Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
Centerpartiets framtid

Annie Lööf om dödshoten: ”Träffar rakt in i hjärtat”

Centerpartiets Annie Lööf berättar i en exklusiv intervju med fPlus om den hatstorm som hon utsätts för. Det kan vara Elias 13 år som på sociala medier hotar med att döda henne till äldre damer som sköter om sina pelargoner på Instagram. ”Det har spridit sig till nya kretsar”, säger hon.

Det är Centerpartiet och Liberalerna som är de stora vinnarna i den vårbudget som presenterades för ett par veckor sedan. Det menar flera politiska bedömare. "De mesta pengarna gick till de reformer som C och L önskade sig", konstaterade till exempel Ekots politiska reporter Fredrik Furtenbach.

Budgeten innehåller flera punkter som är riktade direkt mot landets företagare. Sänkt skatt på arbete och företagande i form av lägre marginalskatter och höjd brytpunkt för statlig skatt. Även kravet på kollektivavtal för nystartsjobb slopas. Framöver ska även bland annat turordningsreglerna i LAS ses över och en förändring av 3:12-reglerna utredas.

Och företagarna verkar nöjda. Gunther Mårder, vd på organisationen Företagarna, konstaterade att budgeten detta år fokuserar på det som faktiskt skapar jobben och skattekronorna.

Ett modigt val

Men inom socialdemokratin och den fackliga rörelsen har Januariavtalet och vårbudgeten mottagits med en stor skepsis. Slopandet av värnskatten är ett exempel. Det fick LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson att se rött. På ett seminarium efter det att avtalet presenterats dundrade han om inkomstskillnader som för tankarna till 1800-talet.

Men han levererade också ett erkännande högerut.

"Vi ska erkänna att C och L gjorde ett modigt val. Det är inte ett enkelt val de gjorde. Den du Annie, den hade du inte väntat dig", sa Karl-Petter Thorwaldsson.

När fPlus träffar just den Annie Lööf, i Centerpartiets lokaler ovanför Riksdagsbiblioteket i Gamla Stan i Stockholm, är det också just det hon vill tala om – det modiga valet och de politiska kompromisserna. Men även priset som Centerpartiet och hon själv har fått betala.

– Så här, vi ville ha en regering på plats, men vi har hela tiden varit på det klara med att vi inte ser SD som ett femte Alliansparti, och så såg de parlamentariska förutsättningarna ut. Då valde vi att förhandla med de röda och gröna mot att de gick med på att genomföra en liberal centerpartistisk politik. Och vi ser nu i den första budgeten som kommit ur dessa förhandlingar att den till stora delar är liberal, förklarar hon.

– Sen har jag stor respekt för att det finns borgerliga människor som tycker att det är synd att vi inte började förhandla med Sverigedemokraterna, men jag har varit väldigt tydlig på den punkten, fortsätter hon.

En liberal motor

Svekdebatten lät inte vänta på sig. KD:s Sara Skyttedal var ute på Twitter och kallade Centerpartiet och Annie Lööf för "Quislingar" och Moderaternas Ulf Kristersson menade att "så här gör man inte mot sina kompisar".

Men Annie Lööf var också besviken. Från hennes perspektiv svek både M och KD när det stod klart att de kunde tänka sig att bilda regering med stöd av SD.

– Det var vi så klart kritiska emot och vi upplevde det som att de lämnade oss för att bilda regering på egen hand.

För Annie Lööf är inte heller Alliansen död. Dörren står alltid öppen för framtida samarbeten, men just nu finns det ett avtal hålla sig efter.

– Vi ska fortsätta att vara en liberal motor i riksdagen och titta på det vi har åstadkommit. Den vänstersväng som har pågått under flera år, och som kanske framförallt manifesterade sig i de långt gångna planerna på att slopa möjligheten att bedriva vinstdrivande verksamhet i välfärden har hamnat i papperskorgen. Vi har fått igenom så oerhört många liberala reformer som stärker företagandet.

Satt oerhört långt inne för S och MP

En viktig fråga i det sammanhanget har varit den om skogspolitiken och äganderätten. Här levererar budgeten flera lättnader för skogsägarna. Bland annat slopas den kontroversiella nyckelbiotopsinventeringen och garanterad ersättning till skogsägare utlovas nu när deras skog konfiskeras.

– När det gäller äganderätten har det funnits en stor frustration ute bland landets skogsägare. Det har varit ett haveri som har drivits av den förra röd-gröna regeringens sida, där man har underminerat den privata äganderätten, där familjers ekonomi har riskerat att gå i kras på grund av godtyckliga beslut. Den frågan satt också väldigt långt inne för S, och framförallt MP, men här fick vi igenom alla våra krav.

Det är absolut en liberal budget. Men saknas det inte reformer som lättar på regelkrånglet? Det är en tung börda för många företag?

– Vi valde på förhand att fokusera på vissa frågor. Andra ligger medvetet utanför avtalet. Vi ville ju ha möjligheten att både vara ett konstruktivt budgetsamarbetsparti, men också att fortsätta driva liberala frågor i riksdagen. Men just nu kommer vi att fokusera på att genomföra de stora strukturreformer som vi har förhandlat fram.

Politiskt mod, ett januariavtal och en vårbudget på plats, men trots det dalar Centerpartiets och Liberalernas opinionssiffror. Förtroendet för Annie Lööf och Jan Björklund är också nere på rekordlåga nivåer. Istället är det KD:s partiledare Ebba Busch Thor som är den nya stigande stjärnan.

Det behövs en diskussion om vuxnas tonläge

Och det är inte bara de politiska gränserna som har förskjutits. Även gränserna för anständighet och god ton passerar nya bottennivåer. Det är den primitiva och låga instinkten som helt oförblommerat vräker ut sig hat och hot, framförallt på sociala medier. Och Annie Lööf har drabbats hårt.

Ett exempel är när hon på årsdagen av terrordådet på Drottninggatan publicerade ett inlägg på sociala medier med några korta ord kring offren och deras familjer. Det inlägget bemöttes med en hatstorm och direkta dödshot.

– Den extrema högern och vänstern har alltid haft svårt för mig. Det har att göra med att jag står upp för värderingar som företagsamhet, valfrihet i välfärden, för medmänsklighet och jämställdhet.

Men de senaste åren har det här hatet, föraktet och hoten dykt upp i kretsar som tidigare kanske bara har varit öppet kritiska, menar hon.

– Nu har det kommit in en föraktfull ton och de som skriver kan vara hårt arbetande tvåbarnsfäder, eller äldre damer som sköter om sina pelargoner på Instagram.

Annie Lööf har också i tidigare intervjuer berättat om hur Elias 13 år ”vill döda henne”.

– Det kan på det hela vara svårt att hålla det ifrån sig och ibland träffar det rakt i hjärtat, särskilt om det rör ens familj, eller om man trycker på saker som är personliga, säger Annie Lööf till fPlus.

– Vi behöver ta en diskussion om vuxnas tonläge och hur man beter sig mot varandra.

Imponerande klimatarbete av företagen

Att partier och allianser bryter upp och splittras händer så klart inte av sig självt. Politiska värderingar och bedömningar förändras. Invandringen och integrationen är exempel på där den gamla Alliansen blivit allt mer oense.

Frågan är om splittringen kommer att resultera i att tonen mellan de båda ”blocken” nu blir hårdare?

Ett test är en gammal klassiker – kärnkraften och energipolitiken – som nu hastigt har blossat upp. M och KD har tagit klar ställning för och M vill att formuleringen ”100 procent förnybart” ska bytas ut mot ”100 procent fossilfritt” i energiöverenskommelsen från 2016.

Annie Lööf är en av annan åsikt.

– Näringslivet väljer att investera i det förnybara, eftersom det är billigare. Det är också, enligt mig, framtiden. De länder som nu investerar i det förnybara för att skapa mindre sårbarhet, samt få fram energi som är billig för näringslivet och för konsumenterna. Tittar man på energimixen är det också möjligt att, sedan tio år tillbaka, både forska, tänka fritt och investera i kärnkraft. Det bekräftades i energiöverenskommelsen från 2016.

– Jag är verkligen imponerad av de stora företagen, de stora utsläpparna som till exempel SSAB och Cementa, som gör ett fantastiskt arbete med att få fram en fossilfri produktion, konstaterar Annie Lööf.

Toppnyheter

Donald Trump/Recep Tayyip Erdogan. TT
Kriget i Syrien

Erdogan har gett tillbaka vädjande brevet till Trump

Turkiets president Erdogan säger att han personligen gett tillbaka det brev som Donald Trump skrev med anledning av den turkiska offensiven i Syrien. Brevet ska ha återlämnats under besöket i Vita huset under onsdagen, uppger Erdogan under en pressträff.

I brevet uppmanade den amerikanska presidenten sin turkiska motsvarighet att gå försiktigt fram i Syrien och överväga eldupphör.

”Var inte en tuffing. Var inte en idiot!” avslutade Trump sitt brev till Erdogan.

Igår 22:22
Emine Erdogan och Recep Tayyip Erdogan i Vita huset. TOM BRENNER / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Trumps möte med Erdogan: Vi förstår varandras länder

USA:s president Donald Trump träffar nu sin turkiske motsvarighet Recep Tayyip Erdogan i Vita huset.

– Vi har varit vänner länge, nästan från dag ett. Vi förstår varandras länder, vi förstår var vi kommer från, säger Donald Trump till den turkiske presidenten i Ovala rummet.

Strax efter lunchtid, lokal tid, tog Donald Trump och Melania Trump emot Erdogan och hans hustru Emine Erdogan. Turkiska presidenten har tidigare hotat med att ställa in besöket efter konflikter i frågan om Turkiets offensiv i Syrien och USA:s erkännande av folkmordet på armenier.

Igår 18:41
Läs mer om Kriget i Syrien
Diplomaten Bill Taylor vittnar inför kongressen. OLIVIER DOULIERY / AFP
Anklagelserna mot Trump

Analyser: Förhörsuppgifter om Sondland underminerar Donald Trumps påstående

Fox News-ankaret Mark Levin kritiserar på Twitter Adam Schiff, demokraten som leder utfrågningen i kongressen gällande riksrättsprocessen mot Trump, för att ha gjort en mediacirkus av utfrågningarna. Levin ifrågasätter att de vittnen som kallats inte har haft någon direktkontakt med Trump om Ukraina.

”De vittnar villigt om vad andra ska ha tänkt och sagt”, twittrar Levin.

CNN:s analytiker Stephen Collinson menar att det faktum att det över huvud taget pågår en riksrättsprocess är något av en nationell tragedi och påminner om att tidigare presidenten Richard Nixon valde att avgå innan han ställdes inför riksrätt.

”De kommande månaderna kommer ärra Amerika i år framöver” skriver Collinson.

Washington Posts Aaron Blake tar fasta på uppgifterna om Trumps kontakter med EU-ambassadören Gordon Sondland – de två ska ha talat i telefon om Ukraina.

”Det underminerar Trumps påstående i förra veckan om att han inte var närmare bekant med Sondland”, skriver Blake.

Igår 19:27
Donald Trump och Erdogan. MANDEL NGAN / AFP
undefined

Trump om uppgifterna: Det är andrahandsinformation

Under pressträffen som Donald Trump höll med anledning av mötet med Turkiets president Recep Tayyip Erdogan fick han frågor om den pågående riksrättsprocessen mot honom. De första offentliga förhören hölls under onsdagen.

– Jag har inte sett en minut av ”häxjakten”, jag har varit med presidenten, det är mycket viktigare, säger Trump.

Gällande uppgifterna om att han ska ha pratat direkt med EU-ambassadören Gordon Sondland om Ukraina och utredningen kring Joe Biden säger han:

– Jag minns inte att jag haft ett sånt samtal. Det är andrahandsinformation.

Han säger också att han vill ha information om vem visselblåsaren är som slog larm om samtalet till Ukrainas president, som ligger till grund för riksrättsprocessen.

Igår 21:32
 Bill Taylor. Alex Brandon / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Toppdiplomaten i förhöret: Trump är mer intresserad av Biden än av Ukraina

Just nu pågår de första offentliga förhören den amerikanska kongressen gällande riksrättsförfarandet mot president Donald Trump. Först frågades George Kent, toppdiplomat på utrikesdepartementet, ut. Efter det vittnade UD-tjänstemannen Bill Taylor.

Taylor säger bland annat att uppgifterna om att USA skulle ha hållit tillbaka bistånd till Ukraina i politisk syfte är ”galet”.

Han säger också att han var beredd att lämna sin tjänst som ansvarig för ambassaden i Ukraina om biståndet stoppades.

Knäckfrågan i förhören är om Trump gjorde något brottsligt när han bad Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj att utreda Joe Bidens son.

Bill Taylor berättar om händelser dagen efter Trumps samtal med Ukrainas president, då toppdiplomaten Gordon Sondland varit i kontakt med Taylors stab. Sondland ska då, efter ett samtal med Trump, sagt att presidenten var mer intresserad av Biden-utredningen än om den amerikanska ambassadens arbete i Kiev.

Samtidigt som förhören hålls tar Donald Trump emot Turkiets president Erdogan i Washington D.C.

Igår 14:52
Läs mer om Anklagelserna mot Trump
Karin Wesslén / TT / TT NYHETSBYRÅN
Framtidens arbetsmarknad

Riksdagen kallar till sig SCB:s generaldirektör

Riksdagens finansutskott kommer kalla SCB:s generaldirektör Joakim Stymme till ett möte med anledning av felaktigheterna i arbetslöshetssiffrorna, skriver Aftonbladet.

Elisabeth Svantesson, Moderaternas ekonomisk-politiska talesperson, säger till tidningen att hon förväntar sig en förklaring och att det är avgörande för riksdagen när de fattar beslut att myndighetens statistik är korrekt.

”Den här soppan måste SCB och regeringen reda ut”, skriver Svantesson på Twitter.

Igår 22:09
Claudio Bresciani/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Ledare: ”EU:s sociala pelare är ett riktigt stolpskott”

När riksdagen höll EU-debatten i samband med medlemskapets 25-årsjubileum, borde politikerna ha lagt mer tid på att diskutera frågan om EU:s sociala pelare – en plan som åter är på tapeten när EU-kommissionens nya chef Ursula von der Leyen nu förespråkar europeiska minimilöner, skriver DN:s ledarredaktion.

Den här formen av EU-federalism riskerar att inskränka på den svenska arbetsmarknadsmodellen, byggd på överenskommelser mellan fack och arbetsgivare. En modell som gett landet stabilitet, få strejker och hygglig löneutveckling, heter det.

Samtidigt försöker statsminister Stefan Löfven sitta på båda stolar mellan EU och Sverige. Å ena sidan stod han värd för det sociala toppmötet i samband med EU-toppmötet i Göteborg 2017, trots att Sverige borde sagt nej. Å andra upprepade han flera gånger i debatten att den svenska modellen är bäst i världen.

Igår 19:51
Lena Micko. Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Ministern efter SCB-mötet: Misstag får inte upprepas

Misstagen i Statistiska centralbyråns statistikinsamling får inte upprepas. Det var civilminister Lena Mickos (S) budskap när hon träffade SCB:s generaldirektör Joakim Stymne i dag.

”Det här handlar om tilltron till myndigheten och en grundläggande utgångspunkt är att statistiken ska vara kvalitetssäkrad”, säger Micko i ett uttalande enligt TT.

Tidigare i veckan avslöjade Aftonbladet oegentligheter hos konsultbolaget Evry, vars felaktiga rådata låg bakom felen i arbetslösthetssiffrorna.

Igår 16:21
Läs mer om Framtidens arbetsmarknad
Säkerhetsstyrkor och Morales-supportrar på La Paz gator. HENRY ROMERO / TT NYHETSBYRÅN
Valet i Bolivia

Vålsamheter i La Paz – på nya presidentens första dag

Oroligheter har brutit ut i La Paz mellan grupper som sympatiserar med tidigare bolivianske presidenten Evo Morales respektive övergångspresidenten Jeanine Áñez, rapporterar AFP.

Under onsdagen inträffade skedde sammandrabbningar bara tre kvarter från presidentpalatset där Áñez utsåg en ny militärchef och säkerhetsstyrkor avfyrade tårgas mot demonstranter. Enligt AFP har minst en person dött i sammandrabbningarna med polisen.

Igår 20:45
Evo Morales, Bolivias tidigare president. EDGARD GARRIDO / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Evo Morales: Beredd att återvända om folket vill

Bolivias expresident Evo Morales, som befinner sig i exil i Mexiko, säger att han är redo att återvända till sitt hemland.

– Om folket ber mig är jag redo att återvända för att mäkla fred, säger Evo Morales under en presskonferens i Mexico City, rapporterar AFP.

Morales uppmanar också till ”nationell dialog” för att lösa krisen. Oppositionsledaren Jeanine Áñez har utropat sig till övergångspresident efter det maktvaakum som uppstod efter Morales avgång.

Igår 17:37
Militär i Bolivia och Nicolás Maduro. TT
undefined

Uppmaningen till militären: Återge makten till Morales

Venezuelas president Nicolás Maduro uppmanar Bolivias armé att återställa makten till den avgående presidenten Evo Morales, rapporterar AFP. Han menar att situationen i landet riskerar att leda till ett inbördeskrig.

– Enligt konstitutionen och folkets röster heter er ledare Evo Morales och ni måste återge honom makten, säger Maduro.

Morales landade i Mexiko på tisdagen där han beviljats asyl. Enligt Maduro har de båda talat med varandra över telefon.

Igår 04:27
Läs mer om Valet i Bolivia

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer