Malin Hoelstad/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
Arbetsförmedlingens framtid

Arbetsförmedlingen stoppar Stordalens annons: ”Lättkränkta”

"Mångfald innebär en bättre kultur", säger Petter Stordalen, ägare och grundare till Nordic Choice Hotels. Men Arbetsförmedlingen blev så provocerade av en av koncernens jobbannonser att de helt sonika avpublicerade den och stängde av koncernens möjlighet att publicera nya.

“We don’t hire disabled people, immigrants, persons with a criminal record, gays or lesbians, Norwegians or divorcees.
We hire individuals.”

Så står det i jobbannonsen som Clarion Hotels publicerade på Arbetsförmedlingen i förra veckan. Men snart efter publiceringen kom ett mejl från Arbetsförmedlingen, där de skrev att annonsen innehöll diskriminerande text och att de därför hade valt att plocka bort den. Kai Stava-Husebø är ansvarig för rekryteringen.

– Jag blev lite förvånad, för vi har använt samma text i ungefär tre år nu, säger han till Arbetsmarknadsnytt.

Han säger att annonsen är lite ”in your face”, det vill säga svår att värja sig emot, men att det också är syftet. Han vill att folk ska tänka till lite och menar att Clarion Hotels verkligen vill uppmana alla till att söka.

– Vi vill att alla ska vara sig själv, vara individer, inte bli placerade i en box, säger Kai Stava-Husebø, som förutom att vara Business Performance-direktör (motsvarande controller-chef) också är ansvarig för Nordic Choice-koncernens hela Pride-satsning, som genom åren har varit tämligen omfattande och spektakulär.

Blev chockad

Ann Mårder är Nordic Choice Hotels HR-chef. Hon berättar att hon blev chockad när hon förstod att Arbetsförmedlingen hade stoppat deras annons med motiveringen att texten var diskriminerande.

– Har de inte läst den? Det är ju precis det den inte är, säger hon.

Arbetsförmedlingens motivering till avpubliceringen var att de hade fått klagomål. De skriver i sitt mejl att ”De flesta förstår nog att ni inte menar detta utan tvärtom, men vi har fått klagomål”.

Arbetsmarknadsnytt har sökt Arbetsförmedlingen för en kommentar. De låter via sin pressekreterare hälsa: ”En annons från Clarion togs bort då den innehöll text som strider mot villkoren för annonsering på Platsbanken och kunde uppfattas som diskriminerande. Det här gällde dock bara en annons, Clarion har flera andra annonser ute på Platsbanken.”

Men att det bara gäller en annons visar sig inte stämma. Arbetsförmedlingen har i själva verket, stängt av hela Nordic Choice-koncernens möjlighet att skapa nya annonser i Platsbanken och hänvisar till tidigare diskriminerande annons.

Choice har valt att inte gå Arbetsförmedlingen till mötes. Annonsen kommer inte att återpubliceras i någon annan form, utan det är den ursprungliga texten som gäller.

Efter kritiken har Arbetsförmedlingen valt att öppna upp för Nordic Choice Hotels att publicera jobbannonser igen. Så här kommenterar presstjänsten händelserna till Arbetsmarknadsnytt:

”Det har visat sig nu att de felaktigt varit avstängda från en av våra tjänster för att publicera annonser. Det har rättats till och vi beklagar att vi inte kände till detta tidigare.”

Toppnyheter

Tove Fall. SVT.
Coronavirusets spridning – Sverige

Epidemiolog vill se nytt mål: Dags att trycka ner smittan

Det faktum att färre i samhället tycks ha antikroppar mot coronaviruset än tidigare uppskattningar pekat på kan vara en indikation på att viruset är mindre smittsamt än befarat. Det säger epidemiologiprofessorn Tove Fall i Aktuellt. Hon säger att Sverige därför nu bör lägga om strategin i kampen mot viruset.

– Det är dags att vässa målet, inte bara satsa på att få precis under maxkapaciteten i vården utan faktiskt trycka ner smittan så långt det går, säger hon.

För att lyckas med det vill hon att alla som uppvisar symptom testas, att de som visar sig bära på viruset isolerar sig, och att deras kontakter spåras upp och testas.

– Varje bruten smittkedja betyder färre sjuka, säger Fall.

2 tim
Illustrationsbild. Janerik Henriksson/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Covid-patienter svåra att väcka efter intensivvård

Flera läkare vittnar om att covid-patienter som sövts ner för att genomgå intensivvård är svårare att väcka än andra patienter, skriver SvD.

I normala fall burkar det ta en eller ett par dagar för en person som vårdats i respirator att vakna, men för covidpatienter kan det ta en vecka eller mer. Orsaken till detta är dock inte klarlagd.

En teori är att covidpatienterna behandlas med narkosmedel som är mer långtidsverkande, eftersom det råder brist på det vanligaste medlet, propofol. En annan teori är att det långsamma uppvaknandet har att göra med att patienterna har svårt att syresätta sitt blod.

En tredje teori är att en del patienter drabbas av mindre hjärnskador under narkosen, något som neurologer vid Karolinska nu undersöker närmare.

1 tim
Tomas Oneborg/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Vårdpersonalens övertid kostar mångmiljonbelopp

Vårdpersonal i regionerna Östergötland, Sörmland och Västra Götaland arbetade tillsammans 46 349 fler övertidstimmar i april än motsvarande månad förra året. Prislappen för de extra övertidstimmarna landar på minst 29 miljoner kronor, skriver TT.

– Den ökade övertiden är ett orosmoment. Vi ser redan nu att sjuktalen ökar, inte bara på grund av covid, utan också på grund av att personalen slits ut. Vi tror dessutom att sjukskrivningarna kommer gå upp rejält i höst, säger Sineva Ribeiro, ordförande i Vårdförbundet till nyhetsbyrån.

Enligt TT ville inte regionerna kommentera övertidsstatistiken eller dess beräknade kostnader.

2 tim
Läs mer om Coronavirusets spridning – Sverige
Människor sörjer i Manaus/Jair Bolsonaro på måndagen. TT
Coronavirusets spridning – globalt

Efter Bolsonaros hån: ”Håll tyst och stanna hemma”

Manaus borgmästare säger att president Jair Bolsonaro är delvis ansvarig för den höga dödssiffran i Brasilien. I en intervju med CNN säger Arthur Virgilio Neto att han har ett budskap till Bolsonaro:

– Snälla herr president, håll tyst och stanna hemma.

Utspelet kommer inte oprovocerat. I veckan publicerades en video från ett möte där Bolsonaro kallade Neto för ”skitstövel” i ett samtal om de massgravar som grävs i Manaus. Till CNN säger Neto att presidenten måste avgå.

27 min
Barcelona öppnade sina caféer på måndagen. Emilio Morenatti / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Spanien skriver ner sina dödstal med nästan 2 000

Spanien skriver ner det totala antalet döda till följd av coronaviruset med 1 918 till totalt 26 834, skriver spanska El País. Detta efter att det spanska hälsodepartementet infört ett nytt inrapporteringssystem. Vissa dödsfall hade räknats flera gånger och andra dödsfall hade tillskrivits covid-19 utan att det var bekräftat.

– En variation på 1 900, det är mycket. Vi håller på att undersöka om det är korrekt, säger landets ledande epidemiolog Fernando Simón till tidningen.

1 tim
Läs mer om Coronavirusets spridning – globalt
Jill och Joe Biden på måndagen. Patrick Semansky / TT NYHETSBYRÅN
Amerikanska valet 2020

Biden syntes ute i det fria första gången sedan i mars

Joe Biden gjorde ett offentligt framträdande på måndagen, för första gången sedan mitten av mars, rapporterar flera amerikanska medier.

Tillsammans med sin fru Jill Biden besökte ex-vicepresidenten en militärkyrkogård i Delaware under högtiden Memorial Day, som uppmärksammar de amerikaner som stupat i krig.

Donald Trump närvarade vid en minnesceremoni i Baltimore och trotsade därmed stadens borgmästare som vädjat till presidenten att inte komma, skriver New York Times. Detta eftersom restriktionerna i staden fortfarande gör gällande att invånarna ska stanna hemma.

1 tim
Republikanernas konvent i Cleveland den 21 juli 2016. Arkivfoto. John Locher / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Trump hotar flytta konvent om fulla läktare inte tillåts

Donald Trump hotar att flytta Republikanernas konvent i augusti från North Carolina. På Twitter skriver Trump att han älskar North Carolina men att guvernören, demokraten Roy Cooper, är ”på nedstängningshumör” och inte kan garantera full närvaro vid konventet.

”Med andra ord, vi spenderar miljoner för att arenan ska hålla en väldigt hög standard utan att veta om den demokratiske guvernören tillåter Republikanerna att uppta utrymmet”, skriver Trump.

Konventet, där Donald Trump formellt ska väljas som partiets presidentkandidat, ska hållas i Charlotte 24–27 augusti.

Idag 13:25
Läs mer om Amerikanska valet 2020
Lufthansa Boris Roessler / TT NYHETSBYRÅN
Flygbranschens framtid

Lufthansa räddas av tyska staten – tar 20 procent

(Direkt) Flygbolaget Lufthansa bekräftar nu en överenskommelse med tyska staten värd 9 miljarder euro för att rädda bolaget ur pandemikrisen, framgår av ett pressmeddelande.

Avtalet, som läckte ut via den tyska nyhetsbyrån DPA tidigare under måndagen, innebär att staten tar en 20-procentig andel i Lufthansa.

Lufthansas aktie handlades upp med omkring 6 procent på måndagen, samtidigt som hela sektorn lyftes av att flera europeiska länder de senaste dagarna aviserat att gränser kommer att öppnas lagom till den mest intensiva turistsäsongen under sommaren.

2 tim
Läs mer om Flygbranschens framtid

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer
Jonas Sjöstedt och AnnieLööf. Jessica Gow/TT / TT NYHETSBYRÅN
Diskussionen om LAS

Analyser: Gamla konflikter har väckts till liv

Aftonbladets Lena Mellin menar att Jonas Sjöstedt ”skriker och bråkar – men han blåser också rökringar” när han hotar att fälla regeringen för las-utredningen.

Hon tror inte att han kommer att kunna fälla regeringen under sina sista månader som partiledare, utan att det snarare är ett krig som förs mot Socialdemokraterna eftersom de tagit många av partiets väljare.

Svenska Dagbladets Göran Eriksson skriver att gamla konflikter har väckts till liv i och med förslaget.

”När Socialdemokraterna, i förhandlingarna efter valet 2018, gick med på Centerns krav om förändrad arbetsrätt var det en av de största eftergifterna i modern politisk historia”, skriver han.

Moderaterna har hotat med att fälla regeringen, men står samtidigt bakom förslaget om en förändrad arbetsrätt – vilket enligt Sydsvenskans Olle Lönnaeus gör att partiet i så fall måste gå emot sina egna väljare.

”Därför tvekar Kristersson att äntra Sjöstedts barrikad – och fälla Löfven”, skriver han.

2 tim
Jenny Madestam. Jessica Gow/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Statsvetare: Osannolikt att M fäller regeringen

Om las-utredningen blir lag hotar Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt att fälla regeringen. Han har fått stöd av KD, SD och M.

Statsvetaren Jenny Madestam säger till Expressen TV att hon ser det som osannolikt att Moderaterna i slutändan kommer att fälla regeringen.

– Förändringar i arbetsrätten är något som Moderaterna står bakom och har gjort i väldigt många år. Att Moderaterna skulle fälla regeringen på basis av den frågan vore att gå emot det man själv står för. Det vore paradoxalt att agera på det viset, säger Madestam till Expressen.

4 tim
Jimmie Åkesson.  Janerik Henriksson/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

SD redo fälla Löfven ihop med V: ”Tar varje chans”

Sverigedemokraterna är redo att göra gemensam sak med Vänsterpartiet och tvinga bort Stefan Löfven från statsministerposten. Det säger SD-ledaren Jimmie Åkesson sedan V:s Jonas Sjösted hotat att försöka fälla regeringen om den går fram med las-utredningens förslag.

– Vi har sagt hela tiden att vi är beredd att ta varje chans att avsätta den här regeringen, säger Åkesson.

Även M och KD har meddelat att de är redo att fälla regeringen ihop med V.

Idag 15:18
Läs mer om Diskussionen om LAS