Arbetsmarknad

Hasse Holmberg / TT / TT NYHETSBYRÅN
Kompetenskrisen

Rapport: Kompetensbristen kostar – Sverige tappar i välståndsligan

Sveriges produktivitetsutveckling är på bottennivå jämfört med EU-länder, hävdar forskare från Entreprenörskapsforum.
Det rapporterar Arbetsmarknadsnytt.
Tillväxten av BNP per capita under 2017 och enligt prognosen för 2018 är lägst bland EU-länderna, framgår av en policysammanfattning som gjorts av Johan Eklund, vd på Entreprenörskapsforum och Per Thulin, forskare vid KTH.
– Sverige har ett inkomsttapp på 250 miljarder kronor per år, vilket motsvarar 25 000 kronor per invånare och år, sa Johan Eklund på ett seminarium där policysammanfattningen debatterades.
Huvudorsaken till Sveriges låga produktivitet är enligt rapportförfattarna kompetensbristen på arbetsmarknaden.

13 nov
Maria Agrell / Maria Agrell / Handelskammaren
Kompetenskrisen

”Tio år sedan arbetskraftsbristen var så omfattande”

Stockholmsekonomin viker och arbetskraftsbristen når den högsta nivån på tio år. Det visar nya siffror från Stockholms Handelskammare.
– En avmattning började ske under våren och under det tredje kvartalet är stämningsläget klart dystrare jämfört med för bara ett år sedan, säger Andreas Hatzigeorgiou, vd på Stockholms Handelskammare, i ett pressmeddelande.
Stockholm har länge lidit av arbetskraftsbrist, men nu är läget allvarligare än på tio år, enligt Andreas Hatzigeorgiou. Avmattningen beror till stor del på att den dysfunktionella bostadsmarknaden spiller över på ekonomin, betonar han.
– Bristen på reformer för bostads- och arbetsmarknaden har gjort det svårare och besvärligare att tacka ja till ett arbete i huvudstaden. Sverige har en reformskuld som den regering som tillträder måste ta itu med via modiga satsningar som på allvar gör det lättare att efterfråga boende, flytta och ta ett jobb i huvudstaden, säger Andreas Hatzigeorgiou.

13 nov
Läs mer om Kompetenskrisen
Unga på arbetsmarknaden

Arbetskraftsbrist ökar ungas jobbchanser

Ungdomsarbetslösheten fortsätter att minska, enligt ny statistik från Arbetsförmedlingen. Svårigheter att hitta rätt arbetskraft gör att vissa arbetsgivare nu sänker kraven.
Den svenska arbetsmarknaden är fortsatt stark. Arbetsgivarna har brist på arbetskraft och har svårt att rekrytera. Situationen har gynnat unga som vill ut på arbetsmarknaden.
– För att täcka de behov man har så ändrar man sitt beteende litegrann. En sak vi har sett att arbetsgivare gör är att ta bort kravet på tidigare erfarenhet, säger Annika Sundén, analyschef på Arbetsförmedlingen.
Arbetslösheten har sjunkit stadigt i fem år. I slutet av oktober var arbetslösheten bland unga i åldrarna 18–24 år 8,8 procent, jämfört med 10,3 procent vid samma tidpunkt förra året. Totalt var 48 000 ungdomar arbetslösa, jämfört med 55 000 i fjol.

13 nov
FREDRIK PERSSON
Unga på arbetsmarknaden

Lista: Utbildningarna som arbetsgivarna gillar mest

Den som vill öka sina chanser att hitta ett attraktivt jobb efter examen borde överväga att studera vid Kungliga tekniska högskolan i Stockholm.
Den är nämligen en av 500 skolor i världen som har högst förtroende hos arbetsgivare, enligt en undersökning från Quacquarelli Symonds, skriver DI.
KTH är dock bara på 76 plats i listan. Ska du imponera  mest av allt på arbetsgivaren ska du gå på tre följande amerikanska universitetet: Massachusetts Institute of Technology, MIT, Stanford University och University of California. 

13 nov
Läs mer om Unga på arbetsmarknaden