Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
Privatekonomi

Är det fel att handla på Black Friday? fPlus reder ut

Det är handelns näst viktigaste försäljningstillfälle under året. Men Black Friday får också utstå mycket kritik. Konsumtionshysteri är farlig för miljön, menar kritikerna, medan förespråkarna varnar för följderna av minskad handel.

Hysterin kring Black Friday har knappast undgått någon. Antingen bombarderas man av reklam inför dagen eller så får man läsa om kritiken mot överkonsumtion.

Naturskyddsföreningen har i en kampanj på sociala medier velat utmana shoppingdagen och istället uppmuntra till ”att laga grejer, köpa second hand, och konsumera med eftertanke”.

Johan Norberg, liberal debattör och författare, menar att det är konsumtionen som är grunden till det gemensamma välståndet.

– Om vi skulle sluta konsumera skulle vi och resten av världen bli väldigt fattiga. Det är tack vare handelns utveckling och marknadsekonomin som 130 000 människor dagligen lyfts ur fattigdom – och det är väldigt intressant att detta sker när folk klagar som mest på konsumtionen.

Karin Lexén, generalsekreterare på Naturskyddsföreningen, har en annan bild:

– Black Friday konceptet driver på en konsumtionshysteri, som leder till att konsumenter köper mer än vad man behöver och dessutom ofta till priser som i själva verket inte är så billiga som konsumenten luras att tro, säger hon.

Karin Lexén menar att vi inte kan sluta konsumera men att ”vi kan konsumera på ett annat sätt, med hänsyn till miljö och mänskliga rättigheter”.

– Vi behöver mat, kläder, varor och tjänster. Om vi konsumerar hållbart kommer jordens resurser räcka till alla och kommande generationer. Just nu konsumerar vi i Sverige som om det finns fyra jordklot, säger hon.

Johan Norberg menar att kritiken mot Black Friday grundar sig i ett ”evigt missnöje med att vanligt folk konsumerar” och är ett fenomen som går långt tillbaka i tiden.

– Bland annat när Gustav Vasa regerade skulle de mindre privilegier ärva kläder, 1700-talets skoluniformssystem där det fanns särskilda modeller påbjudna för olika samhällsklasser och nu när människor konsumerar på Black Friday. Så fort något blir tillgängligt för den bredare massan blir det är ramaskri och ses som vulgärt, fult och onödigt. Det finns ingen anledning att ta det mer på allvar nu än på Gustav Vasas tid.

Han menar vidare att de som kritiserar konsumtion ofta tycker att det är finare med upplevelser men det är för att de redan har mättat sina materiella behov – de behöver inget mer.

– Men för allt vi använder varje dag är resultatet av marknadsekonomin. Bara för att få en kopp kaffe på ett lokalt fik krävs att 10 000-tals människor ska vara inblandade och bidra i varje enskilt steg – från odlaren till de som utvunnit metallen som används i lastbilar och inte minst de som lagt asfalt på vägarna. Och det är bara för en kopp kaffe.

En kritik mot konsumtion är ändå relevant av miljöskäl, medger Johan Norberg.

– Det finns en poäng att se över vad vi gör med jordens resurser. Men det betyder också att alla lösningar måste tävla mot varandra – konkurrens är det som i slutändan kan leda till en bättre och mer hållbar standard. Men vi måste också vara tydliga med att problemen i världen inte är välståndet vi skapar utan den fattigdom som finns kvar.

Karin Lexén menar att det går att kombinera ekonomisk utveckling och tillväxt.

– En handel som premierar kvalitet istället för volym och slit och släng och som premierar cirkulära flöden kan vara lika lönsam och kommer att bidra till en positiv ekonomisk utveckling som är stark och hållbar över tid. Om vi fortsätter att konsumera och handla som vi gör nu kommer det på sikt inte finnas förutsättningar för ett gott liv för någon.

Toppnyheter

Amerikanska valet 2020

Därför slutar inte Trumpkaoset efter valet

Valdagen den åttonde november 2016 följde inledningsvis manus till punkt och pricka. Under förmiddagen upprepade CNN och MSNBC hur lovande läget såg ut för Demokraterna – vissa strateger spekulerade till och med i om Texas kunde vinnas av partiet – och Hillary Clinton lär ha börjat fila på sitt tacktal.

Lika väntat var Trumpkampanjens återkommande anklagelser om valfusk i flera delstater. Ju längre dagen led och ju fler delstater som tillföll Trump, desto tystare blev anklagelserna om fusk från republikanernas läger.

Demokrater krävde riksrätt under Trumps första år i Vita huset

Istället blev rollerna snart ombytta. Under de efterföljande dagarna demonstrerade tiotusentals missnöjda amerikaner över hela landet. Upprördheten var förvisso stor även efter George W Bushs kontroversiella seger 2000, men vinden mojnade när Bush vann klart fyra år senare.

33 min
Joe Biden vid ett kampanjmöte i Iowa i går. Andrew Harnik / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Biden kräver ursäkt från Sanders efter ”fejkvideo”

Det börjar hetta till mellan de demokratiska primärvalskandidaterna inför nomineringsmötet i Iowa den 3 februari. Under lördagen attackerade Joe Biden Bernie Sanders för en påstådd fejkvideo som cirkulerar på nätet.

I videon, som delats vidare av en av Sanders medarbetare, framställs Biden som en anhängare av nedskärningar i pensions- och sjukförsäkringssystemen. Klippen är äkta men visar en ofullständig bild av Bidens ställningstaganden, skriver AP.

– Jag väntar på att hans kampanj ska ta avstånd från videon, men de har inte gjort det än, sa Biden vid ett valmöte på lördagen och krävde en ursäkt från Sanders kampanj.

Igår 14:53
Amy Klobuchar och Elizabeth Warren. TT
undefined

NYT-ledare ger stöd åt två: ”Må bästa kvinna vinna”

Den amerikanska tidningen New York Times ledarsida väljer för första gången att ge sitt stöd till två demokratiska presidentkandidater i stället för en i primärvalet.

Efter utfrågningar av kandidaterna har valet fallit på Elizabeth Warren och Amy Klobuchar, vilket tidningen motiverar med att de företräder två olika linjer, en mer radikal och en mer realistisk. Flera av Demokraternas mer intressanta idéer kommer just nu från partiets vänstra falang, enligt New York Times.

Tidningen konstaterar att man i tider som dessa, där Donald Trump är president, behöver vara extra försiktig att förutspå vad väljarna vill ha. Warren beskrivs som duktig på att föra fram budskap och Klobuchar på att sluta överenskommelser.

”Må bästa kvinna vinna”, avslutar ledarredaktionen.

Idag 04:32
Läs mer om Amerikanska valet 2020
Siv Jensen på pressträffen.   Fredrik Varfjell / TT NYHETSBYRÅN
Den norska regeringskrisen

Fremskrittspartiet lämnar Norges regering efter bråk om återvändande IS-kvinna

Fremskrittspartiet lämnar Norges regering efter beslutet att låta en 29-årig IS-kvinna återvända till landet med sina två barn, rapporterar norska medier. Beskedet kommer vid en presskonferens med partiledare Siv Jensen, som säger att det är det enda riktiga att göra:

– Det har blivit en politik präglat av kompromisser och utan riktning, säger Jensen på presskonferensen.

Det var fallet med den återvändande IS-kvinnan som fick FRP att ta det slutgiltiga beslutet att lämna regeringen.

– Vi kunde ha tagit emot barnen, men vi kompromissar inte med personer som har varit en del av terrororganisationer. Det fick bägaren att rinna över, säger Jensen.

Den tidigare kravlista som lagts fram har Jensen dragit tillbaka.

– Det finns inte längre någon grund för FRP att fortsätta i regeringen. Därför har jag idag meddelat premiärministern att det inte finns någon grund för att lägga fram en förteckning över krav heller, sade Jensen.

FRP har fortfarande förtroende för statsminister Erna Solberg, trots att de lämnar regeringen.

5 tim
Erna Solberg.   Denis Balibouse / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Erna Solberg om IS-kvinnan: ”Vi hade inget val”

Norges statsminister Erna Solberg (H) säger att hon respekterar Fremskrittspartiets beslut att lämna regeringen efter bråket om att hämta hem en norsk IS-kvinna och hennes två barn.

Högerpopulistiska FRP var öppna för att hämta hem barnen, varav ett är svårt sjukt, men inte deras 29-åriga mamma. Men Solberg betonar på pressträffen att de inte kunde ta barnen utan att ta med mamman.

– Vi ville inte heller hämta hem mamman till Norge. Men det var inte möjligt att bara hämta den sjuka femåringen, säger hon.

Valet stod mellan att hämta hem alla tre eller riskera att femåringen skulle dö i Syrien.

– Då valde vi att hämta hem dem. Jag har respekt för att FRP har en annan åsikt, säger Solberg.

5 tim
Stortinget. Arkivbild. Stian Lysberg Solum / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Efter Fremskrittspartiets besked: Det här händer nu

Fremskrittspartiets avhopp från regeringskoalitionen innebär inte att Erna Solberg måste avgå som statsminister, skriver NRK i en text om vad beskedet innebär för den norska regeringen.

Solberg kommer fortsätta att leda en minoritetsregering som förutom Høyre innefattar Kristelig Folkeparti och Venstre. Man kommer troligen fortsätta söka stöd av FRP i Stortinget, även om man inte längre är bundna att göra detta.

Efter FRP:s avhopp har regeringskoalitionen 61 av 169 mandat i parlamentet.

4 tim
Läs mer om Den norska regeringskrisen

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer