Illustrationsbild. Ted S. Warren / TT NYHETSBYRÅN
Jakten på ett coronavaccin

Astra Zenecas kontrakt: 400 miljoner vaccindoser

Italien, Tyskland, Frankrike och Nederländerna har skrivit under ett kontrakt med svenskbrittiska Astra Zeneca för att tillhandahålla 400 miljoner vaccindoser till europeiska medborgare i kampen mot covid-19, rapporterar Reuters.

Studien av vaccinet, som tagits fram på universitetet i Oxford, har kommit förhållandevis långt och bör vara färdig i höst, enligt Italiens hälsominister Roberto Speranza. Han hoppas att vaccinet kan göras tillgängligt vid slutet av året.

Mer om forskningsframsteg

Toppnyheter

JOHANNES EISELE / AFP
Den svenska konjunkturen

Finansman: Starkaste återhämtningen någonsin

Frågan om vilken form återhämtningen efter coronakrisen kommer att ta är överspelad, enligt Jonas Thulin, chef för kapitalförvaltningen på Erik Penser Bank. Det står redan klart att det blev en V-form och marknaden har nu i princip lämnat coronakrisen bakom sig, säger han till Realtid.

– Vi ser den starkaste återhämtningen någonsin efter en bear market. Jag inbillar mig att många fortfarande har missat det.

1 tim
Björn Larsson Rosvall / TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

KI mindre pessimistiska om svensk ekonomi – skruvar upp prognosen något

Konjunkturinstitutet spår nu en något mindre nattsvart utveckling för den svenska BNP:n än tidigare. I en uppdaterad prognos spås ett fall på 4,8 procent under 2020 att jämföra med 5,4 procent i den tidigare prognosen.

”Det finns nu tecken på att efterfrågan och produktion så smått har börjat vända uppåt igen”, skriver KI.

Prognosen för storleken på årets budgetunderskott är också mindre än i den förra prognosen. Årets minus i de offentliga finanserna spås nu bli 4,6 procent av BNP.

Igår 07:29
Anders Tegnell. Jonas Ekströmer/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

”Svenska strategin räddade 100 miljarder kronor”

Om Sverige skulle följt samma strategi som Tyskland i coronapandemin skulle den svenska ekonomin sjunkit med ytterligare 3–4 procentenheter under det första halvåret. Det visar en färsk analys som brittiska Capital Economics har gjort.

Då Sveriges BNP uppgår till cirka 5 000 miljarder kronor har Sverige sparat 75–100 miljarder kronor, enligt en uträkning som DI har gjort.

Ekonomen David Oxley konstaterar i analysen att det finns ett tydligt samband mellan stränga nedstängningar från myndigheter och nedgången i ekonomisk tillväxt.

12 aug
Läs mer om Den svenska konjunkturen
Karin Wanngård (S)/Jonas Gardell.  TT
undefined

S: Jonas Gardell borde styra kulturen i Stockholm

Stockholms stads ansvar för kulturen har fått för lite uppmärksamhet i skuggan av de krav som till exempel författaren Jonas Gardell den senaste tiden riktat mot regeringen. Det skriver oppositionsborgarråd Karin Wanngård (S) i en debattartikel i tidningen Arbetet.

Trots en hårt coronadrabbad bransch tillför den grönblå majoriteten inte några resurser och Gardell vore ”uppenbart” att föredra i rollen som kulturborgarråd, skriver hon.

”Jag hoppas Jonas Gardell fortsätter ta debatten om kulturens villkor. Jag hoppas även att han, och andra utövare, också kräver ansvarstagande från Stockholm stad.”

4 tim
Läs mer om Coronavirusets spridning – Sverige
Johan Larsson, NYAB, Malin Öhrlund, Öhrlunds åkeri, och Fredrik Berghel, Inission
undefined

Företagare: Modernisera LAS så att vi överlever coronakrisen

Coronakrisen har blottat flera svagheter i arbetsrätten och svensk arbetslöshet ligger nu på rekordhöga siffror. ”Vi har en föråldrad arbetsrätt”, säger Johan Larsson på NYAB till Arbetsmarknadsnytt.

Den 1 juni la LAS-utredningen fram sina förslag till en ny lag om anställningsskydd.

– För att vi ska klara den globala konkurrensen måste delar (av LAS) ses över och anpassas efter den tid vi lever i, säger Johan Larsson.

Malin Öhrlund, som driver Öhrlunds Åkeri AB, stämmer in och menar att en dynamisk arbetsmarknad är ett av de främsta argumenten för förändringar i LAS.

– Nyanställda har ibland kompetenser som bidrar till utvecklingen på ett annat sätt och därför skulle jag vilja se ett mer flexibelt regelverk som tillåter att vi kan ta in den personal vi behöver utan problem, säger hon.

Fredrik Berghel, koncernchef för industrielektronikföretaget Inission, har särskilt under coronakrisen belyst vilken betydelse flexibilitet har för arbetsmarknaden.

– Jag tror att om vi hade haft en högre rörlighet hade vi varit modigare att anställda. Idag ser vi höga trösklar för ungdomar och nyanlända, LAS blir som en mur för dem mot arbetsmarknaden, säger Fredrik Berghel till Arbetsmarknadsnytt.

3 tim
Läs mer om Diskussionen om LAS
Finer, Damberg. Arkivbilder. TT
De svenska krispaketen

Sarah Dawn Finer begärde samtal med Damberg

Artisterna Sarah Dawn Finer och Rickard Söderberg har haft egna samtal med inrikesminister Mikael Damberg (S) för att diskutera hur kulturen drabbas i coronakrisen. Finer hade begärt ett sådant möte i ett mejl som hon skickade till regeringskansliet i onsdags, skriver Aftonbladet.

Samtalet med ministern ägde rum dagen därpå.

På Instagram skriver Finer:

”Mycket tacksam för att jag fick möjligheten att lyfta våra frågor, önskemål och behov”.

– Att när möjlighet finns lyssna på och samtala med medborgare, näringsidkare, kulturutövare och organisationer är en naturlig del av statsrådens uppdrag, säger Mikael Dambergs pressekreterare Per Strängberg till Aftonbladet.

2 tim
Pernilla Wahlgren. Jessica Gow/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Wahlgren rasar mot Lind: ”Känns inte erfaren”

Artisten Pernilla Wahlgren ger sig in i debatten om coronarestriktionerna – och kräver nu kulturminister Amanda Linds (MP) avgång, skriver Nöjesbladet.

– Jag tycker inte att Amanda Lind känns tillräckligt erfaren. Hon säger att hon absolut inte kommer kliva av, men gör något då, säger hon.

Wahlgren ställer sig frågande till varför restauranger, badstränder och biografer får hålla öppet medan artister inte får ha några konserter. Däremot tror hon inte att det skulle räcka att höja gränsen för hur många som får befinna sig på samma plats till 150 personer från dagens 50. I stället menar hon att en gräns på 500 förmodligen skulle hjälpa många i branschen.

Igår 06:36
Moneybrother/Amanda Lind. TT
undefined

Moneybrother: Lind – höj gränsen till 150 personer

”ALLA” som artisten Moneybrother, Anders Olof Wendin, jobbat med under åren håller på att knäckas av coronapandemin, även om han själv klarar sig, skriver han i en debattartikel på Aftonbladet. För att fler ska kunna gå på konserter uppmanar han nu kulturminister Amanda Lind (MP) att se till att gränsen för hur många som får vara på en plats höjs till åtminstone 150 personer från dagens 50.

Bara att höja gränsen med 100 personer skulle göra mycket för de artister som har det svårast, skriver han.

”Kan hon inte ringa sina kollegor som fixat så charterplanen kan vara överfulla, att uteserveringarna, tågvagnarna, köpcentren och allt annat kan köra på mer eller mindre som vanligt.”

11 aug
Läs mer om De svenska krispaketen
Människor med munskydd i Barcelona. Emilio Morenatti / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Spanien stänger klubbar och förbjuder uterökning

Spanien stänger nattklubbar och förbjuder rökning på offentliga platser, om inte distanseringen på två meter kan hållas, i ett försök att stävja smittan. Det meddelar landets hälsominister Salvador Illa under fredagen.

Dessutom införs en gräns på att max tio personer åt gången på offentliga platser.

Under torsdagen rapporterade Spanien 2 953 nya fall och la till ytterligare 7 550 fall från tidigare datum, de högsta siffrorna sedan april.

Totalt har 337 334 smittats och 28 605 har dött efter att ha smittats med viruset.

2 tim
Testning på Bergens flygplats. Eivind Senneset / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Förbud mot samlingar med över 20 personer i Bergen

Staden Bergen i Norge förbjuder privata sammankomster på över 20 personer. Det meddelade Bergens byrådsledare Roger Valhammer på en pressträff på fredagen, rapporterar norska medier.

– Vi hoppas att de här reglerna även blir på ett nationellt plan, säger Valhammer.

Senaste dygnet har tolv nya fall registrerats i staden, samtliga är så kallad importsmitta. Totalt har 633 personer smittats i staden.

Senare under dagen väntas norska regeringen komma med uppdaterade rekommendationer gällande munskydd. Det norska hälsodirektoratet har kommit med rekommendationer om att munskydd bör användas i särskilda situationer.

Idag 08:28
Läs mer om Coronavirusets spridning – globalt

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer
Luca Bruno / TT NYHETSBYRÅN
Den globala konjunkturen

Eurozonens BNP rasar – störst nedgång i Spanien

Eurozonens ekonomi krympte 15 procent under coronakvartalet, jämfört med motsvarande period i fjol, enligt Eurostats preliminära beräkning. Det rapporterar flera medier. Jämfört med första kvartalet var raset 12,1 procent.

Sysselsättningen sjönk 2,8 procent från förra kvartalet – vilket var klart värre än väntat. Infronts analytikerestimat pekade mot ett fall på 1,7 procent. 6 miljoner jobb räknar ha försvunnit, enligt Bloomberg.

I hela EU var sysselsättningsfallet på 2,6 procent.

Sämst bland euroländerna var utvecklingen i Spanien vars ekonomi krympte 18,5 procent. Minst drabbat var Finlands BNP som krympte 3,2 procent.

5 tim
HENRIK MONTGOMERY / TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Sverige sämst i Norden: ”Inte bara nedstängningar”

Sverige noteras för det djupaste BNP-fallet i Norden av de länder som hittills släppt siffror för andra kvartalet. Danmarks fall var historiskt stort men ändå något mindre än Sveriges. Och Finland ser ut att kanske ha klarat sig bäst i hela Europa.

– Det handlar om mer än olika strategier för nedstängningar, säger Swedbanks chefsekonom Andreas Wallström till Financial Times.

I en tweet utvecklar han resonemanget. Förutom nedstängningsstrategin har den ekonomiska smällen också varit beroende av hur mycket coronaviruset spridit sig i landet samt strukturen på ekonomin – hur stor andel som är exempelvis turism eller handel, skriver Wallström.

Sverige har fem gånger mer döda per capita i covid-19 än Danmark och tio gånger mer än Finland. De som stödjer den svenska strategin menar att den ändå skyddat ekonomin och pekar på att Sverige har klarat sig bättre än Tyskland och EU-genomsnittet, skriver FT.

Idag 08:02
Läs mer om Den globala konjunkturen