Arnault i rätten. Jonas Ekströmer/TT / TT NYHETSBYRÅN
Domen mot Kulturprofilen

Arnaults argument till HD: ”Framställts som monster”

Kulturprofilen Jean-Claude Arnault har presenterat sina argument för att Högsta domstolen ska pröva hans fall, skriver DN. Skrivelsen är 29 sidor lång och Arnaults advokat Björn Hurtig skriver att Arnault ”framställts helt onyanserat som ett veritabelt monster”.

Enligt Hurtig kan Arnault inte ”frigöra sig från misstanken” om att de lägre instanserna låtit sig påverkas av den ”exceptionella massmediala bevakning”.

Arnault dömdes till två års fängelse i Stockholms tingsrätt för ett fall av våldtäkt. I hovrätten dömdes han för två våldtäkter mot samma kvinna. Straffet bestämdes till två och ett halvt års fängelse.

Toppnyheter

Det svenska skattetrycket

Varningen: Anderssons skattehot bromsar tillväxten

Venture capital gör att Sveriges BNP är nästan 1 procent högre men andelen skulle kunna vara den dubbla. Problemet är att finansminister Magdalena Anderssons hot att höja kapitalskatterna skrämmer investerare, hävdar Svenska Riskkapitalföreningen, skriver DI.

– Allt prat som kommer nu, från framför allt finansministern, om att höja kapitalskatterna gör investerare mycket oroliga, säger Elisabeth Thand Ringqvist, ordförande för Svenska Riskkapitalföreningen.

Riskkapitalföreningen har beställt en rapport av analysföretaget Copenhagen Economics där det framgår att Sveriges BNP är 0,8 procent högre tack vare venture capital. Samtidigt skulle andelen kunna vara dubbelt så hög.

– Ska man dra en slutsats är det att beskattningen av kapital, företag och optioner bör förbättras för att säkerställa att svenska startup-bolag fortsätter att växa, säger Elisabeth Thand Ringqvist.

Nyligen gjorde Magdalena Andersson ett utspel om att en beskattning av kapitalinkomster skulle minska de ekonomiska klyftorna i landet.

– Svenska och internationella investerare, som pensionsfonder och försäkringsbolag, tvekar, så signalerna när det gäller kapitalbeskattning får otroligt snabbt konsekvenser, säger Elisabeth Thand Ringqvist.

17 maj
Det svenska skattetrycket

”Slopad värnskatt ökar inte alls klyftorna”

Avskaffandet av värnskatten leder inte till att de ekonomiska klyftorna i samhället ökar. Effekten är minimal, skriver Jonas Frycklund, biträdande chefekonom, och Johan Lidefelt, nationalekonom, vid Svenskt Näringsliv, i en debattartikel i DI.

Enligt Januariavtalet avskaffas värnskatten vid årsskiftet. Det kommer att sänka marginalskatterna och öka drivkrafterna för utbildning, jobb och företagande, menar debattörerna. LO vill ha kompensation för att motverka den negativa fördelningseffekt som sägs bli resultatet av skattesänkningen.

Men Svenskt Näringsliv har med hjälp av SCB:s analysverktyg Fasit analyserat den direkta effekten på inkomstfördelningen av att värnskatten avskaffas. Effekten är minimal. Sverige har en klart jämnare inkomstfördelning än OECD-snittet. Att avskaffa värnskatten påverkar inte ens rangordningen länderna emellan.

”Men vissa debattörer gråter krokodiltårar för att skapa grogrund för ’kompensation’ eller andra politiska åtgärder som hämmar jobb och investeringar”, skriver Jonas Frycklund och Johan Lidefelt i DI.

20 maj
Läs mer om Det svenska skattetrycket
DANIEL LEAL-OLIVAS / AFP
Brexit - förhandlingarna

Konservativ sajt: Bojkotta EU-val om May inte lämnar nu

Theresa May pressas att lämna premiärministerposten sedan hon lagt fram sitt senaste förslag till brexitavtal, föremål för en ny omröstning i parlamentet. Det skriver Bloomberg.

Det nya avtalet anses vara dömt att misslyckas och den inflytelserika sajten Conservative home har uppmanat Mays partimedlemmar att inte rösta i EU-valet på torsdagen om May ”inte är på väg att lämna innan dagen är slut”.

Bloomberg beskriver sajtens vädjan som en upptrappning av avgångskraven mot May.

7 min
Brexit - förhandlingarna

Tidningarnas hån mot May: ”Desperat och vilseledd”

Den brittiska premiärministern Theresa Mays nya brexit-förslag möttes med skepsis och hån i morgonens brittiska tidningar.

Tabloiden Daily Telegraph pryder förstasidan med rubriken: ”Desperat, vilseledd, utdömd”. Daily Express skriver: ”Belägrad Mays sista hurra”. Financial Times konstaterar mer återhållsamt: ”May eldar på Tory-raseri med eftergift om andra omröstning”

May presenterade det nya förslaget i ett tv-sänt tal i går. Om det nya förslaget röstas igenom i parlamentet så kommer ledamöterna också få ta ställning till en ny folkomröstning.

Omröstningen hålls i juni och blir fjärde gången May försöker få igenom ett brexit-avtal i parlamentet.

4 tim
Brexit - förhandlingarna

May ber i brev till Corbyn: Båda måste kompromissa

Theresa May vädjar om stöd i ett brev till oppositionsledaren Jeremy Corbyn, rapporterar Reuters.

”Jag har i dag visat att jag är villig att kompromissa för att kunna genomföra brexit för britterna”, skriver May i ett brev daterat med gårdagens datum.

Hon syftar på förslaget som hon la i går och som har beskrivits som den sista chansen att få igenom brexit.

May skriver till Corbyn: ”Jag ber dig att också kompromissa så att vi kan leverera vad båda våra partier lovade i våra manifest och för att återupprätta förtroendet för vår politik”.

Corbyn sa på tisdagen att han inte kommer att stödja förslaget och partikamrater till honom säger till BBC på onsdagen att Theresa May bör avstå från en fjärde omröstning om det brexitavtal som redan röstats ner tre gånger.

4 tim
Läs mer om Brexit - förhandlingarna
Kristina Winberg Anna Karolina Eriksson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Turbulensen i SD

Winberg sparkad via mejl: ”Gör mig såklart besviken”

Den tidigare SD-politikern Kristina Winbergs kontakt med partiet har varit obefintlig sedan uteslutningen i helgen, säger hon i en intervju med Expressen. Hon fick beskedet om att hon skulle strykas från sin fjärdeplats på EU-kandidatlistan och uteslutas ur partiet via ett protokoll från verkställande utskottet som mejlades till henne.

– Det gör mig besviken så klart, jag tycker att de hade kunnat ringa mig, säger Winberg.

EU-parlamentarikern var den som berättade att partikollegan Peter Lundgren tagit på en SD-kvinnas bröst på en fest förra året. I ett videoklipp som SD publicerade i går anklagar SD-kvinnan och Lundgren henne för att ha svikit deras förtroende genom att gå ut med uppgifterna.

Enligt Wiberg tror många inom partiet att hon läckt till medier, vilket hon säger att hon inte har gjort.

SD har hävdat att Winberg agerat klandervärt men att det inte finns någon koppling till turerna kring Lundgren.

Idag 04:26
Emilie Pilthammar och Peter Lundgren. TT
Turbulensen i SD

Sölvesborgs M-topp: ”Ett spel för att misskreditera”

Sölvesborgs moderata kommunalråd Emilie Pilthammar tar SD-politikern Peter Lundgren i försvar efter att han medgett att han tagit en kvinnlig kollega på brösten i samband med en fest förra året.

”Som jag ser detta är det ett spel för att misskreditera någon. Timingen inför valet i detta är nämligen alldeles för tydlig. Någon har sparat detta för att sedan bete sig illa”, skriver Pilthammar i ett blogginlägg.

Hon kommenterar att SD-kvinnan som utsatts inte velat göra någon polisanmälan och att hon sagt att det hela är överspelat. Själv hade Pilthammar ”tagit tillbaka” om en vän tog henne på brösten på en fest, skriver hon. ”Rör du mig lite så rör jag dig och sedan hade jag skrattat.”

6 tim
Läs mer om Turbulensen i SD
Demonstration för rätten till abort.  ANDREW CABALLERO-REYNOLDS / AFP
Abortdebatten

Analys: Abortkonflikt skapar skiljelinje inför 2020

De kontroversiella abortlagarna som har röstats igenom i flera amerikanska delstater har lett till starka protester och skapat en skiljelinje inför presidentvalet 2020, skriver Mazoe Ford i en analys i ABC News.

Hon menar att det demokratiska partiet ser en chans att mobilisera abortförespråkare och att detta blir viktigt i valet av presidentkandidat.

Amelia Thomson-DeVeaux skriver i en analys i FiveThirtyEight att de hårda abortlagarna inte kommer som en blixt från klar himmel. Hon menar att detta är ett resultat av en ny aggressiv strategi i kampen mot abort som har eskalerat under de senaste tio åren.

41 min
TT
Abortdebatten

Trycket växer på KD att markera mot Adaktusson

EU-parlamentarikern Fredrick Federley (C) kräver att partiledaren Ebba Busch Thor (KD) markerar mot Brysselkollegan Lars Adaktusson (KD). Det efter att DN i en granskning visat att Adaktusson röstat emot i frågor som rör aborträtten vid 22 av 28 gånger mellan 2014–2019.

”De här mörka, benhårda konservativa krafterna måste hållas stången”, skriver Federley till TT och kräver att Busch Thor tydliggör om hon står bakom Adaktussons agerande.

Liberalernas partiledare Jan Björklund kräver att Busch Thor tar avstånd.

– Det är som att kastas hundra år tillbaka i jämställdheten, säger han till DN.

Busch Thor kommenterade i går att KD står bakom den svenska aborträtten och att den som påstår något annat far med osanning.

3 tim
KD-politikerna Lars Adaktusson och Sara Skyttedal. Pavel Koubek / TT / TT NYHETSBYRÅN
Abortdebatten

Ledare: Adaktussons tal om aborter klingar falskt

När kvinnors rätt att göra abort behandlats i EU-parlamentet har Lars Adaktusson (KD) röstat emot vid 22 av 28 tillfällen, avslöjade DN i går.

Själv har Adaktusson sagt att han inte tycker att socialpolitik ska avgöras i Bryssel – men parlamentarikern har inte dragit sig för att låta Bryssel tycka till i andra socialpolitiska frågor, skriver DN:s ledarskribent Amanda Sokolnicki. ”Inte ens den formulering som syftade på en tioårig flicka som våldtagits av sin styvfar och förnekats abort ville Adaktusson skriva under.”

Allehandas Susanne Sjöstedt skriver i en ledare att Adaktussons argument ”klingar falskt” och pekar på att han drivit frågan om samvetsfrihet, att exempelvis barnmorskor ska kunna få lov att avstå från att utföra aborter på grund av personlig övertygelse. ”Sanningen är ju att Adaktusson i allra högsta grad drivit en linje i just den socialpolitik han inte tycker EU ska lägga sig i. Men som övertygad abortmotståndare.”

4 tim
Läs mer om Abortdebatten
TT
EU-valet 2019

Strid om brexit först ut – valet väntas bli lackmustest

Storbritannien är tillsammans med Nederländerna först ut att rösta i EU-parlamentsvalet. Redan på torsdag är det tänkt att britterna ska rösta i ett val som kommit att handla uteslutande om brexit.

De brittiska partierna har nu alla hållit sina sista politiska valmöten, skriver BBC. Nigel Farage, ledare för nya Brexitpartiet med opinionsmässig vind i seglen, uppmanade EU-skeptiska Tory-väljare att visa sitt missnöje i en ”fredlig politisk revolution” som sätter punkt för tvåpartisystemet.

Även Liberaldemokraterna hoppas att omröstningen kan rita om den politiska kartan nationellt. Partiledaren Vince Cable hoppas att en valframgång skulle tyda på ”ett större skäl för att stoppa brexit”.

Enligt Liberaldemokraterna deltog 3 000 personer i det sista kampanjmötet i Olympia i västra London.

The Atlantic skriver att omröstningen väntas vara ett lackmustest om var britterna står i brexit-frågan, en chans att vädra sina frustrationer.

3 tim
Förtidsröstning på Börshuset i Göteborg. Björn Larsson Rosvall/TT / TT NYHETSBYRÅN
EU-valet 2019

”Ge småpartier en chans att nå fram till väljarna”

Valsystemet måste göras om så att småpartier får en rimlig chans. Det skriver företrädare för nio mindre partier, däribland Medborgerlig Samling och Piratpartiet, i en debattartikel i Expressen.

Egna valsedlar och distribution av dessa kostar mycket pengar och i vallokalerna placeras valsedlarna ibland vid sidan om, vilket tvingar väljarna att gå till ”alternativ-hörnan”, skriver debattörerna.

De föreslår neutrala valsedlar eller en skrivare i vallokalen där väljare kan printa egna valsedlar. De vill också se utökade möjligheter till affischering inför val och en drastisk minskning av partistödet.

3 tim
Läs mer om EU-valet 2019

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer
Arkivbild Fredrik Persson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Flygbranschen och miljön

SAS och Airbus utforskar förutsättningarna för elflyg

I ett gemensamt forskningsprojekt ska SAS och flygplanstillverkaren Airbus undersöka hur väl utrustad flygbranschen är för eldrivna flyg. Det rapporterar DN och SvD.

– Vi vill förstå och studera [...] hur vi kan se till att det finns rätt infrastruktur för laddning på flygplatserna, säger Glenn Llewellyn, chef för Airbus arbete med elektrifiering av flygplanen, till DN.

Men mycket ska till innan trafikflyget kan elektrifieras, skriver SvD. De elflyg som i dag utvecklas kan flyga en knapp timme i taget och bära 5–10 passagerare.

24 min
Gustav Sjöholm / TT NYHETSBYRÅN
Flygbranschen och miljön

Bokningsras för resebolag ger ”unikt fyndläge”

Den svaga valutan, hårdare krav från konsumenterna och en varm sommar gör tydliga avtryck i bokningarna av årets charterresor, skriver DI. Resebolaget Tui meddelar att det bokats 10-15 procent färre resor jämfört med ifjol.

– Det är en ganska skakig marknad med pressade priser. Den som kan dra nytta av konkurrensen är konsumenten som blivit duktigare på att jämföra priser. Allt fler väntar även med att boka, säger Adam Györki, presschef på Tui till tidningen.

Även Apollo och Ving ser också ett tapp i antalet bokningar jämfört med förra året.

– Sju av tio av sommarens resor är bokade, det är några procent under vad vi hade i fjol vid den här tiden och ett resultat av den varma sommaren vi hade förra året, säger Fredrik Henriksson, kommunikationschef på Ving, till DI.

Resebyrån Tickets pr- och kommunikationsansvarig menar att det just nu råder ”ett unikt fyndläge som vi inte sett på drygt tio år och antagligen inte kommer att få se på många år igen”.

Igår 18:47
Läs mer om Flygbranschen och miljön