Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
Skatteverket vs företagen

Avhopparen: Så rundar Skatteverket lagen

Andreas Möller jobbade på Skatteverket i 12 år. Nu riktar han allvarlig kritik mot sin forna arbetsgivare. ”Det har blivit uppenbart att Skatteverket försöker runda gällande lagstiftning. Det här sker systematiskt. Man kör helt enkelt över småföretagare och enskilda”, säger han.

Skattejuristen Andreas Möller arbetade i 12 år på Skatteverket innan han öppnade sin en egen byrå för tre år sedan. Under tiden på Skatteverket hanterade han mängder med skatteprocesser i domstol, och redan då upplevde han att något inte stod rätt till. De senaste åren har känslan förstärkts. Nu riktar han allvarlig kritik mot sin forna arbetsgivare.

– Det har blivit uppenbart att Skatteverket försöker runda gällande lagstiftning. Det här sker systematiskt, säger han.

Det svenska lagstiftningsarbetet är i normalfallet en långdragen och energikrävande process, inte minst på skatteområdet, förklarar Andreas Möller. Att få till stånd förändringar den vägen tar tid eftersom förslag måste stötas, blötas och ta sig igenom det politiska maskineriet. Men Skatteverket har hittat en genväg, som de utnyttjar till max, menar han.

Strider mot lagen

Så här går det till, enligt Andreas Möller: Istället för att försöka ändra lagstiftningen, så driver Skatteverket mängder av tveksamma processer mot skattskyldiga, trots att verket inte har en aning om hur utgången ska bli. Tanken är inte sällan att bilda ny praxis som strider mot den aktuella lagstiftningen och bättre passar deras önskemål, menar Andreas Möller.

– En mängd företagare och skattskyldiga, som uppfyller alla krav enligt gällande lag, måste inleda en tvist mot Skatteverket, vilket normalt leder till kostnader för den skattskyldige och som i många fall inte återfås i sin helhet, även när den skattskyldige når framgång mot Skatteverket, säger han.

Enligt Andreas Möller har Skatteverket tre anledningar att agera på det här sättet:

  • De vill upprätta praxis så att lagstiftningen tillämpas på det sätt som Skatteverket önskar.
  • Räta ut frågetecken där Skatteverket inte själva vet hur de ska tillämpa regelverket.
  • Spara tid och driva in mer skattekronor.

Lägger sig platt för Skatteverket

Det Skatteverket inte tänker på, eller snarare bryr sig om, är att de skattskyldiga tvingas betala stora processkostnader alldeles oavsett utgången, påpekar Andreas Möller. Många skattskyldiga, som vet att de har rätten på sin sida, lägger sig därför platt för Skatteverket, konstaterar han. Resultatet blir praxis som Skatteverket senare kan luta sig emot.

– Det här sättet att bedriva verksamhet på är djupt omoraliskt och går långt utanför myndighetens verksamhetsområde. Men att det går till så här är vanligt. Det är en strategi för rättsavdelningen på Skatteverket, säger han.

Ofta är det mindre fall som prövas, där den skattskyldige inte har de muskler som krävs för att processa mot Skatteverket, menar han. Enskilda och företagare driver saken så långt de kan, men i många fall tar det stopp.

– Vinster i sådana fall nyttjas sedan på större fall av Skatteverket. Man kör helt enkelt över småföretagare och enskilda för att skapa praxis som passar Skatteverkets syften, säger han.

En våg av fall den senaste tiden

Det här sker systematiskt, inte minst när det gäller regelverket kring SINK (särskild inkomstbeskattning), berättar han. Den senaste tiden har han stött på en våg av fall i sitt jobb, och han har hjälpt klienter att processa mot Skatteverket.

Reglerna om SINK finns i lagen om särskild skatt för utomlands bosatta. Lagen anger inga tidsbegränsningar för hur länge en person kan beskattas enligt SINK, utan det viktiga är att den skattskyldige uppfyller reglerna för att omfattas av regelverket, förklarar Andreas Möller. Till exempel kan en person som är bosatt i Finland, men jobbar åt en svensk arbetsgivare, beskattas enligt SINK-reglerna.

– Det här gillar inte Skatteverket som vill kunna ta ut högre skatt än vad lagen medger, säger han.

”Spelar ingen roll vilken fråga det gäller”

Så nu ger Skatteverket en massa avslag i direkt strid mot gällande lagstiftning, enligt Andreas Möller. Motiveringarna som används går i princip ut på att det måste finnas en tidsgräns för hur länge en person kan bo utomlands och jobba i Sverige. Trots att lagen säger något annat. SINK-fallen är bara ett exempel där Skatteverket rundar lagen. Samma attityd tillämpas av verket i andra skattefrågor, menar han.

Enligt Andreas Möller kan agerandet inte tolkas på något annat sätt än att Skatteverket försöker få till praxis som bättre passar deras syften än vad lagen gör.

– Det spelar egentligen ingen roll vilken fråga det gäller, och vad man tycker om den. Det här illustrerar hur Skatteverket rundar lagstiftningen och skapar sina egna regler, säger han.

Skatteverket slår ifrån sig

Men Tomas Algotsson, enhetschef på rättsavdelningen på Skatteverket, menar att Skatteverket tillämpar de regler som lagstiftaren fattat beslut om i enlighet med förarbeten och den praxis som Högsta förvaltningsdomstolen har fastställt.

– Inom ramen för detta ligger även att Skatteverket i vissa fall måste ta ställning till frågor som inte har varit uppe i lagstiftningsarbetet eller prövats tidigare av domstol. Det är sedan upp till domstolarna, och ytterst Högsta förvaltningsdomstolen, att avgöra frågan om inte personen det gäller delar Skatteverkets uppfattning. Behövs ändringar av skattereglerna är det riksdagen som ansvarar för att ändra dessa regler. Skatteverket lämnar även förslag till finansdepartementet för att i vissa fall få till stånd ändring av regler, skriver han i ett mejlsvar till fPlus.

När det gäller kritiken om att enskilda körs över och får betala höga processkostnader trots att de vinner så duckar Skatteverket. Frågor om det får fPlus inga svar på.

Till slut fick han nog

Andreas Möller pekar också på brister i objektivitet hos sin tidigare arbetsgivare när det gäller att undersöka uppgifter som talar för den skattskyldige. När det däremot är någon detalj som är till nackdel för företagaren eller den enskilde så går de fram med det tunga artilleriet, berättar han. Det var en delorsak till varför han slutade på Skatteverket.

– Det var inte huvudorsaken, men helt klart en liten del, säger han.

Han har egna erfarenheter av hur det fungerar på Skatteverkets rättsavdelning. Ofta kommer en handläggare till rättsavdelningen och frågar hur de ska driva ett ärende vidare, och sedan är det igång. När Skatteverket inte vet eller inte tycker om utfallet, tar de genvägen och försöker skapa egen praxis, menar han.

– De testar en hypotes. Ibland förlorar de, men då får det vara så. Då vet de i alla fall vad som gäller, då kan de driva andra saker istället. Men ibland får de rätt, och då kommer de att hänvisa till det ärendet i andra processer, även om det strider mot aktuell lagstiftning, säger han.

Toppnyheter

Illustrationsbild. Jonas Ekströmer/TT / TT NYHETSBYRÅN
Den svenska konjunkturen

Scania inför nedskärningar – 1 000 jobb hotade

Lastbilsjätten Scania planerar för omfattande minskningar av personalstyrkan, skriver bolaget i ett pressmeddelande.

Scania skriver att coronakrisen har lett till ett stort intäktstapp och att efterfrågan på företagets produkter väntas ”förbli lägre under lång tid”. Man bedömer därför att företaget har en ”övertalighet på 5 000 personer i den globala organisationen”.

– Detta inkluderar en översyn av upp till 1 000 tjänstemannapositioner vid huvudkontoret i Södertälje, säger Scanias vd och koncernchef Henrik Henriksson.

35 min
Janerik Henriksson/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

UC: Första konkursvågen över – tydlig stabilisering i maj

Den första intensiva konkursvågen under coronakrisen är över – med undantag för hotell- och restaurangbranschen. Det visar färska siffror från kreditupplysningsbolaget UC.

Det totala antalet konkurser vara bara 5 procent högre i maj än under samma månad 2019. Men i hotell- och restaurangbranschen gick 54 procent fler företag omkull jämfört med året före.

Trots den allmänna stabiliseringen varnar UC för att faran inte är över.

– Många faktorer tyder på en andra konkursvåg i höst, bland annat det kraftiga tappet i BNP och förväntade arbetslöshetsnivåer på tvåsiffriga nivåer, säger Richard Damberg, ekonom på UC, i ett pressmeddelande.

2 tim
Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Sågverk vinnare under pandemin

Coronapandemin har slagit hårt mot flera sektorer, men för sågverksföretagen har läget varit det motsatta. Enligt en ny rapport från Skogsindustrierna har svenska sågverk tagit marknadsandelar i Kina gentemot konkurrenter från Kanada. Även i USA har svenska sågverk flyttat fram positionerna.

Anledningen tros vara att verken, till skillnad från många internationella konkurrenter, har hållit igång sin produktion under krisen. Den svenska skogsindustrin sysselsätter 120.000 personer direkt och indirekt, och sågverkens produkter går till 70 procent på export.

6 min
Läs mer om Den svenska konjunkturen
TT, Bygghemma
Dagens börs

Stockholmsbörsen på plus – Autoliv och Swedbank i topp

Stockholmsbörsen inleder veckan med tydliga uppgångar, i linje med övriga Europa. Vid 09.40-tiden noteras indexen som följer:
• OMXSPI: +1,0%
• OMXS30: +1,0%

Asienbörserna steg brett under morgonen, med kraftiga uppgångar i Kina och Hongkong. Analytiker beskriver det som ett lättnadsrally mot bakgrund av att USA avstått från breda sanktioner mot Kina trots den kontroversiella säkerhetslagen i Hongkong.

På hemmaplan meddelar Nent att den tillfälliga prissänkningen på Viaplays sportpaket dras tillbaka från den 1 juli och återgår till normal nivå. Aktien stiger över 2 procent.

Astra Zeneca har fått ett godkännande i USA för blodproppshämmaren Brilinta, samtidigt som en expertpanel rekommenderar att Lynparza ska godkännas för behandling av bukspottkörtelcancer i Europa. Aktien rör sig sidledes.

Recipharm handlas upp 6 procent efter ett inrapporterat insynsköp på 18,3 miljoner kronor från vd:n Thomas Eldered.

Dagens Industri satte köp på Academedia i helgen medan Börsveckan landade i köpråd för Bygghemma och Sedana Medical. Academedia och Bygghemma lyfter 7–8 procent medan Sedana är upp 2 procent. Mekonomen stiger 4 procent efter färska köpstämplar från Nordea och Handelsbanken.

OMXS30 toppas av Autoliv, Swedbank och H&M med uppgångar på 2–3 procent. SCA är det enda storbolaget på rött.

2 tim
Vincent Yu / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Breda uppgångar i Asien – rejält lyft i Hongkong

Asienbörserna steg brett på måndagsmorgonen med en särskilt kraftig uppgång i Hongkong. Vid stängning stod de ledande indexen som följer:
• Nikkei: +0,8 %
• Shanghai: +2,2 %
• Shenzhen: +3,3 %
• Hang Seng: +3,4 %
• Kospi: +1,8 %
Enligt Reuters inledde handeln trevande, men fick så småningom upp farten efter positiva tecken från Kinas ekonomi. En officiell företagsenkät visar på tydliga återhämtningar i tjänste- och byggsektorerna. Dessutom stärktes aktiviteten i industrin i maj, enligt ett färskt inköpschefsindex från Caixin/Markit.

Mizuho Banks chefsstrateg Vishnu Varathan menar också att riskaptiten stärks av att USA hittills har avstått från kraftfulla hämndaktioner mot Kina efter den kontroversiella säkerhetslagen i Hongkong. Det skriver CNBC.

MSCI:s breda Asienindex, exklusive Japan, noteras på sina högsta nivå på tre månader.

5 tim
Läs mer om Dagens börs
Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni. Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
Coronavirusets spridning – Sverige

Sabuni: Regeringen har inte gjort tillräckligt för att följa coronastrategin

L-ledaren Nyamko Sabuni kritiserar regeringen för att inte ha gjort tillräckligt för att följa den svenska coronastrategin, säger hon i SVT:s Morgonstudion.

Sabuni anser att den strategi som Folkhälsomyndigheten rekommenderat med att isolera äldre och satsa på en kontrollerad smittspridning i stället för att stänga ner samhället är bra.

– Däremot är jag inte fullt ut nöjd med vilka åtgärder regeringen eventuellt har vidtagit för att vi ska leva upp till den här strategin, säger hon och framhåller att man inte lyckats isolera äldre.

L-ledaren vill se en politisk samordning för att strategin ska kunna implementeras.

2 tim
Illustrationsbilder.  TT
undefined

Utländska turister flockas i Sverige trots pandemin

Semestersugna tyskar och danskar har börjat turista i Sverige igen – trots rådande virusutbrott. På till exempel Ystad saltsjöbad i Skåne, som Aftonbladet besökt, vittnar personalen om mellan 10 och 20 danska par om dagen.

Ett av dem är Helen Kuhre och hennes man. Hon säger till tidningen att vännerna i hemlandet inte gillar att de åker till Sverige.

– Men ni är försiktiga så det känns tryggt.

Hon tycker att Sverige haft en bättre strategi och önskar sig mer frihet även i Danmark.

1 tim
Carl-Johan Sonesson/sjukvårdspersonal i skyddsutrustning.  TT
undefined

Skånes politiker tog bort krav på beredskapslager

Skånes regionpolitiker tog bort kravet på att hålla ett beredskapslager med skyddsutrustning bara månader före coronapandemins utbrott – utan några diskussioner, rapporterar Sydsvenskan.

Kravet fanns med i den tidigare planen för hur regionen skulle möta en pandemi, men det är oklart varför det togs bort. Regionrådet Carl-Johan Sonesson (M) är självkritisk och säger att man antagligen hade gjort en annan bedömning om man vetat vad som skulle ske.

1 tim
Läs mer om Coronavirusets spridning – Sverige
Illustrationsbild.  TT
Coronavirusets spridning – globalt

Europa kan ha haft sina första virusfall redan i höstas: ”Kan få beviset”

Redan i mitten av november kan de första fallen av coronaviruset ha funnits i Europa, menar den franske läkaren Michel Schmitt som Ekot har pratat med.

Han säger att många läkare i vintras mötte patienter med ovanliga influensaliknande symptom och frågan om huruvida det var tidiga fall av covid-19 har väckts. Genom att studera röntgenplåtar över patienters lungor har Schmitt kunnat hitta virusfall i Europa i både november och december.

Det går dock inte att vetenskapligt säkerställa att det rör sig om covid-19, eftersom det är för sent för att göra sådana tester.

– Om flera studier visar liknande resultat har vi beviset, säger läkaren Michel Schmitt.

3 tim
Begravning i Brasilien. Andre Penner / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Över en halv miljon konstaterade fall i Brasilien

Under söndagen registrerades drygt 16 000 nya fall av coronasmitta i Brasilien, rapporterar Reuters. Därmed har landet över en halv miljon registrerade fall och det näst största utbrottet i världen, bara USA har fler fall.

Totalt har 29 314 människor dött i landet – den fjärde högsta dödssiffran i världen efter USA, Storbritannien och Italien.

I hela Latinamerika och Karibien har nu över en miljon fall av viruset konstaterats, enligt en sammanställning som AFP gjort av ländernas officiella siffror.

5 tim
Läs mer om Coronavirusets spridning – globalt
Eva Nordmark.  Ali Lorestani/TT / TT NYHETSBYRÅN
Diskussionen om LAS

Omdebatterad utredning lämnas till regeringen i dag

Regeringens omdebatterade las-utredning lämnas över till arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) i dag, rapporterar Sveriges Radio Ekot.

Facket vill att utredningen om las, lagen om anställningsskydd, skrotas eller läggs på is, men enligt Liberalernas arbetsmarknadspolitiska talesperson Gulan Avci kommer den att skickas ut på remiss omgående.

Delar av utredningen har läckt och några av de förslag som är kända är fler undantag från turordningsreglerna och lättare att sparka anställda. Vänsterpartiet har hotat att fälla regeringen för förslagen.

3 tim
Jonas Sjöstedt/Anders W Jonsson.  TT
undefined

”V bedriver hatkampanj mot alla småföretagare”

Vänstern bedriver en hatkampanj mot Sveriges småföretagare, skriver Centerpartiets vikarierande partiledare Anders W Jonsson i en debattartikel apropå den las-utredning som ska presenteras under måndagen.

Tillsammans med partiets arbetsmarknadspolitiske talesperson Martin Ådahl skriver han i Aftonbladet att vänsterns retorik är ”ett påhopp på alla människor som tar stora risker och ofta sätter hela sin privatekonomi på spel för att bygga upp företag och skapa arbetstillfällen”. De menar att det är en myt att anställningstryggheten bara ligger i turordningsreglerna.

32 min
Illustrationsbild/Jonas Sjöstedt.  TT
undefined

Sjöstedt: ”Värsta angreppet på löntagare på årtioenden”

Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt attackerar ännu en gång den las-utredning som under måndagen ska presenteras. I ett Twitterinlägg skriver han att förslagen är ”ensidiga och extrema” och kallar dem ”det värsta angreppet på löntagarnas rättigheter på årtionden”.

Den nya las-utredningen innehåller bland annat förslag om nya regler vid uppsägningar. Några av förslagen tros vara att fem personer ska få undantas från turordningsreglerna i stället för två och att det inte ska gå att ogiltigförklara uppsägningar på mindre arbetsplatser, enligt Ekot.

3 min
Läs mer om Diskussionen om LAS

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer
George Floyds bror Philonise Floyd
Polisvåldet i USA

Floyds bror: Trump lyssnade inte på mig – ville avsluta

George Floyds bror Philonise Floyd blev uppringd av Donald Trump men beskriver det som att presidenten inte gav honom något utrymme att prata och inte ville lyssna på honom.

– Jag försökte prata med honom men han försökte bara avsluta samtalet. Jag sa till honom att jag inte kan förstå att det skedde en nutida lynchning mitt på ljusan dagen, säger han till tv-kanalen MSNBC.

Efter att George Floyd dödades under ett polisingripande har stora protester spritt sig i USA.

1 tim
Donald Trump/poliser utanför Vita huset.  TT
undefined

Trump tog skydd i bunker under brinnande protesten

När protesterna mot polisvåldet i USA tilltog såg Secret Service-agenter under fredagen till att sätta landets president Donald Trump i säkerhet i en bunker vid Vita huset, rapporterar flera medier.

Enligt uppgifter till AP ska Trump ha suttit nästan en timme i bunkern, som tagits fram för nödlägen som exempelvis terrorattacker.

Agenternas beslut visar enligt nyhetsbyrån på Vita husets oro över protesterna. Demonstrationerna har spritt sig över landet efter att den svarte George Floyd dödades under ett polisingripande. Bland annat har utegångsförbud utlysts i Washington DC och tårgas har avfyrats mot demonstranter utanför Vita huset.

4 tim
undefined

Våldet fortsätter – lastbil körde rätt in i folksamling

Tusentals demonstranter på gatorna i Minneapolis i USA tvingades ta skydd när en lastbil körde in på en avstängd väg bland människor som samlats för att protestera mot rasism och polisens övervåld, rapporterar amerikanska medier.

Demonstrationen var till en början fredlig, men ilska väcktes över chaufförens agerande och mannen slets ut ur förarsätet och misshandlades.

Våldsamheterna utlöstes av att en svart man dog i samband med ett polisingripande och flera amerikanska storstäder har tvingats införa utegångsförbud.

5 tim
Läs mer om Polisvåldet i USA