Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
Privatekonomi

Är det fel att handla på Black Friday? fPlus reder ut

Det är handelns näst viktigaste försäljningstillfälle under året. Men Black Friday får också utstå mycket kritik. Konsumtionshysteri är farlig för miljön, menar kritikerna, medan förespråkarna varnar för följderna av minskad handel.

Hysterin kring Black Friday har knappast undgått någon. Antingen bombarderas man av reklam inför dagen eller så får man läsa om kritiken mot överkonsumtion.

Naturskyddsföreningen har i en kampanj på sociala medier velat utmana shoppingdagen och istället uppmuntra till ”att laga grejer, köpa second hand, och konsumera med eftertanke”.

Johan Norberg, liberal debattör och författare, menar att det är konsumtionen som är grunden till det gemensamma välståndet.

– Om vi skulle sluta konsumera skulle vi och resten av världen bli väldigt fattiga. Det är tack vare handelns utveckling och marknadsekonomin som 130 000 människor dagligen lyfts ur fattigdom – och det är väldigt intressant att detta sker när folk klagar som mest på konsumtionen.

Karin Lexén, generalsekreterare på Naturskyddsföreningen, har en annan bild:

– Black Friday konceptet driver på en konsumtionshysteri, som leder till att konsumenter köper mer än vad man behöver och dessutom ofta till priser som i själva verket inte är så billiga som konsumenten luras att tro, säger hon.

Karin Lexén menar att vi inte kan sluta konsumera men att ”vi kan konsumera på ett annat sätt, med hänsyn till miljö och mänskliga rättigheter”.

– Vi behöver mat, kläder, varor och tjänster. Om vi konsumerar hållbart kommer jordens resurser räcka till alla och kommande generationer. Just nu konsumerar vi i Sverige som om det finns fyra jordklot, säger hon.

Johan Norberg menar att kritiken mot Black Friday grundar sig i ett ”evigt missnöje med att vanligt folk konsumerar” och är ett fenomen som går långt tillbaka i tiden.

– Bland annat när Gustav Vasa regerade skulle de mindre privilegier ärva kläder, 1700-talets skoluniformssystem där det fanns särskilda modeller påbjudna för olika samhällsklasser och nu när människor konsumerar på Black Friday. Så fort något blir tillgängligt för den bredare massan blir det är ramaskri och ses som vulgärt, fult och onödigt. Det finns ingen anledning att ta det mer på allvar nu än på Gustav Vasas tid.

Han menar vidare att de som kritiserar konsumtion ofta tycker att det är finare med upplevelser men det är för att de redan har mättat sina materiella behov – de behöver inget mer.

– Men för allt vi använder varje dag är resultatet av marknadsekonomin. Bara för att få en kopp kaffe på ett lokalt fik krävs att 10 000-tals människor ska vara inblandade och bidra i varje enskilt steg – från odlaren till de som utvunnit metallen som används i lastbilar och inte minst de som lagt asfalt på vägarna. Och det är bara för en kopp kaffe.

En kritik mot konsumtion är ändå relevant av miljöskäl, medger Johan Norberg.

– Det finns en poäng att se över vad vi gör med jordens resurser. Men det betyder också att alla lösningar måste tävla mot varandra – konkurrens är det som i slutändan kan leda till en bättre och mer hållbar standard. Men vi måste också vara tydliga med att problemen i världen inte är välståndet vi skapar utan den fattigdom som finns kvar.

Karin Lexén menar att det går att kombinera ekonomisk utveckling och tillväxt.

– En handel som premierar kvalitet istället för volym och slit och släng och som premierar cirkulära flöden kan vara lika lönsam och kommer att bidra till en positiv ekonomisk utveckling som är stark och hållbar över tid. Om vi fortsätter att konsumera och handla som vi gör nu kommer det på sikt inte finnas förutsättningar för ett gott liv för någon.

Toppnyheter

Skidåkare i Åre. Pontus Lundahl/TT / TT NYHETSBYRÅN
Coronavirusets spridning – Sverige

Läkare vädjar inför påsken: Kom inte till fjällen

Åtta läkare i ledande positioner Region Jämtland-Härjedalen vädjar till människor att inte åka till fjällen i påsk, i en debattartikel i ÖP. De skriver att sjukvården i regionen helt enkelt inte är anpassad för den extra belastning som turister innebär.

Bo Friberg, överläkare på Östersunds sjukhus, säger till SvD att regionen ligger ungefär två veckor efter Stockholm när det gäller smittan och han räknar med att situationen i påsk kommer vara rejält ansträngd även utan skidturister.

– Vi kommer ha ett extremt ansträngt läge, säger Bo Friberg.

9 min
Janerik Henriksson/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Bolund: Ansvarslöst med aktieutdelning i detta läge

Finansmarknadsminister Per Bolund (MP) gav ett tydligt besked till företag som tar emot stöd från statskassan för permittering av personal i Ekots lördagsintervju: Stoppa aktieutdelningen.

– Det skulle vara direkt ansvarslöst. Om företagen inte skulle lyssna får vi se om vi kan ändra regelverken.

Han poängterar även att det statliga stödet är avsett för företag i kris.

– Om man kan göra utdelningar i miljardklassen då kanske man inte är i en utsatt ekonomisk situation.

Bolund menar också att det finns resurser i statskassan för att både stötta ekonomin i den akuta krisen och för att genomföra nödvändiga satsningar framgent, framförallt tack vare den låga statsskulden.

– Sverige ligger på i storleksordningen 30 procent i statsskuld och det finns i vår omvärld som ligger på betydligt högre nivåer, 120 procent och däröver. Där vill vi inte hamna men vi har marginaler, säger han.

3 tim
Läs mer om Coronavirusets spridning – Sverige
Helsingfors, arkivbild/Statsminister Sanna Marin TT
Coronavirusets spridning – globalt

Helsingforsregion isoleras – polis vaktar gränsen

Landskapet Nyland, där Helsingfors ingår, har isolerats från övriga Finland i ett försök att hindra spridningen av coronaviruset. En åtgärd som saknar motstycke i fredstid, skriver finska public servicebolaget Yle.

Fritidsresor förbjuds och man får bara röra sig över gränsen om det är nödvändigt.

Hundratals poliser har kommenderats ut för att sätta upp kontrollplatser vid större vägar. Poliser, militär personal och uppemot 750 värnpliktiga kommer att hjälpa till vid avspärrningar för att se att inga obehöriga passerar gränsen, skriver nyhetsbyrån STT enligt TT.

Landskapsgränsen kommer att vara stängd fram till och med den 19 april.

Idag 04:26
Illustrationsbild: En övergiven strand i Miami.  CHANDAN KHANNA / TT NYHETSBYRÅN
undefined

En av fyra i USA uppger att de redan förlorat sitt jobb

23 procent av de tillfrågade i en undersökning som Reuters/Ipsos gjort i USA uppger att de redan förlorat sitt jobb på grund av coronaviruset. Svarsalternativet inbegriper permitteringar, rena avsked och att arbetsgivaren tvingats stänga ner verksamheten.

Många ekonomer tror att arbetslösheten i USA, som länge legat på en historiskt låg nivå, inom kort kommer att överstiga de 10 procent som landet upplevde under finanskrisen. Vissa bedömare, såsom Fed-chefen James Bullard, befarar att siffran kan rusa till 30 procent.

3 tim
Sjukvårdare i New York/Donald Trump. TT
undefined

Donald Trump överväger att tvinga New York i karantän

USA:s president Donald Trump överväger att tvinga delar av delstaterna New York och New Jersey att sättas i karantän, enligt Bloomberg.

– Det kan röra sig om en kortare karantän på två veckor i New York, New Jersey och Connecticut, säger presidenten.

Delstatens guvernör Andrew Cuomo säger dock att ha och Trump inte diskuterat karantän, skriver AFP.

– Jag vet inte om det skulle gå att genomföra rent legalt. Och ur medicinsk synpunkt vet jag inte vad man skulle uppnå, säger Cuomo.

52 000 fall av coronaviruset har konstaterats i New York och över 700 personer har dött.

44 min
Läs mer om Coronavirusets spridning – globalt
Richard Parks skidade ensam över Antarktis. / ASSOCIATED PRESS / TT / TT NYHETSBYRÅN
Corona - tips och råd

Brittiske äventyraren om isoleringen: En ödets nyck

Den brittiske äventyraren och tidigare elitspelaren i rugby Richard Parks slog världsrekord när han åkte skidor nära 370 mil i total ensamhet över Antarktis. Nu sitter han, precis som alla andra britter, mer eller mindre helt isolerad med sin familj i sitt hem till följd av coronaviruset.

I en intervju med The Guardian jämför han de två olika formerna av isolering.

– Under varje expedition har jag önskat att jag kunde dela det med min familj. Det är en ödets nyck att jag gör exakt det nu, säger Parks.

Läs hela intervjun via länken nedan.

3 tim
Emma Frans, Agnes Wold och Johan von Schreeb.  TT
undefined

Experterna guidar: Hur ska man leva i dessa virustider?

Hur ska man leva sitt liv i dessa coronatider? Flera medier guidar till vanliga vardagssituationer.

Epidemiologidoktorn Emma Frans och professorn Agnes Wold säger till Expressen att man kan gå till gymmet, men att man bör hålla avståndet till andra. Biträdande statsepidemiolog Anders Wallensten menar att man kan byta om hemma.

Att handla, äta på restaurang och besöka frisören fungerar bra, framför allt för friska och unga personer som inte tillhör en riskgrupp. Men rådet lyder fortsatt att hålla avstånd till andra människor och stanna inne för den som har symptom. Experterna menar att det är gränsfall att åka i kollektivtrafiken.

Även SVT ger flera råd i en guide. Jobba hemifrån om möjligt, hälsa inte på äldre och sjuka, tvätta händerna noga och vidrör inte ditt eget ansikte i onödan.

Var och en måste prioritera kring vad som är viktigt i livet och ta sitt ansvar. Det säger Johan von Schreeb, professor i global katastrofmedicin, i DN:s guide.

– Som ung och frisk individ så är ens stora uppgift att skydda de gamla, sammanfattar han.

5 tim
Bilder från gruvan och räddningsarbetet. TT
undefined

Räddade gruvarbetarnas tips: Så klarar du isolering

De gruvarbetare som satt fast under jord i över två månader efter ett gruvras i Chile 2010 ger nu sina bästa råd för att stå ut med att sitta isolerad.

Mario Sepúlveda, en av de räddade männen, tipsar i en intervju med AFP om att organisera sitt hem och hålla fast vid sina rutiner så långt det går.

Även överlevare efter en svår flygkrasch i Anderna 1972 har tillfrågats. De tvingades äta sina döda medpassagerare för att hålla sig vid liv i 25 minusgrader i väntan på räddning. En av dem, Carlos Paez, säger att det bara är att göra inget alls:

– Ni har alla bekvämligheter, tv, internet, mat. Så inget att klaga på.

Idag 08:58
Läs mer om Corona - tips och råd

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer