Janerik Henriksson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Den svenska arbetsmiljön

Anställda dömer ut kontorslandskap – chefer håller inte med

Många anställda upplever kontorslandskap som stressande, visar en undersökning från högskolan i Gävle. Men cheferna håller inte med.

Enligt en ny studie från Oxford Economics och headsettillverkaren Poly anser 54 procent av cheferna att de har verktygen som behövs för att minska buller och störande moment på kontoret. Endast 29 procent av de anställda tycker detsamma.

– Trots att chefer i större utsträckning har börjat erkänna problemet, visar resultaten tydligt att företag behöver arbeta mer med att utrusta kontoren för en bättre arbetsmiljö, säger Ole Mygind, nordisk försäljningsdirektör på Poly.

Studien visar även att en tredjedel av cheferna anser att företaget vidtagit lyckade åtgärder för att ta itu med problemen, medan så lite som 13 procent av medarbetarna håller med.

Toppnyheter

Fackens framtid

Regeringen: Mer makt till facket – för skattepengar

I arbetslivet finns idag regionala skyddsombud med uppgift aktivera arbetsmiljöarbetet på främst mindre arbetsplatser. Verksamheten finansieras av staten med 125 miljoner kronor årligen, pengarna går direkt från Arbetsmiljöverket till fackförbunden.

Hittills har inspektioner och arbetsplatsbesök enbart fått ske på företag där det finns fackanslutna medlemmar och där det inte finns någon skyddskommitté. Men det vill regeringen nu ändra på, rapporterar Arbetsmarknadsnytt.

I ett lagförslag som ska presenteras i höst ges de regionala skyddsombuden tillträde till alla arbetsplatser med ett kollektivavtal, även om facket inte har några medlemmar där.

– Jag har ju lyssnat på parterna och det här är en av de åtgärder som lyfts fram väldigt tydligt av de fackliga företrädarna, och jag tycker därför att vi ska gå fram med det förslaget, säger Ylva Johansson till Ekot, och betonar att det bland annat handlar om att få tillträde till utländska företag verksamma i byggbranschen.

”Helt fel väg att gå”

Men lösningen möter nu kritik från flera håll.

– Arbetsmiljöarbetet ska i första hand bedrivas av dem som finns i verksamheten, alltså av arbetsgivaren tillsammans med medarbetarna, säger Amelie Berg, arbetsmiljöexpert på Svenskt Näringsliv, till Arbetsmarknadsnytt.

Även Susanne Pripp, vid på Hotell Ett i Östersund, är kritisk till förslaget.

– Regeringens förslag är helt fel väg att gå. Ett bättre sätt att lösa detta är att ge företagen utbildning och stöttning i sitt arbete för att förstå vikten av att någon på arbetsplatsen tar rollen som skyddsombud. Då får vi fler skyddsombud men också skyddsombud som känner den arbetsplats de är på. Och vi ska komma ihåg att även om ett företag idag inte har ett skyddsombud betyder inte att man inte aktivt jobbar med frågorna, säger hon till Arbetsmarknadsnytt.

33 min
Karl-Petter Thorwaldsson t.v. TT
undefined

LO-basen kritisk till AW: ”Medarbetare kan fara illa”

I en intervju med Aftonbladet berättar LO-ordförande Karl-Petter Thorwaldsson om sitt beslut att inte dricka alkohol. Han berättar bland annat om hur den alkoholkultur han växt upp med i Småland, med fokus på fylla, blev en belastning när han kom till Stockholm.

LO-basen är också kritisk till konceptet after work, AW, när kollegor dricker tillsammans efter arbetsdagens slut. Särskilt när pressen kommer uppifrån.

– När chefen bjuder in sätter det press på närvaro och att inte vara tråkig, men du vet aldrig vilka medarbetare som kan fara illa av alkoholen, säger Karl-Petter Thorwaldsson till tidningen.

11 jun
Läs mer om Fackens framtid
Lars Pehrson/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
Det svenska skattetrycket

Nya skattechocken – så dyra blir Sveriges vanligaste bilar

Det gamla mätsystemet NEDC för förbrukning och utsläpp ersattes förra året med den nya mätmetoden WLTP som ger bilarna mer realistiska siffror på förbrukning och CO2-utsläpp.

Det betyder att från och med nästa år ska skatterna baseras på det nya WLTP-systemet och det kommer att gälla för nya malus-bilar som säljs efter 1 januari 2020.

Sammantaget handlar det om skattehöjningar med i genomsnitt 30 procent för malus-bilarna som redan idag är hårt beskattade.

Det skriver tidningen Auto Motor & Sport.

Till exempel kommer en vanlig Volvo V60 D4 Cross country få skatten höjd till 9 688 kr per år jämfört med dagens 6 554 kronor.

En något mindre dieseldriven bil som Volkswagen Golf kommer att få ett påslag på cirka 2 000 kronor till 5 524 kronor med den nya skatten.

Däremot kommer inte bonusen för elbilar att påverkas av bytet till WLTP vilket betyder att elbilar blir ännu lite mer förmånliga jämfört med fossilbilar.

Men det kan bli så att skattehöjningarna som bytet till WLTP innebär inte slår så hårt. Enligt Bil Sweden tittar man på en anpassning av skattetarifferna till de högre förbrukningssiffrorna, vilket kan innebär att skatten inte ändras så mycket vid övergången till WLTP

9 min
Stefan Löfven (S) t.v. Annie Lööf (C) och Jan Björklund (L) t.h. TT
undefined

Regeringen gör verklighet av slopad värnskatt

I januariöverenskommelsen mellan regeringspartierna och C och L ingick slopad värnskatt. Nu gör regeringen slag i saken och föreslår i en promemoria att den övre skiktgränsen för statlig inkomstskatt tas bort. Statsministern har beskrivit reformen som den mest smärtsamma i överenskommelsen.

– Jag hade inte valt att ta bort värnskatten eftersom det är en skattesänkning för de som har mest, sa han i förra veckan till SvD Perfect Guide.

Förändringen föreslås träda i kraft den 1 januari 2020.

4 tim
undefined

”Avskaffa den statliga inkomstskatten”

”Med en slopad statlig inkomstskatt kan Sverige få ett av världens bästa skattesystem, utan att hota välfärden. Och det blir åter möjligt att genom arbete göra klassresor”, skriver Patrick Krassén, Företagarna, och Hans Peter Larsson, skattejurist, i en debattartikel i SvD.

För en löntagare som betalar kommunalskatt, statlig inkomstskatt och värnskatt – om arbetsgivaravgifterna och momsen på konsumtion också beaktas – försvinner 75 kronor av en hundralapp i löneökning i skatt. Även utan att räkna med momsen ligger Sverige högst i OECD, med en marginalskatt på 70 procent, skriver debattörerna.

Patrick Krassén och Hans Peter Larsson menar att det inte räcker med att enbart ta bort värnskatten. Många skäl talar för att den statliga inkomstskatten bör avskaffas i sin helhet. Bland annat lönar det sig bättre för välutbildade personer att arbeta mer och det är viktigt med välutbildad arbetskraft.

Igår 18:57
Läs mer om Det svenska skattetrycket

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer