Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
Centerpartiets framtid

Annie Lööf om dödshoten: ”Träffar rakt in i hjärtat”

Centerpartiets Annie Lööf berättar i en exklusiv intervju med fPlus om den hatstorm som hon utsätts för. Det kan vara Elias 13 år som på sociala medier hotar med att döda henne till äldre damer som sköter om sina pelargoner på Instagram. ”Det har spridit sig till nya kretsar”, säger hon.

Det är Centerpartiet och Liberalerna som är de stora vinnarna i den vårbudget som presenterades för ett par veckor sedan. Det menar flera politiska bedömare. "De mesta pengarna gick till de reformer som C och L önskade sig", konstaterade till exempel Ekots politiska reporter Fredrik Furtenbach.

Budgeten innehåller flera punkter som är riktade direkt mot landets företagare. Sänkt skatt på arbete och företagande i form av lägre marginalskatter och höjd brytpunkt för statlig skatt. Även kravet på kollektivavtal för nystartsjobb slopas. Framöver ska även bland annat turordningsreglerna i LAS ses över och en förändring av 3:12-reglerna utredas.

Och företagarna verkar nöjda. Gunther Mårder, vd på organisationen Företagarna, konstaterade att budgeten detta år fokuserar på det som faktiskt skapar jobben och skattekronorna.

Ett modigt val

Men inom socialdemokratin och den fackliga rörelsen har Januariavtalet och vårbudgeten mottagits med en stor skepsis. Slopandet av värnskatten är ett exempel. Det fick LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson att se rött. På ett seminarium efter det att avtalet presenterats dundrade han om inkomstskillnader som för tankarna till 1800-talet.

Men han levererade också ett erkännande högerut.

"Vi ska erkänna att C och L gjorde ett modigt val. Det är inte ett enkelt val de gjorde. Den du Annie, den hade du inte väntat dig", sa Karl-Petter Thorwaldsson.

När fPlus träffar just den Annie Lööf, i Centerpartiets lokaler ovanför Riksdagsbiblioteket i Gamla Stan i Stockholm, är det också just det hon vill tala om – det modiga valet och de politiska kompromisserna. Men även priset som Centerpartiet och hon själv har fått betala.

– Så här, vi ville ha en regering på plats, men vi har hela tiden varit på det klara med att vi inte ser SD som ett femte Alliansparti, och så såg de parlamentariska förutsättningarna ut. Då valde vi att förhandla med de röda och gröna mot att de gick med på att genomföra en liberal centerpartistisk politik. Och vi ser nu i den första budgeten som kommit ur dessa förhandlingar att den till stora delar är liberal, förklarar hon.

– Sen har jag stor respekt för att det finns borgerliga människor som tycker att det är synd att vi inte började förhandla med Sverigedemokraterna, men jag har varit väldigt tydlig på den punkten, fortsätter hon.

En liberal motor

Svekdebatten lät inte vänta på sig. KD:s Sara Skyttedal var ute på Twitter och kallade Centerpartiet och Annie Lööf för "Quislingar" och Moderaternas Ulf Kristersson menade att "så här gör man inte mot sina kompisar".

Men Annie Lööf var också besviken. Från hennes perspektiv svek både M och KD när det stod klart att de kunde tänka sig att bilda regering med stöd av SD.

– Det var vi så klart kritiska emot och vi upplevde det som att de lämnade oss för att bilda regering på egen hand.

För Annie Lööf är inte heller Alliansen död. Dörren står alltid öppen för framtida samarbeten, men just nu finns det ett avtal hålla sig efter.

– Vi ska fortsätta att vara en liberal motor i riksdagen och titta på det vi har åstadkommit. Den vänstersväng som har pågått under flera år, och som kanske framförallt manifesterade sig i de långt gångna planerna på att slopa möjligheten att bedriva vinstdrivande verksamhet i välfärden har hamnat i papperskorgen. Vi har fått igenom så oerhört många liberala reformer som stärker företagandet.

Satt oerhört långt inne för S och MP

En viktig fråga i det sammanhanget har varit den om skogspolitiken och äganderätten. Här levererar budgeten flera lättnader för skogsägarna. Bland annat slopas den kontroversiella nyckelbiotopsinventeringen och garanterad ersättning till skogsägare utlovas nu när deras skog konfiskeras.

– När det gäller äganderätten har det funnits en stor frustration ute bland landets skogsägare. Det har varit ett haveri som har drivits av den förra röd-gröna regeringens sida, där man har underminerat den privata äganderätten, där familjers ekonomi har riskerat att gå i kras på grund av godtyckliga beslut. Den frågan satt också väldigt långt inne för S, och framförallt MP, men här fick vi igenom alla våra krav.

