Attacken: Regeringen struntar i oss
Regelupproret är nära. En hel bransch kräver nu akuta åtgärder mot det växande regelkrånglet. ”Jag tror inte att näringsminister Baylan anar vilka högar jag har på skrivbordet. Ibland vill man kasta in handduken”, säger en av de företagare som fPlus har intervjuat.
Näringsminister Ibrahim Baylan (S) har sedan i somras tagit sig an uppgiften att komma tillrätta med vad många ministrar före honom har misslyckats med – underlätta regelbördan för företagare. ”Förenklingsresan” kallar han sitt arbete. Men ännu så länge har han inte kommit med några konkreta förslag, utan är fortfarande inne i sitt inventeringsarbete där han träffar företagare runt om i landet.
Samtidigt ökar frustrationen hos de företag som drabbas av en allt tyngre regelbörda. Besöksnäringen, framförallt hotell- och restaurangföretag, är en bransch som drabbas mycket hårt av regelverk, kontroller och dokumentationskrav.
– Jag har full förståelse för att vi ska ha ett samhälle där människor mår bra, arbetar, är lyckliga, glada och trivs på sin arbetsplats. Men att lämpa över det byråkratiska arbete på oss som inte gör annat än att sköta oss och måna om vår personal är bedrövligt, säger Suzanne Parenius, vd på Hjortviken Konferens.
Begravs av regler
Hon vittnar om en lång rad byråkratiska otympligheter som hon dagligen tvingas genomföra. Ofta är det så pass mycket att hon inte hinner gå ut ur kontoret överhuvudtaget under en hel arbetsdag.
– Vi är ett relativt litet företag med mellan 20 och 35 personer anställda beroende på säsong. Ett större företag kan allokera resurser till administration. Men hos oss står jag ensam med hantering av GDPR, att personalliggaren sköts prickfritt, att spontandans inte uppstår på grund av danstillståndet, att rökförbudet efterlevs och en oerhörd lång rad andra regler inom alkoholtillstånd, livsmedelskontroller med mera som måste följas och dokumenteras, säger hon.
Om någon av hennes anställda råkar skriva in sig fel i personalliggaren riskerar hon böter på omkring 15 000 kronor – utan förhör eller rättegång. Skatteverket agerar både åklagare och domare, menar hon.
– När vi hade elbesiktning för en tid sedan stängde elektrikern av strömmen. Då gick vårt digitala personalliggarsystem ned och vi fick inte igång det på tre dagar. Våra medarbetare fick skriva in sig manuellt och sedan måste jag föra över uppgifterna till datorn. Men här krockar lagstiftningen med GDPR som säger att jag inte får behålla personuppgifter, säger Suzanne Parenius.
Ytterligare en regel kan innebära att resultatet välter över på minus för väldigt många företag
Hon anser att besöksnäringen skulle vinna oerhört mycket på att politikerna gynnar och hjälper företagarna i stället för att sätta krokben för dem – framförallt eftersom branschen fungerar som en språngbräda ut i yrkeslivet för många unga och nyanlända. Hon får medhåll av branschkollegan Salka Börjeson Eynon, som driver Green Hotel i Tällberg.
– Alla seriösa företagare är måna om att myndighetskontroller sker. Men regelbördan blir för stor. Myndigheter och politiker borde i större utsträckning kroka arm med oss seriösa företagare. Särskilt som vi sitter på lösningen på stora delar av integrationsproblemen, säger Salka Börjeson Eynon.
Hon menar att den växande regelbördan snart riskerar att slå undan hela lönsamheten för många i branschen.
– Vi är en bransch där den genomsnittliga marginalen är extremt låg, en bit under en procent. Ytterligare en regel kan innebära att resultatet välter över på minus för väldigt många företag, säger hon.
”Inga förhoppningar vad gäller Baylan”
Ibrahim Baylan har under sin förenklingsresa noterat att det just inom besöksnäringen finns stort missnöje med omfattande pappersarbete och dokumentation, vilket han berättade om i en tidigare fPlus-intervju (se länk längre ned). Men Salka Börjesson Eynon har inga större förhoppningar.
– Jag har inga förhoppningar vad gäller Ibrahim Baylan – jag har alltid uppfattat honom som extremt okunnig. Det är tydligt att detta bara är ett slag i luften och en aktivitet i raden för att försöka vinna nästa val, säger hon.
Ibrahim Baylan sa även i fPlus-intervjun att man kan vinna mycket på att attityden från myndigheter och kommuner förbättras gentemot företagare.
– Attityd? Den kan man väl jobba med på lokal nivå. Det hjälper väl inte om Ibrahim Baylan förnumstigt tillrättavisar myndighetspersoner och handläggare ute i kommuner att ”nu ska ni vara snälla och vänliga”. Han måste jobba med övergripande lagstiftning om någon ska hända, säger Suzanne Parenius.
Det stora problemet för vår verksamhet är att lagstiftningen är så luddig att den lämnar fältet fritt för en lång rad godtyckliga tolkningar hos myndighetspersoner och handläggare runt om i landet
Hon får medhåll av Thommy Backner, som äger och driver en koncern med bland annat Högfjällshotellet i Sälen samt hotell- och restaurangverksamhet i Smögen och Fjällbacken på Västkusten. Antalet anställda pendlar mellan 200-300 beroende på säsong.
– Vi är tillräckligt stora för att kunna avsätta resurser för det administrativa arbetet. Men det stora problemet för vår verksamhet är att lagstiftningen är så luddig att den lämnar fältet fritt för en lång rad godtyckliga tolkningar hos myndighetspersoner och handläggare runt om i landet, säger han.
Han beskriver en tillvaro där företagaren aldrig kan gå helt säker och i vissa fall kan ett myndighetsbeslut innebära konkurs. Han ser även en enorm okunnighet hos myndigheter om vad besluten kan leda till.
– Ta rökförbudet till exempel. Som företagare är vi skyldiga att se till att ingen röker i närheten av vår restaurang. Men ingen vet var man får röka i stället. Jag har hört hundra olika varianter detta, säger Thommy Backner.
Kan leda till konkurs
En av hans stora farhågor gäller alkoholtillståndet. Där kan företagarens hela verksamhet stå och falla med vad en handläggare eller kontrollant anser eller tycker.
– Alkoholhandläggaren kan ha egna tolkningar om hur påverkad en person kan vara. Vi hade själv ett fall där en myndighetsperson påstod sig kunna bedöma på hundra meters att en person som blev serverad var påverkad av alkohol. Men personen kunde lika gärna ha varit sjuk. Ett indraget alkoholtillstånd betyder konkurs för en restaurang, säger Thommy Backner.
Han menar att det ofta sitter okunniga fritidspolitiker i nämnder och tar besluten. Det är inte omöjligt att de har egna agendor och idéer om alkoholförtäring, menar han.
– Jag skulle vilja uppmana Ibrahim Baylan att ta bort godtyckligheten i lagar och förordningar så att inte företagaren måste gå som på nålar, säger Thommy Backner.