Arbetsförmedlingens framtid

Arbetsförmedlingen mörkade avstängningen av Stordalen

Ett mejl som Arbetsmarknadsnytt har tagit del av bekräftar att Arbetsförmedlingen har stängt av Nordic Choice Hotels från att annonsera på grund av tidigare diskriminerande jobbannons. Ändå fortsätter myndigheten att dementera, bland annat i sociala medier. "Situationen är bisarr", säger Ann Mårder på Nordic Choice.

– Vi har både i telefonsamtal och via mejl med Arbetsförmedlingens it-support fått beskedet att vi är avstängda på grund av tidigare diskriminerande annons, säger Nordic Choice Hotels HR-chef Ann Mårder.

Det var igår som Arbetsmarknadsnytt publicerade nyheten att Arbetsförmedlingen har stängt av Nordic Choice-koncernens möjlighet att publicera annonser på Platsbanken. Bakgrunden var att Clarion Hotels, som är en del av koncernen, hade publicerat en annons med texten “We don’t hire disabled people, immigrants, persons with a criminal record, gays or lesbians, Norwegians or divorcees. We hire individuals.” * En text som Arbetsförmedlingen ansåg stötande och kallade för diskriminerande.

Efter publiceringen kontaktade Arbetsförmedlingens presstjänst Arbetsmarknadsnytt via telefon och dementerade att de skulle ha stängt av Nordic Choice. Något som de senare också underströk i ett mejl till Arbetsmarknadsnytt. ”Det stämmer inte att vi skulle ha stängt av Clarion från att annonsera i Platsbanken”, skriver presstjänstens Anna-Lena Immo i mejlet. Ett mejl som hon sedan följer upp med ytterligare mejl med liknande dementier. Myndigheten har också dementerat via Twitter.

Bekräftar avstängning

Men enligt Nordic Choice Hotels HR-chef Ann Mårder har hon fått motsatta uppgifter från Arbetsförmedlingens it-support, både muntligen och skriftligen.

– Vi har både i telefonsamtal och via mejl med Arbetsförmedlingens it-support fått beskedet att vi är avstängda på grund av tidigare diskriminerande annons, säger hon.

Enligt Ann Mårder har hon i ett telefonsamtal med it-supporten fått beskedet att en handläggare på Arbetsförmedlingen har stängt av möjligheten med hänvisning annonstexten. Något som bekräftas i det mejl som finns skärmdumpat i denna artikel. Mejlet är skickat till Nordic Choice Hotels leverantör av rekryteringssystem Workbuster, via vilka koncernen publicerar sina annonser i olika rekryteringskanaler.

Varför presstjänsten och it-supporten ger olika besked är i skrivande stund oklart, men Nordic Choice Hotels kan fortfarande inte publicera annonser.

Vad tycker du om att Arbetsförmedlingen stänger av er och sedan ger dubbla budskap om orsaken?

– Hela situationen är märklig och lite bisarr. Arbetsförmedlingen har fortfarande inte tagit kontakt med oss. Det har nu i onödan blivit en väldigt stor sak, säger Ann Mårder.

– Vi vill reda ut det här så snabbt som möjligt, så att vi kan publicera annonser igen, avslutar hon.

Efter kritiken har Arbetsförmedlingen valt att öppna upp för Nordic Choice Hotels att publicera jobbannonser igen. Så här kommenterar presstjänsten händelserna till Arbetsmarknadsnytt:

”Det har visat sig nu att de felaktigt varit avstängda från en av våra tjänster för att publicera annonser. Det har rättats till och vi beklagar att vi inte kände till detta tidigare.”

Toppnyheter

PONTUS LUNDAHL / TT / / TT NYHETSBYRÅN
Coronavirusets spridning – Sverige

Antikroppar kan vara skäl för besök på äldreboenden

Antikroppar kan vara skäl att få göra inomhusbesök på äldreboenden, uppger Socialstyrelsen. Verksamheten ska säkerställa testresultatets tillförlitlighet.

– Det är viktigt att man har ett tillförlitligt test och att det inte är äldre än sex månader, säger Katrin Westlund, rättssakkunnig på Socialstyrelsen.

Hon betonar att det inte är ett klartecken för att alla med antikroppar fritt ska göra inomhusbesök på boenden, utan att dessa fortfarande ska vara motiverade. I första hand rekommenderar Socialstyrelsen att besök på äldreboenden görs utomhus.

Bedömningen om ett besök är möjligt behöver ta hänsyn till ”både den boendes behov av ett fysiskt besök och verksamhetens förmåga att genomföra det på ett säkert sätt”, skriver Socialstyrelsen.

Råden har uppdaterats för att i större utsträckning ta hänsyn till äldres behov av sociala kontakter.

2 tim
Taha Alexandersson, Socialstyrelsen, Karin Tegmark Wisell, avdelningschef, Folkhälsomyndigheten. Ali Lorestani/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Ytterligare nio döda med covid-19 i Sverige

Nio nya dödsfall har rapporterats in senaste dygnet, rapporterar Folkhälsomyndigheten. Totalt har 5 545 personer med covid-19 dött i Sverige.

Antalet bekräftade sjukdomsfall i landet är 76 001.

– Vi har en omfattande situation i landet och det är långt ifrån över, även om det pekar i rätt riktning, säger Karin Tegmark Wisell, avdelningschef på Folkhälsomyndigheten vid dagens pressträff.

Hon kommenterar även de senast siffrorna om att antalet personer som behöver intensivvård minskar.

– I snitt är det nu två personer som läggs in på IVA om dagen i landet.

2 tim
Konstverket Nimis. Björn Lindgren/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Turisterna strömmar till Nimis: ”Vi är oroliga”

Turisterna strömmar till Lars Vilks konstverk Nimis på naturreservatet Kullaberg i Skåne, enligt SVT Helsingborg. Förra veckan var det enligt länsstyrelsen över 5 000 bilar parkerade närmast konstverket, jämfört med 3 700 samma vecka i fjol.

– Vi är oroliga, säger Per-Inge Persson på Kullabergs naturvårdsförvaltning.

Anledningen till oron är att det svårt att hantera det stora antalet besökare. Förvaltningen varnar också för att det är väldigt brant och att det är svårt för barnfamiljer att ta sig ned till konstverket.

För att försöka underlätta situationen har naturvårdsförvaltningen tagit in extra parkeringsvakter under högsäsongen.

2 tim
Läs mer om Coronavirusets spridning – Sverige
En man på frisersalong i Sevres utanför Paris. Christophe Ena / TT NYHETSBYRÅN
Coronavirusets spridning – globalt

Hälften av EU:s medborgare kritiska till EU-solidariteten

Över hälften av EU:s medborgare, 54 procent, är fortsatt missnöjda med solidariteten mellan EU-länderna under pandemin, enligt en undersökning från Kantar som beställts av Europaparlamentet.

Siffran innebär samtidigt en viss ljusning för synen på samarbetet då den var fem procentenheter högre i april.

De svarande har också fått ge sina synpunkter på EU:s framtida befogenheter att hantera kriser. 68 procent, nästan sju av tio, vill att EU ska spela en större roll i kampen mot kriser. Mer än hälften, 56 procent, anser att det betyder att EU måste få mer pengar att lägga på pandemins konsekvenser för folkhälsosektorn och ekonomin.

2 tim
Johan Giesecke, arkivbild. Ali Lorestani / TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Giesecke om WHO-varning: ”Svårt att veta om det är på väg att bli mycket värre”

WHO varnade i går för att coronapandemin kan bli ”mycket, mycket värre” och att utvecklingen på flera håll i världen går åt fel håll.

Men Johan Giesecke, tidigare statsepidemiologen och rådgivare till WHO, menar att det råder stor osäkerhet kring de siffror som rapporteras. Samtidigt håller han med om att läget i världen inte förbättras, rapporterar Ekot.

– Exakt om det håller på att bli mycket värre är svårt att veta, säger han.

2 tim
Läs mer om Coronavirusets spridning – globalt

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer
Angela Merkel och Giuseppe Conte. Tobias Schwarz / TT NYHETSBYRÅN
EU:s stödfond

Tyskland och Italien skärper tonen mot ”snåla” Sverige

Tysklands förbundskansler Angela Merkel riktar ett varningens finger mot de fyra utpekat ”snåla” länderna i den så kallade frugala fyran: Sverige, Danmark, Nederländerna och Österrike.

Efter ett möte med Italiens ledare Giuseppe Conte i Berlin på fredagen sa Merkel att EU har ”lång väg kvar” innan man kan enas om ett återhämtningspaket för coronakrisen, skriver Politico. Hon öppnade också för att det kan krävas ytterligare ett möte efter helgens toppmöte i Bryssel för att komma i mål med förhandlingarna.

Merkel tycktes rikta sig till de fyra länderna som förespråkar lån framför bidrag när hon sa att hon kan godkänna små förändringar av det avtal som föreslagits, men tänker motarbeta alla försök att riva upp det.

Stödpaketet föreslås vara 750 miljarder euro, eller 8 000 miljarder svenska kronor. Bidragsdelen föreslås utgöra 500 miljarder.

4 tim
Pedro Sanchéz och Stefan Löfven, arkivbild. Andrea Comas / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Sanchéz till Harpsund i dag – slutspurtar om EU-budget

I dag kommer Spaniens premiärminister Pedro Sanchéz till Sverige för att träffa statsminister Stefan Löfven (S) och diskutera EU:s återhämtningspaket efter coronakrisen.

Besöket ses som ett försök från Spaniens sida att övertyga Sverige om att ställa sig bakom det stödpaket från EU som föreslagit. Sverige har, ihop med Danmark, Nederländerna och Österrike, motsatt sig förslaget eftersom man menar att paketet i för hög grad utgörs av bidrag i stället för lån. Hårda förhandlingar väntar vid helgens toppmöte i Bryssel.

Det spanska besöket sker 14–15 juli på Harpsund och en pressträff hålls under onsdagen.

4 tim
Läs mer om EU:s stödfond