Anders Wiklund/TT / TT NYHETSBYRÅN
Räntan och inflationen

Banker kräver minusränta trots räntehöjning

Storbankerna tar fortfarande betalt med negativ ränta på insättningar från större företagskunder. Detta trots att andra räntor lyft markant sedan Riksbanken i december höjde styrräntan till noll.

– Det är oerhört viktigt för företagen att hålla kolla på det här. Det blir ju mycket pengar till slut, säger Johan Kreicbergs, nationalekonom på Svenskt Näringsliv.

Hur mycket bankerna drar in på negativ ränta på insättningar är oklart, men det rör sig om potentiellt stora belopp. Bankernas in- och upplåning från icke-finansiella företag uppgick i november till 1 159 miljarder kronor, enligt Statistiska centralbyrån (SCB) och av detta belopp är 97 procent så kallad inlåning.

"Inte rimligt"

Andreas Håkansson, bankanalytiker på Danske Bank, säger sig vara förvånad över bankernas policy gentemot företagskunderna.

– Tittar du på marknadsräntorna ligger de ju inte negativt, konstaterar han.

– På sikt är det inte rimligt. Men bankerna är nog inte helt klara med alla ränteförändringar efter Riksbankens räntehöjning ännu. Jag tror det kommer fler justeringar på utlåningssidan och det kan ju vara så att de dröjer lite på inlåningssidan också, tillägger han.

Ekonomer på Sveriges ledande företagsorganisationer är kritiska. Johan Kreicbergs på Svenskt Näringsliv beskriver de negativa räntorna som något långsiktigt osunt.

– Det ger konstiga incitament, när man ska spara till investeringar, framtida satsningar och liknande, säger han.

Hans råd till drabbade företag är att ifrågasätta räntesättningen och att försöka byta bank om villkoren känns orimliga.

– På lång sikt kan det ha ganska stor betydelse vad du har för ränta på dina bankinsättningar. Det är rätt många företag i Sverige, även mindre, som har ganska betydande kapitaltillgångar på bankkonto. Så det spelar roll, tillägger han.

Svag konkurrens

Företagarnas chefsekonom Daniel Wiberg är också kritisk. Han håller med Kreicbergs om att fler företag borde ifrågasätta de negativa räntorna. Fast han ser ett ganska begränsat utrymme för företag att pressa banker till eftergifter, då det för ett företag är ett stort och krångligt projekt att byta bank.

– Detta gör företagskunder till en betydligt mindre rörlig kundgrupp för bankerna, säger Wiberg.

– Och konkurrensen är ju ganska svag på den svenska bankmarknaden. Storbankerna är oerhört dominerande, tillägger han.

Storbankernas hållning vad gäller negativa räntor visar att spelreglerna på räntemarknaden har förändrats i grunden under de fem åren med minusränta från Riksbanken, som avslutades med höjningen av styrräntan till noll i december.

Negativ ränta på insättningar i banken var fram till det att Riksbanken införde minusränta 2015 ett otänkbart avtalsvillkor. Sedan dess har den dock blivit ett viktigt verktyg för att hålla uppe bankernas så kallade räntenetto, det vill säga vad de tjänar på skillnaden på sin in- och utlåning.

De negativa räntenivåerna varierar. Men tumregeln är att räntorna måste betalas av företag som hanterar mycket likviditet i verksamheten.

– Vi har kvar negativ ränta, alltså en kostnad för inlåning, för vissa större företagskunder. Villkoren förhandlas av våra lokala kontor i varje enskilt fall, säger Mats Olsson, tillförordnad presschef på Handelsbanken.

Förändrade spelregler

Budskapet från de tre andra storbankerna – Nordea, SEB och Swedbank – är snarlikt.

Hur storbankerna motiverar minusräntorna varierar.

"För institutionella kunder med tillgång till den internationella kapitalmarknaden är negativa räntor en del av marknadsbilden", skriver presschefen Unni Jerndal i ett mejl.

SEB:s presschef Frank Hojem bekräftar att "finansiella institutioner och vissa stora företagskunder" betalar en avgift för att sätta in pengar i SEB. Men han tillägger att banken följer reporäntan och Stibor när räntan på företagens insättningar bestäms.

"Nu när vi går mot ett mer ”normaliserat” ränteläge där reporäntan fortsätter att stiga över noll kommer det innebära att våra kunder kan få avkastning på sin likviditet", skriver han i ett mejl.

Fakta: Nya spelregler på räntemarknaden

Den negativa räntan för stora insättningar från företag infördes av banker för att hålla uppe räntenettot när Riksbanken sänkte styrräntan till minus 2015. Trots det breda räntelyftet på marknaden på senare tid finns dock den negativa räntan kvar hos såväl Handelsbanken som Nordea, SEB och Swedbank.

Svenska marknadsräntor har stigit kraftigt från de historiska bottennivåerna tidigt i höstas. Räntan på en tioårig svensk statsobligation har sedan rekordlåga minus 0,42 procent den 16 augusti lyft 0,58 procentenheter till 0,16 procent.

Räntan för tremånaders lån mellan banker, den så kallade Stiborräntan, har samtidigt lyft till 0,21 procent från noteringar på minus 0,10 procent i höstas. Stiborräntan, som avspeglar ränteläget för lån mellan banker i Sverige och är en vanlig referensränta på marknaden, är därmed på den högsta nivån på fem år.

Toppnyheter

Hälsoarbetare i Sydkorea. Lim Hwa-young / TT NYHETSBYRÅN
Coronavirusets spridning

Expert: Fel att tona ner – ökar risken för en pandemi

Nu riktas kritik mot hur Folkhälsomyndigheten hanterar utbrottet av det nya coronaviruset covid-19, rapporterar TT.

Björn Olsen som är professor i infektionssjukdomar vid Uppsala universitet tycker att agerandet skickar fel signaler och säger att WHO är rakare i sin kommunikation än vad de svenska myndigheterna är.

– Det verkar som att man vill tona ned det här till varje pris och jag förstår verkligen inte den strategin, säger Björn Olsen till TT.

Agerandet kan enligt honom leda till att åtgärder vidtas för sent och risken för en pandemisk spridning ökar då.

3 tim
En sjukvårdare med andningsskydd i Libanon. ANWAR AMRO / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Experter eniga: Världen på gränsen till en pandemi

Världssamfundets möjlighet att förhindra att utbrottet av det nya coronaviruset covid-19 utvecklas till en global pandemi minskar för varje dag som går. Det säger professor Paul Hunter, expert på virusutbrottet, till The Guardian.

– Brytpunkten då vi inte längre kan förhindra en pandemi tycks ha kommit mycket närmre de senaste 24 timmarna, säger Hunter, sedan fallen i bland annat Italien och Sydkorea fortsatt att öka.

Anthony Fauci, chef för National Institute of Allergy and Infectious Diseases i USA, håller med om att risken för en pandemi är mycket stor.

– Vi står helt klart på gränsen till det, säger han till CNN.

3 tim
Ett tåg som stoppats på den italienska sidan av Brennerpasset. Matthias Schrader / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Österrike stoppar alla tåg till och från Italien

Österrike har beslutat att stoppa alla tåg till och från Italien för att skydda landet från det nya cronaviruset, skriver Sky News.

Landets inrikesminister sa tidigare under kvällen att ett tåg stoppats vid gränsen sedan två passagerare misstänks ha varit smittade.

I Italien har omfattande restriktioner införts i över tio städer för att hindra att viruset sprids vidare. Person som rör sig in och ut ur det smittade området straffas med böter, skriver The Guardian.

Över 130 personer i landet har bekräftats smittade och tre har hittills dött.

1 tim
Läs mer om Coronavirusets spridning
FREDRIK SANDBERG/TT/TT NYHETSBYRÅN
Ungdomskriminaliteten

Miljardären om gängvåldet: Allt börjar i skolan

”Min mardröm är att det blir ett rationellt beslut för en 25-åring i Tensta att bli kriminell, för att få högre status och bättre betalt än sina gamla klasskamrater”, säger miljardären Sven Hagströmer i en intervju i Di, och tillägger att ”Vi är jäkligt nära att hamna där”.

Sven Hagströmer är sponsor av flera sociala projekt i förorten. Bland annat är han finansiär av Stiftelsen Läxhjälpens arbete i Tensta Gymnasium och Järvaskolan. Enligt Hagströmer är det varken filantropi eller hårdare straff som gäller om man vill stoppa gängvåldet. I stället bör det satsas på skolorna i de utsatta områdena.

”I de här förorterna är skolan inte bara en läroanstalt, den ersätter till viss del föräldrar som inte kan språket”, säger han till Di. Läxhjälp för alla borde även skrivas in i skollagen. ”När du lämnar skolan ska läxorna vara klara”.

3 tim
Inrikesminister Mikael Damberg (S) i november. Han samtalade med några ordningsvakter innan han presenterade ett 34-punktsprogram mot gängbrottslighet. Claudio Bresciani/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Damberg: Rånares föräldrar bär ett mycket tungt ansvar

Föräldrarna till ungdomar som rånar andra unga bär ett mycket tungt ansvar, skriver Mikael Damberg (S) på Aftonbladet Debatt.

”Man kan fråga sig om föräldrar till barn som begår dessa grova brott är kapabla att uppfostra sina barn eller inte – sociala insatser måste sättas in tidigt”, skriver inrikesministern.

Han menar också att ett stort ansvar vilar på kommunala insatser inom skolan och socialtjänsten. Samtidigt lyfter han regeringens satsningar – och varnar för de politiska krafter som han menar använder ungdomsrånen till att skapa ökade motsättningar.

”Det är en farlig utveckling som jag inte vill se i vårt land”, skriver han.

Idag 16:47
Läs mer om Ungdomskriminaliteten
IMF-chefen Georgieva vid G20-mötet i Riyadh. FAYEZ NURELDINE / TT NYHETSBYRÅN
G20-mötet

G20 spår måttlig tillväxt – men virusutbrottet ett hot

G20-länderna spår ett måttligt lyft för den globala ekonomiska tillväxten i år och nästa år, enligt kommunikén efter helgens finansministermöte i Riyadh.

Men samtidigt utgör handelskonflikter, geopolitiska spänningar och politisk osäkerhet fortsatta riskfaktorer, skriver man i uttalandet enligt TT.

Länderna kommer också att utöka bevakningen av risker, inklusive utbrottet av det nya coronaviruset, heter det vidare enligt Reuters.

Även IMF-chefen Kristalina Georgieva varnar för att virusutbrottet kan få negativa effekter för en redan skör ekonomisk återhämtning, skriver AFP.

6 tim
ECB-chefen Christine Lagarde med Federal Reserves Jerome Powell under G20-mötet i Riyadh. FAYEZ NURELDINE / TT NYHETSBYRÅN
undefined

G20 kör över USA: Ska granska klimatets roll

De övriga G20-länderna körde över USA och nämnde för första gången klimatet i sin kommuniké från mötet mellan ländernas finansministrar och centralbankirer i Riyadh i helgen, rapporterar TT.

Enligt uttalandet ska klimatförändringarnas påverkan på den finansiella stabiliteten granskas.

– I slutändan hamnade det inte i första stycket utan i nionde, och väldigt diskret och indirekt, men det är första gången som ordet kom med i en kommuniké under det här presidentskapet i USA, säger en diplomatkälla enligt nyhetsbyrån.

Idag 17:01
Arkivbild: USA:s president Donald Trump MARIO TAMA / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Källor: USA vägrar se miljön som risk i G20-kommuniké

USA kräver att klimatförändringar stryks som ekonomisk riskfaktor i kommunikén från G20:s pågående finansministermöte, uppger källor för Reuters. Enligt diplomatkällor till nyhetsbyrån övervägde G20 att nämna klimatförändringarna i ett utkast vid det pågående mötet mellan gruppens finansministrar och centralbankirer i Saudiarabiens huvudstad Riyadh.

G20-länderna väntar sig en måttligt stigande tillväxt i år och 2021. På nedsidan finns risker från ”geopolitiska och återstående handelsspänningar och osäkerhet kring penningpolitik och makroekonomiska risker relaterade till miljömässig hållbarhet”, enligt en version av kommunikén som nyhetsbyrån citerar.

Igår 15:31
Läs mer om G20-mötet

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer