Vinkrönikan, Sanna Aspberg

Bästa vinerna till påskmaten

Påsken är en av mina absoluta favorithelger. Ljuset har kommit tillbaka, man får äta godis, det är inte presenthysteri utan ett litet påskägg är lagom. Att det är massor av god mat och mycket vinvänlig sådan gör det ju inte sämre. Det är många maträtter som återkommer ifrån julbordet men också ”egna” rätter som sparris, ägg och lamm.

Till sillen anser jag att det passar absolut bäst med öl, även om jag hört förslag som halvtorra viner eller champagne. Inte riktigt min tekopp. Nuförtiden finns det också så bra alkoholfria ölsorter, jag brukar dricka alkoholfri öl och en liten akvavit till sillen – bästa kombinationen – och man somnar inte efter sillunchen.

Här följer några favoriter till de olika påsk-klassikerna. Men jag startar med en god champagne, det funkar som alla vet året runt.

2009 Henri Goutorbe Cuvée Millésime, Champagne, Frankrike

Torr och fyllig med inslag av rostat bröd, mogna äpplen, nougat och frisk citruston.
389 kr, nr 92215

https://www.systembolaget.se/dryck/mousserande-viner/henri-goutorbe-cuvee-millesime-9221501

Till sparris är Riesling väldigt gott. Gärna kokt vit sparris med hollandaisesås.

2018 Cono Sur Single Vineyard Riesling, Valle del Bío-Bío, Chile

Friskt vin med mycket frukt i bra balans. Goda smaker av honung, citrus, päron och lite kryddig eftersmak.
99 kr, nr 2729

2016 Trimbach Riesling, Alsace, Frankrike

Smakrikt, elegant, friskt och kryddigt vin som är en klassiker till vit sparris.
150 kr, nr 2639

https://www.systembolaget.se/dryck/vita-viner/trimbach-263901

Till laxen oavsett: Sauvignon Blanc, till de feta smakerna i laxen tycker jag det är gott med ett vin som har hög syra.

2017 Sancerre Les Belles Dames, Sancerre, Frankrike

Stram och torr klassiker med härliga toner av citrus, fläder och gröna äpplen. Balanserade syror med lång och fin eftersmak.
179 kr, nr 2245

https://www.systembolaget.se/dryck/vita-viner/sancerre-224501

2017 Cloudy Bay Sauvignon Blanc, Marlborough, Nya Zeeland

Värdig utmanare till klassiska Sancerre. Tack vare det svala klimatet på Nya Zeeland produceras här fantastiska viner som kan mäta sig med Bourgogne och Loire. Mycket friskt och smakrikt med inslag av nässlor och krusbär. Fet och rund eftersmak.
274 kr, nr 82623

https://www.systembolaget.se/dryck/vita-viner/cloudy-bay-8262301

Till lamm är Bordeaux och Rioja klassiska kombinationer, två favoriter:

2014 Château Plince, Pomerol/Bordeaux, Frankrike

Klassiska smaker från Pomerol där Merlot är den druva man använder mest. Mättade dofter och smaker av ceder, svarta vinbär, choklad, rostat kaffe och tobak. Lång elegant eftersmak.
399 kr, nr 2402

https://www.systembolaget.se/dryck/roda-viner/chateau-plince-240201

2014 Coto de Imaz Reserva, Rioja, Spanien

Bra prisvärd Rioja med typiska kännetecken som vanilj, dill, choklad och tobak. Mjukt, fruktigt och balanserat. Perfekt till lammsteken med klassiska tillbehör.
119 kr, nr 2659

https://www.systembolaget.se/dryck/roda-viner/coto-de-imaz-265901

Det är lockande att lyxa lite på påsken och vad passar bättre än en söt champagne till påskägget?

Louis Roederer Carte Blanche, Champagne, Frankrike

Mycket av allt! Smaker av tropiska frukter, choklad och nötter. Elegant med fin syra som gör den perfekt till olika desserter.
439 kr, nr 7600 (beställningssortimentet)

https://www.systembolaget.se/dryck/mousserande-viner/louis-roederer-760001

Toppnyheter

Utrikesminister Margot Wallström  Janerik Henriksson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Kärnavtalet med Iran

Wallström om mötet med Zarif: ”Rakt och uppriktigt”

Utrikesminister Margot Wallström (S) säger på en pressträff att hon har haft ett rakt och uppriktigt samtal med Irans utrikesminister Javad Zarif.

De båda ministrarna har diskuterat utmaningar som Iran och Mellanöstern står inför, bland annat mänskliga rättigheter och Irans kärnavtal.

– Vi har diskuterat behandlingen av fackliga ledare, journalister och kvinnorättsförsvarare – och situationen för homosexuella, säger Wallström, som samtidigt konstaterade att situationen för mänskliga rättigheter i landet inte förbättrats.

Margot Wallström och Zarif skakade inte hand med varandra när de möttes, skriver Expressen.

18 min
Wallström, Zarif. Arkivbilder.  TT
undefined

Uppmaningen: ”Kräv att han skakar även din hand”

Besöket av Irans utrikesminister Mohammad Javad Zarif väcker starka reaktioner. I Svenska Dagbladet skriver Arvin Khoshnood och Ardavan Khoshnood att utrikesminister Margot Wallström (S) borde ha avstått från mötet men att hon när det nu ändå äger rum måste lyfta kritiken mot honom.

”Mötet med Zarif får inte bara handla om regional stabilitet och ekonomi. Mänskliga rättigheter och internationell fred går hand i hand och för ett fredligt Mellanöstern krävs ett fredligt och sekulärt styre i Iran”, skriver de.

Maria Rashidi, som flytt till Sverige från Iran och nu är ordförande för organisationen Kvinnors rätt, skriver på Facebook att mötet är ett bra tillfälle att visa att Sverige ”värnar demokratiska principer”.

”Att vi i Sverige även kräver att man respekterar våra lagar, regler och värderingar (...) kommer du, som Sveriges representant, se till att herr Zarif visar tillbörlig respekt och skakar även din hand?”, skriver hon.

4 tim
Läs mer om Kärnavtalet med Iran
Virginia Mayo / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
Brexit - förhandlingarna

EU ger Boris Johnson kalla handen om förhandling

Om EU tar bort den så kallade backstop-lösningen från uppgörelsen så kommer Storbritannien att kunna skriva under ett utträdesavtal med EU. Det budskapet gav britternas premiärminister Boris Johnson i går.

Nu kommer svaret från flera EU-håll, i det närmaste synkroniserat:
• En talesperson för Finlands premiärminister Antti Rinne säger att Rinne i går gav Johnson beskedet att EU inte kommer att omförhandla avtalet, enligt Reuters.
• ”Backstoplösningen är den enda lösningen som identifierats av båda parter som undviker en hård irländsk gräns”, säger EU-kommissionens talesperson, enligt The Guardian.
• ”De som är emot backstop-lösningen och inte presenterar realistiska alternativ sätter i själva verket en hård gräns på plats. Även om de inte erkänner det”, twittrar Europeiska rådets ordförande Donald Tusk.

2 tim
Boris Johnson och kvinna vid brexit-plakat.  AP/TT
undefined

Johnson till EU: Slopa den antidemokratiska planen

Den brittiska premiärministern Boris Johnson har tagit till hårda ordalag mot EU och sagt att den så kallade backstop-planen måste skrotas eftersom den är antidemokratisk och ogenomförbar, rapporterar BBC.

I ett brev som premiärministern skickade till EU-rådets ordförande Donald Tusk i går, skriver Johnson att planen riskerar att sabotera för fredsprocessen på Nordirland. Johnson menar att om EU går med på att slopa planen, så kan det brittiska parlamentet rösta igenom ett brexitavtal.

Backstop-planen är en del av utträdesavtalet och syftet är att undvika en hård gräns på Irland.

Idag 04:22
Läs mer om Brexit - förhandlingarna
Mark Lennihan / TT NYHETSBYRÅN
Den globala konjunkturen

Toppekonom: Sverige stark kandidat för nästa kris

Sverige må ha kommit lindrigt undan den globala finanskrisen 2008. Men nu är vi starka kandidater att falla i det stålbad som USA genomlevde under den perioden. Det varnar toppekonomen Steve Keen för i en intervju med SvD Näringsliv.

Förklaringen är att sedan krisen har den svenska skuldsättningen ökat markant, inte minst hos hushåll som har tagit på sig allt mer krediter i spåren av uppdrivna huspriser.

Det kan jämföras med USA som väntas förskonas en kommande kris, menar Keen.

– Sverige har en mycket högre skuldnivå bland hushåll än USA; 90 procent av BNP medan USA som tidigare hade 100 procent nu är nere på 70 procent, säger han till tidningen.

Däremot spår Keen att USA kommer att gå in i en recession nästa år. Om den amerikanska centralbanken Fed höjer räntan för att tämja inflationen leder det sannolikt till att den privata sektorn använder sina pengar till att betala av skulder i stället för att konsumera.

3 tim
Tomas Oneborg/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Storbanken tror inte på en snar lågkonjunktur

Ihållande tillväxtoro och politisk osäkerhet fortsätter skapa oro på börsen. Men trots det ser Danske Bank inte att det är någon lågkonjunktur på väg det närmaste året.

Det skriver Maria Landeborn, sparekonom och senior strateg på Danske Bank Sverige, i ett marknadsbrev där hon konstaterar att den amerikanska räntekurvan har varit en träffsäker indikator historiskt sett på förestående lågkonjunktur. Men hon menar att det finns två förmildrande omständigheter när det gäller räntekurvan.

Det har dels dröjt i genomsnitt 17 månader från att kurvan inverterat tills lågkonjunkturen kommer. Banken menar även att kurvan den här gången kan ha inverterat tidigare än den brukar.

”Historiskt har det ofta funnits en katalysator för en lågkonjunktur. Ekonomisk överhettning, eufori på de finansiella marknaderna, åtstramande penningpolitik och oljeprischocker är några utlösande orsaker. Vi ser dock inte tecken på något av detta nu”, skriver Maria Landeborn.

”Sedan 2012 har tillväxten varit förhållandevis dämpad, inflationen låg och penningpolitiken expansiv. För att en recession ska bli verklighet krävs någon form av chock i ekonomin, vilket exempelvis skulle kunna vara ett storskaligt handelskrig. Vårt huvudscenario är dock att vi kommer att undvika det”, skriver hon vidare.

Igår 14:53
Läs mer om Den globala konjunkturen

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer
ANDERS WIKLUND / TT / TT NYHETSBYRÅN
Höstbudgeten

Ledare: I kompromisslandet är alla årets dagar röda

MP:s krav på S att återinföra friår riskerar att kosta staten 8 miljarder kronor – en dyr nota för att S ska kunna vara kvar vid makten, skriver SvD:s ledarskribent Tove Lifvendahl.

Hon menar att när friåret infördes på Miljöpartiets initiativ 2005 kom varningar från Konjunkturinstitutet att det skulle ge färre arbetade timmar och på sikt lägre BNP-tillväxt. Till och med LO menade att friåret borde skrotas, eftersom det inte ledde till den ökade sysselsättning som hade utlovats.

Att nu planera att införa det igen är bekymmersamt och ges lite eftertanke. Visserligen behövs kompromisser, inte minst i det nutida politiska landskapet. Men de löper ständigt stor risk att bli dyra och dåliga. Så är fallet med friåret, skriver Lifvendahl.

3 tim
Elisabeth Svantesson och Stefan Löfven.  TT
undefined

Svantesson (M) varnar: ”Pengarna räcker inte till”

Moderaternas ekonomisk-politiska talesperson Elisabeth Svantesson är orolig för de satsningar som regeringen och samarbetspartierna kommer att presentera i den kommande höstbudgeten. Enligt henne är reformutrymmet väldigt begränsat.

– Pengarna kommer inte att räcka till det, säger hon till Dagens Nyheter.

Svantesson pekar på en nedåtgående konjunktur i kombination med stora reformlöften från Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Centerpartiet och Liberalerna och kräver att partierna tar sitt ansvar.

Idag 06:08
Lööf. Arkiv.  Adam Ihse /TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

C vill lyfta vårdmoms inför budgetförhandlingarna

Inför höstbudgetförhandlingarna funderar C på att föra in ett krav att privata vårdbolag åter ska slippa moms för inhyrd personal. Det rapporterar TT.

–  Ska vi klara en svensk välfärd i hela landet så måste de privata vårdföretagen ha utrymme att finnas och växa, säger Annie Lööf till TT.

Förändringen för privata bolag är orsakade en dom i Högsta förvaltningsdomstolen förra året som Skatteverket började tillämpa i juli C-ledaren säger att frågan måste lösas inom de närmaste månaderna.

Även Liberalerna har signalerat att de kommer att föra in nya krav inför de kommande höstbudgetförhandlingarna med regeringen.

Igår 11:34
Läs mer om Höstbudgeten