Wiktor Nummelin/TT / TT NYHETSBYRÅN
Arbetskraftsinvandringen

Arbetskraftinvandring delar S och MP

Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S) vill skärpa reglerna för arbetskraftsinvandring eftersom han hävdar att de leder till fusk och utnyttjande av människor. Men regeringspartnern Miljöpartiet vill inte strama åt.

– Även Morgan Johansson behöver förhålla sig till de skrivningar som finns i Januariavtalet som säger att Sverige ska vara ett land som välkomnar människor som söker arbete i Sverige och kvalificerar sig för det, säger MP:s migrationspolitiska talesperson Rasmus Ling till TT.

Visst ska allt göras för att komma åt fusk, understryker Ling, men:

– Ytterligare villkor eller så är inte det januariavtalet säger.

Morgan Johansson tänker sig att den utredning som ska se över delar av reglerna ska ta sig ett större och annorlunda uppdrag än det som sägs i januariavtalet. Avtalet är det dokument i 73 punkter som ligger till grund för regeringspartiernas samarbete med Centerpartiet och Liberalerna. C, L och MP var med och drev fram de friare reglerna för arbetskraftsinvandring för omkring tio år sedan och januariavtalet säger att reglerna för den ska värnas.

– Brottsbekämpande myndigheter säger nu med en röst att systemet bjuder in till kriminalitet, sade dock Johansson.

Han hänvisar till en rapport från Ekobrottsmyndigheten, polisen och tio andra myndigheter polisen om organiserad brottslighet som nyligen presenterades. Den pekade på en del problem med reglerna för arbetskraftsinvandring.

– Vi kan inte ha världens mest liberala arbetskraftsinvandring, säger Johansson.

"Är vidöppet"

Morgan Johansson anser att man bör skärpa och göra reglerna mindre fria, det skulle vara att värna systemet som januariavtalet säger. Han förhandlar om direktiven till den kommande utredningen med MP, C och L och räknar med att de ska vara färdiga om några veckor.

– Man värnar inte genom att ha vidöppet för fusk och fiffel, säger Johansson.

Men Miljöpartiet tycker att Morgan Johansson är fel ute.

Det är den tolkningen som han har, jag skulle inte läsa den meningen som att man ska göra om systemet i grunden, säger Rasmus Ling.

Tar upp lönetrösklar

Enligt januariavtalet ska utredningen i första hand hitta lösningar på problemen med så kallade kompetensutvisningar, att personer skickas ut för att arbetsgivaren har missat även små saker om vilka villkor som måste vara uppfyllda.

Johansson anser att utredningen mycket väl också kan ta upp frågan om försörjningskrav ska ställas för anhöriga till invandrad arbetskraft. Annat som kan tas upp är om det ska ske en prövning av om det råder brist i ett yrke innan tillstånd att ta in arbetskraft ges, eller skarpare krav på vilken lön accepteras.

Svenskt Näringsliv anser att Morgan överdriver problemen i ett till största delen välfungerande system.

– Det som saknas är en riktigt bra kontrollverksamhet, vi har inget emot att man stärker den. Men man kan inte blanda ihop rent kriminell verksamhet som utnyttjar människor med den legala arbetskraftsinvandringen. Gör man det framstår det som att är stora problem med arbetskraftsinvandringen och det är det inte, säger Patrik Karlsson, arbetsmarknadsexpert på Svenskt Näringsliv.

Toppnyheter

Arkiv Francisco Seco / TT NYHETSBYRÅN
Den globala konjunkturen

Lagarde om vändningen: ”Vi rör oss försiktigt uppåt”

I en intervju med tv-bolaget France 2 ger ECB-chefen Christine Lagarde sin bild av euroländernas dystra ekonomiska situation och om den optimism hon ändå känner inför framtiden.

– Vi har varit längst ned på kurvan och rör oss försiktigt uppåt. Hur snabbt situationen förändras beror på hur snabbt vi kan ta oss samman och de ansträngningar vi alla gemensamt kan göra, säger hon.

Lagarde pratar också om saknaden efter sitt barnbarn.

– Nu kan jag bara se honom i min smartphone eller på fotografier. Det gör mig ledsen (...) men när jag tittar på honom blir jag än mer övertygad om hur viktigt vårt uppdrag är, att arbeta för att samhället ska bli en bättre plats.

Läs hela intervjun via länken nedan.

Idag 09:58
Salvatore Di Nolfi / TT NYHETSBYRÅN
undefined

WHO synar företagskrisen i global undersökning

Internationella Handelskammaren (ICC) och Världshälsoorganisationen (WHO) ska identifiera den privata sektorns utmaningar under coronakrisen, berättar organisationerna i ett pressmeddelande. Resultatet i den globala undersökningen är tänkt att bidra till arbetet för att hindra en ekonomisk kollaps i spåren av pandemin.

– Den här undersökningen kommer att hjälpa oss förstå hur företag agerar. Det hjälper oss att kartlägga och sprida goda exempel och var vi och nationella hälsovårdsinsatser bör rikta fokus. Informationen som vi samlar in genom undersökningen bidrar till utvecklingen av effektiva åtgärder vilket räddar liv och minskar ekonomisk skada, säger WHO:s generaldirektör Dr Tedros Adhanom Ghebreyesus i en kommentar.

Igår 11:35
Läs mer om Den globala konjunkturen
Demonstrationer utanför Vita huset.  Jacquelyn Martin / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Washington DC förbereder sig för massiva protester

Washington DC förbereder sig för en dag av massiva Black Lives Matter-protester, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

Enligt uppgifter i lokala medier räknar man med att tiotusentals demonstranter ska samlas i staden. Samtidigt finns uppgifter från aktivister på sociala medier om att en miljon människor komma att delta på olika sätt.

– Vi har information som pekar på att evenemangen den här lördagen kan bli något av det största som vi någonsin haft, säger polischefen Peter Newsham på en presskonferens inför lördagens demonstration.

3 tim
Protester utanför Vita huset i Washington DC.  Alex Brandon / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Analys: Trumps uttalanden visar att han inte förstår

Donald Trump har haft flera chanser att visa att han förstår frustrationen bland svarta amerikaner – men studerar man hans uttalanden syns det att presidenten hellre vill tala om andra aspekter av de pågående protesterna.

Det menar Washington Posts Eugene Scott i en analys där han går igenom några av presidentens framträdanden under den gånga veckan. Han tar upp en opinionsundersökning som visar att många amerikaner ser Trumps agerande som rasistiskt och skriver att presidenten misslyckats med att visa förståelse för de problem som svarta amerikaner utsätts för i USA.

Matthew Continetti tar upp ett annat perspektiv på de pågående protesterna i en analys i konservativa National Review. Han menar att den civila oro som nu syns i samhället kan kopplas till framväxten av en ny progressiv moral bland unga amerikaner.

”I frånvaron av institutioner som befäster republikanska värden och ledare som visar prov på detta vänder sig unga amerikaner till den moraliska vissheten hos de nya progressiva”, skriver han i sin analys.

4 tim
Läs mer om Polisvåldet i USA

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer