Bild från filmen. Margot Robbie som Elizabeth I. Parisa Tag / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
Kultur

”Banalt – dramat reduceras till tjafs och vaginaavund”

Nog för att den utspelar sig på 1500-talet – men ”Mary queen of Scots” upplevs som ”smärtsamt gammaldags”, skriver Emily Yoshida i en recension i Vulture.

Filmens försök att framställa Mary Stuart som en ”medveten underdog-prinsessa” når inte hela vägen fram, skriver hon:

”[...] i stället gör filmen exakt samma saker – hetsar kvinnor mot varandra och fixerar sig vid fertilitet och oskuld – som den beskriver som förtryckande mot filmens hjältinna”, skriver hon.

I stället för att skildra motsättningarna mellan protestanter och katoliker i Skottland och England reduceras konflikten mellan Mary och Elizabeth I till vaginaavund, skriver Sydsvenskan Michael Tapper. Han beskriver filmen som ”en banal flirt med filmer och böcker på ’girl power’-tema”.

Men filmen får inte bara kritik. Sydsvenskans recensent ger den en fyra i betyg och Kulturnyheternas Fredrik Sahlin lovordar Saoirse Ronans insats som Mary Stuart.

Recensenternas snittbetyg: 2,8

Snittet är baserat på 9 av 11 recensioner då inte alla sätter betyg.

Svenska recensioner

Internationella recensioner

Om recensionssvepen

Varje helg tipsar Omni-redaktionen om de mest aktuella filmerna, tv-serierna, musiken, böckerna och mycket mer från hela världen. Genre kan variera från vecka till vecka.

Om Omni-helg

Recensionssvepen är en del av Omnis helgsatsning med rekommendationer på läsvärda, aktuella och intressanta recensioner, intervjuer och långläsning som publiceras varje helg.

Toppnyheter

Brexitmotståndare i London jublar. Alberto Pezzali / TT NYHETSBYRÅN
Brexit - förhandlingarna

Hundratusentals jublade i London när beskedet kom

Ett vilt jubel utbröt bland demonstranter i London när Boris Johnson fick ännu en smocka i parlamentet under lördagen.

Uppemot en miljon människor har samlats på gatorna för att demonstrera för en ny folkomröstning om brexit, och beskedet om att Johnson måste be EU om mer tid väckte optimism.

– Det är en miniseger för oss som vill vara kvar i EU, säger demonstranten John Warman till Reuters.

4 tim
Talmannen John Bercow i parlamentet i dag. JESSICA TAYLOR / UK PARLIAMENT
undefined

Bakslag för Boris Johnson – tvingas att be EU om en brexitförlängning

Det brittiska parlamentet har röstat ja till ett tilläggsförslag som innebär att brexitprocessen försenas. Förslaget lades fram av den oberoende parlamentarikern Oliver Letwin och godkändes med siffrorna 322–306.

Detta innebär ett stort bakslag för premiärminister Boris Johnson som nu måste be EU att flytta fram brexitdatumet, som i nuläget är 31 oktober. Men Johnsons svar efter omröstningen var tydligt: Han kommer inte att be EU om mer tid.

Godkännandet av tillägget innebär också att det inte blir någon skarp omröstning om Johnsons brexitavtal under lördagskvällen. Enligt Johnson planerar man att hålla den omröstningen under nästa vecka i stället.

6 tim
ARIS OIKONOMOU / AFP
undefined

EU ber Johnson förklara sig ”så snart som möjligt”

EU-kommissionen ber Storbritannien klargöra vad som händer efter godkännandet av Oliver Letwins tilläggsförslag.

I praktiken innebär godkännandet av tilläggsförslaget att det inte blir någon skarp omröstning om brexitavtalet i parlamentet i kväll, och att Boris Johnson måste be EU om mer tid för Storbritanniens utträde. Något han i parlamentet sa att han inte tänker göra.

EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Junckers talesperson Mina Andreeva skriver på Twitter att man har noterat dagens utveckling.

”Det är upp till den brittiska regeringen att informera oss så snart som möjligt om vad nästa steg blir”, tillägger hon.

5 tim
Läs mer om Brexit - förhandlingarna

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer