Räntan och inflationen

Banken: Normala reporäntan borde justeras nedåt

Riksbankens beslut om reporäntan är avgörande för hur de rörliga bostadsräntorna utvecklas. Den normala reporäntan borde nu justeras ned, enligt en analys från statliga SBAB.

– Mycket talar för att Riksbanken kommer att justera ned intervallet ytterligare framöver, säger Robert Boije, chefsekonom på SBAB, i ett pressmeddelande.

Med normal reporänta menas nivån på reporäntan 5–10 år framåt när det råder ett normalt konjunkturläge och inflationen ligger på 2 procent – som är Riksbankens mål. Riksbanken uppgav i sin senaste bedömning att nivån för den normala reporäntan ligger i intervallet 2,5–4 procent. Det innebar en justering från 3,5–4,5 procent. Men SBAB menar i sin analys att det behövs ytterligare en justering nedåt till runt 2–3 procent.

– Detta skulle i sin tur tala för att den rörliga bostadsräntan i ett mer normalt konjunkturläge och med en inflation på 2 procent ligger någonstans i intervallet 4–5 procent, säger Robert Boije.

Toppnyheter

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer
Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
Det svenska skattetrycket

Så påverkar skatteförändringarna din plånbok nästa år

Slopad värnskatt och höjd skiktgräns för statlig inkomstskatt väntas ge höginkomsttagare flera tusenlappar extra i månaden nästa år, skriver DI.

Vid en lön på 75 000 kronor blir skatteförändringen 1 210 kronor. För den som tjänar 100 000 kronor handlar det om hela 2 460 kronor i sänkt skatt per månad.

Beräkningarna, som har utförts av Swedbank gäller vid oförändrad kommunalskatt och tar också hänsyn till de förändringar som ett höjt prisbasbelopp leder till.

För vissa kan de positiva effekterna dock påverkas av höjda kommunalskatter. Branschorganisationen SKL räknar med att 40 kommuner behöver höja skatten nästa år, med hänsyn till demografiska utmaningar.

Positivt är dock att vi fortfarande har stark arbetsmarknad vilket fyller på lönekuverten. Det leder till att löneökningstakt nästa år väntas landa på 2,6 procent, enligt Swedbank.

En annan positivt faktor är de fortsatt låga boräntorna i skuggan av att Riksbanken väntas avvakta med räntehöjningar.

”Ser man till hur de disponibla inkomsterna har utvecklats under de senaste år är det höginkomsttagare som är vinnarna, medan exempelvis arbetslösa, studerande och sjukpensionärer har halkat efter”, säger Arturo Arques privatekonom på Swedbank.

Igår 14:46
Arkivbild. Hasse Holmberg / TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Nya tusenlappar väntar Sveriges höginkomsttagare

Tjänar du 25 000 kronor i månaden får du 30 kronor i skattesänkning nästa år. Tjänar du 40 000 kronor får du 50 kronor. Tjänar du däremot 100 000 kronor blir skattesänkningen hela 2 460 kronor per månad, visar en genomgång som Swedbank gjort åt DI.

– Återigen ser det ut att bli ett år där höginkomsttagare får de största förbättringarna, både procentuellt och i kronor, säger Arturo Arques, privatekonom på Swedbank till tidningen.

Höginkomsttagarna gynnas mest av den aviserade slopningen av värnskatten men Swedbank har också tagit med förändringar i prisbasbelopp och skiktgräns i sina beräkningar.

Igår 09:11
Läs mer om Det svenska skattetrycket