Det är absolut en liberal budget. Men saknas det inte reformer som lättar på regelkrånglet? Det är en tung börda för många företag?

– Vi valde på förhand att fokusera på vissa frågor. Andra ligger medvetet utanför avtalet. Vi ville ju ha möjligheten att både vara ett konstruktivt budgetsamarbetsparti, men också att fortsätta driva liberala frågor i riksdagen. Men just nu kommer vi att fokusera på att genomföra de stora strukturreformer som vi har förhandlat fram.

Politiskt mod, ett januariavtal och en vårbudget på plats, men trots det dalar Centerpartiets och Liberalernas opinionssiffror. Förtroendet för Annie Lööf och Jan Björklund är också nere på rekordlåga nivåer. Istället är det KD:s partiledare Ebba Busch Thor som är den nya stigande stjärnan.

Det behövs en diskussion om vuxnas tonläge

Och det är inte bara de politiska gränserna som har förskjutits. Även gränserna för anständighet och god ton passerar nya bottennivåer. Det är den primitiva och låga instinkten som helt oförblommerat vräker ut sig hat och hot, framförallt på sociala medier. Och Annie Lööf har drabbats hårt.

Ett exempel är när hon på årsdagen av terrordådet på Drottninggatan publicerade ett inlägg på sociala medier med några korta ord kring offren och deras familjer. Det inlägget bemöttes med en hatstorm och direkta dödshot.

– Den extrema högern och vänstern har alltid haft svårt för mig. Det har att göra med att jag står upp för värderingar som företagsamhet, valfrihet i välfärden, för medmänsklighet och jämställdhet.

Men de senaste åren har det här hatet, föraktet och hoten dykt upp i kretsar som tidigare kanske bara har varit öppet kritiska, menar hon.

– Nu har det kommit in en föraktfull ton och de som skriver kan vara hårt arbetande tvåbarnsfäder, eller äldre damer som sköter om sina pelargoner på Instagram.

Annie Lööf har också i tidigare intervjuer berättat om hur Elias 13 år ”vill döda henne”.

– Det kan på det hela vara svårt att hålla det ifrån sig och ibland träffar det rakt i hjärtat, särskilt om det rör ens familj, eller om man trycker på saker som är personliga, säger Annie Lööf till fPlus.

– Vi behöver ta en diskussion om vuxnas tonläge och hur man beter sig mot varandra.

Imponerande klimatarbete av företagen

Att partier och allianser bryter upp och splittras händer så klart inte av sig självt. Politiska värderingar och bedömningar förändras. Invandringen och integrationen är exempel på där den gamla Alliansen blivit allt mer oense.

Frågan är om splittringen kommer att resultera i att tonen mellan de båda ”blocken” nu blir hårdare?

Ett test är en gammal klassiker – kärnkraften och energipolitiken – som nu hastigt har blossat upp. M och KD har tagit klar ställning för och M vill att formuleringen ”100 procent förnybart” ska bytas ut mot ”100 procent fossilfritt” i energiöverenskommelsen från 2016.

Annie Lööf är en av annan åsikt.

– Näringslivet väljer att investera i det förnybara, eftersom det är billigare. Det är också, enligt mig, framtiden. De länder som nu investerar i det förnybara för att skapa mindre sårbarhet, samt få fram energi som är billig för näringslivet och för konsumenterna. Tittar man på energimixen är det också möjligt att, sedan tio år tillbaka, både forska, tänka fritt och investera i kärnkraft. Det bekräftades i energiöverenskommelsen från 2016.

– Jag är verkligen imponerad av de stora företagen, de stora utsläpparna som till exempel SSAB och Cementa, som gör ett fantastiskt arbete med att få fram en fossilfri produktion, konstaterar Annie Lööf.

Toppnyheter

Stefan Löfven (S) t.v. Annie Lööf (C) och Jan Björklund (L) t.h. TT
Det svenska skattetrycket

Regeringen gör verklighet av slopad värnskatt

I januariöverenskommelsen mellan regeringspartierna och C och L ingick slopad värnskatt. Nu gör regeringen slag i saken och föreslår i en promemoria att den övre skiktgränsen för statlig inkomstskatt tas bort. Statsministern har beskrivit reformen som den mest smärtsamma i överenskommelsen.

– Jag hade inte valt att ta bort värnskatten eftersom det är en skattesänkning för de som har mest, sa han i förra veckan till SvD Perfect Guide.

Förändringen föreslås träda i kraft den 1 januari 2020.

2 tim
undefined

Ullenhag: Gör upp med M och KD om skattereform

”Det är hög tid för en ny skattereform som slutar straffbeskatta arbete och utbildning, minskar miljöutsläpp och gör det lättare att bli rik genom hårt arbete”, skriver Erik Ullenhag, partiledarkandidat för Liberalerna, och Joar Forssell, skattepolitisk talesperson (L), i ett debattinlägg i DI.

Deras utgångspunkt är att skattetrycket ska sänkas. Men de skriver också att för att möjliggöra en långsiktigt stabil skattereform måste stödet i riksdagen vara brett.

Erik Ullenhags och Joar Forssells förslag är att höja miljöskatterna. De menar att det är välbeprövad metod att när man vill minska ett visst beteende så beskattar man det. Dessutom anser de att det är för dyrt och krångligt att anställa eller starta företag.

Erik Ullenhag och Joar Forssell stöder också breda skattesänkningar bortom värnskatten.

”Januariavtalet innebär att skattereformen också ska se till att färre betalar statlig skatt. Det är nödvändigt och rätt – principen om hälften kvar ska återupprättas”, skriver de i DI.

För att förankra skattereformen vill Erik Ullenhag och Joar Forssell att Moderaterna och Kristdemokraterna bjuds in att vara med i budgetarbetet.

Igår 16:31
undefined

”Avskaffa den statliga inkomstskatten”

”Med en slopad statlig inkomstskatt kan Sverige få ett av världens bästa skattesystem, utan att hota välfärden. Och det blir åter möjligt att genom arbete göra klassresor”, skriver Patrick Krassén, Företagarna, och Hans Peter Larsson, skattejurist, i en debattartikel i SvD.

För en löntagare som betalar kommunalskatt, statlig inkomstskatt och värnskatt – om arbetsgivaravgifterna och momsen på konsumtion också beaktas – försvinner 75 kronor av en hundralapp i löneökning i skatt. Även utan att räkna med momsen ligger Sverige högst i OECD, med en marginalskatt på 70 procent, skriver debattörerna.

Patrick Krassén och Hans Peter Larsson menar att det inte räcker med att enbart ta bort värnskatten. Många skäl talar för att den statliga inkomstskatten bör avskaffas i sin helhet. Bland annat lönar det sig bättre för välutbildade personer att arbeta mer och det är viktigt med välutbildad arbetskraft.

Igår 18:57
Läs mer om Det svenska skattetrycket
Lena Hallengren LARS SCHRÖDER/TT / TT NYHETSBYRÅN
Krisen i sjukvården

Vårdköerna ska kortas – 1,6 miljarder till ny satsning

Regeringen kommer att avvara 1,6 miljarder kronor för att korta vårdköerna, meddelade socialminister Lena Hallengren (S) vid en presskonferens på onsdagen. Det rör sig om en uppdaterad version av den så kallade kömiljarden som är en del av regeringspartiernas uppgörelse med C och L.

Om regionerna lyckas korta väntetiden för operationer eller specialistvård ska de kunna ta del av pengarna. Jämförelsen kommer att göras med den egna regionen årsvis.

1 tim
Statsminister Stefan Löfven (S) och C-ledaren Annie Lööf (C) Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Regeringen överens med C och L om ny kömiljard

Regeringen har nått en överenskommelse med C och L om en ny kömiljard, erfar Ekot. Regioner som visar att de har kortat köerna mellan hösten 2018 och hösten 2019 ska belönas ekonomiskt i slutet av detta år.

Kömiljarden infördes av alliansregeringen men avskaffades år 2014 efter kritik från bland annat Socialdemokraterna då den ansågs få effekten att vården började premiera lättare åkommor. Till skillnad från det tidigare systemet ska regionerna nu inte jämföras med varandra utan fokus ska ligga på om regionerna kortat sina egna köer jämfört med tidigare år.

I januariuppgörelsen mellan regeringspartierna och C och L ingick att partierna skulle införa en uppdaterad version av kömiljarden.

4 tim
Äldre kvinna. Arkivbild. Kallestad, Gorm / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Hemtjänsten struntade i äldre och gick på fest

Fyra hemtjänstmedarbetare i Eslöv ville gå på fest, trots att de var i tjänst. För att lösa problemet kortade gänget ner och ställde in besök hos äldre – samt struntade i att svara på larm, rapporterar Helsingborgs Dagblad.

En brukare fick därför bära samma inkontinensskydd i 12 timmar, trots att hans hustru slagit larm sju gånger under kvällen.

Enligt lex Sarah-anmälan drabbades en kvinna av panik när ingen svarade på hennes larm när maken fick andnöd.

De fyra medarbetarna är inte kvar på sina jobb.

17 jun
Läs mer om Krisen i sjukvården

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer