Bild från filmen. Margot Robbie som Elizabeth I. Parisa Tag / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
Kultur

”Banalt – dramat reduceras till tjafs och vaginaavund”

Nog för att den utspelar sig på 1500-talet – men ”Mary queen of Scots” upplevs som ”smärtsamt gammaldags”, skriver Emily Yoshida i en recension i Vulture.

Filmens försök att framställa Mary Stuart som en ”medveten underdog-prinsessa” når inte hela vägen fram, skriver hon:

”[...] i stället gör filmen exakt samma saker – hetsar kvinnor mot varandra och fixerar sig vid fertilitet och oskuld – som den beskriver som förtryckande mot filmens hjältinna”, skriver hon.

I stället för att skildra motsättningarna mellan protestanter och katoliker i Skottland och England reduceras konflikten mellan Mary och Elizabeth I till vaginaavund, skriver Sydsvenskan Michael Tapper. Han beskriver filmen som ”en banal flirt med filmer och böcker på ’girl power’-tema”.

Men filmen får inte bara kritik. Sydsvenskans recensent ger den en fyra i betyg och Kulturnyheternas Fredrik Sahlin lovordar Saoirse Ronans insats som Mary Stuart.

Recensenternas snittbetyg: 2,8

Snittet är baserat på 9 av 11 recensioner då inte alla sätter betyg.

Svenska recensioner

Internationella recensioner

Om recensionssvepen

Varje helg tipsar Omni-redaktionen om de mest aktuella filmerna, tv-serierna, musiken, böckerna och mycket mer från hela världen. Genre kan variera från vecka till vecka.

Om Omni-helg

Recensionssvepen är en del av Omnis helgsatsning med rekommendationer på läsvärda, aktuella och intressanta recensioner, intervjuer och långläsning som publiceras varje helg.

Toppnyheter

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer