Forskning & tech

Apple bjöd på stora nyheter när WWDC inleddes

Årets upplaga av Apples årligen återkommande utvecklarkonferens WWDC har nu dragit igång, ett evenemang som i år är helt onlinebaserat till följd av coronapandemin. Och under måndagskvällens livesända inledningsanförande presenterade Apple flera stora nyheter.

Inte minst så meddelade Apple att man kommer att börja tillverka egna ARM-chipp till sina datorer, det vill säga chipp av samma typ som redan idag sitter i företagets mobila enheter Iphone och Ipad. Förändringen är en av de största på Mac-sidan under många år, menar flera bedömare. Den första datorn med Apples egna chipp ska släppas redan i år, meddelade Tim Cook.

Apple presenterade även en rad nyheter kring den nya versionen av sitt mobila operativsystem för Iphone, IOS 14. Ny hemskärm, nya widgets, en bild-i-bild-funktion, en förbättrad Siri-upplevelse samt möjligheten att använda telefonen som en digital bilnyckel hör till några av de mer intressanta bitarna.

Apple presenterade även en ny version av Mac OS kallad Big Sur, som bjuder på den största designförändringen av Apples operativsystem för Mac sedan OS X släpptes. Mac OS Big Sur får en ny och luftigare design, samt flera funktioner som för tankarna till IOS och Ipad OS.

Apple presenterade även en rad nyheter rörande operativsystemen för Ipad och Apple Watch.

Toppnyheter

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer
Arkivbild. Forskare jobbar för att ta fram vaccin mot covid-19 i laboratorium i Bern, Schweiz. Arnd Wiegmann / TT NYHETSBYRÅN
Coronavirusets spridning – Sverige

Källa: Produktion av vaccin börjar i slutet av sommaren

Läkemedelsbolag kommer att ha startat produktion av potentiella vaccin mot covid-19 i slutet av sommaren. Det säger en uppsatt medarbetare i Trumps administration under en telefonkonferens med medier under måndagskvällen, rapporterar CNBC.

– Exakt när vaccinproduktion kan vara i gång? Det är troligen fyra till sex veckor kvar, säger medarbetaren.

Samtidigt understryker denne att man fortfarande inte vet vilket vaccin – om något – kommer att fungera.

Men redan uppges tillverkarna börjat köpa utrustning och ordnat med lokaler för produktionen. Hittills har fyra vaccinkandidater valts ut, men den listan kan växa, uppger medarbetaren enligt CNBC.

Vaccinkandidaten Moderna steg i efterhandeln i New York, medan Johnson & Johnson handlades runt nollan. De andra två kandidaterna USA kontrakterat är Astra Zeneca och Novavax, skriver International Business Times.

Igår 21:15
En kvinna i Stockholm bär munskydd/Björn Olsen. TT
undefined

Olsen vill bryta tabut kring munskydd: ”Ett skällsord”

Det finns ett tabu kring att bära munskydd i Sverige, säger professorn Björn Olsen i en intervju med Aftonbladet. Det tabut vill han nu bryta.

– Munskydd har ju blivit något av ett skällsord i Sverige, men rätt använda munskydd är trots allt viktiga barriärer, säger Olsen, som är professor i infektionssjukdomar vid Uppsala universitet.

Olsen, som under pandemin har varit en av Folkhälsomyndighetens mest högljudda kritiker, säger att han själv bär munskydd när han går och handlar. Han menar att de svenska myndigheterna har fastnat i ett tankesätt som bygger på att alla som använder ansiktsmasker använder dem på ett felaktigt sätt.

Folkhälsomyndigheten uppger att råden kring munskydd kvarstår.

Igår 17:32
Personal iklädda skyddskläder hjälper en patient sittandes på en bår in på Karolinska sjukhuset i Solna. Anders Wiklund/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Lägsta antalet svårt sjuka i Stockholm på mycket länge

Antalet svårt sjuka coronapatienter i Stockholm är det lägsta på ”mycket länge”, säger smittskyddsläkaren Per Follin till Svenska Dagbladet.

Under måndagen låg totalt 134 patienter inlagda i regionen, en minskning med 18 personer jämfört med mätningen den 9 juli. Av de personer som vårdas får 24 stycken intensivvård.

– Det är en positiv trend som vi ser. Och trenden är avplanande, säger Follin.

Sedan den 15 juni har regionen totalt genomfört 140 861 antikroppstester. Av de testade hade 17,6 procent utvecklat antikroppar.

Igår 18:25
Läs mer om Coronavirusets spridning – Sverige