Dagens börs

Attendo och MQ rasade på stillsam Stockholmsbörs

Stockholmsbörsen handlades runt nollan på onsdagen, efter rejäla uppgångar i Asien under morgonen. Vid stängning såg de ledande indexen ut så här:
• OMXSPI: +/-0,0%
• OMXS30: +0,2%
Utvecklingen var i linje med flera stora Europabörser samt New York-börserna som inlett onsdagen med små rörelser i väntan på kvällens räntebesked från Federal Reserve.

På bolagsfronten på hemmaplan märktes Attendo som vinstvarnade sent på tisdagskvällen med hänvisning till lägre försäljningstillväxt från nya omsorgsplatser i Finland. Aktien rasade över 20 procent.

Skistars aktie rörde sig inledningsvis sidledes efter morgonens delårsrapport. Bolaget redovisade ett vinsttapp samtidigt som bokningsläget är något högre än vid samma tidpunkt föregående år. Aktien stängde på minus 0,8 procent.

Den pressade klädkedjan MQ rapporterade återigen ett minusresultat och den jämförbara försäljningen minskade med 7,7 procent i kvartalet. Aktien sjönk över 12 procent.

SKF ska investera cirka 450 miljoner kronor för att öka konkurrenskraften i koncernens erbjudande av spårkullager. Samtidigt genomförs omstruktureringar i Italien vilket medför kostnader på cirka 140 miljoner kronor. Aktien steg drygt 1 procent.

Swedbank valde som väntat Göran Persson till ny ordförande vid onsdagens extrastämma. Aktien ökade 1,3 procent.

Dagens storbolagsvinnare blev dock SCA som steg 2,3 procent medan H&M följde med MQ nedåt och återfanns i botten på minus 2,1 procent.

New York-börserna i går
S&P 500: +1,0 %
Nasdaq: +1,4 %
Dow Jones: +1,4 %

Börstjänster

Nyheter, analys & rekar

Kalender

Toppnyheter

Illustration. TT
Framtidens arbetsmarknad

Evrys anbud långt under rivalernas: ”Väldigt lågt”

It-jätten Evrys pris för att genomföra intervjuer åt SCB var 33 procent lägre än den närmaste konkurrentens anbud. Det skriver SvD Näringsliv som tagit del av upphandlingen för den kritiserade arbetskraftsundersökningen.

Evry beräknade att varje intervju skulle kosta 140 kronor, vilket kan jämföras med SCB:s uppskattningar om att myndighetens egna intervjuer kostar mellan 345 och 620 kronor.

Kantar Sifos opinionschef Toivo Sjörén bedömer att 140 kronor är en väldigt låg siffra.

– Pengarna ska räcka till både intervjuare och arbetsledare, inklusive sociala avgifter, säger han.

2 tim
Civilminister Lena Micko, S.  Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Regeringen kallar till sig SCB-chefen efter missen

Civilminister Lena Micko (S) vill ha svar från Statistiska Centralbyrån om den felaktiga arbetslöshetsstatistiken, skriver SvD Näringsliv.

Micko kommer att kalla SCB:s generaldirektör Joakim Stymne till ett möte.

Ministern säger att myndighetens trovärdighet har skadats av felen och att statistiken måste stämma då den ”utgör en grund till politiska beslut”.

– Jag tycker det är allvarligt, säger Micko till SvD.

Tidigare under måndagen berättade Aftonbladet att de svenska BNP-siffrorna måste räknas om efter de fel i arbetskraftssiffrorna från SCB som har kopplats till underleverantören Evry.

Igår 13:23
Christine Olsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Källa: Falska intervjuer kan ha blivit SCB-statistik

Anställda ska ha fått löneavdrag för toabesök och pressats att jobba snabbare. Det skriver Aftonbladet om det multinationella bolaget Evry som har i uppdrag att för regeringens räkning samla in statistik om arbetslösheten via telefonintervjuer. Detta sedan SCB:s datainsamlande sålts till den privata aktören.

Aftonbladet skriver om pressen på Evrys anställda med anledning av att SCB i oktober tvingades gå ut och varna för att de egna siffrorna var överdrivna.

Enligt flera av källorna kan falska telefonintervjuer ha skickats in som underlag till SCB.

– Det har hänt vid flera tillfällen att jag ringer upp personer som är helt oförstående till att de skulle ha varit med i undersökningen tidigare, säger en anställd till tidningen.

SCB har uppgett att man har inlett en avveckling av samarbetet med Evry och att man kommer återkomma med mer information.

Igår 07:20
Läs mer om Framtidens arbetsmarknad
En fabrik i södra Israel fattade eld efter en raketattack under tisdagen. Tsafrir Abayov / TT NYHETSBYRÅN
Israel – Palestinakonflikten

Upptrappning i Gaza efter dödandet av jihadistledare

Våldet trappas upp i Gaza efter att den palestinska jihadistledaren Baha Abu al-Atta dödades i en israelisk attack under tisdagsmorgonen. Raketattacker som vedergällning har skakat Gaza under dagen, rapporterar flera medier.

I Tel Aviv och i andra städer har den israeliska armén beordrat folk att stanna hemma om man inte jobbar med samhällsviktiga funktioner som till exempel inom vården, skriver AFP.

23 min
En raket avfyras från Gaza med riktning mot Israel tidigare i dag. Khalil Hamra / TT NYHETSBYRÅN
undefined

”Vårt svar till detta brott kommer att vara gränslöst”

Den väpnade palestinska rörelsen Islamiska jihad utlovar hämnd efter att Israel dödat den högt uppsatta ledaren Baha Abu al-Atta. I ett uttalande bekräftar gruppen att al-Atta har dödats och skriver att det är en ”krigsförklaring mot det palestinska folket”, enligt New York Times.

”Vårt svar till det här brottet kommer att vara gränslöst”, skriver gruppen i uttalandet.

Även Hamas, som styr Gazaremsan, har kommenterat attacken mot al-Atta. Israel ”bär det fulla ansvaret för alla konsekvenser” som följer, säger Hamas enligt Reuters, och utlovar också vedergällning.

Idag 07:16
Bild på det skadade huset efter attacken från Israel. Khalil Hamra / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Israel har dödat palestinsk jihadistledare – raketsvar

Israel har dödat en högt uppsatt palestinsk jihadistledare i en riktad attack på Gazaremsan, skriver Reuters. Det är Baha Abu al-Atta från den väpnade palestinska rörelsen Islamiska jihad som har dödats. Israel menar att han har legat bakom många av de senaste attackerna mot israeliska mål.

Efter händelsen svarade palestinska militanta grupper med omfattande raketattacker från Gaza, enligt AFP. Varningssignaler har ljudit över storstaden Tel Aviv, men det finns ännu inga rapporter om att staden har träffats av raketer.

– Vi förbereder för flera dagars strider, säger Jonathan Conricus, talesperson för Israels armé, till nyhetsbyrån.

Idag 06:58
Läs mer om Israel – Palestinakonflikten
Stina Stjernkvist/TT / TT NYHETSBYRÅN
Den svenska konjunkturen

Rekordlåg framtidstro bland svenska hushåll

Den senaste Stockholmsbarometern, som läser av det ekonomiska läget hos företag och hushåll visar på en rekordlåg framtidstro. Barometern faller för andra kvartalet i rad och landar på sin lägsta nivå på fem år, enligt ett pressmeddelande.

Enligt barometern tror 48 procentenheter fler hushåll på en ökad arbetslöshet. En syn som bekräftas av Stefan Westerberg, seniorekonom på Stockholms Handelskammare.

– De negativa tankegångarna visar sig vara välgrundade då de sammanfaller med att vi ser en övervikt av företag som drar ner på sina anställningar och att allt fler företag har negativa förväntningar på framtida anställningar, säger Westerberg.

Även om barometern riktar in sig på Stockholm kan det ses som representativt för landet eftersom staden de senaste tio åren har stått för 40 procent av landets BNP.

3 tim
Björn Larsson Rosvall/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Nya rapport: Sverige på väg mot sämre konjunktur

Svensk konjunktur viker och arbetslösheten stiger de närmaste åren, visar Svenskt Näringslivs konjunkturrapport som släpps idag tisdag.

– Samtliga indikatorer i Sverige pekar nedåt. Vi ser en väsentligt svagare konjunkturutveckling och en stigande arbetslöshet, säger Svenskt Näringslivs chefekonom Bettina Kashefi i ett pressmeddelande.

Enligt rapporten väntas tillväxten i år bli 1,1 procent, följt av 1,0 procent 2020 och 1,3 procent 2021. Arbetslösheten skjuter i höjden till 7,3 procent 2021.

Den försämrade konjunkturen i omvärlden gör att tillväxten i svensk utrikeshandel minskar. Det påverkar i sin tur investeringar och näringslivets produktion negativt, skriver rapportförfattarna.

Idag 06:01
Annica Sundén, analyschef på Arbetsförmedlingen.  Arbetsförmedlingen / TT
undefined

Analyschefen: ”Vi går in i en tydlig avmattning”

Vi ser en tydlig avmattning i den svenska ekonomin och nu stiger arbetslösheten för fjärde månaden i rad, säger Annika Sundén, analyschef på Arbetsförmedlingen, till TT.

I oktober var 357 620 personer inskrivna hos Arbetsförmedlingen – en ökning med runt 17 000 personer jämfört med i fjol. Det motsvarar en arbetslöshet på 7,1 procent – upp från 6,9 procent i oktober i fjol.

– Arbetsmarknaden är fortfarande god, men vi går in i en tydlig avmattning, säger Sundén till TT.

Idag 05:54
Läs mer om Den svenska konjunkturen

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer
Polisens tekniker arbetar vid busshållplatsen. Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Läget mycket kritiskt efter misshandel vid busskur

Läget för den kvinna som misshandlades vid en busshållplats i Malmö är fortsatt kritiskt.

”Den mycket svårt skadade kvinnan vårdas på sjukhus med livshotande skador”, skriver polisen på sin hemsida.

Gärningsmannen gick till angrepp mot kvinnan med en planka, men avbröt misshandeln när vittnen upptäckte vad som pågick. Han har erkänt brottet och ska genomgå rättspsykiatrisk undersökning.

Enligt Aftonbladet dömdes mannen nyligen till psykiatrisk tvångsvård.

2 tim
Illustrationsbild. Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Efter skjutningarna – fler poliser syns nu i Malmö

Fler poliser patrullerar nu på gatorna i Malmö efter den senaste tidens våldsvåg, rapporterar Sveriges Radio Ekot. Två tonårspojkar skadades i går i en ny skjutning i Malmö och i helgen sköts två 15-åringar vid en pizzeria, en av dem dog.

Polisens presstalesperson Eva-Gun Westford säger till Ekot att det är svårt att säga just nu om det finns någon koppling mellan de senaste dagarnas skjutningar.

– Vi måste gå djupare in i var och en av utredningarna, men det är klart att allt på något sätt hänger allt ihop, eftersom Malmö är så litet, säger hon.

Malmöpolisen har fått stärkta resurser från nationell nivå och polisen har även utlyst en nationell särskild händelsen som innebär att polisen går upp i stabsläge.

4 tim
Läs mer om Oroligheterna i Malmö