Arbetsmarknad

Bertil Enevåg Ericson / TT / TT NYHETSBYRÅN
Fackens framtid

”Stödet till S skrämmer bort arbetare från LO”

Allt färre arbetstagare i Sverige är med i ett fackförbund. Och den största minskningen har skett inom LO-förbunden, enligt en ny rapport publicerad av tankesmedjan Arena idé.

Rapporten ger flera förklaringar till utvecklingen men avfärdar det som är uppenbart. Det vill säga att LO:s koppling till Socialdemokraterna skrämmer bort potentiella medlemmar.

Det skriver Mikael Sandström, tidigare chefsekonom på TCO och före detta moderat statssekreterare, i en replik på en debattartikel av German Bender, Arena Idé, och Anders Kjellberg, professor i sociologi, på SvD:s debattsida.

”Om LO ska vända trenden, så måste organisationen fokusera på medlemmarnas bästa, och inte på Socialdemokraternas bästa. LO måste sluta skylla sina egna misslyckanden på yttre omständigheter. Annars riskerar partsmodellen att gå under. Det vore beklagligt”, skriver han.

Idag 08:09
HASSE HOLMBERG / TT NYHETSBYRÅN
Fackens framtid

Fler ratar facket – LO-förbunden drabbas hårdast

Allt färre arbetstagare i Sverige är med i ett fackförbund. Och den största minskningen har skett inom LO-förbunden, enligt en ny rapport publicerad av tankesmedjan Arena idé.

Under 2006 var 77 procent av arbetstagarna med i ett fackförbund. Fördelningen mellan arbetare och tjänstemän låg på samma nivå.

Men 2018 har den fackliga organisationsgraden sjunkit till 67 procent, visar rapporten. Och nu är skillnaden mellan arbetare och tjänstemän stor. Bland arbetare är organisationsgraden 59 procent medan den är 72 procent för tjänstemän.

Att organisationsgraden minskat förklaras bland annat med höjningen av avgifterna till a-kassorna och försämringar av villkoren i arbetslöshetsförsäkringen under 2007 och 2008.

– Tjänstemannasidan kunde återhämta sig. Deras organisationer kan erbjuda en inkomstförsäkring som många LO-anslutna fack inte kan göra, säger rapportförfattaren Anders Kjellberg, professor i sociologi, till Dagens Arena.

Om trenden håller i sig kommer organisationsgraden att sjunka till 63 procent 2023. För arbetare skulle den då ligga på 52 procent och för tjänstemän på 67 procent.

22 maj
Läs mer om Fackens framtid