Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
Riksbankens räntepolitik

”Äntligen medger Ingves sitt totala fiasko”

På torsdag väntas Riksbanken ta bort minusräntan, som ett sätt att rätta till det misstag som begicks 2015. Ett steg i rätt riktning, skriver Henrik Mitelman i en analys i Di.

Beslutet att 2015 sänka räntan till minus 0,1 mitt under en högkonjunktur blev riksbankschefen Stefan Ingves stora misstag, menar Mitelman. Det var skadligt för den svenska ekonomin.

Istället för att fundera på om internet och globaliseringen har tagit död på inflationen valde han att hålla upp inflationen med det enda medlet som fanns till buds, devalvering, skriver Mitelman. Minusräntan har bara gynnat de som redan har allt, menar han vidare. Därför kan man se korrigeringen av räntan som ett sätt för Riksbanken att korrigera sitt misstag, skriver Mitelman:

”I vanliga fall skulle det ha varit en perfekt tidpunkt att göra det motsatta och sänka räntan när ekonomin mattas och arbetslösheten stiger. Men att den skadliga minusräntan äntligen försvinner är ändå ett steg i rätt riktning, ett erkännande att experimentet inte fungerade”.

Toppnyheter

Prins Ndrew. Sakchai Lalit / TT NYHETSBYRÅN
Epstein-fallet

Advokater: Prins Andrew har erbjudit sig att berätta

Storbritanniens prins Andrew uppges vara ”förvirrad” över åklagaren Audrey Strauss uttalande om att det vore välkommet om prinsen berättade vad han vet om sexbrottsmisstänkta Jeffrey Epsteins och Ghislaine Maxwells förehavanden, skriver Sky News.

Prinsens advokater uppger att de vid två tillfällen den senaste månaden kontaktat det amerikanska justitiedepartementet om saken, men då inte fått något svar. Prinsen har även tidigare sagt att han flera gånger erbjudit sig att berätta vad han vet, men utan att få någon respons.

En kvinnan har uppgett att hon som 17-åring hade sex med prinsen vid ett möte arrangerat av Maxwell och Epstein, något prinsen förnekar. Ghislaine Maxwell greps i dag på grund av sin misstänkta inblandning i Epsteins koppleriverksamhet på 1990-talet.

41 min
Prins Andrew. Aaron Chown / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Analyser: Gripandet kastar obekvämt ljus på prinsen

Att den brittiska socitetskvinnan Ghishlaine Maxwell nu har gripits misstänkt för inblandning i Jeffrey Epsteins sexbrottslighet kastar återigen ett obekvämt ljus mot den brittiske prinsen Andrew, skriver The Guardians Caroline Davies i en analys.

Det var Maxwell som presenterade prinsen för Epstein 1999 och även sedan prinsen bröt kontakterna med Epstein har han upprätthållit vänskapen med Maxwell skriver hon.

Sky News Rhiannon Mills påpekar att Virginia Roberts Giuffre som säger att hon som 17-åring hade sex med prinsen träffade honom under en resa hon gjorde gjorde tillsammans med Epstein och Maxwell. Det ska dessutom ha skett i Maxwells hem.

Prinsen har förnekat detta och har uppgett att han över huvud taget inte minns Roberts Giuffre trots att de fotograferats ihop.

5 tim
Audrey Strauss vid presskonferensen. John Minchillo / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Åklagaren: Är välkommet om prins Andrew berättar

Det vore ”välkommet” om Storbritanniens prins Andrew vittnade om sina kontakter med Jeffrey Epstein och den nu gripna Ghisaine Maxwell. Det sa åklagaren Audrey Strauss som utreder Epsteins och Maxwells sexbrottslighet på en presskonferens, skriver Sky News.

Maxwell uppges ha hjälpt Epstein att förmå unga flickor att gå med på sexuella handlingar under flera år på 1990-talet. Det är sedan tidigare känt att prins Andrew har umgåtts med Epstein och Maxwell. En av flickorna som utsattes för brottsligheten har tidigare uppgett att hon som 17-åring hade sex med prinsen.

Maxwell nekar till brotten.

Idag 16:37
Läs mer om Epstein-fallet
Houstonbor med munskydd. David J. Phillip / TT NYHETSBYRÅN
Coronavirusets spridning – globalt

Krav på munskydd på allmänna platser i Texas

Texas republikanske guvernör Greg Abbott har beslutat om att göra det obligatoriskt med munskydd på allmänna platser för att minska smittspridningen i delstaten, skriver AFP.

Beslutet gäller regioner som har minst 20 bekräftade fall av covid-19.

Det blir dessutom förbjudet att samlas i grupper med fler än tio personer, och att obligatoriskt att hålla minst två meters avstånd till andra.

På onsdagen konstaterades över 8 000 nya fall i delstaten och totalt har nästan 2 500 personer dött, skriver CNBC.

2 tim
Provtagning i Johannesburg, Sydafrika. MARCO LONGARI / TT NYHETSBYRÅN
undefined

WHO: Inga stora mörkertal om coronasmittan i Afrika

Världshälsoorganisationen (WHO) bedömer inte att det finns något enormt mörkertal när det gäller antalet coronavirussmitta i Afrika, även om det förekommer viss underrapportering. Det sa WHO:s Afrikachef Matshidiso Moeti på torsdagen, skriver Reuters.

Moeti sa också att WHO hjälper de afrikanska länderna att bygga upp bättre övervakning så att siffrorna ska bli ännu mer exakta.

Totalt har drygt 416 000 fall konstaterats på kontinenten och 10 297 personer har dött.

1 tim
Mycket folk på Floridas stränder. Lynne Sladky / TT NYHETSBYRÅN
undefined

10 000 nya fall i Florida – vägrar stänga ner igen

I Florida konstaterades på torsdagen åter en ny högstasiffra när det gäller bekräftade nya coronavirusfall, 10 109 stycken, skriver AFP. Läget i delstaten är nu så pressat att den största vårdkoncernen i storstaden Miami meddelat att man inte längre har kapacitet att genomföra ickeakuta operationer.

Företagets chef varnar också för att man snart kan ha helt slut på vårdplatser om utvecklingen inte bromsas.

Den republikanske guvernören Ron DeSantis menar dock att de ökande siffrorna framför allt kan förklaras med omfattande provtagning. Han har uteslutit att på nytt stänga ner olika verksamheter för att bromsa smittan.

I stället riktar han kritik mot ”sociala interaktioner” bland unga på exempelvis stränder och barer.

5 tim
Läs mer om Coronavirusets spridning – globalt
Ann Linde TT
Coronavirusets spridning – Sverige

Linde lyckas inte övertyga grannarna om gränserna

Utrikesminister Ann Linde för en dialog med grannländerna, men har inte lyckats övertyga sina nordiska kollegor om att helt öppna gränsen för svenskar, skriver Dagens Industri.

Länderna är inte eniga om vilka siffror, data eller referenser som är de viktigaste när man öppnar gränserna.

– Vi kan konstatera att det är helt olika så kallade objektiva gränser man har, det finns ingen som helst enighet i det, säger Ann Linde.

Utrikeministern tycker att länderna borde ta hänsyn till att antalet döda i Sverige minskar.

5 tim
Kvinna med munskydd.  Stina Stjernkvist/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Forskare: Inför munskydd för att skydda äldre

Det är nödvändigt att begränsa smittspridningen i samhället för att skydda de äldre. Det skriver fem forskare i geriatrik på SvD Debatt.

”Äldre personer har en högre dödlighet men vi skall komma ihåg att viruset tyvärr har kapacitet att döda utan urskiljning”, skriver de.

Forskarna föreslår bland annat smittspårning i stor skala. Det tycker också att munskydd borde införas i enlighet med WHO:s rekommendationer.

4 tim
Per Follin Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Smittspridningen minskar – kan bero på viss immunitet

Spridningen av covid-19 minskar i huvudstaden, trots att stockholmarna trängs på uteserveringar och stränder, rapporterar Dagens Nyheter.

Detta kan bero på en viss immunitet enligt smittskyddschefen Per Follin.

Han säger också att Stockholmarna i allt lägre grad bryr sig om att följa myndigheternas direktiv.

– Sedan påskhelgen har vi fått signaler om att folk blivit mindre restriktiva i sina kontakter och folk rör sig mer, säger han

6 tim
Läs mer om Coronavirusets spridning – Sverige

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer