Illustrationsbild. FREDRIK SANDBERG / TT / TT NYHETSBYRÅN
Framtiden för RUT och ROT

Arbetsgivarorganisation till försvar för rutavdraget

Enligt Riksrevisionen innebär Rut-avdraget en kostnad för staten på flera miljarder per år.

Men arbetsgivarorganisationen Almega delar inte den bilden.

– Rut-avdraget är självfinansierat till 90 procent, säger Patrick Joy, chefsekonom på Almega, till Sveriges Radio Ekot.

Han hänvisar bland annat till skatteintäkter från arbetstagare i rutbranschen och att många tjänster som tidigare utförts svart blev vita i och med att reformen trädde i kraft 2007.

Toppnyheter

Anders Tegnell på dagens pressträff. Janerik Henriksson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Coronavirusets spridning – Sverige

Folkhälsomyndigheten: 59 nya dödsfall – totalt 239

Antalet dödsoffer till följd av covid-19 har ökat till 239, meddelar Folkhälsomyndigheten på sin dagliga pressträff. Det är en ökning med 59 personer jämfört med gårdagen. 393 personer vårdas eller har vårdats på intensiven.

Nästan 5 000 personer i Sverige har bekräftats smittade av coronaviruset, en ökning med 512 personer sedan i går. Statsepidemiolog Anders Tegnell säger att kurvan över smittfall börjar bli brantare.

– Tittar man på senaste månaden i Sverige har vi en relativ flack kurva men nu har vi en ganska brant uppgång, säger han och understryker vikten av att följa myndighetens rekommendationer.

– Nu finns det ännu större anledning att hålla hårt i råden under några veckor framåt.

1 tim
Johan Carlson och Lena Hallengren. Marko Säävälä/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Folkhälsomyndighetens nya råd: Äldre bör undvika mataffärer helt och hållet

Folkhälsomyndigheten har tagit fram nya riktlinjer och tydliggjort hur människor ska agera för att undvika smittspridning. De presenterades av generaldirektören Johan Carlson och socialminister Lena Hallengren på en pressträff i dag.

Myndigheten ger ett generellt råd att undvika rusningstrafik och fester såsom dop, kalas och bröllop. Äldre personer över 70 år uppmanas att undvika mataffärer och kollektivtrafiken helt.

Även för handeln har reglerna förtydligats: Affärer och butiker bör begränsa antalet kunder som vistas i butiken samtidigt, samt anvisa hur långt kunderna kan stå mellan varandra i köer.

Johan Carlson säger också att idrottsföreningar i så stor utsträckning som möjligt bör hålla sina träningar utomhus och skjuta upp matcher och cuper.

Det finns inga sanktioner mot den som bryter mot riktlinjerna. Men det är likväl en skyldighet att följa dem, säger Carlson.

– Man har en skyldighet att följa detta. Det är alltså inte frivilligt.

2 tim
Illustrationsbild. Adam Ihse / TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Vårdföreträdare: ”Sänkta krav medför stora risker”

Regionernas ändring av riktlinjerna för vårdpersonal som arbetar med covid-19-patienter bygger inte på vetenskaplig grund och innebär flera allvarliga risker. Det skriver 17 infektionsspecialister och läkarföreträdare på DN debatt.

De pekar bland annat på att man på flera håll nu inte längre kräver munskydd och långärmade rockar för vårdpersonalen. Detta ökar risken för att de sjukhusanställda själva blir sjuka, att de sprider smittan vidare och att de tvingas sjukskriva sig, vilket innebär ett ökat tryck på vården.

”All vårdpersonal måste förses med korrekt skyddsutrustning och utbildning i hur den ska användas”, anser debattörerna.

40 min
Läs mer om Coronavirusets spridning – Sverige
Illustrationsbild: Piazza Duomo i Milano desinfekteras.  PIERO CRUCIATTI / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Italien förlänger virus-restriktioner till 13 april

Italien har beslutat att förlänga de restriktioner på samhälle och näringsliv som infördes i mars i syfte att dämpa spridningen av coronaviruset. Restriktionerna ska nu gälla fram till den 13 april, uppger hälsovårdsministern Roberto Speranza enligt Direkt med hänvisning till Reuters.

– Vi får inte missta de första positiva signalerna som en signal om att faran är över. Data visar att vi är på rätt spår och att de drastiska åtgärderna bär frukt, sa han inför parlamentets överhus på onsdagen.

De senaste dagarna har antalet nya virusfall ökat i långsammare takt än tidigare, samtidigt som antalet dödsfall hållit sig stabilt.

15 min
Fredrick Federley/Djurmarknad i kinesiska Yulin TT/AP
undefined

Federley: Kina måste stänga alla sina djurmarknader

Att djurmarknader i Kina av den sort som pekats ut som trolig källa till det dödliga coronaviruset nu slår upp portarna igen är oacceptabelt. Det skriver Centerpartiets EU-parlamentariker Fredrick Federley på Expressen Debatt.

Federley lyfter fram att marknaderna förutom att vara smitthärdar även bedriver en plågsam och oetisk djurhållning.

”Det är varmt, kvavt och överfyllt. Ormar och råttor, krokodiler, vargungar och fladdermöss är bara några exempel på de djur man kan köpa”, menar Federley som anser att EU måste verka för att få Kina att stänga djurmarknaderna för gott.

35 min
Läs mer om Coronavirusets spridning – globalt
Ylva Hedén Westerdahl, prognoschef vid Konjunkturinstitutet. Bezav Mahmod/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
Den svenska konjunkturen

KI varnar för ”synnerligen djup lågkonjunktur”

En synnerligen djup lågkonjunktur väntar Sverige i spåren av covid-19, skriver Konjunkturinstitutet i sin senaste prognos.

KI räknar med att BNP ska falla 6 procent i andra kvartalet. Samtidigt flaggar KI för att mer kortsiktiga prognoser är av begränsat värde på grund av det osäkra läget kring virusutbrottet.

KI skriver också att den relativt låga statsskulden ger stort utrymme för att stötta ekonomin.

– Att Konjunkturinstitutet varnar för en synnerligen svår lågkonjunktur är en tydlig larmsignal. Vi måste göra mer för att undvika företagsdöd och massarbetslöshet, säger Jan-Olof Jacke, vd på Svenskt Näringsliv, i en kommentar.

Han fortsätter:

– Vi håller med KI om behovet av mer kraftfulla åtgärder. Sveriges låga statsskuld gör att det finns ett stort utrymme för ytterligare insatser. Nu är det hög tid att använda den möjligheten. Det handlar om att lyfta bort kostnader från företagen och omgående förstärka systemet för korttidspermittering.

6 tim
JESSICA GOW
undefined

Konkurserna ökar rekordsnabbt

Coronakrisen fortsätter att slå hårt mot svenska företag. Nya siffror från kreditinformationsföretaget UC visar att i mars månad ökade konkurserna inom hotell- och restaurangbranschen med 123 procent.

– Att besöksnäringen har problem kommer inte som en överraskning. Om omsättningen minskar med 70–80 procent eller mer i ett svagt bolag blir läget snabbt akut. Hotell- och restaurangbranschen har det oerhört tufft. Hotellen står tomma och det är glest på krogen. Med låga marginaler och höga hyror upplever branschen en konkursvåg vi aldrig sett tidigare. Branschen har alltid varit konkursutsatt men aldrig i den här omfattningen, säger Richard Damberg, ekonom på UC, i ett pressmeddelande.

I transportsektorn ökade antalet konkurser med 105 procent jämfört med mars förra året.

– Om vi spanar framåt så kommer underleverantörer till bilindustrin få en allt tuffare situation. Delar av industrin står nu still då viktiga komponenter i produktionskedjan saknas. Åkerier, som ofta har små marginaler, kommer också att drabbas när efterfrågan faller. Vågen av konkurser antas fortsätta när krisen breder ut sig i samhället och även påverkar större bolag, säger Richard Damberg.

Idag 06:39
Läs mer om Den svenska konjunkturen

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer
Öde Drottninggatan i Stockholm. Jonas Ekströmer/TT / TT NYHETSBYRÅN
Dagens börs

Börsfallet tilltar i Stockholm – OMXS30 ner 3 procent

Stockholmsbörsen tog ett rejält kliv nedåt i tidiga handeln på onsdagen och utökade nedgången efter lunch. Vid klockan 13.20 ligger index som följer:
• OMXS30: −3,4 procent
• OMXSPI: −3,4 procent
Nästan alla storbolag handlas i rött. SKF, SCA och Autoliv återfinns i botten med nedgångar på över 5 procent. Tele2 står emot bäst och har stundtals näsan över nollstrecket.

Illavarslande tecken för svensk ekonomi dominerar nyhetsflödet.

Swedbank/Silfs inköpschefsindex över industrin föll brant i mars och noterar den största nedgången någonsin. Konjunkturinstitutet räknar i en färsk men osäker prognos med att svensk BNP faller med 6 procent i andra kvartalet.

Bland bolagsnyheter tvärvänder Nordea om utdelningen och beslutar nu att skjuta upp den med hänvisning till ECB:s rekommendationer. Aktien backar i linje med index.

Mekonomen rasar 13 procent efter att ha flaggat för ”väsentligt negativ påverkan” av coronaviruset och dataintrång.

Skistar tappade inledningsvis 6 procent, men återhämtade snart hela kurstappet. Efter börsens stängning i går meddelade bolaget att de stänger alla sina anläggningar i Sverige.

SBB rasar 14 procent efter att en planerad miljardaffär med Nyfosa sprack på tisdagskvällen.

Idag 06:35
Illustrationsbild.  Vincent Yu / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Blandat på Asiens börser – Kina lyfter på ny data

Ledande Asienbörser avslutade onsdagens handel under nollstrecket:
• Nikkei: −4,5%
• Shanghai: −0,6%
• Shenzhen: −0,1%
• Hang Seng: −2,2%
• Kospi: −3,9%

De kinesiska indexen lyftes till en början av ett oväntat starkt inköpschefsindex för tillverkningsindustrin från Caixin/Markit, som visade ett värde på 50,1 – strax över gränsen för expansion. Analytikerna hade enligt Reuters väntat sig ett PMI på 45,5. Motsvarande siffra för februari, i spåren av coronakrisen, var 40,3.

Desto dystrare var utfallet i Bank of Japans industriindex för mars, som kom in på −8. Det var den lägsta nivån sedan mars 2013, enligt Reuters. Utfallet var däremot bättre än de −10 som analytikerna hade väntat sig.

I går stängde Wall Street sitt sämsta kvartal sedan finanskrisen i slutet av 2000-talet. Dow Jones la samtidigt sitt värsta Q1 någonsin till handlingarna.

Idag 03:39
SPENCER PLATT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Wall Street föll – sämsta kvartalet sen finanskrisen

Tisdagshandeln var slagig på Wall Street när breda S&P 500 summerade sin sämsta kvartal sedan finanskrisen 2008. Vid stängning stod de ledande indexen som följer:
• S&P 500: –1,6 procent
• Nasdaq: –1,0 procent
• Dow Jones: –1,9 procent


Enligt CNBC var terminerna volatila och svängde från plus till minus inför öppningen. Starka kinesiska PMI-siffror och uppgifter om en fjärde amerikansk stimulansrunda vägdes mot en rejäl ökning av antalet coronasmittade i USA.

Indexen föll i öppningen men vände tillfälligt upp när nya siffror visade att de amerikanska hushållens konfidensindikator ”bara” sjönk till 120,0 i mars jämfört med 132,6 i februari. Det var klart bättre än analytikernas förväntningar.

Under den sista handelstimmen tilltog börsnedgångarna igen. Breda S&P 500:s facit för årets första tre månader blev ett tapp på 20 procent – det sämsta kvartalet sedan 2008.

Dow Jones backade i sin tur drygt 23 procent och hade sitt sämsta första kvartal någonsin, enligt CNBC.

Igår 13:35
Läs mer om Dagens börs