Fredrik Persson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Den svenska konjunkturen

Anders Borg: Vi befinner oss i extremt läge”

Anders Borg varnar återigen för att det finns stora obalanser i svensk ekonomi i EFN:s program Kvadrat.

– När högkonjunkturen har passerat fem år ska man börja förbereda sig för en lågkonjunktur, säger han.

Han gör bedömningen att Sverige, Norge och Danmark är de europeiska länder med störst obalanser på grund av en högt uppdriven skuldsättning.

– Vi vet av historisk erfarenhet att när man har hög skuldsättning på bostadssidan och den är driven av stigande bostadspriser under lång tid så får man långvariga nedgångar, säger han.

– Bland de kriser vi har haft de senaste 50 åren bland industriländer så är den allvarligaste varningssignalen hög skuldsättning på bostadsmarknaden. Där ligger vi i ett väldigt extremt läge.

I programmet debatterar Anders Borg med Lennart Weiss, kommersiell direktör på byggbolaget Veidekke, som menar att Anders Borg har fel. Han vill tvärtom stimulera bostadsbyggandet, bland annat eftersom det byggs för lite och att unga har svårt att hitta en bostad.

Men Anders Borg menar att de problemen är mindre än en förvärrad konjunktur.

– Det är klart att vi har bekymmer för bostadsbyggande och för byggsektorn. Men det är fel att argumentera för att vi ska släppa loss åtgärder som med hög sannolikhet leder till en djup och långvarig kris, hög arbetslöshet, särskilt för människor med dålig förankring.

Toppnyheter

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer