Arbetsförmedlingens framtid

Arbetsförmedlingen bluffar om jobb till nyanlända

Arbetsförmedlingen påstår att nyanlända får allt fler jobb, och att jobbökningen gäller både subventionerade jobb och arbeten på den ordinarie arbetsmarknaden. Men myndighetens egna siffror visar att uppgången i princip enbart beror på statens supersubventionerade extratjänster, skriver Arbetsmarknadsnytt.

Det är allvarligt att Arbetsförmedlingen far med osanning, menar Widar Andersson, ledarskribent för Folkbladet och före detta riksdagsledamot för Socialdemokraterna.

– Det är helt enkelt inte sant att jobben ökar så mycket som Arbetsförmedlingen påstår. Det är allvarligt att en statlig myndighet av den här digniteten ägnar sig åt vad som faktiskt måste beskrivas som fake news, säger han till Arbetsmarknadsnytt.

– Vi ser dessvärre en utveckling där stat och myndigheter försöker ge en falsk bild av att den svenska integrationen går bra, medan siffrorna alltmer pekar i motsatt riktning, fortsätter han.

Malin Blomgren, Arbetsförmedlingens chef för enheten för integration och etablering, vidhåller dock att det går allt bättre med uppdraget att få nyanlända i arbete.

– Även andelen som går till osubventionerade jobb ökar. År 2013 var det 5,5 procent och sedan dess har det gått upp till 5,9 procent 2017 och hittills i år sju procent, säger hon till Arbetsmarknadsnytt.

Siffrorna imponerar inte på Edward Hamilton, arbetsmarknadsexpert på Svenskt Näringsliv. Han menar att myndigheten brister i stringens när de rapporterar sina resultat.

– Det är viktigt att myndighetskommunikation är stringent och att kommunikationen står i proportion till fakta. Det är tveksamt att gå ut med trumpeter och fanfarer i hela Sveriges media när ökningen är en och en halv procentenhet på fem år för osubventionerade jobb, säger han till Arbetsmarknadsnytt och påpekar att liknande kommunikationsfinter har gjorts tidigare.

Toppnyheter

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer