Lägret al-Hol.  Maya Alleruzzo / TT NYHETSBYRÅN
Kriget i Syrien

Anhöriga i Sverige uppges ha betalat smugglarna

Operationen när flera svenska kvinnor och barn flydde från IS-lägret al-Hol i Syrien för ungefär en månad sedan var välplanerad, uppger en källa med insyn för SVT Nyheter.

Familjerna i Sverige uppges ha betalat smugglarna för att få ut kvinnorna. Enligt SVT ska prislappen för att smuggla ut kvinnorna vara ungefär 15 000 dollar, vilket motsvarar drygt 140 000 svenska kronor. Flera av kvinnorna uppges ha försvunnit under vägen och man befarar att de gripits av syriska armén.

Tidigare

Toppnyheter

Henrik Holmberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

”Arvodesregler ett hot mot svensk tillväxt”

Högsta förvaltningsdomstolens dom om att styrelsearvoden ska beskattas som lön är en besvikelse. Det skriver styrelse- och näringslivsrepresentanter på SvD Debatt.

"Det innebär att ledamöters arvoden betraktas som lön, dock utan att de åtnjuter någon anställningstrygghet och de förmåner som följer med en anställning, till exempel tjänstepension", skriver de.

Det har även förödande på lång sikt eftersom det underminerar den svenska bolagsmodellen och de tydliga rollfördelningarna mellan ägare, styrelse och ledning, skriver debattförfattarna.

Med sämre förutsättningar kommer många kompetenta personer att neka framtida styrelseuppdrag.

Risken blir att hela det svenska näringslivet berövas på kompetenta ledamöter vilket lägger grunden för tillväxt och utveckling. Dessutom utarmas styrelsens på kompetens från yngre ledamöter och kvinnor. Det kan också leda till en förskjutning av makten från styrelser till så kallade advisory boards och konsulter – som inte behöver ta något ekonomiskt ansvar för sina beslut.

Nu uppmanar debattförfattarna politikerna att ta bort den "märkliga negativa särbehandlingen av ansvarstagande styrelseledamöter".

27 jan
Läs mer om Det svenska skattetrycket
Arkivbild. Tomas Oneborg/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
Coronavirusets spridning

Oro för coronaviruset pressar svensk sjukvård

I takt med att coronaviruset sprider sig ökar trycket på svensk sjukvård, rapporterar Dagens Samhälle.

Ännu har inget sjukdomsfall konstaterats på svensk mark, men vården får allt fler samtal från människor som är oroliga för att antingen de själva eller någon i deras omgivning ska ha smittats, enligt Per Hagstam, biträdande smittskyddsläkare vid Region Skåne.

Detta kan komma att pressa vården, som har en begränsad kapacitet för provtagningar, säger Hagman.

1 tim
Illustrationsbild/Reto Schmidiger från tävlingen i Schladming 28 januari. Pier Marco Tacca / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Alpina tävlingarna i Yanqing ställs in efter virusutbrott

Alpina tävlingarna i kinesiska Yanqing ställs in i och med att coronaviruset fortsätter att spridas, meddelar internationella skidförbundet Fis.

– Även om risknivån i Yanqing är låg så är hälsan och välfärden för idrottarna och alla deltagare det som måste prioriteras, säger Gian Franco Kasper i ett uttalande på Fis hemsida.

Tävlingarna som var planerade till 15–16 februari skulle ha varit de första världscupstävlingarna någonsin som körts i Kina. Redan i går beslutade svenska laget att inte delta i tävlingarna i Yanging.

1 tim
British Airways-plan på Heathrow. LEON NEAL / AFP
undefined

Viruset får British Airways att stoppa alla flyg till Kina – SAS fortsätter att flyga

British Airways stoppar alla direktflyg till och från Kina efter att Storbritannien gått ut och avrått från alla icke-nödvändiga resor till landet. Bakgrunden är coronavirusets spridning. Över 6 000 människor har insjuknat och drygt 130 dött, men siffrorna stiger kraftigt varje dag.

På flygbolagets hemsida finns det inga avgångar till Kina i januari eller februari.

I ett uttalande ber British Airways sina kunder om ursäkt och hänvisar till hemsidan för mer information.

Flygbolaget SAS, som har direktflygningar till Peking och Shanghai, har däremot inga planer på att ställa in avgångar.

2 tim
Läs mer om Coronavirusets spridning

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer