Bombskyddet på plats efter en sprängning i Malmö i juli Andreas Hillergren/TT / TT NYHETSBYRÅN
Den svenska våldsvågen

Antalet sprängningar har fördubblats på ett år

Det har skett 69 sprängningar i polisområdet region Syd hittills i år, rapporterar SVT Nyheter Skåne som hänvisar till en kartläggning som Veckans Brott har gjort. Det rör sig om en dubblering sedan förra året och enligt Ylva Ehrlin, analytiker på Nationella bombskyddet, sticker siffrorna ut.

Explosionerna riskerar inte enbart att skada egendom och avsedda offer, utan även personer som råkar befinna sig på platsen och gärningsmännen själva. Ett exempel på det är den 18-åriga man i Malmö som skadades allvarligt när han detonerade en sprängladdning i ett trapphus i vintras.

– Det som är farligt är att användaren av sprängmedlet förmodligen inte besitter kunskap i hur farligt det här är, hur känsliga ämnen det är, säger Ylva Ehrlin till SVT.

Tidigare

Toppnyheter

Fredag den 17 juli blir intensiv: Då rapporterar Volvo, Telia, Saab och Ericsson – bland många andra.  TT
Den svenska ekonomin

Stort vinsttapp väntas: ”Aldrig sett liknande fall”

De svenska börsbolagen väntas rapportera ett 59-procentigt vinsttapp i det andra kvartalet jämfört med samma period i fjol. Det visar en sammanställning av analytikerprognoser som Infront gjort inför stundande rapportsäsong, skriver TT.

Det kan jämföras med finanskrisen då vinstfallet var 33 procent i fjärde kvartalet 2008 och 39 procent i det första kvartalet 2009.

Peter Malmqvist, oberoende aktieanalytiker, säger till nyhetsbyrån att kommande rapportflod blir ett av de sämre kvartalen han upplevt:

– Jämför man med finanskrisen så gick det sex kvartal innan det bottnade och det här är en typ av fall jag aldrig sett tidigare med en otroligt kraftig resultatnedgång.

24 min
Magdalena Andersson (S).  Jessica Gow/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

”Krisen har satt blixtbelysning på svagheterna i samhället”

Finansminister Magdalena Andersson (S) vill beskatta bankerna hårdare och höja skatten på kapital för att återuppbygga samhället efter coronakrisen. Det säger hon i en stor intervju med DI där hon bland annat berättar om tiden under den mest intensiva coronakrisen.

Enligt Andersson har krisen ”satt blixtbelysning” på samhällets svaga punkter och säger att hon hör många människor som vill att samhället och välfärden förstärks.

– En hög kvalitet på äldreomsorg, förskola, skola och sjukvård för alla, oavsett inkomst, där ligger den stora omfördelningen i samhället, säger hon till tidningen.

Igår 07:42
Mat delas ut till fattiga i Sydsudan. Kate Holt / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Ledare: ”Globalisering är viktigare än biståndsnivån”

De svenska ledarsidorna domineras fortsatt av coronapandemin och dess effekter på samhället.

DN skriver i en osignerad ledare att Sverige så snart som möjligt måste ta tag i många av de problem som följer i krisens spår. Alternativet är ett gigantiskt skuldberg orsakat av till exempel högre skolfrånvaro, inställda operationer och en ökad frekvens av sociala problem, hävdar tidningen.

Sydsvenskans ledarsida skriver att globalisering har varit långt mycket viktigare än bistånd för fattiga länders framsteg. Detta apropå nyheten om att det svenska biståndet till följd av coronakrisen väntas krympa nästa år. Tidningen skriver att det är viktigt att verka för fortsatt öppenhet och handel – ”nu när trenden går mot stängda gränser och nationalism”.

Expressens Anna Dahlberg tar upp Operation Rimfrost och uppmanar inrikesminister Mikael Damberg att erkänna att projektet varit ett misslyckande. Dahlberg skriver att det generellt inom svensk polis ”är för många projekt – Operation X och Operation Y – som dras i gång med trumvirvel och sedan läggs ned i tysthet”.

17 maj
Läs mer om Den svenska ekonomin
Covidtester i Wuhan, arkivbild. TT NYHETSBYRÅN
Coronavirusets spridning – globalt

Centrala frågor väntar svar – har Kina berättat allt?

I helgen landar två WHO-medarbetare, en epidemiolog och en specialist på djurhälsa, i Kina. Förhoppningen är att arbetet på plats ska lägga grunden till ett internationellt team att utreda det nya coronavirusets ursprung.

– Det betyder inte att Kina inte har forskat på det här, vi kommer inte att starta på noll, sa WHO:s generaldirektör Tedros Adhanom Ghebreyesus i torsdags.

Samtidigt kritiserar vissa forskare Kina för att inte ha varit tillräckligt öppet med att släppa data om utbrottet, skriver South China Morning Post.

Tidskriften Science har listat frågorna som väntar på svar, däribland exakt vad studierna av djurmarknaden i Wuhan visat, samt om det finns epidemiologisk data över de tidiga fallen som går längre tillbaka i tiden än vad som offentliggjorts.

2 tim
Fladdermöss i burar/arkivbild, covidläkare. TT
undefined

Wuhan-laboratorium tycks inte få besök av WHO-duo

Världshälsoorganisationen WHO:s utsända till Wuhan i Kina verkar inte ha ett besök på det laboratorium som stått i centrum för spekulationer kring det nya coronavirusets ursprung på agendan, skriver The Independent.

Enligt WHO ska teamet, en epidemiolog och en specialist på djurhälsa, endast förbättra förståelsen av covid-19 hos djur och hur viruset spridit sig från djur till människor.

Det tyder på att Världshälsoorganisationen redan har avfärdat möjligheten att viruset skulle komma från labbet, enligt tidningen.

2 tim
Läs mer om Coronavirusets spridning – globalt

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer