Illustrationsbild.  TT
Ledarsvepet

”Att rädda människoliv är värt det skyhöga priset”

Är det värt att offra livet på ett begränsat antal människor om syftet är att situationen för befolkningen som helhet ska bli drägligare? Den frågan resonerar Elisabeth Sandlund kring i kristna tidningen Dagen. Hennes svar är att ”även ett skyhögt pris kan vara värt att betala”.

Nedan har Omni samlat tre av dagens mest intressanta texter från Sveriges lokala ledarsidor.

Elisabeth Sandlund: Corona ställer etiken på sin spets

Frågan om hur mycket ett människoliv är värt är ett klassiskt etiskt dilemma som aktualiserats i samband med coronakrisen. Elisabeth Sandlund skriver i kristna Dagen att det kanske är möjligt att både rädda den svenska ekonomin och hålla tillbaka smittspridningen: ”Det kostar att undvika en systemkollaps – men vi har råd.”

Pontus Westerholm: Osunt Kinaberoende

När coronakrisen är över måste världens beroende av Kina omvärderas, skriver Pontus Westerholm i NWT. Sverige och resten av Europa har varit så beroende av Kina att regimen och dess djurhandel nu hotar vår frihet, anser han. ”Krisen visar hur osund relationen verkligen är.”

Fredrik Haage: Illavarslande 1:a maj-besked

Den satta begränsningen på folksamlingar om max 500 personer är ett i det närmaste unikt högt tak med europeiska mått mätt, skriver Smålandspostens Fredrik Haage. När Socialdemokraterna nu väljer att ställa in alla sina första maj-tåg i hela landet, även på orter där man vet att 500 personer inte skulle dyka upp, kan det bara betyda att man ”inte vill låta förstå vilket tak man egentligen tycker är rimligare”.

Om lokala ledarsvepet

Omnis lokala ledarsvep utgår från de svenska lokaltidningarna. Varje dag lyfts tre till fem olika ledartexter. Valet av ledare varierar dagligen.

Toppnyheter

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer