Jessica Gow/TT / TT NYHETSBYRÅN
Den starka arbetsmarknaden

Arbetslösheten minskar – men i allt lägre takt

Arbetslösheten fortsätter att minska men nu sker minskningen i en avtagande takt, skriver Arbetsförmedlingen i ett pressmeddelande.

Enligt myndigheten var 345 000 personer inskrivna som arbetslösa i mars, vilket var 14 000 färre än förra året.

– Vi har fortfarande en stark arbetsmarknad, men den stadiga minskning av antalet arbetslösa som vi har haft en längre tid har nu planat ut. Det är ett tecken på att vi har en avmattning i ekonomin, säger Annika Sundén, analyschef på Arbetsförmedlingen, i pressmeddelandet.

I december presenterade Arbetsförmedlingen en prognos där det bedöms att arbetslösheten kommer att öka i år och nästa år.

– Det är fortfarande en stor efterfrågan på arbetskraft, men vi har också många arbetslösa som saknar den kompetens som arbetsgivarna efterfrågar och som behöver komplettera sina kunskaper för att få jobb. Därför är det viktigt att fler arbetssökande påbörjar en utbildning. Det behövs också subventionerade anställningar och arbetsnära aktiviteter som praktik, säger Annika Sundén.

Arbetsmarknaden i mars 2019

Inom parentes motsvarande siffror för mars 2018.

  • 6,9 procent var inskrivna som arbetslösa (7,2). Sammanlagt 344 826 personer (359 281).
  • 8,2 procent av ungdomarna 18–24 år var inskrivna som arbetslösa (9,1). Sammanlagt 44 120 ungdomar (49 279).
  • 180 425 personer var öppet arbetslösa (188 051).
  • 164 401 personer deltog i program med aktivitetsstöd (171 230).
  • 22 013 personer anmälde sig som öppet arbetslösa (21 476).
  • 30 804 personer fick arbete (35 334).
  • 3 292 personer varslades om uppsägning (2 289).

Toppnyheter

TT
Den svenska kriminalpolitiken

Ledare: Politikerförakt att vänta om inte kriminalitet tas på allvar

Veckans partiledardebatt i riksdagen väckte frågor om gängkriminaliteten, inte minst med anledning av de senaste dygnen i Malmö. ”Sveriges tredje största stad ligger för långt från riksdagen” skriver Sydsvenskans huvudledare som menar att statsministern borde lägga ett större fokus på frågan. ”Om regeringen inte tar gängkriminaliteten på större allvar riskerar de politikerföraktet och känslan av avstånd till de folkvalda i huvudstaden att växa ytterligare” skriver Sydsvenskan.

Petter Birgersson på Blekinge Läns Tidnings ledarsida önskar också att frågan om kriminalitet hade fått ett större utrymme i debatten. Där med anledning av veckans flera explosioner, något som har skapat en rädsla hos många invånare i närområdena. ”Den som ser bilderna efter sprängningen vid hyreshuset förstår att oron inte är obefogad” skriver Birgersson och menar att den svenska grundtryggheten är skadad. Han får medhåll från Mathias Persson på Smålands-Postens ledarsida. ”När sprängningarna läggs ihop med skjutningarna och den höga frekvensen av andra våldsbrott framträder en bild av ett samhälle i snabbt förfall” skriver Persson, som menar att frågan om kriminaliteten är ett riksintresse som kräver blocköverskridande samarbeten.

Löfven framförde i riksdagsdebatten att han är stolt över det socialdemokratiska arvet men ”Vem kan ha ställt till det så här med det gamla folkhemmet?” frågar sig Birgersson på Blekinge Läns tidnings ledarsida.

Igår 21:55

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer