JOHANNES EISELE / AFP
Dagens börs

Banker sänken på Wall Street efter Fed-besked

Wall Street backade på onsdagen. Feds besked om att räntan skulle lämnas oförändrad under året var väntat. Marknaden tog ett glädjeskutt på beskedet, men det mattades snart av.

Vid stängning var utvecklingen:

  • S&P 500: -0,3%
  • Nasdaq: +0,1%
  • Dow Jones -0,6%

Sektormässigt gick bankerna sämst – Goldman Sachs backade över 3 procent och JP Morgan nästan 2 procent. Bland enskilda aktier backade Fedex. Fraktbolaget släppte en svag rapport och varnar för att trenden med en inbromsning i de makroekonomiska tillståndet fortsätter, skriver CNBC. Aktien föll och bromsade in kring minus 3 procent vid handelsdagens slut.

New York-börserna i går
S&P 500: +/- 0,0 procent
Nasdaq: +0,1 procent
Dow Jones: −0,1 procent

Börstjänster

Nyheter och analys

Kalender

Toppnyheter

Janerik Henriksson/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

”Kapitalskatt – gärna förenklingar men inga försämringar”

Finansminister Magdalena Andersson vill höja kapitalskatterna, trots att detta slår mot företagande och jobbskapande. För ägarledda företag är den så kallade entreprenörsskatten avgörande, skriver företagaren Erik Dahlgren i en insändare i Norran.

"För Magdalenas Andersson verkar ägarledda företag bara handla om enmanskonsulter, men sådana företag har knappast några stora lönesummor vilket entreprenörsskatten bygger på", skriver han.

Dahlgren vädjar finansministern att se företagen för vad de är – basen för tillväxt och jobbskapande.

30 min
Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Rätt skattereformer för stärkt konkurrenskraft

”Önskemålen om ’En Stor Skattereform’ är att börja i fel ände.", skriver Johan Fall, skattechef på Svenskt Näringsliv, i en debattartikel i Realtid.

”Kloka skatteåtgärder kan få skattebaserna att växa bättre, vilket behöver beaktas tillsammans med grundkravet om sunda offentliga finanser. Vidare kan stram utgiftspolitik skapa utrymme för fler angelägna skattereformer. Först i andra hand kan andra skatteförändringar komma ifråga”, skriver han.

Han vill se att arbetet för rätt skattereformer inte bromsas av politiska blockeringar om huruvida en skattereform ska vara ”omfattande” eller ”stor”.

”Istället behöver minskade snedvridningar och stärkt konkurrenskraft vara ledstjärnor för fortsatt skattereformsarbete”.

30 jan
Läs mer om Det svenska skattetrycket
Person med munskydd på ett sjukhus i Iran.  ANWAR AMRO / TT NYHETSBYRÅN
Coronavirusets spridning

Uppgifter om 50 döda i coronaviruset i iransk stad

En lokalpolitiker i den iranska staden Qom anklagar landets regering för att försöka dölja coronavirusets omfattning i området. Det uppger den halvofficiella nyhetsbyrån ISNA, som har starka band till politiska reformister i landet, rapporterar flera internationella medier.

Enligt officiella siffror har 12 personer i Iran dött efter att ha smittats av coronaviruset. Men enligt ISNA:s uppgifter rör det sig om minst 50 personer bara i staden Qom.

Irans hälsominister tillbakavisar dock uppgifterna och säger att det inte är passande att försöka komma med politiska utspel kring virussjukdomen.

6 min
Lena Hallengren och Peter Eriksson på dagens pressträff. Ali Lorestani/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Regeringen ger miljoner till WHO: ”Beredskapen god”

Socialminister Lena Hallengren (S) meddelar att Sveriges beredskap för coronaviruset är god.

– Regeringen följer utvecklingen, det gör vi hela tiden, säger Hallengren vid en pressträff tillsammans med Peter Eriksson (MP), minister för globalt utvecklingsarbete.

Hallengren berättar bland annat att Socialstyrelsen har inspekterat hur många vårdplatser som finns tillgängliga och kommit fram till att dessa för närvarande är tillräckliga.

Peter Eriksson meddelar att regeringen kommer att ge 40 miljoner kronor till WHO:s krisfond.

Även WHO:s generaldirektör Tedros Adhanom medverkar på pressträffen via länk.

– Än så länge har Sverige bara haft ett fall, men det kommer sannolikt att bli fler, säger Adhanom men understryker också att en klar majoritet av dem som drabbas inte blir allvarligt sjuka.

2 tim
Kvinna med ansiktsmask lämnar sjukhuset i italienska Codogno.  FLAVIO LO SCALZO / TT NYHETSBYRÅN
undefined

EU satsar 2,5 miljarder i kampen mot coronaviruset

EU satsar ytterligare cirka 2,5 miljarder svenska kronor för att bekämpa coronaviruset, rapporterar TT. I nuläget uppmanar EU-kommissionen dock inte till hårdare gränskontroller i Europa med anledningen av virusspridningen.

– Vi är inte där än, men vi jobbar med planering av olika scenarier, säger EU:s katastrofkommissionär Janez Lenarcic till nyhetsbyrån.

I Italien har 150 personer smittats och fyra avlidit till följd av sjukdomen. EU och WHO kommer nu att skicka en gemensam delegation till landet för att utvärdera virusets spridning.

40 min
Läs mer om Coronavirusets spridning
Shannon Stapleton / TT NYHETSBYRÅN
Dagens börs

Stockholmsbörsen mot sin sämsta dag på fyra år

Stockholmsbörsen rasar och går mot sin sämsta dag på fyra år efter tilltagande virusoro. Ett par timmar in i handeln ser de ledande indexen ut så här:
• OMXS30: −3,7%
• OMXSPI: −3,7%
Det är de cykliska bolagen på OMXS30 som tar mest stryk. Autoliv, Sandvik, SSAB och Alfa Laval är alla ner över 5 procent. Även de defensiva bolagen faller men inte lika kraftigt. Telia och Astra Zeneca håller emot bäst av storbolagen men är ändå ner över 2 procent.

Att börserna rasar är rimligt, skriver SEB:s chefsekonom Robert Bergqvist på Twitter:

”Mörkröda siffror på Europas börser. Helt rimligt med tanke på osäkerheten och utvecklingen i Italien, Sydkorea och Iran”, skriver han bland annat.

First North-bolaget Jetpak öppnade på nya rekordnivåer och handlades för första gången över 75 kronor per aktie efter köprekommendation. Aktien är upp över 5 procent.

Gruvbolaget Lundin Gold, som i dagarna meddelade att bolaget har uppnått kommersiell produktionstakt vid sin guldgruva Fruta del Norte i Ecuador tidigare än planerat, stiger cirka 10 procent.

Powercell, som är verksamma inom bränslecellsproduktion, fortsätter att falla efter att ha rusat tidigare i år. First North-bolaget rasar över 10 procent.

Molnspecialisten Divio Technologies föreslår en föresträdesemission om 17,6 miljoner kronor. Aktien rasar cirka 20 procent på nyheten.

3 tim
Lee Jin-man / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Börsen i Sydkorea rasar efter ny oro för viruset

Sydkoreas ledande börsindex Kospi rasade nära 4 procent på måndagen efter att landet höjt sin beredskapsnivå för coronaviruset till den högsta möjliga. Åtgärden kommer efter flera nya dödsfall i landet, rapporterar CNBC.

Industrijätten Samsung Electronics aktie backade 4,1 procent. Bolaget meddelade i helgen att ett fall av viruset upptäckts på en fabrik för mobildelar i Sydkorea.

I övriga Asien var utvecklingen blandad. Vid stängning såg det ut som följer:
• Nikkei: Stängt
• Shanghai: −0,3 %
• Shenzhen: +1,4 %
• Hang Seng: −1,7 %
• Kospi: −3,9 %

5 tim
Läs mer om Dagens börs
​Aron Emilsson (SD). TT
Ledarsvepet

Ledare: SD-angreppet på public service är osvenskt

Flera ledarredaktioner riktar fokus mot Sverigedemokraterna och medierna på lördagen.

DN:s huvudledare skriver att SD:s begäran att kalla upp public service-chefer till kulturutskottet ger ”en tydlig indikation på hur Sverigedemokraterna ser på fria medier i allmänhet och public service i synnerhet”. Ledarredaktionen menar att det är ironiskt att SD angriper något så pursvenskt som tryckfriheten.

Aftonbladets Pernilla Ericson tar också upp det hon beskriver som en offensiv mot medier från SD. Hon tar upp frågan om presstöd, som flera SD-politiker velat avskaffa, och hur det skulle påverka lokaljournalistiken i landet.

”I förlängningen är det ett uppenbart hot mot demokratin”, skriver hon.

Dagens Industri blickar mot USA i sin ledartext som handlar om Michael Bloomberg, som fått utstå hård kritik efter sin insats i veckans debatt i primärvalsracet. Ledarredaktionen menar att Bloomberg är den enda som kan utmana Donald Trump, och att Elizabeth Warrens jämförelse mellan de båda är felaktig:

”Michael Bloomberg skiljer sig från Trump på alla sätt som räknas för en potentiell demokratisk väljare. Han är en modern politiker.”

22 feb
Den svenske rapparen 1.cuz. Youtube
undefined

Ledare: Håll fingrarna bort från gangsterrappen

SD:s kulturpolitik, svensk gangsterrap och kommunernas oberoende är några av de ämnen som engagerar ledarsidorna denna måndag.

Sverigedemokraternas begäran om att kalla in cheferna för SVT och SR till riksdagen visar att SD inte är ett parti som andra, anser Expressens osignerade ledare.

Även på lokal nivå har partiet den senaste tiden tagit flera oroväckande beslut som visar på att ett eventuellt regeringssamarbete med M och KD skulle kräva att de traditionellt borgerliga partierna skärper sin vaksamhet mot SD, anser man i ledartexten.

Aftonbladets Lotta Ilona Häyrynen uppmärksammar debatten om svensk gangsterrap och skriver att politiker bör undvika att detaljstyra kulturpolitiken.

Häyrynen pekar på att flera socialdemokrater uttalat sig kritiskt om gangsterrappen, något hon anser vara kontraproduktivt. Politikerna borde i stället fokusera på hur man kan skapa förutsättningar som leder till att även andra sorters röster från förorten kan göra sig hörda, argumenterar Häyrynen.

Kommunernas självständighet bör stärkas, skriver Håkan Boström på GP:s ledarsida apropå kommunutredningen.

Boström ställer sig positiv till utredningens förslag om att ersätta de riktade statsbidragen med generella, men anser att man skulle kunna gå längre än så vad gäller kommunernas oberoende.

4 tim
Läs mer om Ledarsvepet
Arkivbild. Tomas Oneborg / SvD / TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Skyddsombudet: Saknas 30 sjuksköterskor på Sös

Stabsläget på Södersjukhuset kommer inte som någon överraskning för personalen, säger sjuksköterskan och huvudskyddsombudet Carina Hansen till SvD.

Enligt Hansen saknas 30 sjuksköterskor, bara på sjukhusets akutmottagning.

– Stockholmarna borde sätta press på politikerna. Det är mitt absolut viktigaste budskap, säger hon till tidningen.

Sjukhuset gick upp i stabsläge under söndagen på grund av brist på vårdplatser. Under måndagen ska man utvärdera situationen och ta beslut om det ska kvarstå eller hävas.

3 tim
Illustrationsbild. JESSICA GOW / TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Fler inom vård- och omsorg gör arbetsmiljöanmälning

Personal inom vård- och omsorgsyrken utgör en allt större andel av anmälningarna till Arbetsmiljöverket om arbetsmiljöproblem, rapporterar Ekot.

2015 stod sektorn för var femte anmälan. Under 2019 gjordes var tredje anmälan från vård- och omsorgsbranschen. Oftast gäller anmälningarna missnöje med ökad arbetsbelastning och tuffa scheman.

En annan förklaring kan vara att anmälningsbenägenheten i kvinnodominerade yrken har ökat, säger Mia Steinberg, docent i arbetsmiljörätt vid Örebro universitet.

– Skyddsombuden inom skola, vård och omsorg har tuffat till sig, säger hon.

5 tim
Läs mer om Krisen i sjukvården
Mikael Damberg/Illustrationsbild/Kristoffer Tamsons TT
Den svenska säkerheten

Kritik mot regeringen: ”Deras förbaskade ansvar”

Väktare och ordningsvakter stod förra året för totalt 300 000 ingripanden, en ökning med 76 procent jämfört med året före, rapporterar TT med hänvisning till statistik från Säkerhetsföretagen.

Stockholms lokaltrafik SL och region Stockholm är en av de största beställarna av ordningsvakter.

