Moderaternas kampanjbild.  Moderaterna
Debatten om surrogatmödraskap

”Är inte någon mänsklig rättighet att skaffa barn”

Det är lätt att förstå att barnlösa par söker en surrogatmamma – men det innebär inte att surrogatmödraskap är rätt, skriver SvD:s John Sjögren i en krönika efter Moderaternas omtalade kampanj för surrogatmödraskap.

Sjögren skriver om han och hans sambos barnlängtan och om hur de har drabbats av flera missfall. Han menar att man i debatten måste lyfta frågan från sin egna önskningar och inse att barn inte är någon mänsklig rättighet. Surrogatmödraskap är att bagatellisera graviditeten och människan, skriver han.

”Ingen människa kan reduceras till ett medel för att ge mig något jag önskar. Alla människor är mål i sig själva.”

Journalisten Annika Hamrud skriver i en krönika i GP att barnen ofta glöms bort i debatten om surrogatmödraskap. Till exempel saknas tydliga regler och samhälleligt stöd för surrogatbarn.

”En del barn blir kvar i månader utanför Sverige eftersom de inte får sitt pass. Andra får bara laglig tillgång till en av sina föräldrar. De har inte självklar rätt till vare sig sjukvård eller barnbidrag”, skriver hon.

Läs mer:

Toppnyheter

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer
Stockholm. Emma-Sofia Olsson/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
Coronavirusets spridning – Sverige

Rapport: Covid-19 troligen den vanligaste dödsorsaken i Stockholm 2020

Covid-19 kommer troligen bli den vanligaste dödsorsaken i Stockholm 2020, skriver Dagens Nyheter. Detta visar en ny rapport från Smittskydd Stockholm och Centrum för epidemiologi och samhällsmedicin.

Rapporten visar också att det finns stora skillnader mellan olika områden i Stockholm, när det kommer till hur många som har drabbats av smittan.

Några av de värst drabbade områdena är Sköndal och Rinkeby. I det första området är dödligheten kopplad till äldreboenden, medan Rinkeby har relativt få döda på särskilda boenden.

Idag 12:36
Illustrationsbild: Resenärer på Heathrow i London. Matt Dunham / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Svenskar i fortsatt karantän vid Englandsresor

Svenskar tvingas fortsatt sitta i karantän vid resor till England när regeringen tar bort drygt 50 länder från listan över länder där risken att smittas av coronaviruset fortsatt anses som hög, rapporterar TT.

Bland de länder som från och med nästa fredag undantas från regler om karantän finns samtliga våra nordiska grannländer, Tyskland, Spanien och Frankrike, skriver det brittiska transportdepartementet på sin webbplats.

5 tim
Öresundsbron och en person som gör ett test. TT
undefined

Skånskt självtest gillas inte av danskarna: ”Märkligt”

De skånska självtesterna duger inte för att resa in i Danmark, rapporterar Sveriges Radio Malmöhus. Grannlandet kräver nämligen att en läkare skriver på ett friskhetsintyg.

Gilbert Tribo (L) är ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden i Region Skåne.

— Det tycker jag är väldigt märkligt av Danmark faktiskt, att vi ska använda läkarresurser för att skriva att mänskor är friska, det borde räcka med provsvar, att man inte har smitta, säger han.

Idag 13:23
Läs mer om Coronavirusets spridning – Sverige