefan Widing i rapporten.

Och fortsätter:

”Om det inte blir nya nedstängningar borde vi ha det värsta bakom oss, men vi förväntar oss att återhämtningen blir långsam”.

Aktien är ned nästan 4 procent.

3 tim
Tomas Oneborg/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Postnord vände resultat till vinst trots pandemi

Det svensk-danska statliga företaget Postnords resultat steg markant trots kraftigt förändrade förutsättningar, skriver Postnord i sin delårsrapport.

Anledningen är framför allt prishöjningar och ökad e-handel.

”Paketvolymerna ökade med hela 15 procent och totalt hanterades 49 miljoner paket under kvartalet, i nivå med rekordet i det säsongsmässigt starka fjärde kvartalet 2019”, skriver vd Annemarie Gardshol.

Men ”framtiden är ovanligt oviss” enligt Gardsol. Tidigare har Postnord vädjat om att de kommer att behöva statligt stöd då effektiviseringar och höjt porto inte räcker, skriver Expressens Dina Pengar.

3 tim
Jessica Gow/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Sats omsättning minskade en fjärdedel under coronakvartalet

Gymkedjan Sats ebitda-resultat minskade med 28 procent under det andra kvartalet, jämfört med samma period i fjol. Omsättningen minskade med 26 procent och antalet medlemmar med 5 procent. Det ska dock inte handla om att medlemmar lämnade gymkedjan i större utsträckning än i fjol utan att färre teckna medlemskap under perioden än tidigare.

"Kvartalet domineras av covid-19 och den nedstängning som pågått och avsevärt påverkat den finansiella prestationen”, står det i rapporten.

Antalet medlemmar var 652 000 vid utgången av andra kvartalet, en minskning från 687 000 medlemmar vid utgången av andra kvartalet i fjol.

3 tim
Läs mer om Dagens börs