?Thommy Tengborg/TT / TT NYHETSBYRÅN
Det svenska skattetrycket

Andersson: Vi ska inte sänka skattetrycket

Finansminister Magdalena Andersson är fast besluten om att genomföra de reformer som ingår i överenskommelsen mellan S, MP, C och L.

Socialdemokraterna fick offra mycket i regeringsbildningen, särskilt gällande den ekonomiska biten. Men Magdalena Andersson står fast vid att regeringen inte ska sänka det svenska skattetrycket. Det säger hon i en intervju i Dagens Industri.

Andersson håller inte med Annie Lööf som, i en tidigare intervju med Dagens Industri, sagt att den stora skattereform som regeringspartierna har framför sig, har för syfte att sänka skattetrycket i Sverige. Istället säger finansministern att reformen kommer innehålla höjningar.

Men hon håller fast vid att de skattesänkningar som överenskommelsen innefattar ska genomföras. Hon lyfter fördelningspolitiken och diskussionen om kapitalskatterna har legat på bordet länge.

– Det vi har sett de senaste åren är att det är kapitalintäkterna som dragit i väg. Klyftorna har inte ökat så mycket vad gäller arbetsinkomster, säger hon till Dagens Industri.

Men den viktigaste utmaningen är att genomföra överenskommelsen, menar finansministern. Trots flera andra annalkande utmaningar, som brexit och den dämpade svenska tillväxttakten.

– Projektet är att genomföra den här överenskommelsen. Det är det stora projektet, säger Magdalena Andersson, till Dagens Industri.

Toppnyheter

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer