FREDRIK SANDBERG / TT / TT NYHETSBYRÅN
Företagsklimatet i Sverige

Ändrade skatteregler skulle rädda fler jobb och bolag

Reglerna om det skatterättsliga företrädaransvaret driver företag mot konkurs och gör att arbetstillfällen går förlorade i onödan. Ibland skulle betalningsproblem gå lösa så att och jobb och bolag gick att rädda. Det skriver juristerna Hans Andersson och Lars-Henrik Andersson på SvD Debatt.

De föreslår nya regler där företrädaren vid en hotande insolvens, eller redan vid misstankar om en negativ utveckling, under en period erbjuds en "säker hamn". På så sätt ges tid att utvärdera bolagets situation och undersöka möjligheter att rädda verksamheten.

Med dagens regler som innebär ett långtgående personligt ansvar vågar inte bolagsledningen vänta in en eventuell lösning.

Lagstiftningen ”skadar företagsklimatet och möjligheten att skapa arbetstillfällen särskilt bland små och medelstora företag”, skriver de.

Dela

Öppna i ny flik

Toppnyheter

Simon Rehnström/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Braunerhjelm: Dags att avveckla krisstöden

KTH-professorn Pontus Braunerhjelm är orolig för att de nuvarande stöden till företagen ska dämpa förmågan till förnyelse inom marknadsekonomin. Det säger han till Svenska Dagbladet. Konkurrensen bör återställas och incitamentsstrukturer stärkas, menar han.

– Vi är på det stora hela redan nu förbi det mest akuta läget i krisen. Det var rätt att inledningsvis rädda företagen. Nu vill jag se åtgärder som ger oss långsiktigt positiva effekter och konkurrensfördelar på sikt, säger han till tidningen.

Fortsatta stöd bör vara villkorade med att företagen till exempel satsar på kompetensutveckling.

24 min
Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Regeringens stödpengar till företag går inte åt

Coronastödet efterfrågas inte i den utsträckning som regeringen hade trott, rapporterar SVT. I flera av stöden har företagen hittills bara fått en bråkdel av pengarna. Totalt avsattes 39 miljarder kronor till företag som förlorat minst 30 procent av omsättningen under mars och april men endast 621 miljoner har beviljats.

Regeringen gjorde också bedömningen att 180 000 företagare skulle kunna få ta del av stödet men endast drygt 11 000 har ansökt.

– Antingen väntar man med att söka, eller också är behovet mindre än vi trodde därför att de svenska företagen går bättre än vi befarade, säger Magdalena Andersson (S) till SVT.

Tiden för att ansöka om stöden går ut 31 augusti.

2 aug
Läs mer om De svenska krispaketen
Illustrationsbild. Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Coronavirusets spridning – Sverige

T-cellsimmunitet påverkar inte svenska siffror

T-cellsimmuniteten påverkar inte beräkningarna av den svenska smittspridning, rapporterar Vetenskapsradion. Statsepidemiolog Anders Tegnell tror inte att man har överskattat smittspridningen i Sverige.

– Nej det tror jag inte, för vi har egentligen aldrig räknat med t-cellsimmuniteten som en del i de studier vi har gjort.

Tidigare i veckan kom rapporter om att så många som en tredjedel redan kan ha t-cellsimmunitet via exempelvis tidigare förkylningar, men det är oklart varifrån t-cellerna kommer.

7 min
Illustrationsbild. Andreas Hillergren/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Läkaren: Vi har bättre bild av sjukdomsförloppet

Kännedomen för hur sjukdomsförloppet ser ut för covid-19 har ökat, rapporterar Sveriges Radio. Dessutom har det under pandemin visats att det går att påverka virusinfektionen i kroppen, med hjälp av olika läkemedel.

– Vi har visat att det går att interferera både mot själva viruset med antiviralt läkemedel och sannolikt mot immunaktiveringen, säger Anders Sönnerborg som är ordförande i expertgruppen för antivirala läkemedel hos Sveriges Läkaresällskap.

Samtidigt menar läkare att det är viktigt att allmänheten känner till hur sjukdomsförloppet ser ut då en del personer kan bli mycket sämre efter en dryg vecka.

3 tim
Illustrationsbild. Malin Hoelstad/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Linköpings gymnasister får förskjutna dagar

Gymnasieelever i Linköping får förskjutna skoldagar. Det rapporterar flera medier. De cirka 7 700 gymnasisterna kommer att börja mellan 30 och 60 minuter senare än vanligt.

De flexibla tiderna i skolan har även varit ett önskemål från bland annat Östgötatrafiken för att kunna minska på trycket på kollektivtrafiken i länet.

Tidigare i veckan gav Lärarnas Riksförbund tummen ner till förslaget då även gymnasielärares arbetsmiljö försämras med förskjutna arbetstider.

38 min
Läs mer om Coronavirusets spridning – Sverige
Kvinna i labb/WHO:s generaldirektör Tedros Adhanom Ghebreyesus. TT
Jakten på ett coronavaccin

WHO varnar rika länder: Vill inte se ”vaccinnationalism”

Världshälsoorganisationen, WHO, avråder från ”vaccinnationalism”, skriver The Guardian.

– För att världen ska återhämta sig snabbare, måste den återhämta sig enad, säger generaldirektör Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Han menar att rika länder inte kommer att gynnas genom att hålla eventuella vacciner för sig själva, om smittan samtidigt tillåts fortsätta i fattigare länder.

15 min
Fredrik Sandberg / TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Astra Zeneca nära Japan-avtal om 100 miljoner doser

Astra Zeneca är nära att teckna ett avtal med Japan om att leverera 100 miljoner doser av det coronavaccin som bolaget utvecklar, rapporterar Kyodo News.

Läkemedelsjätten har tidigare meddelat att man kommer leverera sitt covid-19-vaccin utomlands i september och förväntas inleda kliniska prövningar i Japan senare denna månad.

Astra Zeneca har fört diskussioner med bland annat Japan, Ryssland och Brasilien om att leverera sitt potentiella vaccin, som går under namnet AZD1222, skriver Finwire.

3 tim
Arkivbild. Donald Trump och frun Melania.  Alex Brandon / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Trump: Vaccin kan vara klart innan valet i november

President Donald Trump säger att det är möjligt att USA kommer att ha ett vaccin mot coronaviruset klart innan presidentvalet den 3 november. Det rapporterar Reuters och hänvisar till en intervju presidenten gjort med en amerikansk radiokanal.

Prognosen är mer optimistisk än den som getts av USA:s smittskyddschef Anthony Fauci. Han har tidigare sagt i en intervju med Reuters att han tror att det kan komma indikationer på huruvida ett vaccin är säkert eller inte mot slutet av året.

Igår 17:33
Läs mer om Jakten på ett coronavaccin
Arkivbild.  Dado Ruvic / TT NYHETSBYRÅN
Kritiken mot Tiktok

Kinas svar: Anklagar USA för ”politisk manipulation”

Det kinesiska utrikesdepartement anklagar nu USA för ”politisk manipulation” efter att Donald Trump utfärdat en exekutiv order som förbjuder amerikaner från att göra affärer med Tencent och Tiktok-ägaren Bytedance. Det rapporterar AFP.

Enligt Reuters motsätter sig Kina presidentens order och säger i ett uttalande att de kommer att ”försvara kinesiska företags rättigheter och intressen”.

29 min
Mark Schiefelbein / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Analytiker: Början på ett it-krig – Apple kan drabbas

Kina skulle kunna svara på Trumps attack mot Tiktok och Wechat genom att blockera Apple eller Microsoft. Det säger Nana Otsuki, chefsanalytiker på Monex Securities, till Reuters.

– It-sektorn ser allt mer splittrad ut i två läger. Det vi ser är kanske bara början på ett informationsteknologiskt krig, säger hon.

Konsultbolaget Eurasia Groups teknikchef Paul Triolo beskriver Trumps agerande som en ny vattendelare i supermakternas ”kalla teknologikrig”, enligt Bloomberg.

2 tim
Donald Trump. TT
undefined

Donald Trump utfärdar order – bannlyser Tiktok

Donald Trump har utfärdat en exekutiv order som förbjuder alla amerikanska transaktioner med de kinesiska teknikjättarna Tencent och Bytedance, rapporterar flera medier.

Tencent äger den populära meddelandetjänsten Wechat medan Bytedance är ägare till den omtvistade videoappen Tiktok. Presidentens order kommer att träda i kraft om 45 dagar och betyder i praktiken att apparna blir bannlysta i USA, skriver CNBC.

Trump hävdar att Wechat automatiskt samlar in stora mängder information från sina amerikanska användare som skulle kunna komma i händerna på det kinesiska kommunistpartiet. Han varnar samtidigt för att Tiktok kan användas till desinformationskampanjer som gynnar kommunistpartiet.

”USA måste vidta aggressiva åtgärder mot ägarna av TikTok för att skydda vår nationella säkerhet”, skriver Trump i ordern.

5 tim
Läs mer om Kritiken mot Tiktok
Kvinna med munskydd i Oslo.  Berit Roald / TT NYHETSBYRÅN
Coronavirusets spridning – globalt

Norska experter kräver munskyddstvång – kan förhindra ny nedstängning

Efter ökad smittspridning av coronaviruset i Norge krävs ett munskyddstvång. Det menar experter som norska Dagbladet pratat med.

– Rekommendationerna är för mjuka, säger professor Jörn Klein till tidningen.

Han menar att utvecklingen är ”väldigt bekymrande” och att ett krav på munskydd kan förhindra ytterligare en nedstängning.

Samtidigt säger hälsominister Bent Høie enligt NTB att ett tvång inte är aktuellt. Däremot kan nya rekommendationer om munskydd komma att presenteras.

3 tim
Gata i Oslo.  Lise Åserud / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Norska lättnader skjuts upp: ”Vi är bekymrade”

Norge skjuter upp planerna på att inom kort kunna lätta på restriktioner, säger statsminister Erna Solberg till Dagbladet. Mer detaljer väntas på en presskonferens under fredagen. Inte heller kommer reglerna om inresa till Norge för personer utanför EU att lättas upp i nuläget.

– Vi är bekymrade. Det är fortsatt låga tal men har en ökande trend. Uppluckringen av reglerna kommer inte att fortsätta förrän i början av september, säger hon.

Vid en presskonferens under fredagen väntas regeringen också meddela nya regler om munskydd.

I Norge har R-talet, som visar hur många en coronasmittad för viruset vidare till, stigit till över 2, enligt en rapport från norska Folkhälsoinstitutet, skriver Expressen.

Under det senaste dygnet registrerades 59 nya fall i Norge. Det totala antalet är 9 468, enligt NTB.

5 tim
Läs mer om Coronavirusets spridning – globalt
TT
Dagens börs

Stockholmsbörsen runt nollan – Astra Zeneca i topp

Stockholmsbörsen handlas runt nollan på fredagsförmiddagen likhet med de ledande Europaindexen. Vid 09.50-tiden är utvecklingen som följer:
• OMXSPI: -0,1 %
• OMXS30: +/-0 %
Asienbörserna har pressats under morgonen efter att Donald Trump bannlyst de kinesiska apparna Wechat och Tiktok. Bedömare varnar nu för att Kina kommer att hämnas och att konflikten eskalerar ytterligare.

På hemmaplan meddelar SAS att en principöverenskommelse har nåtts med flera större ägare av obligationer avseende bolagets rekapitaliseringsplan. Senare i dag släpper bolaget sina trafiksiffror för juli. Aktien backar 2 procent.

Modulhusbolaget Adapteo, där EQT är största ägare, rapporterar en tillväxt på 7 procent i det andra kvartalet. Adapteo lyfter 8 procent.

Gårdagens kursrusare Nolato har fått en höjd riktkurs från Nordea samtidigt som Affärsvärlden ställer sig neutral till aktien. Nolato forsätter upp 1 procent.

Bettingbolaget Global Gaming rusar över 10 procent för tredje dagen i rad, i spåren av onsdagens rapport.

Den finska jätten Outokumpu varnar i sin färsk delårsrapport för att coronapandemin kommer att pressa ståldindustrin genom hela 2020. Stålkollegan SSAB backar knappt 1 procent och placerar sig i bottenskiktet av OMXS30 tillsammans med Nordea och SEB.

I motsatt ände av indexet syns defensiva bolag som Astra Zeneca, Getinge och Tele2 på små plus.

Texten uppdateras.

2 tim
Sverigechefen Katarina Ageborg. Astra Zeneca
undefined

”Hoppas ha ett vaccin på marknaden redan i år”

Om allting går som Astra Zeneca hoppas och tror ska bolaget kunna ha ett coronavaccin på marknaden redan i år. Det säger Sverigechefen Katarina Ageborg till TT.

– Vår ambition är dessutom att säkerställa en bred och rättvis tillgång till vaccinet världen över, säger hon och tillägger att bolaget inte kommer att göra någon vinst på vaccinet under pandemin.

I delårsrapporten uppger bolaget att kapacitet har byggts upp för att leverera två miljarder doser av vaccinkandidaten, vars slutgiltiga studie är i startgroparna.

30 jul
Nicole Pereira / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Storbankens dom: Så går börsen i höst

Börskraschen i våras blev mindre än många spådde, men nu väntar en tuff återhämtning. Det spår Deutsche Bank i en ny prognos, skriver Dagens Industri.

Ett vaccin kan förbättra utsikterna framöver, men återhämtningen på USA-börser blir motig på kort sikt, enligt banken.

”Nästa fas, från mitten av 2020 till mitten av 2021 då ett vaccin antas vara tillgängligt, väntas bli betydligt trögare, och trögare än vad vi räknade med i vår tidigare prognos”, skriver Deutsche Bank.

Mycket hänger på om kongressen kan enas kring ett nytt stort stimulanspaket.

”Just nu är det ett av de största osäkerhetsmomenten, som kan påverka vår bedömning av återhämtningskurvan om utfallet blir markant annorlunda än vad vi antagit”, skriver banken, rapporterar Dagens Industri.

Igår 19:14
Läs mer om Dagens börs
Henrik Holmberg / TT / TT NYHETSBYRÅN
Den svenska konjunkturen

McDonalds: Sverige har gått bäst under pandemin

Att Sverige valde strategin att hålla ett mer öppet samhälle jämfört med många andra länder under coronapandemin gynnade de svenska hamburgerkedjorna, skriver TT.

– Från och med andra halvan av april har vi successivt återhämtat oss, och totalt sett är vi nu i princip på fjolårets siffror, säger Max vd Richard Bergfors.

McDonalds säger att Sverige är en av de marknader i världen som gått bäst under pandemin.

– Sverige har valt att hålla igång samhället och tillåta verksamheter att hålla öppet, så länge vi tar ansvar och anpassar verksamheten, vilket vi är glada för, säger McDonalds Sverige-vd, Joachim Knudsen.

4 tim
Nordby shoppingcenter i Svinesund. Vidar Ruud / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Bohuslän oroat för handeln efter Norges gränsbesked

Norges beslut att inte tillåta resor till hela Sverige innebär bekymmer för gränshandeln i Bohuslän. Det säger Strömstads kommunalråd Kent Hansson (S) till SR Ekot.

Sverige som helhet uppfyller Norges krav på låga smittotal men den norska regeringen kommer fortsatt att bedöma region för region, enligt gårdagens besked. Och Västra Götalandsregionen kommer fortsatt att vara rödlistad.

– Bara i Nordby och Svinesund är det 1 500 till 2 000 jobb som bygger helt på gränshandeln. Just nu är de permitterade. Vi får väl se hur det blir framöver, säger Kent Hansson till Ekot.

4 tim
Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

OECD: Svenskar blev rikare – trots det historiska raset

De disponibla inkomsterna för hushållen i västvärlden steg 0,1 procent per capita under första kvartalet. Detta trots att BNP per capita samtidigt föll med 2 procent i coronakrisen, enligt den ekonomiska samarbetsorganisationen OECD.

Stödpaket i många länder förklarar skillnaden.

Gapet mellan tillväxten för hushållsinkomster och fallande BNP på 2,1 procentenheter är enligt OECD det största sedan fjärde kvartalet 2008, då finanskrisen slog till med full kraft mot västvärldens ledande ekonomier.

Att hushållsinkomsterna inte sjönk lika mycket som BNP under årets första kvartal hänger enligt en OECD-rapport ihop med att många regeringar lanserade stödpaket under kvartalet.

I Sverige steg hushållsinkomsterna per capita med 1,3 procent under första kvartalet, enligt OECD. Det var en av de högsta tillväxtnivåerna bland OECD-länderna.

Bland de sju största OECD-länderna var det bara USA som hade en positiv utveckling för hushållsinkomsterna under kvartalet, vilket återspeglar att covid-19-pandemin då ännu inte hade slagit till med full kraft där.

I Italien och Tyskland föll hushållsinkomsterna per capita med 1,8 respektive 1,2 procent under första kvartalet. I Storbritannien och Frankrike var nedgången något mindre, minus 0,7 respektive minus 0,3 procent.

Igår 13:34
Läs mer om Den svenska konjunkturen

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer
Soldat i Beiruts skadade hamn.  Thibault Camus / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Hamnchef i Beirut gripen efter explosionerna

Libanesiska myndigheter har gripit 16 hamnarbetare i den pågående utredningen efter explosionerna i huvudstaden Beirut, rapporterar Reuters med hänvisning till den statliga nyhetsbyrån NNA.

– Chefen för Beiruts hamn, tullchefen och flera andra höga tjänstemän inom tull och hamn är bland de gripna, säger SVT:s korrespondent Stina Blomgren i Morgonstudion.

Bland de gripna ska också finnas arbetare ansvariga för underhållsarbetet i den lagerlokal där 2 750 ton ammoniumnitrat förvarades. Ämnet ligger enligt myndigheterna bakom explosionerna, men exakt vad som orsakat antändningen är fortfarande oklart.

1 tim
Explosionerna orsakade stor förödelse.  Hussein Malla / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Därför hamnade den farliga lasten i Beiruts hamn – kaptenen: ”De var giriga”

De 2 750 ton ammoniumnitrat som orsakade explosionen i Beirut skulle aldrig ha hamnat där. Det säger kaptenen på det ryskägda fartyget Rhosus som transporterade lasten.

Ammoniumnitratet skulle till Moçambique när de fick order att gå in i Beiruts hamn för att hämta extra last, berättar Boris Prokosjev för Reuters. De skulle transportera vägutrustning mellan Beirut och Akaba för att betala passeringen genom Suezkanalen.

– De var giriga, säger Prokosjev till Reuters.

Men fartyget var gammalt och de kunde inte få med sig allting.

Efter det drogs Rhosus in i en långdragen juridisk tvist om hamnavgifter. Prokosjev och en rad advokater anklagade ägarna för att överge fartyget som inte kunde ta sig vidare och ammoniumnitratet lastades in i en hangar i hamnen. Fartyget och besättningen blev kvar i nästan två år i hamnen innan en libanesisk domare till slut tog beslutet att frige besättningen.

Läs hela historien i länkarna nedan.

Igår 22:16
Läs mer om Explosionen i Libanon