Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
Centerpartiets framtid

Annie Lööf om dödshoten: ”Träffar rakt in i hjärtat”

Centerpartiets Annie Lööf berättar i en exklusiv intervju med fPlus om den hatstorm som hon utsätts för. Det kan vara Elias 13 år som på sociala medier hotar med att döda henne till äldre damer som sköter om sina pelargoner på Instagram. ”Det har spridit sig till nya kretsar”, säger hon.

Det är Centerpartiet och Liberalerna som är de stora vinnarna i den vårbudget som presenterades för ett par veckor sedan. Det menar flera politiska bedömare. "De mesta pengarna gick till de reformer som C och L önskade sig", konstaterade till exempel Ekots politiska reporter Fredrik Furtenbach.

Budgeten innehåller flera punkter som är riktade direkt mot landets företagare. Sänkt skatt på arbete och företagande i form av lägre marginalskatter och höjd brytpunkt för statlig skatt. Även kravet på kollektivavtal för nystartsjobb slopas. Framöver ska även bland annat turordningsreglerna i LAS ses över och en förändring av 3:12-reglerna utredas.

Och företagarna verkar nöjda. Gunther Mårder, vd på organisationen Företagarna, konstaterade att budgeten detta år fokuserar på det som faktiskt skapar jobben och skattekronorna.

Ett modigt val

Men inom socialdemokratin och den fackliga rörelsen har Januariavtalet och vårbudgeten mottagits med en stor skepsis. Slopandet av värnskatten är ett exempel. Det fick LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson att se rött. På ett seminarium efter det att avtalet presenterats dundrade han om inkomstskillnader som för tankarna till 1800-talet.

Men han levererade också ett erkännande högerut.

"Vi ska erkänna att C och L gjorde ett modigt val. Det är inte ett enkelt val de gjorde. Den du Annie, den hade du inte väntat dig", sa Karl-Petter Thorwaldsson.

När fPlus träffar just den Annie Lööf, i Centerpartiets lokaler ovanför Riksdagsbiblioteket i Gamla Stan i Stockholm, är det också just det hon vill tala om – det modiga valet och de politiska kompromisserna. Men även priset som Centerpartiet och hon själv har fått betala.

– Så här, vi ville ha en regering på plats, men vi har hela tiden varit på det klara med att vi inte ser SD som ett femte Alliansparti, och så såg de parlamentariska förutsättningarna ut. Då valde vi att förhandla med de röda och gröna mot att de gick med på att genomföra en liberal centerpartistisk politik. Och vi ser nu i den första budgeten som kommit ur dessa förhandlingar att den till stora delar är liberal, förklarar hon.

– Sen har jag stor respekt för att det finns borgerliga människor som tycker att det är synd att vi inte började förhandla med Sverigedemokraterna, men jag har varit väldigt tydlig på den punkten, fortsätter hon.

En liberal motor

Svekdebatten lät inte vänta på sig. KD:s Sara Skyttedal var ute på Twitter och kallade Centerpartiet och Annie Lööf för "Quislingar" och Moderaternas Ulf Kristersson menade att "så här gör man inte mot sina kompisar".

Men Annie Lööf var också besviken. Från hennes perspektiv svek både M och KD när det stod klart att de kunde tänka sig att bilda regering med stöd av SD.

– Det var vi så klart kritiska emot och vi upplevde det som att de lämnade oss för att bilda regering på egen hand.

För Annie Lööf är inte heller Alliansen död. Dörren står alltid öppen för framtida samarbeten, men just nu finns det ett avtal hålla sig efter.

– Vi ska fortsätta att vara en liberal motor i riksdagen och titta på det vi har åstadkommit. Den vänstersväng som har pågått under flera år, och som kanske framförallt manifesterade sig i de långt gångna planerna på att slopa möjligheten att bedriva vinstdrivande verksamhet i välfärden har hamnat i papperskorgen. Vi har fått igenom så oerhört många liberala reformer som stärker företagandet.

Satt oerhört långt inne för S och MP

En viktig fråga i det sammanhanget har varit den om skogspolitiken och äganderätten. Här levererar budgeten flera lättnader för skogsägarna. Bland annat slopas den kontroversiella nyckelbiotopsinventeringen och garanterad ersättning till skogsägare utlovas nu när deras skog konfiskeras.

– När det gäller äganderätten har det funnits en stor frustration ute bland landets skogsägare. Det har varit ett haveri som har drivits av den förra röd-gröna regeringens sida, där man har underminerat den privata äganderätten, där familjers ekonomi har riskerat att gå i kras på grund av godtyckliga beslut. Den frågan satt också väldigt långt inne för S, och framförallt MP, men här fick vi igenom alla våra krav.

Det är absolut en liberal budget. Men saknas det inte reformer som lättar på regelkrånglet? Det är en tung börda för många företag?

– Vi valde på förhand att fokusera på vissa frågor. Andra ligger medvetet utanför avtalet. Vi ville ju ha möjligheten att både vara ett konstruktivt budgetsamarbetsparti, men också att fortsätta driva liberala frågor i riksdagen. Men just nu kommer vi att fokusera på att genomföra de stora strukturreformer som vi har förhandlat fram.

Politiskt mod, ett januariavtal och en vårbudget på plats, men trots det dalar Centerpartiets och Liberalernas opinionssiffror. Förtroendet för Annie Lööf och Jan Björklund är också nere på rekordlåga nivåer. Istället är det KD:s partiledare Ebba Busch Thor som är den nya stigande stjärnan.

Det behövs en diskussion om vuxnas tonläge

Och det är inte bara de politiska gränserna som har förskjutits. Även gränserna för anständighet och god ton passerar nya bottennivåer. Det är den primitiva och låga instinkten som helt oförblommerat vräker ut sig hat och hot, framförallt på sociala medier. Och Annie Lööf har drabbats hårt.

Ett exempel är när hon på årsdagen av terrordådet på Drottninggatan publicerade ett inlägg på sociala medier med några korta ord kring offren och deras familjer. Det inlägget bemöttes med en hatstorm och direkta dödshot.

– Den extrema högern och vänstern har alltid haft svårt för mig. Det har att göra med att jag står upp för värderingar som företagsamhet, valfrihet i välfärden, för medmänsklighet och jämställdhet.

Men de senaste åren har det här hatet, föraktet och hoten dykt upp i kretsar som tidigare kanske bara har varit öppet kritiska, menar hon.

– Nu har det kommit in en föraktfull ton och de som skriver kan vara hårt arbetande tvåbarnsfäder, eller äldre damer som sköter om sina pelargoner på Instagram.

Annie Lööf har också i tidigare intervjuer berättat om hur Elias 13 år ”vill döda henne”.

– Det kan på det hela vara svårt att hålla det ifrån sig och ibland träffar det rakt i hjärtat, särskilt om det rör ens familj, eller om man trycker på saker som är personliga, säger Annie Lööf till fPlus.

– Vi behöver ta en diskussion om vuxnas tonläge och hur man beter sig mot varandra.

Imponerande klimatarbete av företagen

Att partier och allianser bryter upp och splittras händer så klart inte av sig självt. Politiska värderingar och bedömningar förändras. Invandringen och integrationen är exempel på där den gamla Alliansen blivit allt mer oense.

Frågan är om splittringen kommer att resultera i att tonen mellan de båda ”blocken” nu blir hårdare?

Ett test är en gammal klassiker – kärnkraften och energipolitiken – som nu hastigt har blossat upp. M och KD har tagit klar ställning för och M vill att formuleringen ”100 procent förnybart” ska bytas ut mot ”100 procent fossilfritt” i energiöverenskommelsen från 2016.

Annie Lööf är en av annan åsikt.

– Näringslivet väljer att investera i det förnybara, eftersom det är billigare. Det är också, enligt mig, framtiden. De länder som nu investerar i det förnybara för att skapa mindre sårbarhet, samt få fram energi som är billig för näringslivet och för konsumenterna. Tittar man på energimixen är det också möjligt att, sedan tio år tillbaka, både forska, tänka fritt och investera i kärnkraft. Det bekräftades i energiöverenskommelsen från 2016.

– Jag är verkligen imponerad av de stora företagen, de stora utsläpparna som till exempel SSAB och Cementa, som gör ett fantastiskt arbete med att få fram en fossilfri produktion, konstaterar Annie Lööf.

Toppnyheter

Martin Ådahl. TT
Arbetsförmedlingens framtid

DI: Regeringen skjuter till hundratals miljoner till AF

Regeringen är överens med C och L om att höja anslagen till Arbetsförmedlingen i nästa veckas höstbudget, erfar DI.

Höjningen uppges vara del av ett arbetsmarknadspaket som Centerpartiet ska presentera på måndagen. Enligt DI handlar det bland annat om ett tillskott på 193 miljoner kronor som ska gå till upphandling av jobbmatchning från privata aktörer. Beloppet kommer sedan att öka stegvis till 348 miljoner år 2021 och 427 miljoner år 2022.

–Det rör sig totalt om tiotusentals insatser för de arbetslösa, säger Martin Ådahl, Centerpartiets arbetsmarknadspolitiska talesperson.

Den nya arbetsmarknadsministern Eva Nordmark (S) fick frågan om DI:s uppgifter i Agenda på söndagskvällen, men ville då inte ge någon kommentar.

– Vi återkommer med besked om några dagar, sa hon.

Igår 19:30
Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark. SVT
undefined

Nordmark: Man kan få hjälp utan fysiska AF-kontor

Ett hundratal av Arbetsförmedlingens lokalkontor ska läggas ner det kommande året, vilket innebär att många kommuner kommer att bli utan kontor. Men kontoren i sig är inte nödvändigtvis det viktiga, enligt nya arbetsmarknadsministern Eva Nordmark (S).

– Oavsett var man bor i landet ska man få stöd och hjälp om man behöver det. Det behöver inte vara på ett fysiskt kontor, sa hon när hon gästade SVT:s Agenda.

Nordmark har i sin tidigare roll som TCO-ordförande varit kritisk mot delar av den politik hon nu ska föra, som ett resultat av januariöverenskommelsen med C och L. I programmet var hon nu mer försiktig med kritiken och pressades om hon också hade bytt åsikter.

– Jag har varit tydlig i min kritik mot regeringen. Det är självklart så att när man byter roll blir man inte en ny människa över en natt, sa Nordmark.

Igår 19:44
Stina Stjernkvist/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

”Nya Arbetsförmedlingen kan bli en stor framgång”

Det är tråkigt att Arbetsförmedlingen används som ett slagträ i den politiska debatten och inte som ett verktyg. Reformen av AF kan bli en stor framgång, skriver Marcus Strömberg, vd för Academedia, i ett debattinlägg i Dagens Samhälle.

”Vi bevittnar just nu en historisk händelse i Myndighetssverige. Reformeringen av Arbetsförmedlingen är en av de största och viktigaste som en myndighet genomgått i modern tid. Politikerna har gett myndigheten uppdraget att utveckla framtidens modell för matchning av arbetssökande”, framhåller Strömberg.

Han menar att reformen kan bli framgångsrik, men att det är viktigt att man lär av tidigare misstag.

”Låt oss tillsammans utveckla en rörligare arbetsmarknad där fler arbetssökande kommer in, istället för att bli kvar utanför. En förutsättning för det är att Arbetsförmedlingen får klara besked om framtiden”, skriver Strömberg.

9 sep
Läs mer om Arbetsförmedlingens framtid
Kais Saied. MONEEM SAKHRI / AFP
Valet i Tunisien

Oberoende kandidaten Saied leder valet i Tunisien

Den oberoende kandidaten Kais Saied uppges leda presidentvalet i Tunisien med fängslade mediamagnaten Nabil Karoui hack i häl på andraplatsen, rapporterar AP. De båda kandidaterna kommer med andra ord att gå vidare till nästa valomgång.

Landets premiärminister Yussef Chahed ser inte ut att ha hamnat på någon av topplatserna.

Det slutgiltiga valresultatet tros dock inte vara färdigt förrän tidigast på tisdag. Valdeltagandet ser enligt AFP ut att landa på 45 procent, drygt 20 procentenheter mindre än vid förra valet 2014.

Igår 20:22
Presidentkandidaten Abdelfattah Mourou när han la sin röst i dag. Mosa'ab Elshamy / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Analys: 26 vill bli president – samtliga är inkompetenta

Terrorism, en växande polarisering, en kraftfull ekonomisk kris och en låg tilltro till det demokratiska systemet – Tunisien står inför många stora problem trots att vissa demokratiska milstolpar har nåtts sedan den arabiska våren. Det skriver Haythem Guesmi i en analys i Al Jazeera inför dagens presidentval.

Och även om hela 26 kandidater gör upp om posten tycks ingen kompetent och pålitlig nog för att blåsa liv i tilltron till systemet.

”Många av dem satte sin personlighet, snarare än sina politiska och ekonomiska program, i fokus i sina presidentkampanjer”, skriver Guesmi.

Två populister är favoriter till att vinna valet, skriver Tarek Kahlaoui i Washington Post. Han menar att den rådande populistvågen kan skada tilltron till systemet i den relativt nya demokratin. I det stora startfältet ser han bara några kandidater som representerar demokratiska partier.

”Sådana kandidater kan vara det enda hoppet för att bekämpa den tidigare tolererade korruptionen”, skriver han.

Igår 10:50
Tre kvinnor passerar affischer med presidentkandidaterna dagen före presidentvalet. Hassene Dridi / TT NYHETSBYRÅN
undefined

26 politiker möts i dagens ”demokratitest” i Tunisien

26 kandidater är med i kampen om att bli ny president i Tunisien när landet i dag går till val. Valet betraktas av många som ett test för en av världens yngsta demokratier, skriver BBC.

En kandidat behöver en majoritet av rösterna för att vinna valet. Om ingen lyckas med det i den första rundan går de två toppkandidaterna vidare till en avgörande runda. Valets vinnare blir sedan president i fem år.

Valet är det andra i Tunisien sedan den arabiska våren – och landet har fått beröm för att vara det enda som lyckats etablera en demokrati sedan protesterna år 2011. I valet för fem år sedan vann Beji Caid Essebsi, som behöll stabiliteten i landet fram till hans död i juli. Landet har sedan dess letts av talmannen Mohamed Ennaceur.

Igår 08:20
Läs mer om Valet i Tunisien

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer
Löfven. Lööf. TT
Det svenska skattetrycket

Ekström efterlyser ny skatteslakt

Christian Ekström, Skattebetalarna, och Nima Sanandaji, utredare, anser att regeringen med stödpartier behöver genomföra en mer tillväxtorienterad politik. De efterlyser en rad reformer i en debattartikel i SvD.

”Med en lågkonjunktur som lurar runt hörnet ligger Sverige annars mycket illa till”, skriver de.

Författarna anser att regeringen måste krympa de offentliga utgifterna och sänka marginalskatterna. 

Konkret vill de bland annat att nivån på statlig inkomstskatt sänks från 20 till 10 procent, att kapitalinkomstskatten sänks från 30 till 18 procent och att kommuner och landsting uppmuntras att lära av varandra för att uppnå besparingar.

Igår 17:03
Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Stockholmarna positiva till att dela med sig – om det går till välfärden

Stockholmare är positiva till kommunal skatteutjämning – om den går till glesbygdskommuner i syfte att upprätthålla välfärdens kärna.

Utjämning för att täcka löpande underskott i större städer har däremot ett väldigt svagt stöd.

Det visar en ny undersökning som Demoskop utfört på uppdrag av Stockholms Handelskammare.

– Det är helt uppenbart att den stora majoriteten av stockholmarna gärna vill hjälpa glesbygdskommuner och mindre städer. Däremot är man inte alls roade av att skicka pengar till andra stora städer. Dessvärre är det precis så systemet fungerar i dag, säger Andreas Hatzigeorgiou, vd på Stockholms Handelskammare i ett pressmeddelande.

Undersökningen visar att 76 procent är att kompensera och ge stöd till kommuner som har ett svårare utgångsläge för att klara sina välfärdsuppgifter.

13 sep
Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Ledare: Mindre i skatt betyder inte att staten "ger"

Sakine Madon skriver i en ledare i UNT om värnskatten. Hon tar bland annat upp att SVT Nyheter i veckan publicerade en artikel om skatten med rubriken "Miljonregn över höginkomsttagare i höstbudgeten".

En skattesänkning betyder inte att staten delar ut gåvor utan att människor får behålla mer av sina pengar, konstaterar hon.

”Sverige har världens högsta marginalskatter och värnskatten var tänkt att vara tillfällig när den infördes efter den ekonomiska krisen i början av 1990-talet. När den tas bort kommer fler att ta det där extra ansvaret – och den extra lön som följer med det – på jobbet. Fler arbetade timmar betyder fler kronor i skatt för det gemensamma”, skriver hon.

12 sep
Läs mer om Det svenska skattetrycket