SÖREN ANDERSSON / SÖREN ANDERSSON
Europas bilindustri

Anders Borg varnar för storsmäll i bilindustrin

Anders Borg tror att den svenska bilindustrin har några tuffa år framför sig. ”Vi måste inse allvaret i detta”, sa han under ett seminarium i Almedalen.

Under ett seminarium i Almedalen släppte Svenskt Näringsliv en rapport om den svenska konkurrenskraften. Flera tunga ekonomer varnade för problem sektorer som industri, handel och tjänstenäring.

Före detta finansminister Anders Borg ser flera utmaningar för den svenska industrin och inte minst fordonsindustrin – som har varit och är ett draglok inom ekonomin.

Problemet stavas Kina, som har genomgått en dramatisk omställning i hushållens konsumtionsmönster.

– Den kinesiska bilförsäljningen har rasat rejält. På senare år har antalet sålda bilar krympt med 1,5 till 2 miljoner fordon per månad. Vi pratar alltså om ett årligt försäljningstapp på 10 miljoner fordon. Det är en enorm siffra inte minst sett till de 14 miljoner bilar som säljs i hela Europa, sa Borg.

Detta kan skapa en inbromsning för det svenska näringslivet som är tätt sammankopplat med den tunga fordonsindustrin i Tyskland och övriga Europa.

– Med undantag för lastbilsjättarna Volvo och Scania som befinner sig i en mindre utsatt sektor skapar det här betydande utmaningar för många svenska aktörer som förser hela fordonsindustrin med bilkomponenter, sa han.

I takt med att Kinas marknad krymper måste industribolagen rikta blickarna mot USA för att överleva. Donald Trump driver en hårdför protektionistisk handelspolitik med krav på att utländska bolag ska förlägga sin produktion inom landet.

– Det måste till att svenska företag investerar i en kraftig fordonsproduktion i USA. Men det tar tid. Att bygga något i klass med Volvos Torslandaverk kan ta minst 20 år, sa Anders Borg.

SÖREN ANDERSSON / SÖREN ANDERSSON

– Problemet är också att man i nuläget inte vet om man ska fokusera på el-, bensin eller till och med dieselbilar. Allt det här sätter stor press på fordonsindustrin. Inte ens fordonsjättar som Volkswagen vet hur de ska lösa detta, sa Anders Borg.

Mats Kinnwall, chefekonom på Teknikföretagen, som också deltog på seminariet, höjer i samma anda som Borg ett varningens finger för utmaningarna för den svenska konkurrenskraften.

– Vi ser en kraftig avmattning i den globala produktiviteten sedan mitten av 00-talet. Trots att vi under samma period har sett en snabb teknikutveckling har världsekonomin inte kunnat dra nytta av den ur produktivitetssynpunkt, sa han.

Även om produktiviteten backar i hela världen så är fallet större i Sverige eftersom vi kommer från en högre nivå, menar Kinnwall.

– Vi kan inte bara slå oss till ro och säga att det händer överallt. Vi måste vara redo att genomföra reformer som förbättrar det svenska näringslivets förutsättningar att skapa värde med ny teknik, sa han.

Han får medhåll av Anders Borg som slår ett slag för att Sverige och Europa går i bräschen för det industriteknologiska racet inom 5G och AI. Ett område som just nu helt domineras av Kina och USA.

– Sverige måste förstå allvaret i detta. Vi kan inte halka efter längre. Tillverkningsindustrin utgör idag 20 procent av det svenska näringslivet och bidrar till en produktivitetstillväxt på sex procent. På något sätt måste vi bevara den här andelen. Det utgör hela grunden för svensk konkurrenskraft.

Borg förespråkar också att löneutvecklingen utgår från den konkurrensutsatta ekonomin. Det är industrin som ska sätta märket.

Han talar också om två viktiga vägval för att att öka produktiviteten i det svenska näringslivet.

– Antingen kan vi lösa detta genom att låta industrin moderniseras och behålla sin tunga roll i ekonomin. Eller så öppnar vi för en teknisk strukturomvandling i den större tjänstesektorn. Om vi kan lyckas öka produktiviteten från 1 till 2 procent så kan vi stå emot den globala konkurrensen i den sektorn.

Toppnyheter

Brexit-demonstranter. Kirsty Wigglesworth / TT NYHETSBYRÅN
Brexit - förhandlingarna

”Tidsplanen handlade bara om britternas stolthet”

Storbritanniens premiärminister förlorade ännu en viktig omröstning i brittiska underhuset, den här gången om tidsplanen för brexitavtalets lagpaket. Även om Boris Johson säkerligen känner sig frustrerad så kan han inte vara särskilt överraskad, skriver Kate McCann på Sky News.

Nederlaget betyder att Johnson med stor sannolikhet inte kommer kunna hålla sitt löfte om att Storbritannien lämnar EU på torsdag nästa vecka. Huruvida det blir ett nyval, vilket han flaggat för, beror också på om oppositionspartiet Labour röstar för det.

Att brexit förmodligen skjuts upp till efter 31 oktober kommer inte få några tårar att trilla ner för kinderna på folk i EU-parlamentet, skriver Teresa Küchler på SvD. Brexit kommer bli av – tidsplanen var alltid en fråga om brittisk stolthet och ingen annans.

Brexitavtalet antogs ju faktiskt i dag, så nu blir det i alla fall ett utträde under ordnade former. ”Oktober, november, potejto, potato. På det stora hela betyder det ingenting”, skriver Küchler.

1 tim
Brittiska parlamentet. House of Commons / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Brittiska underhuset röstar nej – nyval kan vänta

Det brittiska underhuset gav grönt ljus för Boris Johnsons lagpaket om brexit i en första omröstning – men röstade nej till den föreslagna tidsplanen om hur brexitavtalet ska genomföras.

Storbritanniens premiärminister ville att underhuset skulle skynda igenom lagpaketet på bara tre dagar – vilket många ledamöter varit djupt skeptiska till, skriver DN.

Nyval kan nu vänta, eftersom Boris Johnson flaggat för det tidigare om hans brexitavtal inte skulle gå igenom.

Efter den andra omröstningen säger Boris Johnson att regeringen nu pausar lagstiftningen – och att landet ”på ett eller annat sätt” ska lämna EU med det avtal som underhuset röstade ja till i första omröstningen.

3 tim
Boris Johnson. House of Commons / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Johnson: ”Måste förbereda oss för en krasch ut ur EU”

Boris Johnsons lilla brexitseger, där brittiska underhuset röstade ja till hans lagpaket, blev ett stort nederlag när man sedan röstade nej till tidsplanen om att hinna få igenom den till deadline den 31 oktober, skriver Aftonbladet.

Nu flaggar Storbritanniens premiärminister för att man ännu inte vet huruvida EU kommer att vilja förlänga tidsfristen eller inte.

– Vi måste snabba på våra förberedelser för en krasch ut ur EU, säger han.

2 tim
Läs mer om Brexit - förhandlingarna
Stridande i YPG-milisen. Ugur Can / TT NYHETSBYRÅN
Kriget i Syrien

YPG-milisen går med på krav – lämnar norra Syrien

Samtliga kurdiska stridande inom YPG-milisen har lämnat norra Syrien, rapporterar AFP. Det handlar om en 120 kilometer lång zon vid gränsen mot Turkiet som landets president Recep Tayyip Erdogan krävt att de ska lämna.

När den kurdiska milisen lämnat området kommer zonen att utökas till 450 kilometer.

På tisdagen meddelar Erdogan och Rysslands president Vladimir Putin att deras respektive styrkor ska patrullera tillsammans vid turkiska gränsen.

4 tim
Erdogan och Putin. Sergei Chirikov / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Turkiet och Ryssland ska patrullera norra Syrien

Efter dagens möte mellan Turkiets president Recep Tayyip Erdogan och Rysslands dito Vladimir Putin har man kommit överens om gemensamma patrulleringar i norra Syrien vid turkiska gränsen, rapporterar flera medier.

Beskedet kommer kort efter att kurdiska stridande i YPG-milisen meddelat att de gått med på Turkiets krav att lämna säkerhetszonen i området.

– Turkiska och ryska trupper kommer se till att de kurdiska styrkorna och terroristerna drar sig tillbaka från den 30-kilometer breda säkerhetszonen på den syriska sidan närmast turkiska gränsen, säger Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov.

4 tim
Syriska kurder sitter vid vägkanten nära gränsen mot Irak. Muhammad Hamed / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Kurder fast vid gräns mot Irak: ”Vår framtid är borta”

Minst 160 000 syriska kurder har flytt sina hem sedan Turkiet inledde sin offensiv mot norra Syrien förra veckan, skriver Reuters. 5 000 av dessa har tagit sig över gränsen till Irak och många av dem har fått betala smugglare motsvarande 15 000 kronor för att lyckas.

Men de kurdiska flyktingar som inte har råd med det har fastnat vid gränsen vid gränskontrollen i Semalka. Endast skadade tillåts passera gränsen, så många av de som flytt kommer sova under bar himmel – i väntan på att kunna ta sig till Irak.

– Jag har ingen aning om vart vi ska. Vår framtid är borta, säger 24-åriga Zainab Rassul, som flytt tillsammans med sin mamma.

Igår 20:07
Läs mer om Kriget i Syrien
Vita huset. Evan Vucci / TT NYHETSBYRÅN
Trumps Amerika

Anonym medarbetare ger ut bok om Vita huset

Den högt uppsatta medarbetare i Vita huset som förra året skrev en anonym krönika om hur hen och många andra medarbetare arbetar hårt för att stoppa delar av Trumps politik ska ge ut en bok nästa månad, skriver New York Times. Boken heter ”A Warning” och beskrivs som en ”explosiv” redogörelse bakom kulisserna på Vita huset som tar vid där krönikan slutade.

Författaren kommer fortsätta vara anonym och hens representant Matt Latimer säger att majoriteten av pengarna från bokförsäljningen kommer doneras till organisationer som jobbar för pressfrihet.

1 tim
William Taylor på väg till kongressförhöret. J. Scott Applewhite / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Nyckelvittne: Utredning var krav för bistånd till Ukraina

Donald Trumps administration krävde att Ukraina officiellt skulle meddela att Joe Biden skulle utredas, för att landet skulle få ta del av amerikanskt militärt bistånd. Det uppger ett av nyckelvittnena i den pågående riksrättsutredningen mot Donald Trump, tillförordnad Ukraina-ambassadör Bill Taylor, rapporterar amerikanska medier.

När Taylor i dag frågades ut av kongressen sa han att USA:s EU-ambassadör Gordon Sondland gjort klart att ”allt var helt beroende av ett sådant uttalande”.

Donald Trump har hela tiden hävdat att det inte har funnits något samband mellan hans förfrågan om en utredning och det pausade militära biståndet.

Taylor frågades ut bakom stängda dörrar, men CNN och New York Times har läst hans inledningsanförande.

42 min
Läs mer om Trumps Amerika

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer
Skog i Stockholm. Lars Pehrson/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
Klimatomställningen

”Klimatkompensera i svenska skogar i stället”

Klimatkompensation genom trädplanteringar i fattiga länder leder ofta till negativa effekter för lokalbefolkningen – ett bättre alternativ är planteringar i Sverige, skriver Chalmersforskaren Stefan Wirsenius på DN Debatt.

Han skriver att Sverige är ett av världens mest markrika länder per capita. Han föreslår att man under minst 50 år undantar en del av den skog som är tänkt att avverkas för virkesproduktionen och låter den växa och fungera som koldioxidsänka, samtidigt som markägarna ersätts för den uteblivna intäkten.

Genom att förlägga klimatkompensationen till Sverige så skulle också konsekvenserna av arbetet med att minska utsläppen bli tydligare, skriver han.

2 tim
Finansminister Magdalena Andersson/Klimatdemonstration i Malmö. TT
undefined

Budgetsatsningar inte nog för att nå klimatmålen

Satsningarna i regeringens budget för nästa år är långt ifrån tillräckliga för att nå de klimatpolitiska målen till 2045, visar en granskning som Dagens Nyheter har gjort.

Sedan 1996 har de svenska utsläppen minskat med 26 procent. Men de senaste åren har minskningen avtagit och nästan planat ut, när den i stället hade behövt bli större.

– Åren går och vi ser inte trendbrottet i utsläppen som vi skulle behöva, säger professor Björn-Ola Linnér som forskar på klimatpolitik vid Linköpings universitet.

I dag är utsläppsminskningen ungefär en procent årligen, men enligt Klimatpolitiska rådet skulle den i stället behöva vara mellan 5 och 8 procent om det ska vara möjligt att nå målet, nollutsläpp 2045.

5 tim
Ett flygplan/arkivbild.  Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

KI-anställdas flygresor står för störst koldioxidutsläpp

Karolinska institutet är den myndighet i Sverige vars personals flygresor står för störst koldioxidutsläpp. Det enligt en genomgång av Naturvårdsverket, rapporterar SVT Nyheter. Under 2018 stod KI:s flyresor för utsläpp på 7 000 ton koldioxid – men institutet försöker vända på trenden.

– Under årets första nio månader har vi gjort närmare 20 procent färre inrikes flygresor, och vi har gjort 900 fler tågresor, säger Kjell-Ove Lindgren, resesamordnare på KI.

Idag 06:03
Läs mer om Klimatomställningen