Jesper Frisk/Dagens industri + Mostphotos
Arbetsförmedlingens framtid

Arbetsförmedlingens krav stängde succéföretag – nu kan fler följa

Radix hade 350 anställda, fick 20 000 personer i arbete och utsågs till årets supergasell 2016. Två år senare tvingades företaget i konkurs – på grund av Arbetsförmedlingens orimliga krav, skriver Arbetsmarknadsnytt. Nu varnar Svenskt Näringsliv för att fler företag kan gå samma öde till mötes.

Att Arbetsförmedlingen behöver reformeras är många eniga om. Men samtidigt som myndigheten förändras minskar anslaget till den arbetsmarknadsåtgärd som arbetsgivarna menar har fungerat allra bäst, Stöd & matchning.

– Tyvärr har antalet personer som anvisas till Stöd & matchning minskat med runt 30 procent sedan förra sommaren. Konsekvenserna av en sådan utveckling blir att de berörda matchningsföretagen ger upp. Detta är särskilt problematiskt nu när konjunkturen förväntas vända nedåt och arbetslösheten öka, säger Edward Hamilton, arbetsmarknadsexpert på Svenskt Näringsliv till Arbetsmarknadsnytt.

”Dysfunktionell” verksamhet

Just nu genomgår Arbetsförmedlingen dessutom en omställning av sin personalstyrka och cirka 130 kontor ska läggas ner de närmaste tre åren. Det kan vara en del av orsaken till varför Stöd & matchning sakta men säkert har monterats ner. Men att ha det som den enda förklaringen skulle vara att göra det för lätt för sig, menar Edward Hamilton.

– Det går inte bara att säga att det saknas resurser. Arbetsförmedlingen har en enorm budget. Sanningen är att verksamheten är dysfunktionell av andra skäl, säger han.

Lärde känna deltagarna

Martin Sjöström är en av dem som har fått känna av neddragningarna. År 2016 hade hans företag Radix ungefär 350 anställda på runt 70 kontor runtom i Sverige och utsågs till årets supergasell. Drygt hälften av de anställda arbetade med Stöd & matchning och under de cirka fem år som företaget fanns såg Martin Sjöström och hans medarbetare till att få ut ungefär 20 000 personer i arbete.

– Vi träffade våra deltagare minst en gång i veckan och lärde känna dem. De skulle vara på vårt kontor 12–18 timmar i veckan och ha ett individuellt samtal varje vecka. Handläggaren på Arbetsförmedlingen träffar i bästa fall den arbetssökande någon gång om året, säger han till Arbetsmarknadsnytt.

Men från början av 2017 gick det sämre. Arbetsförmedlingen ställde högre krav, men ökade inte anslagen.

– Det krävde väldigt mycket personal. Och när man inte höjer priserna på tre eller fyra år och samtidigt ökar kraven på närvaro och dessutom minskar deltagarna blir det en omöjlig kombination, säger Martin Sjöström.

”Totalt vansinne”

I september 2018 tvingades företaget i konkurs. Martin Sjöström inte orden om neddragningarna kring Stöd & matchning.

– Det är totalt vansinne! Kompetensen försvinner i väg. I dag är det bara en liten del som jobbar med arbetsförmedling. Hur sjutton ska det gå till år 2021 när verksamheten ska läggas över på privata företag? Då får man börja om från början.

Toppnyheter

Vaccinstudie på Chulalongkorn University i Thailand/Anthony Fauci TT
Coronavirusets spridning – globalt

Fauci: ”God chans för vaccin mot viruset i år”

Ett vaccin mot mot coronaviruset bör kunna erbjudas innan året är slut. Det säger USA:s smittskyddschef Anthony Fauci i en intervju med CNN.

– Jag tror fortfarande att vi har en god chans, om allt faller på plats, att vi har ett vaccin i slutet slutet av året, i november eller december, säger Fauci.

Enligt Fauci är det mycket som ska på plats först och att det inte får göras ”på bekostnad av folkhälsan”, men han framhåller det finns goda förutsättningar. Enligt WHO pågår just nu tio vaccinstudier över världen där människor testas.

42 min
Solande svenskar/gräns mellan Norge och Sverige. TT
undefined

Norsk smittskyddstopp kan se särskilda ”svensk-regler”

Den norske smittskyddsdirektören Frode Forland utesluter inte att det kan bli särskilda regler för svenskar som reser till Norge, skriver Aftenposten.

Han lyfter fram att smittspridningen är större i Sverige än i Norge.

– Å andra sidan är Sverige på väg att bygga upp immunitet, och så småningom kommer det att vara tryggare att befinna i Sverige. Men för tillfället är immuniteten låg även i Sverige, säger han.

Före den 15 juni ska Norges regering ta beslut om resandet i Norden i sommar. Statsminister Erna Solberg har sagt att hon vill se en gemensam nordisk lösning, även om Sverige sticker ut.

Forland tror inte att svenskar kommer att stoppas från att resa in i Norge om andra nationaliteter tillåts, men ser andra möjligheter till särbehandling, som fler riktade tester.

– Det kan vara möjligt. Risken för att bära på viruset är mycket större om du reser från Stockholm än från Reykjavik, säger han.

3 tim
Läs mer om Coronavirusets spridning – globalt
Protester i Hongkong på tisdagen TT
Demokratirörelsen i Hongkong

300 gripna i Hongkong: ”Vi kämpar hårt – ger inget”

300 demonstranter har gripits i Hongkong under onsdagen, rapporterar South China Morning Post. Enligt tidningen är stämningen orolig på gatorna där tungt beväpnad polis satts in mot protesterna. Samtidigt pågår en uppmärksammad debatt i parlamentet som handlar om ett förbud mot att vanära Kinas nationalsång.

17-årige aktivisten Kitty Fung är i tårar när hon beskriver för tidningen att antalet poliser gör situationen hopplös för demonstranterna.

– Jag känner att vi har kämpat hårt, men det ger inget, säger hon.

En 73-årig kvinna säger till The Guardian att hon simmade till Hongkong för att ”fly från det diktatoriska styret” i Fastlandskina. Hon frågar sig om det fortfarande finns ”ett land, två system”.

4 min
Arkivbild, protest i Hongkong. Kin Cheung / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Kinas nationalsång väcker nya oroligheter på gatorna

Polisen i Hongkong har skjutit tårgas eller pepparsprej mot demonstranter på onsdagsmorgonen, rapporterar internationella medier.

Hongkong är på helspänn inför en planerad debatt i parlamentet om ett förbud mot att vanära Kinas nationalsång. Den som döms ska enligt förslaget kunna få tre års fängelse.

Ilskan är redan stor på grund av Pekings kontroversiella planer på att införa nationella säkerhetslagar i Hongkong. Enligt medieuppgifter har uppemot 10 000 poliser satts in för att förhindra nya protester.

Idag 06:34
Läs mer om Demokratirörelsen i Hongkong
von der Leyen. Arkiv. ARIS OIKONOMOU / TT NYHETSBYRÅN
Den globala konjunkturen

”Vår enorma utmaning förvandlas till en möjlighet”

EU-kommissionen vill att nästan 8 000 miljarder svenska kronor – 750 miljarder euro – läggs i EU:s stora återhämtningsfond. Två tredjedelar av summan ska gå till de länder som coronakrisen slagit hårdast mot, skriver TT.

För att kunna betala tillbaka lånen vill kommissionen kunna ta in nya avgifter och skatter, skriver DN.

”Återhämtningsplanen förvandlar den enorma utmaningen vi står inför till en möjlighet, inte bara genom att stödja återhämtningen utan också genom att investera i framtiden”, säger ordförande Ursula von der Leyen i ett pressmeddelande.

Av pengarna föreslås 500 miljarder euro som rena bidrag och 250 miljarder som lån, uppger läckor för nyhetsbyrån Reuters.

3 tim
Illustrationsbild. Francisco Seco / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Återhämtningsfond för EU landar på 750 miljarder

EU-kommissionens återhämtningspaket kommer att uppgå till 750 miljarder euro, motsvarande nästan 8 000 miljarder kronor. Det skriver EU:s ekonomikommissionär Paolo Gentiloni på Twitter.

500 miljarder kommer att ges till medlemsländerna som bidrag och 250 miljarder som lån, uppger källor för den tyska nyhetsbyrån DPA och tv-kanalen N-tv. Därmed blir Sverige, Danmark, Nederländerna och Österrike överkörda – de fyra länderna ville att hela paketet skulle ges som lån.

Klockan 13.30 ska kommissionens ordförande Ursula von der Leyen presentera förslaget.

4 tim
Ali Lorstani/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Sverige kan slippa jättenota – EU vill ta in skatter

Sverige kan slippa finansiera EU:s gigantiska återhämtningsfond med en höjd EU-avgift.

I stället ska EU börja ta in egna skatter på till exempel utsläpp och den digitala ekonomin, föreslår EU-kommissionen enligt Direkt.

Summan på fonden är motsvarande totalt nästan 8 000 miljarder kronor varav 5 300 miljarder i bidrag och resten i lån. Enligt Danske Banks svenska chefsekonom Michael Grahn skulle den svenska notan bli hela 150 miljarder kronor vilket gör honom ”förbaskad”.

Samtidigt föreslås Sverige få tillbaka motsvarande runt 50 miljarder kronor från fonden.

Som jämförelse föreslås Italien få motsvarande 860 miljarder kronor i bidrag och Spanien föreslås få 815, skriver Direkt.

3 tim
Läs mer om Den globala konjunkturen
Statsepidemiolog Anders Tegnell.  TT
Coronavirusets spridning – Sverige

Tegnell avråder allmänhet från antikroppstester

Många privatpersoner vill göra antikroppstester för att se om de har haft covid-19.

Det svenska hälsokontrollföretaget Werlabs uppger att man har kapacitet att testa 100 000 personer i veckan på 50 olika provtagningsplatser i hela landet. Men Folkhälsomyndigheten avråder den breda allmänheten från de privata testerna.

– Vi har ännu inte landat i att det finns tillräckligt mycket kunskap för att göra en bra tolkning av de här svaren på individnivå, säger statsepidemiolog Anders Tegnell till TT.

40 min
Johan Giesecke. Ali Lorestani / TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Giesecke fakturerade FHM för intervjuer – får nej

Den tidigare statsepidemiologen Johan Giesecke har ett avtal med Folkhälsomyndigheten som innebär att han fakturerar 1 250 kronor i timmen exklusive momsför sitt arbete, skriver Dagens Nyheter.

På en av fakturorna har Giesecke listat två intervjuer, en i aktuellt och en i TV4-nyheterna, som arbetstillfällen. Men detta godkänns inte av myndigheten, något som journalisten Emanuel Karlsten var först att rapportera om.

– Jag ska revidera den fakturan, säger Giesecke till DN.

Enligt avtalet ska Giesecke under max 800 timmar 2020 ”stötta enheten i analys med modellering och analys av covid-19”.

2 tim
Arkivbild.  Kallestad, Gorm / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Ivo-granskning: Brister inom var tionde verksamhet

Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, ska granska Sveriges alla särskilda boenden.

– Andelen allvarliga riskindikationer ökar, säger Ivos generaldirektör Sofia Wallström till SVT Nyheter.

Sedan tidigare har Ivo genomfört en omfattande tillsyn inom över 1 000 verksamheter i äldreomsorgen där man fann att var tionde verksamhet hade allvarliga brister. Det ska bland annat ha rört sig om personer på äldreboenden som inte fått en individuell bedömning av läkare.

8 min
Läs mer om Coronavirusets spridning – Sverige

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer
Ett Boeing-plan tillhörande Ryanair över flygplatsen i Barcelona.  Albert Gea / TT NYHETSBYRÅN
Dagens börs

Blandat på Wall Street – Boeing stiger på varseluppgifter

Wall Street-börserna följde inledningsvis upp gårdagens lyft med förnyade uppgångar i onsdagsöppningen. Efter en timmes handel är utvecklingen mer blandad och Nasdaq har vänt till minus:
• S&P 500: +0,3 %
• Nasdaq: -0,8 %
• Dow Jones: +1,0 %
Hittills har den tekniktunga Nasdaq-börsen vädrat coronakrisen bäst och indexen står återigen på plus för året. Men under gårdagen gick i stället energi, råvaror, industri och andra konjunktursektorer som tåget samtidigt som teknikjättarna stod still. Den utvecklingen håller i sig under onsdagen och industritunga Dow Jones handlas över 25 000 punkter, en nivå som indexet inte har stängt på sedan i mars.

Att allt fler ekonomier börjar öppna igen driver på börsoptimismen, liksom EU-kommissionens återhämtningsfond på 750 miljarder euro som presenterades på onsdagen.

Boeing stiger drygt 2 procent i skrivande stund efter att facket meddelat att flygplanstillverkaren kommer att meddela stora nedskärningar i personalstyrkan på fredag.

Tesla sjunker samtidigt 1,5 procent. Elbilstillverkaren har sänkt priserna med upp till 6 procent i Nordamerika i ett försök att driva upp efterfrågan efter coronakarantänen, skriver Direkt.

Texten uppdateras.

1 tim
Illustrationsbild TT Nyhetsbyrån
undefined

Stockholmsbörsen starkt upp – lyfts av H&M och bankerna

Stockholmsbörsen låg på plus vid 15-tiden i onsdagens handel.
• OMXS30: +1,5 procent
• OMXSPI: +1,0 procent
Även ute i Europa noteras de största börserna på plus. Framförallt går det uppåt för de stora biltillverkarna och banksektorn.

Bland Stockholmbörsens största pjäser är det bankerna som drar uppåt. På OMXS30 är Handelsbanken med plus 5,8 procent, Nordea plus 6,0 procent, Swedbank plus 5,6 procent och SEB plus 4,0 procent bland dem som går absolut bäst.

Alla bankerna toppas dock av H&M som stiger 7,5 procent efter beskedet att klädkedjan kallar tillbaka tusentals permitterade.

Även Husqvarna lyfter, till 7,4 procent, efter en omvänd vinstvarning hos den amerikanska återförsäljaren Tractor Supply på tisdagen.

Handeln är också febril i nedtryckta Scandic som fortsätter uppåtrekylen med ett lyft på 9,4 procent.

Idag 07:02
Illustrationsbild KAZUHIRO NOGI / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Mixad börstrend i Asien efter eskalerande USA-konflikt

Aktiemarknaderna i Asien rörde sig åt olika håll i onsdagens tidiga handel. Vid stängning stod indexen som följer:
• Nikkei: +0,7 procent
• Shanghai: −0,3 procent
• Shenzhen: –0,9 procent
• Hang Seng: −0,4 procent
• Kospi: +0,1 procent
Investerare stod och vägde mellan dels ökade spänningar mellan supermakterna USA och Kina, och dels lättade coronarestriktioner, rapporterar CNBC.

Vita huset har flaggat för att sanktioner troligen kommer införas mot Kina om den kontroversiella säkerhetslagen i Hongkong blir verklighet. På tisdagen antydde Donald Trump att han ger besked mot slutet av veckan.

”Ökade spänningar mellan USA och Kina är illavarslande för globala ekonomin som redan försvagas av pandemin”, skriver Vishnu Varathan, chefsstrateg på Mizohu Bank, i en kommentar enligt CNBC.

Idag 03:41
Läs mer om Dagens börs
Förste vice riksbankschef Cecilia Skingsley. Tomas Oneborg/SvD/TT
Riksbankens räntepolitik

Vice riksbankschef: Reporänta under noll möjlig

Reporäntan kan gå under nollstrecket. Det sa vice riksbankschef Cecilia Skingsley på onsdagen, rapporterar TT.

Hon säger att Riksbankens åtgärder syftar till att pressa ned räntorna och man lyckats ”ganska så bra” hittills. Men hon poängterar att framtiden är svår att sia om – och delar marknadens uppfattning om att reporäntan återigen kan sänkas under noll.

– Det går inte att utlova vare sig det ena eller andra om vilken komposition av penningpolitiken som är bäst om sex eller tolv månader, säger hon till TT.

4 tim
Tomas Oneborg/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Riksbanken försvagad mitt i krisen

En intrig på arbetsplasen i Riksbankens riskenhet, där många i personalen hotar att lämna om inte en kritiserad chef avsätts, riskerar att åsidosätta det viktiga uppdraget att bevaka Riksbankens finansiella och operativa risker, skriver DI.

Något som är särskilt kritiskt nu när Riksbanken har gått in i okänd terräng genom att för första gången någonsin köpa företagscertifikat. Vidare saknar banken tidigare erfarenhet av distansarbete i den omfattning som nu pågår, och de frågor som det medför på informationssäkerheten.

”Riskenhetens funktion som andra försvarslinje är väldigt svag just nu, i synnerhet inom operativa risker”, säger en källa till tidningen.

Anders Vredin, stabschef på Riksbanken, säger sig ändå vara trygg med hur riskenhetens arbete fungerar. Dock medger han att riskenheten inte hinner med alla arbetsuppgifter givet krisläget, med extra penningpolitiska möten och extraordinära åtgärder.

20 maj
Läs mer om Riksbankens räntepolitik