Foto: Isabell Höjman/TT
Kompetenskrisen

”Arbetskraftsbristen förvandlas till ett samhällshot”

Om fem år kommer det att saknas omkring 34 000 personer i hälso- och sjukvården, skriver Ingvar Persson i en ledare i Aftonbladet, utifrån siffror från Arbetsförmedlingen.

Han skriver vidare att det också kommer att saknas 23 000 pedagoger, 10 000 socialarbetare och 9 000 personer inom IT-sektorn. ”Allt som allt räknar Arbetsförmedlingens analytiker med en brist på runt 100 000 personer med olika yrkeskompetens”, skriver han.

Ingvar Persson skriver att om det saknas med än 30 000 läkare, sjuksköterskor och undersköterskor kommer ”hela samhället att drabbas”. Samma sak om det saknas mer än 20 000 pedagoger. Han anser att två anledningar till problemet är att yrkesgrupperna lärare, sjuksköterskor och socialsekreterare är kvinnodominerande och att de har haft ”alldeles för lite betalt i förhållande till utbildningskrav och ansvar”.

Arbetskraftsbristen inom dessa yrken, anser Ingvar Persson, håller på att förvandlas till ”ett samhällshot” och det går inte att rekrytera så pass många från utlandet att det skulle täcka för det framtida behovet. Inte heller kan högskolor och universitet på några år ”stampa fram” tillräckligt många extra lärare eller sjuksköterskor.

”Villkoren för anställda i välfärden – framför allt kvinnor – måste självklart vara så bra att det blir attraktivt att både utbilda sig och stanna i jobbet”, skriver han.

Toppnyheter

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer