Foto:  Tomas Oneborg/SvD/TT
Den svenska arbetsmiljön

Åtta av tio arbetsplatser riskerar en explosion

”Omkring 1,1 miljoner svenskar jobbar på arbetsplatser där det finns trycksatta anordningar som kan explodera”, skriver Du & Jobbet. Enligt Arbetsmiljöverkets inspektioner är det få arbetsgivare som vet hur explosionsrisken ska förebyggas.

Risken för explosion förekommer i form av tryckkärl och trycksatta anordningar. Dessa finns i olika sorters arbetsplatser, som kylanläggningar i restaurang- och livsmedelsbranschen, gasbehållare eller värmeanläggningar inom fastighetsbranschen och steriliseringsutrustning – exempelvis inom sjukvården. Trycket i dessa anordningar kan vara mycket högt och därför måste de kontrolleras ofta.

Men trots att det år 2017 infördes nya regler för trycksatta anordningar är det få arbetsgivare som känner till det, skriver Du & Jobbet. Ungefär 80 procent av arbetsplatserna hade inte förebyggt explosionsriskerna tillräckligt väl och därför fått krav på sig av Arbetsmiljöverket.

Restaurang- och livsmedelsbranschen pekas ut som en bransch som har ”dålig koll”.

Toppnyheter

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer
undefined