– Regeringen lägger över ansvaret på landets regioner och kommuner och det borde vara deras förbaskade ansvar att täcka kostnaderna, säger Kristoffer Tamsons (M), trafikregionråd i Stockholm, till TT.

Enligt Tamsons tvingas ordningsvakter och väktare ta över polisens uppgifter trots att de saknar utbildning för detta.

Men kritiken avfärdas av inrikesminister Mikael Damberg (S) som anser att det är bra att polisen avlastas.

3 tim
Fredrik Sandberg/TT/TT NYHETSBYRÅN
undefined

PM Nilsson: Hjälp svenska företag mot cyberattacker

Det ryska statliga energiföretaget Gazprom håller på att få kontroll över Nynas, skriver PM Nilsson i en ledare i Di. Det betyder att det också får kontroll över en viktig del av Nynäshamns hamnar, vilket ”öppnar möjligheter för hela skalan av så kallade gråzonsoperationer”.

Detta är det som kallas för hybridkrig – när främmande makt använder sig av andra instrument än militära för att kontrollera andra staters frihet, fortsätter PM Nilsson. Sverige är en måltavla för ryskt och kinesiskt hybridkrig på grund av samarbetet med Nato och kontakterna med Baltikum. Men trots detta får svenska företag sällan hjälp från Försvarsmakten och underrättelsetjänsterna.

”Teknikföretagen uppskattar att det sker 100 000 cyberattacker varje år mot svenska företag”, skriver PM Nilsson och tillägger att Sverige är det sjätte mest utsatta landet i världen. Nu har dock regeringen gett Försvarsmakten, FRA, Säkerhetspolisen och MSB uppdraget att organisera ett Nationellt cybersäkerhetscenter.

Igår 18:14
Läs mer om Den svenska säkerheten
Donald Trump och hustrun Melania Trump.  MANDEL NGAN / TT NYHETSBYRÅN
USA:s utrikespolitik

Trump har landat i Indien för två dagar långt besök

USA:s president Donald Trump har landat i Ahmedabad i västra Indien där han togs emot av landets premiärminister Narendra Modi, rapporterar CNN.

– Välkommen till Indien, skriver Modi på Twitter.

Trump är i Indien för ett två dagar långt statsbesök där han bland annat ska besöka palatset Taj Mahal och New Delhi.

Den amerikanska presidenten har utlovat ett större handelsavtal med Indien i framtiden, men det är inte troligt att parterna kommer att nå en överenskommelse under det här statsbesöket.

3 tim
Donald Trump och hustrun Melania Trump inför resan till Indien. SAUL LOEB / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Trumps utmaning i Indien: Bara äta vegetarisk mat

Donald Trump är känd för att föredra klassisk amerikansk mat som stekar och hamburgare, men inte vara särskilt förtjust i grönsaker. Men under hans förestående besök i Indien kan han tvingas göra avsteg från sina vanliga matvanor, skriver CNN.

Presidenten ska bland annat besöka områden där kor ses som heliga och köttätande på sina håll är så tabubelagt att det inte görs offentligt.

Den indiske premiärminister Narendra Modi, som är värd för besöket, är också en hängiven vegetarian som uppges planera att bjuda Trump på vegetarisk mat under de officiella måltiderna.

Igår 23:28
Affischer med Modi och Trump på flygplatsen i Ahmedabad. Ajit Solanki / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Jättearrangemang väntar när Trump besöker Indien

USA:s president Donald Trump reste på söndagen till Indien för sitt första besök i landet under sin tid som president. Besöket är ett jättearrangemang som förberetts under lång tid. Bland annat ska Trump tala på en enorm cricketarena dit han ska färdas i en bilkonvoj.

Utmed vägen till arenan har en flera hundra meter lång mur byggts för att dölja ett slumområde.

Trump och den indiske premiärministern Modi uppges komma bra överens och Indien är USA:s näst största handelspartner, skriver Ekot. Men Trumps ”America first”-politik har minskat USA:s handelsunderskott i förhållande till Indien och länderna har haft svårt att enas om ett nytt handelsavtal.

Förväntningarna på att besöket ska leda till konkreta framsteg på handelsområdet är dock lågt ställda, skriver NBC.

Igår 23:15
Läs mer om USA:s utrikespolitik

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer