Arbetsmarknad

Jessica Gow/TT / TT NYHETSBYRÅN
Arbetsförmedlingens roll

Arbetsförmedlingen kapar privata tjänster

Arbetsförmedlingen drar ner på anslagen till externa aktörer. Det innebär att färre personer kommer få hjälp med matchning på arbetsmarknaden.
– Vi kan inte satsa de extra medel vi skulle vilja göra på att köpa tjänster externt och på att ge aktivitetsstöd. Det är där vi måste dra ner, säger Arbetsförmedlingens överdirektör Maria Mindhammar till SVT.
Beslutet får kritik från arbetsgivarhåll.
– Att Arbetsförmedlingen är restriktiva med skattepengar är bra, men prioriteringen i detta fall är fel. Vi tycker att det är viktigt att regeringen och Arbetsförmedlingen ser värdet hos de privata aktörer och satsar på insatser där det faktiskt går att mäta resultat, säger Patrik Karlsson, arbetsmarknadspolitisk expert på Svenskt Näringsliv, till Arbetsmarknadsnytt.

10 jul
Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
Arbetsförmedlingens roll

”Arbetsförmedlingens neddragningar precis det som inte fick hända”

Arbetsförmedlingen har meddelat att de drar ner på anslagen till externa aktörer. Nu reagerar företagaren Maria Mattsson Mähl, som själv driver ett utbildnings- och matchningsföretag.
– Det är bekymmersamt att det kommer just nu, säger hon till Arbetsmarknadsnytt.
Utbildnings- och matchningsföretaget AlphaCE:s arbete går ut på att få ut människor i jobb, oftast personer som står långt ifrån arbetsmarknaden och som inte sällan har låg eller ingen utbildning. De stöttar och coachar arbetssökande samtidigt som de har ständiga kontakter med potentiella arbetsgivare.
Maria Mattsson Mähl menar att risken är stor att de som står långt ifrån arbetsmarknaden nu kommer hamna ännu längre ifrån, för att de inte får chansen under högkonjunkturen.
– Näringslivet flaggar för att man vill anställa de här människorna och att man är beredd att ta ett samhällsansvar och utbilda på plats. Så de här neddragningarna var precis det som inte får hända i ett sånt här läge, säger hon till sajten.
I en intervju med SVT förklarade Arbetsförmedlingens överdirektör Maria Mindhammar beslutet:
Vi kan inte satsa de extra medel vi skulle vilja göra på att köpa tjänster externt och på att ge aktivitetsstöd. Det är där vi måste dra ner.

10 jul
Läs mer om Arbetsförmedlingens roll
ANDERS WIKLUND / TT / TT NYHETSBYRÅN
Kompetensutvisningarna

Ny dom: Utvisningshotad kodare får stanna

Ett administrativt misstag från en före detta arbetsgivare, som hade glömt betala in privat sjukförsäkring, gjorde att Sergei Beilin och hans familj fick besked om att de skulle utvisas till Ryssland. Sajten Breakit har rapporterar om fallet sedan oktober i förra året. Sedan dess har Migrationsöverdomstolen i tre prejudicerande domar dömt mindre hårt än tidigare och i förra veckan beslutade Migrationsdomstolen i Malmö att upphäva Migrationsverkets utvisningsbeslut. Sergei Beilin och hans familj får därmed stanna kvar i Sverige, åtminstone till april nästa år.
– Det är svårt att beskriva vad vi alla känner, det handlar inte bara om mig, utan om min familj också. Vi är jätteglada och nu kan min dotter börja förskoleklass”, säger Sergei Beilin till Breakit.

9 jul
Henrik Sjögren
Kompetensutvisningarna

ABB-ingenjör riskerar utvisning trots vägledande domar

Ali Omumi som kom till Sverige tillsammans med sin fru och deras ettåriga dotter 2015 riskerar nu att utvisas.
Anledningen är att hans tidigare arbetsgivare, ett nystartat IT-bolag i Stockholm, inte hade tecknat försäkringar som var jämförbara med kollektivavtalsnivå.
Migrationsverket avslog då hans begäran om förnyat arbetstillstånd när han fick nytt jobb.
Nu ställer sig även ABB:s ledning bakom Ali Omumi. Johan Söderström, vd på ABB Sverige, har till exempel nyligen skrivit en debattartikel i Dagens Industri där han kräver amnesti för arbetskraftsinvandrare som efter flera år i Sverige drabbas av utvisningsbeslut.
Nu har Ali Omumi överklagat till Migrationsöverdomstolen för att förhoppningsvis skapa en vägledande dom.

9 jul
Läs mer om Kompetensutvisningarna