Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
Centerpartiets framtid

Annie Lööf om dödshoten: ”Träffar rakt in i hjärtat”

Centerpartiets Annie Lööf berättar i en exklusiv intervju med fPlus om den hatstorm som hon utsätts för. Det kan vara Elias 13 år som på sociala medier hotar med att döda henne till äldre damer som sköter om sina pelargoner på Instagram. ”Det har spridit sig till nya kretsar”, säger hon.

Det är Centerpartiet och Liberalerna som är de stora vinnarna i den vårbudget som presenterades för ett par veckor sedan. Det menar flera politiska bedömare. "De mesta pengarna gick till de reformer som C och L önskade sig", konstaterade till exempel Ekots politiska reporter Fredrik Furtenbach.

Budgeten innehåller flera punkter som är riktade direkt mot landets företagare. Sänkt skatt på arbete och företagande i form av lägre marginalskatter och höjd brytpunkt för statlig skatt. Även kravet på kollektivavtal för nystartsjobb slopas. Framöver ska även bland annat turordningsreglerna i LAS ses över och en förändring av 3:12-reglerna utredas.

Och företagarna verkar nöjda. Gunther Mårder, vd på organisationen Företagarna, konstaterade att budgeten detta år fokuserar på det som faktiskt skapar jobben och skattekronorna.

Ett modigt val

Men inom socialdemokratin och den fackliga rörelsen har Januariavtalet och vårbudgeten mottagits med en stor skepsis. Slopandet av värnskatten är ett exempel. Det fick LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson att se rött. På ett seminarium efter det att avtalet presenterats dundrade han om inkomstskillnader som för tankarna till 1800-talet.

Men han levererade också ett erkännande högerut.

"Vi ska erkänna att C och L gjorde ett modigt val. Det är inte ett enkelt val de gjorde. Den du Annie, den hade du inte väntat dig", sa Karl-Petter Thorwaldsson.

När fPlus träffar just den Annie Lööf, i Centerpartiets lokaler ovanför Riksdagsbiblioteket i Gamla Stan i Stockholm, är det också just det hon vill tala om – det modiga valet och de politiska kompromisserna. Men även priset som Centerpartiet och hon själv har fått betala.

– Så här, vi ville ha en regering på plats, men vi har hela tiden varit på det klara med att vi inte ser SD som ett femte Alliansparti, och så såg de parlamentariska förutsättningarna ut. Då valde vi att förhandla med de röda och gröna mot att de gick med på att genomföra en liberal centerpartistisk politik. Och vi ser nu i den första budgeten som kommit ur dessa förhandlingar att den till stora delar är liberal, förklarar hon.

– Sen har jag stor respekt för att det finns borgerliga människor som tycker att det är synd att vi inte började förhandla med Sverigedemokraterna, men jag har varit väldigt tydlig på den punkten, fortsätter hon.

En liberal motor

Svekdebatten lät inte vänta på sig. KD:s Sara Skyttedal var ute på Twitter och kallade Centerpartiet och Annie Lööf för "Quislingar" och Moderaternas Ulf Kristersson menade att "så här gör man inte mot sina kompisar".

Men Annie Lööf var också besviken. Från hennes perspektiv svek både M och KD när det stod klart att de kunde tänka sig att bilda regering med stöd av SD.

– Det var vi så klart kritiska emot och vi upplevde det som att de lämnade oss för att bilda regering på egen hand.

För Annie Lööf är inte heller Alliansen död. Dörren står alltid öppen för framtida samarbeten, men just nu finns det ett avtal hålla sig efter.

– Vi ska fortsätta att vara en liberal motor i riksdagen och titta på det vi har åstadkommit. Den vänstersväng som har pågått under flera år, och som kanske framförallt manifesterade sig i de långt gångna planerna på att slopa möjligheten att bedriva vinstdrivande verksamhet i välfärden har hamnat i papperskorgen. Vi har fått igenom så oerhört många liberala reformer som stärker företagandet.

Satt oerhört långt inne för S och MP

En viktig fråga i det sammanhanget har varit den om skogspolitiken och äganderätten. Här levererar budgeten flera lättnader för skogsägarna. Bland annat slopas den kontroversiella nyckelbiotopsinventeringen och garanterad ersättning till skogsägare utlovas nu när deras skog konfiskeras.

– När det gäller äganderätten har det funnits en stor frustration ute bland landets skogsägare. Det har varit ett haveri som har drivits av den förra röd-gröna regeringens sida, där man har underminerat den privata äganderätten, där familjers ekonomi har riskerat att gå i kras på grund av godtyckliga beslut. Den frågan satt också väldigt långt inne för S, och framförallt MP, men här fick vi igenom alla våra krav.

Det är absolut en liberal budget. Men saknas det inte reformer som lättar på regelkrånglet? Det är en tung börda för många företag?

– Vi valde på förhand att fokusera på vissa frågor. Andra ligger medvetet utanför avtalet. Vi ville ju ha möjligheten att både vara ett konstruktivt budgetsamarbetsparti, men också att fortsätta driva liberala frågor i riksdagen. Men just nu kommer vi att fokusera på att genomföra de stora strukturreformer som vi har förhandlat fram.

Politiskt mod, ett januariavtal och en vårbudget på plats, men trots det dalar Centerpartiets och Liberalernas opinionssiffror. Förtroendet för Annie Lööf och Jan Björklund är också nere på rekordlåga nivåer. Istället är det KD:s partiledare Ebba Busch Thor som är den nya stigande stjärnan.

Det behövs en diskussion om vuxnas tonläge

Och det är inte bara de politiska gränserna som har förskjutits. Även gränserna för anständighet och god ton passerar nya bottennivåer. Det är den primitiva och låga instinkten som helt oförblommerat vräker ut sig hat och hot, framförallt på sociala medier. Och Annie Lööf har drabbats hårt.

Ett exempel är när hon på årsdagen av terrordådet på Drottninggatan publicerade ett inlägg på sociala medier med några korta ord kring offren och deras familjer. Det inlägget bemöttes med en hatstorm och direkta dödshot.

– Den extrema högern och vänstern har alltid haft svårt för mig. Det har att göra med att jag står upp för värderingar som företagsamhet, valfrihet i välfärden, för medmänsklighet och jämställdhet.

Men de senaste åren har det här hatet, föraktet och hoten dykt upp i kretsar som tidigare kanske bara har varit öppet kritiska, menar hon.

– Nu har det kommit in en föraktfull ton och de som skriver kan vara hårt arbetande tvåbarnsfäder, eller äldre damer som sköter om sina pelargoner på Instagram.

Annie Lööf har också i tidigare intervjuer berättat om hur Elias 13 år ”vill döda henne”.

– Det kan på det hela vara svårt att hålla det ifrån sig och ibland träffar det rakt i hjärtat, särskilt om det rör ens familj, eller om man trycker på saker som är personliga, säger Annie Lööf till fPlus.

– Vi behöver ta en diskussion om vuxnas tonläge och hur man beter sig mot varandra.

Imponerande klimatarbete av företagen

Att partier och allianser bryter upp och splittras händer så klart inte av sig självt. Politiska värderingar och bedömningar förändras. Invandringen och integrationen är exempel på där den gamla Alliansen blivit allt mer oense.

Frågan är om splittringen kommer att resultera i att tonen mellan de båda ”blocken” nu blir hårdare?

Ett test är en gammal klassiker – kärnkraften och energipolitiken – som nu hastigt har blossat upp. M och KD har tagit klar ställning för och M vill att formuleringen ”100 procent förnybart” ska bytas ut mot ”100 procent fossilfritt” i energiöverenskommelsen från 2016.

Annie Lööf är en av annan åsikt.

– Näringslivet väljer att investera i det förnybara, eftersom det är billigare. Det är också, enligt mig, framtiden. De länder som nu investerar i det förnybara för att skapa mindre sårbarhet, samt få fram energi som är billig för näringslivet och för konsumenterna. Tittar man på energimixen är det också möjligt att, sedan tio år tillbaka, både forska, tänka fritt och investera i kärnkraft. Det bekräftades i energiöverenskommelsen från 2016.

– Jag är verkligen imponerad av de stora företagen, de stora utsläpparna som till exempel SSAB och Cementa, som gör ett fantastiskt arbete med att få fram en fossilfri produktion, konstaterar Annie Lööf.

Toppnyheter

Demonstranter samlades utanför USA:s konsulat i Hongkong efter Donald Trumps besked på fredagen.  Kin Cheung / TT NYHETSBYRÅN
Kinas nya politik

Hongkong om USA-beslut: Falska och felaktiga grunder

USA:s beslut att dra tillbaka Hongkongs speciella handelsstatus har tagits på ”totalt falska och felaktiga grunder”. Det säger Hongkongs justitieminister Theresa Chang, enligt Reuters.

Beslutet – som presenterades av president Donald Trump i går – kommer efter att Kina infört nya regler i Hongkong, som enligt kritiker innebär att Hongkong förlorat sitt självstyre.

Säkerhetsminister John Lee menar att Washingtons beslut inte kommer att stoppa de nya lagarna från att komma på plats.

– Jag tror inte att de kommer att lyckas genom att på något sätt hota Hongkong-regeringen, eftersom vi tror att det vi gör är rätt, säger han enligt Reuters.

33 min
Alex Brandon / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Trump: USA ska avveckla Hongkongs handelsstatus

Hongkong är inte längre självständigt, och USA kommer att avveckla den särskilda behandling i bland annat tullfrågor som staden har åtnjutit. Det säger Donald Trump på en pressträff.

– Kina har lämnat systemet med ”ett land, två system” och i stället infört ”ett land, ett system”, säger han.

Han lämnade också beskedet att USA kommer att avsluta samarbetet med Världshälsoorganisationen WHO.

Inför pressträffen fanns få detaljer om vad Trump skulle prata om. En farhåga var att USA skulle lämna fas 1-avtalet med Kina. Kort inför talet gick Bloomberg ut med uppgifterna att USA inte skulle röra avtalet.

De amerikanska börserna som återhämtat sig och närmat sig nollan inför talet vände ner när Trump började tala, men återhämtade sig och vände upp när beskedet kom.

Igår 20:42
Arkivbild: Ann Linde Pontus Lundahl/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Linde: Svenska krav kan ge kinesisk motreaktion

Om Sverige som enda land i EU lyfter frågan om sanktioner mot Kina så finns en risk att Kina reagerar negativt. Det säger utrikesminister Ann Linde, rapporterar Direkt.

Uppdraget från EU-nämnden var att vid mötet be att EU:s utrikestjänst ska börja titta på åtgärder som inkluderar sanktioner, mot bakgrund av Pekings agerande i Hongkong.

– Det fanns inget stöd för det. Inget annat land var i närheten, säger Linde enligt Direkt.

Igår 15:13
Läs mer om Kinas nya politik
Bilder från protester i Dallas, Los Angeles och Minneapolis. TT
Trumps Amerika

Protesterna i USA fortsätter – trots utegångsförbud

Protesterna mot polisvåld efter att George Floyd i måndags dog under ett polisingripande fortsätter att sprida sig som en löpeld över USA.

På Manhattan och i Brooklyn har demonstranter sammandrabbat med polisen under fredagskvällen.

– Vi har en lång natt framför oss, säger New Yorks borgmästare Bill de Blasio sent på fredagen, lokal tid, enligt CBS.

Georgias guvernör Brian Kemp har utfärdat undantagstillstånd efter att protester i centrala Atlanta blivit våldsamma, skriver ABC News.

I Minneapolis pågick protesterna under fredagskvällen – trots att stadens borgmästare utfärdat utegångsförbud. Hundratals butiker har plundrats de senaste dagarna.

4 tim
Demonstranter utanför Vita huset i Washington D.C. Evan Vucci / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Vita huset stängdes av vid protester mot polisvåld

Vita huset i Washington stängdes under fredagen efter att hundratals demonstranter som protesterade mot polisvåld samlats utanför. Ingen fick komma in eller lämna området, rapporterar amerikanska medier.

Trots att ett utegångsförbud i Minnesota började gälla under fredagskvällen samlades människor ute på gatorna även där. Polisen uppges ha skjutit mot demonstranter med gummikulor. Protesterna mot polisvåld har eskalerat i USA efter att George Floyds död, en svart obeväpnad man som i måndags dog efter ett våldsamt polisingripande.

5 tim
En byggnad sattes i brand i samband med trotesterna på torsdagen.  John Minchillo / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Minneapolis borgmästare inför utegångsförbud

Minneapolis borgmästare utfärdar utegångsförbud i staden under natten till lördagen och natten till söndagen, skriver lokaltidningen Star Tribune.

Utegångsförbudet börjar råda i kväll klockan 20.00 lokal tid och brott mot förbudet ska straffas med 90 dagars fängelse eller 1 000 dollar, närmare 9 500 kronor i böter.

Bakgrunden till utegångsförbudet är de våldsamma protester som har skakat staden sedan den 46-åriga mannen George Floyd dog efter ett brutalt polisingripande i måndags.

Igår 21:10
Läs mer om Trumps Amerika
Angela Merkel.  KAY NIETFELD / TT NYHETSBYRÅN
Coronavirusets spridning – globalt

Merkel nobbar Trumps fysiska G7-möte i USA

Tysklands förbundskansler Angela Merkel säger tack, men nej tack till att delta i det fysiska G7-möte som Donald Trump har bjudit in till i Washington i slutet av juni, skriver Politico.

Världsledarna har bjudits in att närvara fysiskt, något som Trump enligt sajten ser som en viktig symbol för en återgång till mer normala förhållanden – trots att coronapandemin inte ännu är avblåst.

En talesperson för den tyska regeringen säger till Politico att pandemin också är orsaken till att Merkel avstår resan till Washington.

3 tim
Hydroxiklorokin. GEORGE FREY / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Forskare ifrågasätter stora studien om hydroxiklorokin

En lång rad framstående forskare ifrågasätter den studie med 96 000 patienter som nyligen förklarade malariamedicinen hydroxiklorokin verkningslös mot covid-19, skriver AFP.

Forskarna ser problem med både metodiken och den bakomliggande datan, bland annat bristen på information om de länder och sjukhus som ligger till grund för studien. Forskaren Francois Balloux menar att de omständigheterna gjorde att det var hans ”plikt” att kritisera studien, även om han själv tvivlar på att läkemedlet hjälper.

Den medicinska tidskriften The Lancet, där studien publicerades, skriver att studiens slutsatser står fast, men att man uppmuntrar debatt och att en replik kommer att publiceras.

Igår 18:18
En kvinna med munskydd. Petr David Josek / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Finsk utredning: Vinsten med munskydd är obetydlig

Vinsten med att bära munskydd för att hindra spridningen av covid-19 är mycket liten. Det visar den utredning som har gjorts på uppdrag av det finska social- och hälsovårdsdepartementet, rapporterar finska medier.

Hufvudstadsbladet skriver att utredningen slår fast att skyddens förmåga att hindra virusspridningen är ”obetydlig”. Rapporten har utgått från de vetenskapliga belägg som finns samt resultaten i länder som på olika sätt har infört tvång eller rekommendationer.

Med utredningen som grund väntas den finska regeringen fatta beslut kring riktlinjerna för ansiktsskydd under nästa vecka.

Igår 13:21
Läs mer om Coronavirusets spridning – globalt
IVA på Södertälje sjukhus under coronakrisen 2020. Staffan Löwstedt/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
Coronavirusets spridning – Sverige

Andelen äldre på IVA föll kraftigt under den värsta perioden av utbrottet i vår

Kurvan över antalet patienter som intensivvårdas för covid-19 har hela tiden legat under taket för den maximala vårdkapaciteten, trots stigande dödstal. Samtidigt visar statistik att andelen äldre som fick intensivvård minskade kraftigt under perioden när läget var som värst, skriver SvD.

Tidningen har granskat den omdiskuterade frågan om äldre har prioriterats bort och om behövande på äldreboenden fått korrekt medicinsk bedömning.

Men att äldre skulle användas som ”dragspel” för att klara kapaciteten har sjukvårdsregionrådet i Stockholm, Anna Starbrink (L), svårt att tro.

– Jag har svårt att tro att det skulle ha hänt under pandemin eftersom vi hittills inte haft någon brist på IVA-platser i Stockholm.

3 tim
St Görans akutintag, arkivbild/skidort. TT
undefined

IVA-sjuksköterska fick inte testas efter Österrikeresa

Sverige borde tidigare ha testat återvändande Österrike-resenärer, säger statsepidemiolog Anders Tegnell till Expressen.

Enligt tidningen fick Folkhälsomyndighetens långsamma reaktion på larmrapporter om fall från skidorten Ischgl konsekvenser för coronavirusets tidiga spridning i Sverige.

Det långa reportaget beskriver hur en svensk sjuksköterska, anställd vid intensivvårdsavdelningen på Varbergs sjukhus, tidigt i mars kom hem från alpbyn och ville testa sig för symptom. Hon fick nej eftersom österrikiska Alperna inte fanns på listan över riskområden.

Först när flera kollegor insjuknat fick hon klartecken att testa sig – ett test som visade positivt för covid-19.

2 tim
Arlanda/Arkivbild. Anders Wiklund/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Folkhälsomyndighetens hypotes: Tidig smitta från Storbritannien och USA

Folkhälsomyndigheten tror att coronaviruset kom till Sverige från USA och Storbritannien, rapporterar Sveriges Radio Ekot. Hypotesen bygger på undersökningar av virusets gener där man kan se koppling mellan tidiga fall i Sverige och de två länderna.

Trots att det redan var känt att det fanns en samhällsspridning i USA och Storbritannien testades inte resenärer därifrån tidigt i mars.

– Vi gick ju väldigt mycket på den information vi fick från WHO och ECDC i det läget, och vi får i efterhand titta på vad var det för tecken som kom, och hur tydliga de var, säger Karin Tegmark Wisell, chef för avdelningen för mikrobiologi på Folkhälsomyndigheten.

4 tim
Läs mer om Coronavirusets spridning – Sverige

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer