SÖREN ANDERSSON / SÖREN ANDERSSON
Europas bilindustri

Anders Borg varnar för storsmäll i bilindustrin

Anders Borg tror att den svenska bilindustrin har några tuffa år framför sig. ”Vi måste inse allvaret i detta”, sa han under ett seminarium i Almedalen.

Under ett seminarium i Almedalen släppte Svenskt Näringsliv en rapport om den svenska konkurrenskraften. Flera tunga ekonomer varnade för problem sektorer som industri, handel och tjänstenäring.

Före detta finansminister Anders Borg ser flera utmaningar för den svenska industrin och inte minst fordonsindustrin – som har varit och är ett draglok inom ekonomin.

Problemet stavas Kina, som har genomgått en dramatisk omställning i hushållens konsumtionsmönster.

– Den kinesiska bilförsäljningen har rasat rejält. På senare år har antalet sålda bilar krympt med 1,5 till 2 miljoner fordon per månad. Vi pratar alltså om ett årligt försäljningstapp på 10 miljoner fordon. Det är en enorm siffra inte minst sett till de 14 miljoner bilar som säljs i hela Europa, sa Borg.

Detta kan skapa en inbromsning för det svenska näringslivet som är tätt sammankopplat med den tunga fordonsindustrin i Tyskland och övriga Europa.

– Med undantag för lastbilsjättarna Volvo och Scania som befinner sig i en mindre utsatt sektor skapar det här betydande utmaningar för många svenska aktörer som förser hela fordonsindustrin med bilkomponenter, sa han.

I takt med att Kinas marknad krymper måste industribolagen rikta blickarna mot USA för att överleva. Donald Trump driver en hårdför protektionistisk handelspolitik med krav på att utländska bolag ska förlägga sin produktion inom landet.

– Det måste till att svenska företag investerar i en kraftig fordonsproduktion i USA. Men det tar tid. Att bygga något i klass med Volvos Torslandaverk kan ta minst 20 år, sa Anders Borg.

SÖREN ANDERSSON / SÖREN ANDERSSON

– Problemet är också att man i nuläget inte vet om man ska fokusera på el-, bensin eller till och med dieselbilar. Allt det här sätter stor press på fordonsindustrin. Inte ens fordonsjättar som Volkswagen vet hur de ska lösa detta, sa Anders Borg.

Mats Kinnwall, chefekonom på Teknikföretagen, som också deltog på seminariet, höjer i samma anda som Borg ett varningens finger för utmaningarna för den svenska konkurrenskraften.

– Vi ser en kraftig avmattning i den globala produktiviteten sedan mitten av 00-talet. Trots att vi under samma period har sett en snabb teknikutveckling har världsekonomin inte kunnat dra nytta av den ur produktivitetssynpunkt, sa han.

Även om produktiviteten backar i hela världen så är fallet större i Sverige eftersom vi kommer från en högre nivå, menar Kinnwall.

– Vi kan inte bara slå oss till ro och säga att det händer överallt. Vi måste vara redo att genomföra reformer som förbättrar det svenska näringslivets förutsättningar att skapa värde med ny teknik, sa han.

Han får medhåll av Anders Borg som slår ett slag för att Sverige och Europa går i bräschen för det industriteknologiska racet inom 5G och AI. Ett område som just nu helt domineras av Kina och USA.

– Sverige måste förstå allvaret i detta. Vi kan inte halka efter längre. Tillverkningsindustrin utgör idag 20 procent av det svenska näringslivet och bidrar till en produktivitetstillväxt på sex procent. På något sätt måste vi bevara den här andelen. Det utgör hela grunden för svensk konkurrenskraft.

Borg förespråkar också att löneutvecklingen utgår från den konkurrensutsatta ekonomin. Det är industrin som ska sätta märket.

Han talar också om två viktiga vägval för att att öka produktiviteten i det svenska näringslivet.

– Antingen kan vi lösa detta genom att låta industrin moderniseras och behålla sin tunga roll i ekonomin. Eller så öppnar vi för en teknisk strukturomvandling i den större tjänstesektorn. Om vi kan lyckas öka produktiviteten från 1 till 2 procent så kan vi stå emot den globala konkurrensen i den sektorn.

Toppnyheter

Protester i Minnesota TT
Trumps Amerika

Drygt 50 demonstranter gripna – militära styrkor redo: ”Oerhört farligt här”

Drygt 50 personer har gripits i samband med protesterna mot polisvåld i Minneapolis i Minnesota, skriver CNN. Under natten har protesterna, plundringarna och bränderna fortsatt efter att tusentals brutit mot utegångsförbudet.

– Situationen är oerhört farlig här, säger guvernören Tim Walz vid en pressträff tidigt på lördagsmorgonen.

Efter order från president Donald Trump har Pentagon förberett militära styrkor som är redo att sättas in.

I Houston, Texas, har närmare 200 demonstranter gripits. Även i städer som Denver, Los Angeles och Atlanta har det varit stundtals våldsamma protester under natten.

2 tim
Bilder från protesterna i Portland, Oregon/Kö i Queens, New York. TT
undefined

Analys: I krisen bör Trump ena – inte söka konflikter

President Donald Trump borde stötta och komma med lösningar i ett läge där 100 000 amerikaner dött i covid-19, 40 miljoner är arbetslösa och gatorna står i brand, skriver AP:s Julie Pace i en analys.

Men i stället för att försöka ena nationen fortsätter han att söka konflikter och uttrycker sig så grovt om protesterna mot polisvåldet att Twitter sätter en varning på inlägget, konstaterar hon.

Jonathan Allen på NBC drar slutsatsen att Trump till skillnad från andra amerikanska presidenter inte verkar intresserad av att lugna sin nation. I stället tycker han att presidenten verkar se möjlighet att i samband med protesterna plocka politiska poänger hos både vita väljare och afroamerikanska inför valet i höst.

26 min
Bild från protesterna i Oakland, Kalifornien. Noah Berger / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Protesterna sprider sig över USA – polis ihjälskjuten

Protesterna mot polisvåld efter att George Floyd i måndags dog under ett polisingripande fortsätter att sprida sig som en löpeld över USA.

I Oakland, Kalifornien, skottskadades två polisanställda vid Federal Protective Service (FPS) på fredagskvällen, den ene dog av sina skador. FPS lyder under USA:s inrikesdepartement och arbetar med säkerhet och brottsbekämpning.

Under natten har situationen i Portland, Oregon, eskalerat.

– Det pågår ett fullskaligt upplopp här, säger borgmästaren Ted Wheeler till NBC.

Georgias guvernör Brian Kemp har utfärdat undantagstillstånd efter att protester i centrala Atlanta blivit våldsamma, skriver ABC News.

På fredagskvällen drabbade demonstranter och polis samman på Manhattan och i Brooklyn i New York.

Idag 04:21
Läs mer om Trumps Amerika
Tove Fall i SVT Helgstudion. SVT
Coronavirusets spridning – Sverige

Över 160 000 svenskar deltar i coronastudie via app

Fler än 160 000 svenskar deltar i en global studie av covid-19 som görs via en app, säger Tove Fall, molekylärbiolog vid Uppsala universitet, i SVT Helgstudion.

Deltagarna rapporterar in vad som skulle kunna vara coronasymptom i appen för att hjälpa forskarna att få en bättre bild av spridningen av covid-19.

– Från den informationen kan vi göra en sannolikhetsberäkning på hur troligt det är att den personen skulle testa positivt för covid-19. Något som slår oss är att det finns en stor variation i Sverige, säger Fall, som hoppas att så många som möjligt laddar ner och börjar använda appen.

För närvarande har man omkring 3,7 miljoner användare över hela världen.

30 min
Thomas Wahlberg TT
undefined

Uppmanar studenter att ta ansvar: ”Måste skärpa sig”

Privata fester och mottagningar riskerar att öka spridningen av det nya coronaviruset.

På flera håll i landet har medier rapporterat om att smitta misstänks ha spridits när studenter samlats i det fina vädret.

Thomas Wahlberg, smittskyddsläkare i Västra Götalandsregionen, känner inte till några fall i den egna regionen men menar att det är svårt att nå den yngre gruppen.

– Det är de som nu faktiskt kan vara med och späda på den här smittspridningen. De måste också verkligen skärpa till sig, säger han till Göteborgs-Posten.

3 tim
Illustrationsbild. ADAM IHSE / TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Väntade på munskydd av oro för smitta – person dog

En person med lunginflammation på ett boende i Bohuslän dog efter att personalen dröjt med hänvisning till brist på munskydd, rapporterar P4 Göteborg.

Personen var sjuk i lunginflammation och skulle därför få regelbundna kontroller. Men personalen ville inte gå in till personen utan munskydd på grund av oro för covid-19. I väntan på en leverans av skyddsmaterial hann lunginflammationen försämras och personen skickades akut till sjukhus där hen avled efter två dygn.

Händelsen har anmälts enligt både lex Maria och lex Sarah.

2 tim
Läs mer om Coronavirusets spridning – Sverige
WHO-chefen Tedros Adhanom/Peter Eriksson AP/TT
undefined

Peter Eriksson: Fler kan lämna WHO efter USA

Donald Trumps besked att USA bryter med WHO är ”väldigt bekymrande”, säger biståndsminister Peter Eriksson (MP) i en intervju med TT.

Eriksson anser att WHO i och med coronapandemin behövs mer än någonsin men att organisationen nu riskerar att drabbas av avhopp från fler länder, något som skulle öka Kina och andra odemokratiska länders inflytande.

Biståndsministern tror också att Trumps beslut främst har med den amerikanska inrikespolitiken att göra.

– Relationen till Kina är en av de stora frågorna i USA. WHO används som ett slagträ i debatten inför presidentvalet.

1 tim
Angela Merkel.  KAY NIETFELD / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Merkel nobbar Trumps fysiska G7-möte i USA

Tysklands förbundskansler Angela Merkel säger tack, men nej tack till att delta i det fysiska G7-möte som Donald Trump har bjudit in till i Washington i slutet av juni, skriver Politico.

Världsledarna har bjudits in att närvara fysiskt, något som Trump enligt sajten ser som en viktig symbol för en återgång till mer normala förhållanden – trots att coronapandemin inte ännu är avblåst.

En talesperson för den tyska regeringen säger till Politico att pandemin också är orsaken till att Merkel avstår resan till Washington.

6 tim
Läs mer om Coronavirusets spridning – globalt
Demonstranter samlades utanför USA:s konsulat i Hongkong efter Donald Trumps besked på fredagen.  Kin Cheung / TT NYHETSBYRÅN
Kinas nya politik

Hongkong om USA-beslut: Falska och felaktiga grunder

USA:s beslut att dra tillbaka Hongkongs speciella handelsstatus har tagits på ”totalt falska och felaktiga grunder”. Det säger Hongkongs justitieminister Theresa Chang, enligt Reuters.

Beslutet – som presenterades av president Donald Trump i går – kommer efter att Kina infört nya regler i Hongkong, som enligt kritiker innebär att Hongkong förlorat sitt självstyre.

Säkerhetsminister John Lee menar att Washingtons beslut inte kommer att stoppa de nya lagarna från att komma på plats.

– Jag tror inte att de kommer att lyckas genom att på något sätt hota Hongkong-regeringen, eftersom vi tror att det vi gör är rätt, säger han enligt Reuters.

4 tim
Alex Brandon / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Trump: USA ska avveckla Hongkongs handelsstatus

Hongkong är inte längre självständigt, och USA kommer att avveckla den särskilda behandling i bland annat tullfrågor som staden har åtnjutit. Det säger Donald Trump på en pressträff.

– Kina har lämnat systemet med ”ett land, två system” och i stället infört ”ett land, ett system”, säger han.

Han lämnade också beskedet att USA kommer att avsluta samarbetet med Världshälsoorganisationen WHO.

Inför pressträffen fanns få detaljer om vad Trump skulle prata om. En farhåga var att USA skulle lämna fas 1-avtalet med Kina. Kort inför talet gick Bloomberg ut med uppgifterna att USA inte skulle röra avtalet.

De amerikanska börserna som återhämtat sig och närmat sig nollan inför talet vände ner när Trump började tala, men återhämtade sig och vände upp när beskedet kom.

Igår 20:42
Arkivbild: Ann Linde Pontus Lundahl/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Linde: Svenska krav kan ge kinesisk motreaktion

Om Sverige som enda land i EU lyfter frågan om sanktioner mot Kina så finns en risk att Kina reagerar negativt. Det säger utrikesminister Ann Linde, rapporterar Direkt.

Uppdraget från EU-nämnden var att vid mötet be att EU:s utrikestjänst ska börja titta på åtgärder som inkluderar sanktioner, mot bakgrund av Pekings agerande i Hongkong.

– Det fanns inget stöd för det. Inget annat land var i närheten, säger Linde enligt Direkt.

Igår 15:13
Läs mer om Kinas nya politik

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer