Rohingya-kvinnor med barn i kö till mat i ett läger i Balukhali i Banglades 2018.  TT
Förtrycket av rohingyer

”ASEAN måste sluta blunda för rohingyafrågan”

Situationen för de över 700 000 rohingyer som korsade gränsen över till Bangladesh 2017 och frågan om och när de ska återvända till Myanmar står högt på agendan när ASEAN-länderna samlas i Bangkok i slutet av veckan, rapporterar Reuters.

Man bör först se till de bakomliggande orsakerna innan man rusar in i en process om rohingyernas återvändande, menar Human Rights Watch.

– ASEAN måste sluta blunda för Myanmars grymheter mot rohingyer och sluta ge legitimitet till repatrieringsprocessen, säger Eva Sundari, parlamentsledamot i Indonesien och styrelsemedlem i ASEAN Parliamentarians for Human Rights, i ett uttalande.

Toppnyheter

Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
Den svenska kronan

Analys: Svenska kronan når finanskrisnivå i år

Svenska kronan kommer pressas ytterligare under andra halvåret menar analyshuset Capital Economics. Enligt analyshuset kommer kronan försvagas till 11 kronor mot euron i slutet av året, skriver Dagens Industri.

Senast kronan var så svag var 2009, året efter finanskrisen. Riksbanken har hittills förespråkat oväntat positiva utsikter för den svenska ekonomin, men Capital Economics bedömer att Riksbanken snart kommer få ändra sin ståndpunkt då det nu finns flera tecken på att den inhemska efterfrågan i Sverige försvagas.

Ett viktigt tecken är att hushållskonsumtionen för maj var svag, och sjönk från samma månad i fjol med 1,0, vilket är den största nedgången på ett decennium. Enligt Capital Economics är det helt klart att den svenska ekonomin tappat mycket momentum i mitten av året.

Det kommer att vara svårt för beslutsfattare att fortsätta att blunda för detta, menar analyshuset.

1 tim
Martina Holmberg / TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Analytiker: Fortsatt svag krona efter inflationsbesvikelse

Senaste svenska inflationssiffror blev en besvikelse vilket sänker förhoppningarna om en kronförstärkning inom en snar framtid.

Det skriver Nordeas Martin Enlund och Andreas Steno Larsen i ett nyhetsbrev på söndagen, skriver Omni Ekonomi.

”Hösten talar för en svagare krona snarare än en starkare krona”, skriver de.

Vidare tror Handelsbankens seniora ekonom Johan Löf att Riksbanken kan komma att behöva slopa sin planerade räntehöjning i vinter och behålla räntan på minus 0,25 fram till och med 2021.

14 jul
Läs mer om Den svenska kronan

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer