Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
Skatteverket vs företagen

Avhopparen: Så rundar Skatteverket lagen

Andreas Möller jobbade på Skatteverket i 12 år. Nu riktar han allvarlig kritik mot sin forna arbetsgivare. ”Det har blivit uppenbart att Skatteverket försöker runda gällande lagstiftning. Det här sker systematiskt. Man kör helt enkelt över småföretagare och enskilda”, säger han.

Skattejuristen Andreas Möller arbetade i 12 år på Skatteverket innan han öppnade sin en egen byrå för tre år sedan. Under tiden på Skatteverket hanterade han mängder med skatteprocesser i domstol, och redan då upplevde han att något inte stod rätt till. De senaste åren har känslan förstärkts. Nu riktar han allvarlig kritik mot sin forna arbetsgivare.

– Det har blivit uppenbart att Skatteverket försöker runda gällande lagstiftning. Det här sker systematiskt, säger han.

Det svenska lagstiftningsarbetet är i normalfallet en långdragen och energikrävande process, inte minst på skatteområdet, förklarar Andreas Möller. Att få till stånd förändringar den vägen tar tid eftersom förslag måste stötas, blötas och ta sig igenom det politiska maskineriet. Men Skatteverket har hittat en genväg, som de utnyttjar till max, menar han.

Strider mot lagen

Så här går det till, enligt Andreas Möller: Istället för att försöka ändra lagstiftningen, så driver Skatteverket mängder av tveksamma processer mot skattskyldiga, trots att verket inte har en aning om hur utgången ska bli. Tanken är inte sällan att bilda ny praxis som strider mot den aktuella lagstiftningen och bättre passar deras önskemål, menar Andreas Möller.

– En mängd företagare och skattskyldiga, som uppfyller alla krav enligt gällande lag, måste inleda en tvist mot Skatteverket, vilket normalt leder till kostnader för den skattskyldige och som i många fall inte återfås i sin helhet, även när den skattskyldige når framgång mot Skatteverket, säger han.

Enligt Andreas Möller har Skatteverket tre anledningar att agera på det här sättet:

  • De vill upprätta praxis så att lagstiftningen tillämpas på det sätt som Skatteverket önskar.
  • Räta ut frågetecken där Skatteverket inte själva vet hur de ska tillämpa regelverket.
  • Spara tid och driva in mer skattekronor.

Lägger sig platt för Skatteverket

Det Skatteverket inte tänker på, eller snarare bryr sig om, är att de skattskyldiga tvingas betala stora processkostnader alldeles oavsett utgången, påpekar Andreas Möller. Många skattskyldiga, som vet att de har rätten på sin sida, lägger sig därför platt för Skatteverket, konstaterar han. Resultatet blir praxis som Skatteverket senare kan luta sig emot.

– Det här sättet att bedriva verksamhet på är djupt omoraliskt och går långt utanför myndighetens verksamhetsområde. Men att det går till så här är vanligt. Det är en strategi för rättsavdelningen på Skatteverket, säger han.

Ofta är det mindre fall som prövas, där den skattskyldige inte har de muskler som krävs för att processa mot Skatteverket, menar han. Enskilda och företagare driver saken så långt de kan, men i många fall tar det stopp.

– Vinster i sådana fall nyttjas sedan på större fall av Skatteverket. Man kör helt enkelt över småföretagare och enskilda för att skapa praxis som passar Skatteverkets syften, säger han.

En våg av fall den senaste tiden

Det här sker systematiskt, inte minst när det gäller regelverket kring SINK (särskild inkomstbeskattning), berättar han. Den senaste tiden har han stött på en våg av fall i sitt jobb, och han har hjälpt klienter att processa mot Skatteverket.

Reglerna om SINK finns i lagen om särskild skatt för utomlands bosatta. Lagen anger inga tidsbegränsningar för hur länge en person kan beskattas enligt SINK, utan det viktiga är att den skattskyldige uppfyller reglerna för att omfattas av regelverket, förklarar Andreas Möller. Till exempel kan en person som är bosatt i Finland, men jobbar åt en svensk arbetsgivare, beskattas enligt SINK-reglerna.

– Det här gillar inte Skatteverket som vill kunna ta ut högre skatt än vad lagen medger, säger han.

”Spelar ingen roll vilken fråga det gäller”

Så nu ger Skatteverket en massa avslag i direkt strid mot gällande lagstiftning, enligt Andreas Möller. Motiveringarna som används går i princip ut på att det måste finnas en tidsgräns för hur länge en person kan bo utomlands och jobba i Sverige. Trots att lagen säger något annat. SINK-fallen är bara ett exempel där Skatteverket rundar lagen. Samma attityd tillämpas av verket i andra skattefrågor, menar han.

Enligt Andreas Möller kan agerandet inte tolkas på något annat sätt än att Skatteverket försöker få till praxis som bättre passar deras syften än vad lagen gör.

– Det spelar egentligen ingen roll vilken fråga det gäller, och vad man tycker om den. Det här illustrerar hur Skatteverket rundar lagstiftningen och skapar sina egna regler, säger han.

Skatteverket slår ifrån sig

Men Tomas Algotsson, enhetschef på rättsavdelningen på Skatteverket, menar att Skatteverket tillämpar de regler som lagstiftaren fattat beslut om i enlighet med förarbeten och den praxis som Högsta förvaltningsdomstolen har fastställt.

– Inom ramen för detta ligger även att Skatteverket i vissa fall måste ta ställning till frågor som inte har varit uppe i lagstiftningsarbetet eller prövats tidigare av domstol. Det är sedan upp till domstolarna, och ytterst Högsta förvaltningsdomstolen, att avgöra frågan om inte personen det gäller delar Skatteverkets uppfattning. Behövs ändringar av skattereglerna är det riksdagen som ansvarar för att ändra dessa regler. Skatteverket lämnar även förslag till finansdepartementet för att i vissa fall få till stånd ändring av regler, skriver han i ett mejlsvar till fPlus.

När det gäller kritiken om att enskilda körs över och får betala höga processkostnader trots att de vinner så duckar Skatteverket. Frågor om det får fPlus inga svar på.

Till slut fick han nog

Andreas Möller pekar också på brister i objektivitet hos sin tidigare arbetsgivare när det gäller att undersöka uppgifter som talar för den skattskyldige. När det däremot är någon detalj som är till nackdel för företagaren eller den enskilde så går de fram med det tunga artilleriet, berättar han. Det var en delorsak till varför han slutade på Skatteverket.

– Det var inte huvudorsaken, men helt klart en liten del, säger han.

Han har egna erfarenheter av hur det fungerar på Skatteverkets rättsavdelning. Ofta kommer en handläggare till rättsavdelningen och frågar hur de ska driva ett ärende vidare, och sedan är det igång. När Skatteverket inte vet eller inte tycker om utfallet, tar de genvägen och försöker skapa egen praxis, menar han.

– De testar en hypotes. Ibland förlorar de, men då får det vara så. Då vet de i alla fall vad som gäller, då kan de driva andra saker istället. Men ibland får de rätt, och då kommer de att hänvisa till det ärendet i andra processer, även om det strider mot aktuell lagstiftning, säger han.

Toppnyheter

Jaffar/Tända ljus och blommor vid mordplatsen. Privat/TT
Oroligheterna i Malmö

Pappan: Han kallades att vittna en gång – inget mer

Polisen har sagt att 15-årige Jaffar som sköts till döds i Malmö i helgen samt en annan 15-åring som skadades svårt var kända från kriminella sammanhang. Men Jaffars pappa säger till SVT att han inte känner igen den bilden.

– De kallade honom som vittne en gång. Han vittnade för en kompis. Inget mer, säger pappan.

Han beskriver i stället sin son som en normal 15-åring som var omtyckt av familj och vänner.

Även Jaffars kusin har reagerat på polisens kommentar.

– Här på Rosengård räcker det att man försöker gå emellan ett slagsmål för att man ska vara känd hos polisen, säger han till SvD.

Igår 20:22
15-årige Jaffar dödades i helgen i Malmö. TT / Privat
undefined

15-årige Jaffars anhöriga: Han var inte kriminell

Anhöriga och bekanta till 15-årige Jaffar som sköts ihjäl vid en pizzeria vid Möllevångstorget i Malmö i helgen motsätter sig bilden av att han var kriminell. Enligt polisen var pojken känd för polisen sedan tidigare, skriver Kvällsposten.

– Alla barn i Malmö är kända av polis i så fall, säger en fritidsledare som jobbat nära en av pojkarna, till tidningen.

Pappan säger till tidningen att hans son var ett barn, inte kriminell.

Den andra pojken som sköts vid pizzerian skadades svårt och vårdas fortfarande på sjukhus.

Publiceringen av Jaffars namn och bild sker i samförstånd med familjen.

Igår 18:59
Skador efter explosionen vid polishuset i Staffanstorp i oktober. Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

S-politiker: Bilden av idyllen stämmer inte riktigt

Oppositionsrådet Pierre Sjöström (S) i Staffanstorp stämmer in i kritiken mot kommunens nya reklamfilm, som målar upp Staffanstorp som en idyll dit människor flyr undan otryggheten i storstaden. Till Sydsvenskan säger han att kommunen borde lyfta fram sina positiva sidor i stället för att svartmåla andra platser. Delar av filmen är inspelad i Malmö.

Han påpekar också att även Staffanstorp nyligen drabbades av en sprängning.

– Bilden av idyllen Staffanstorp stämmer inte riktigt heller, säger Sjöström.

Filmen har bland annat kritiserats för att bara ljushyade personer medverkar. Bland annat spelas en kioskägare av en ljushyad skådespelare, medan den som äger kiosken på riktigt har invandrarbakgrund.

– Jag hade ställt upp, men de frågade inte, säger kioskägaren till ETC.

Igår 18:24
Läs mer om Oroligheterna i Malmö
Trump vid kvällens tal. SPENCER PLATT / GETTY IMAGES NORTH AMERICA
Handelskonflikten Kina-USA

Trump: Kina och USA ”nära” fas ett av handelsavtalet

USA och Kina är nära att enas om första fasen i ett handelsavtal. Det sa Donald Trump i ett tal hos Economic Club of New York på tisdagskvällen, enligt flera medier.

– Vi är nära. Ett viktigt fas ett-avtal kan bli klart, kan bli klart snart, sa presidenten enligt Bloomberg.

Däremot gav Trump inga detaljer kring om nuvarande tullar ska tas bort eller om han ska träffa Kinas ledare Xi Jinping.

Samtidigt uttryckte Trump att han ansåg att EU har allt för höga hinder för internationell handel.

Uppgången på Wall Street dämpades något efter talet.

Igår 18:12
Till vänster: USA:s president Donald Trump. Till höger: Danske Banks sparekonom Maria Landeborn.  TT
undefined

Landeborn: Trump skriver snart på – kan lyfta börsen

De handelskrigande presidenterna i USA och Kina kommer att skriva på ett första handelsavtal före årsskiftet. Det är åtminstone Danske Banks huvudscenario, skriver den seniora ekonomen Maria Landeborn i ett blogginlägg.

De tullar som infördes i september kommer i alla fall att rullas tillbaka, tror hon.

De minskade spänningarna mellan stormakterna bör ge medvind till börsen, anser Landeborn i blogginlägget där hon också noterar att OMXS30 stigit motsvarande tre normala årsavkastningar sedan årsskiftet.

”Även den mjuka penningpolitiken globalt är positiv för börsen. Vi behåller därför en övervikt i aktier i våra portföljer”, skriver hon.

Landeborn får medhåll av TD Securities-strategen Mitul Kotecha som säger till CNBC att båda sidor vill få till en överenskommelse och att fas 1-avtalet lär skrivas på i december.

Igår 05:01
Läs mer om Handelskonflikten Kina-USA

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer
Raketer från Gaza. Hatem Moussa / TT NYHETSBYRÅN
Israel – Palestinakonflikten

Analyser: Vad som händer i Gaza nu beror på Hamas

Det har varit en våldsam dag i Gaza och på flera ställen i Israel efter att den palestinska jihadistledaren Baha Abu al-Ata och hans fru dödades av israelisk militär tidigt i morse.

”Om det här blir en upptrappning som varar endast ett par dagar eller leder till en utdragen konflikt beror på två saker: Hamas hållning och antalet israeliska dödsoffer”, skriver Amos Harel på israeliska tidningen Haaretz.

Khaled Abu Toameh på The Jerusalem Post menar att Hamas måste bestämma om de ska sluta upp vid Islamiska jihads sida eller hålla låg profil för att inte återigen trappa upp konflikten med Israel.

Sveriges Radios Mellanösternkorrespondent Cecilia Uddén är inne på samma spår:

– Å ena sidan vill man upprätthålla det relativa lugn som har rått i Gaza i och med den inofficiella vapenvila som råder mellan Israel och Hamas, å andra sidan har man inte råd att framstå som kollaboratör, säger hon i en analys.

Igår 21:30
Läs mer om Israel – Palestinakonflikten