Arkivbild.  Christine Olsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Inrikes

Antalet vaktgripanden fördubblades förra året

Mellan 2017 och 2018 fördubblades antalet gripanden som genomfördes av väktare och ordningsvakter – från 4 985 till 10 760. Det rapporterar TT med hänvisning till statistik från branschorganisationen Säkerhetsföretagen.

En av anledningarna till ökningen är enligt nyhetsbyrån att väktare och ordningsvakter har allt fler uppdrag på allmänna platser. Kommunala upphandlingar av tjänster från säkerhetsföretag har ökat markant de senaste fem åren.

Säkerhetsföretagen uppger att deras medlemmar möter en ökad brottslighet bland unga. Men enligt statistik från Brottsförebyggande rådet, Brå, har antalet anmälda stölder minskat under 2018 och för våldsbrott, narkotikabrott och annan brottslighet ligger antalet anmälningar på en oförändrad nivå.

Toppnyheter

TT
Den svenska kriminalpolitiken

Ledare: Politikerförakt att vänta om inte kriminalitet tas på allvar

Veckans partiledardebatt i riksdagen väckte frågor om gängkriminaliteten, inte minst med anledning av de senaste dygnen i Malmö. ”Sveriges tredje största stad ligger för långt från riksdagen” skriver Sydsvenskans huvudledare som menar att statsministern borde lägga ett större fokus på frågan. ”Om regeringen inte tar gängkriminaliteten på större allvar riskerar de politikerföraktet och känslan av avstånd till de folkvalda i huvudstaden att växa ytterligare” skriver Sydsvenskan.

Petter Birgersson på Blekinge Läns Tidnings ledarsida önskar också att frågan om kriminalitet hade fått ett större utrymme i debatten. Där med anledning av veckans flera explosioner, något som har skapat en rädsla hos många invånare i närområdena. ”Den som ser bilderna efter sprängningen vid hyreshuset förstår att oron inte är obefogad” skriver Birgersson och menar att den svenska grundtryggheten är skadad. Han får medhåll från Mathias Persson på Smålands-Postens ledarsida. ”När sprängningarna läggs ihop med skjutningarna och den höga frekvensen av andra våldsbrott framträder en bild av ett samhälle i snabbt förfall” skriver Persson, som menar att frågan om kriminaliteten är ett riksintresse som kräver blocköverskridande samarbeten.

Löfven framförde i riksdagsdebatten att han är stolt över det socialdemokratiska arvet men ”Vem kan ha ställt till det så här med det gamla folkhemmet?” frågar sig Birgersson på Blekinge Läns tidnings ledarsida.

Igår 21:55

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer