Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
Privatekonomi

Är det fel att handla på Black Friday? fPlus reder ut

Det är handelns näst viktigaste försäljningstillfälle under året. Men Black Friday får också utstå mycket kritik. Konsumtionshysteri är farlig för miljön, menar kritikerna, medan förespråkarna varnar för följderna av minskad handel.

Hysterin kring Black Friday har knappast undgått någon. Antingen bombarderas man av reklam inför dagen eller så får man läsa om kritiken mot överkonsumtion.

Naturskyddsföreningen har i en kampanj på sociala medier velat utmana shoppingdagen och istället uppmuntra till ”att laga grejer, köpa second hand, och konsumera med eftertanke”.

Johan Norberg, liberal debattör och författare, menar att det är konsumtionen som är grunden till det gemensamma välståndet.

– Om vi skulle sluta konsumera skulle vi och resten av världen bli väldigt fattiga. Det är tack vare handelns utveckling och marknadsekonomin som 130 000 människor dagligen lyfts ur fattigdom – och det är väldigt intressant att detta sker när folk klagar som mest på konsumtionen.

Karin Lexén, generalsekreterare på Naturskyddsföreningen, har en annan bild:

– Black Friday konceptet driver på en konsumtionshysteri, som leder till att konsumenter köper mer än vad man behöver och dessutom ofta till priser som i själva verket inte är så billiga som konsumenten luras att tro, säger hon.

Karin Lexén menar att vi inte kan sluta konsumera men att ”vi kan konsumera på ett annat sätt, med hänsyn till miljö och mänskliga rättigheter”.

– Vi behöver mat, kläder, varor och tjänster. Om vi konsumerar hållbart kommer jordens resurser räcka till alla och kommande generationer. Just nu konsumerar vi i Sverige som om det finns fyra jordklot, säger hon.

Johan Norberg menar att kritiken mot Black Friday grundar sig i ett ”evigt missnöje med att vanligt folk konsumerar” och är ett fenomen som går långt tillbaka i tiden.

– Bland annat när Gustav Vasa regerade skulle de mindre privilegier ärva kläder, 1700-talets skoluniformssystem där det fanns särskilda modeller påbjudna för olika samhällsklasser och nu när människor konsumerar på Black Friday. Så fort något blir tillgängligt för den bredare massan blir det är ramaskri och ses som vulgärt, fult och onödigt. Det finns ingen anledning att ta det mer på allvar nu än på Gustav Vasas tid.

Han menar vidare att de som kritiserar konsumtion ofta tycker att det är finare med upplevelser men det är för att de redan har mättat sina materiella behov – de behöver inget mer.

– Men för allt vi använder varje dag är resultatet av marknadsekonomin. Bara för att få en kopp kaffe på ett lokalt fik krävs att 10 000-tals människor ska vara inblandade och bidra i varje enskilt steg – från odlaren till de som utvunnit metallen som används i lastbilar och inte minst de som lagt asfalt på vägarna. Och det är bara för en kopp kaffe.

En kritik mot konsumtion är ändå relevant av miljöskäl, medger Johan Norberg.

– Det finns en poäng att se över vad vi gör med jordens resurser. Men det betyder också att alla lösningar måste tävla mot varandra – konkurrens är det som i slutändan kan leda till en bättre och mer hållbar standard. Men vi måste också vara tydliga med att problemen i världen inte är välståndet vi skapar utan den fattigdom som finns kvar.

Karin Lexén menar att det går att kombinera ekonomisk utveckling och tillväxt.

– En handel som premierar kvalitet istället för volym och slit och släng och som premierar cirkulära flöden kan vara lika lönsam och kommer att bidra till en positiv ekonomisk utveckling som är stark och hållbar över tid. Om vi fortsätter att konsumera och handla som vi gör nu kommer det på sikt inte finnas förutsättningar för ett gott liv för någon.

Toppnyheter

Arkivbild: Spaniens premiärminister Pedro Sanchez Ludovic Marin / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Nytt område isoleras i Spanien: Får inte slappna av

För andra dagen i rad inför Spanien restriktioner i ett område på grund av virusutbrott. Den här gången är det 70 000 invånare vid staden La Mariña i Galicien som förbjuds att lämna området och att samlas fler än 10 personer samtidigt.

– I nuläget har vi 106 positiva fall, vilket är en ökning från gårdagens 21 fall, säger Jesús Vázquez vid de lokala hälsovårdsmyndigheterna enligt AFP. Enligt Vázquez är det nödvändigt att skärpa restriktionerna för att isolera invånarna från möjligheten till en exponentiell tillväxt av viruset.

– Vilket är vad som brukar hända när det blir samhällsspridning.

Spaniens premiärminister Pedro Sanchez uppmanade på söndagen sina landsmän att inte slappna av, samtidigt som han manade till lugn, rapporterar Reuters.

– Att vi upptäckt fallen tidigt visar att sjukvården är bättre förberedd än i mars

I går kom beskedet att omkring 200 000 människor i ett område i Katalonien skulle isoleras från omvärlden.

4 tim
Arkivbild: Wuhans virologiska institut HECTOR RETAMAL / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Ex-spionchef tror att viruset kom från kinesiskt lab

Teorin att det nya coronaviruset, sars-cov-2, härstammar från ett laboratorium i Wuhan får inte avfärdas som en konspirationsteori. Det säger Richard Dearlove, tidigare chef för den brittiska underrättelsetjänsten MI6 till Sky News.

Dearlove säger att han tror att viruset skapats på laboratoriet, och sedan spritts av misstag, och han menar att frågan måste diskuteras öppet inom forskningssamhället.

– Jag säger inget annat än att det var följderna av en olycka, säger han.

De allra flesta inom forskarvärlden, såväl som den brittiska och amerikanska underrättelsetjänsten, menar att viruset inte är tillverkat av människor, skriver Sky News.

5 tim
Läs mer om Coronavirusets spridning – globalt
Mikko Lehtimäki / TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Friskolor uppmanas publicera betygsstatistik

Friskolornas Riksförbund uppmanar sina medlemmar att själva publicera statistik om betyg och annat som kan vara av värde för allmänheten.

Uppmaningen är en följd av en dom där kammarrätten slog fast att vissa elevuppgifter gällande friskolor är affärshemligheter och inte ska offentliggöras. Domen ledde i sin tur till att Skolverket från och med i höst inte publicerar statistik om några skolor – varken fristående eller kommunala. Huvudmän måste behandlas lika, motiverade Skolverket.

Men nu råder alltså Friskolornas Riksförbund till publicering på eget initiativ och i egen kanal. Förbundet beskriver situationen som olycklig. "Det informationsglapp som blir resultatet av detta kan till viss del överbryggas genom att friskolehuvudmännen själva publicerar sin statistik på hemsidan", bloggar förbundets vd Ulla Hamilton ,

Kammarrättsdomen, som gav stöd åt en ny policy hos SCB, har inte mottagits positivt i skolsektorn och utbildningsdepartementet förbereder författningsändringar så att skolstatistiken kan göras offentlig igen.

30 jun
Mikko Lehtimäki / TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Skolverket stoppar skolstatistik – ”Olyckligt”

Skolverket slutar att publicera statistik om enskilda skolor efter en omtolkning av SCB, rapporterar Ekot. Det är olyckligt, anser Friskolornas Riksförbund.

”De som hävdar att friskolorna har drivit på för att SCB ska fatta detta beslut har helt fel”, skriver Ulla Hamilton, vd för Friskolornas Riksförbund, på Friskolebloggen.

Från och med september kommer Skolverket bara att publicera statistik på riksnivå, rapporterar Ekot. För många föräldrar är statistiken om enskilda skolor viktig eftersom det ger ett bra underlag i valet av skola.

Bakgrunden till Skolverkets bedömning är en juridisk process som slutade med en dom att uppgifter om friskolors elevsammansättning och betyg inte ska lämnas ut eftersom de anses vara affärshemligheter.

Domen är mycket olycklig, anser Friskolornas Riksförbund.

”Dessvärre har SCB:s tolkning bekräftats av Kammarrätten vilken gör att den gäller. För Skolverkets del får detta stora konsekvenser eftersom all den skolstatistik som de publicerar kommer via SCB och därmed påverkas av SCB:s förändrade sekretessbedömning”, skriver Ulla Hamilton som nu hoppas att frågan ska lösas inom kort.

Regeringen har i förra veckan gett Skolverket och SCB i uppdrag att se över statistiken så att den inte bryter mot sekretesslagstiftningen.

26 jun
Läs mer om Läget i svenska skolan
Finansminister Magdalena Andersson (S) och Moderaternas ekonomisk-politiska talesperson Elisabeth Svantesson. Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
Det svenska skattetrycket

Professor: Röriga skatter skadar Sverige – dags att reformera

Reformerna på 90-talet gav Sverige ett skattesystem i världsklass – sedan dess har det blivit allt sämre. Det är dags för en ny skattereform, skriver ekonomiprofessorn John Hassler i Expressen.

Skatternas skadeverkningar är mycket större än de skulle behöva vara. Finanspolitiska rådet presenterade nyligen en rapport om hur skattesystemet skulle kunna förbättras. Bland annat borde de svårbegripliga jobbskatteavdragen avskaffas och den statliga skatten borde sänkas till 5 eller 10 procent. Momsen föreslås bli 21 procent på alla varor och tjänster och kapitalinkomstskatten blir enhetlig på 30 eller 35 procent.

Johan Hassler efterlyser nu att de politiska partierna lägger all taktik åt sidan för att få till stånd en välbehövlig skattereform.

4 tim
undefined

”Fel fokus i frågan om 3:12-reglerna”

Diskussionen om 3:12-reglerna borde ta fasta på vad som ger ökat entreprenörskap och jobbskapande, skriver entreprenören Bertil Wahlström på SvD Debatt.

Fyra forskare skriver på SvD Debatt att en ”betydande bieffekt” av 3:12-regelverket har blivit att gynna individer med hög inkomst som skatteplanerar. Det är tråkigt att forskarna inte fokuserar på huvudeffekten – att stimulera entreprenörskap och därmed sysselsättning i ägarledda företag, menar Bertil Wahlström.

Han skriver också att i en internationell jämförelse är 20 procent skatt ingen låg nivå på kapitalinkomstskatt. Många länder har dessutom särskilda nedsättningar för familjeägda företag och långa innehav. Problemet att Sverige har för hög beskattning på arbete blir inte bättre om skatten på entreprenörskap görs sämre, skriver Bertil Wahlström på SvD Debatt.

4 tim
Läs mer om Det svenska skattetrycket
Trump/Demonstrationer inför talet vid Mount Rushmore TT
Amerikanska valet 2020

Analyser: ”42 minuter mörkt och splittrande tal”

I sitt nationaldagstal sa Donald Trump att 99 procent av covidfallen i USA är ”helt ofarliga”. Uttalandet, som saknar belägg, är presidentens senaste försök att tona ner hotet från coronaviruset, skriver CNN:s Maeve Reston i en analys. För att distrahera går Trump allt längre i sin kritik av protesterna som skakar landet, konstaterar hon.

Även NY Times Annie Karni och Maggie Haberman skriver i en artikel att Trump fokuserar på ”kulturkrig” i stället för coronavirusets spridning – detta för att mobilisera vita anhängare i slutet av sin första mandatperiod.

Att Trumps tal var allt annat än enande lyfts också fram av Washington Posts David Nakamura. I en analys kallar han det 42 minuter långa talet för ”mörkt och splittrande”. Presidenten gör inte längre någon hemlighet av att han inte stöttar de miljoner människor som på ett fredligt sätt kräver reformer för social rättvisa, enligt Nakamura.

”Det är inte längre invandrare eller omvärlden som är hotet. Det är andra amerikaner”, skriver han.

Idag 13:35
Läs mer om Amerikanska valet 2020

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer