Anders Borg Foto: Fredrik Persson/TT
Handelskonflikten Kina-USA

Anders Borg: Trumps handelskrig slår mot kronan

Nu oroas tidigare finansministern Anders Borg för att handelskonflikterna mellan USA, EU och Kina kan komma att utökas till områden som skulle slå hårt mot svensk ekonomi, skriver Svd. Anders Borg tror att Trump kommer att höja tullarna på europeiska bilar och livsmedel. Hittills har bara stål och aluminium påverkats.

– Det är det jag tror kommer hända nu – att Trump kommer att inrikta sig på livsmedel och bilar. Och det är klart att man som i Sverige har sex, sju, åtta, nio stycken av de ledande företagen inom den sektorn då kommer det att spela roll (för svensk ekonomi, red anm), säger han till Svd.

Anders Borg tror att oron för ett utökat handelskrig också är en delförklaring till den senaste tidens kronförsvagning.

Den svenska valutan har länge varit en stötdämpare eftersom de lägre exportpriserna har kunna ge ekonomin en skjuts i samband med sämre tider. Men enligt Anders Borg tjänar svensk export inte lika mycket på en svag krona som på 1970- och 80-talet.

Toppnyheter

Arkivbild på fartyget Stena Impero som har beslagtagits. Stena Bulk
Konflikten i Hormuzsundet

Stena Bulk: Kontakten med vårt fartyg är förlorad

Stena Bulk bekräftar att man har förlorat kontakten med sitt brittiskflaggade fartyg i Hormuzsundet.

”Vi lyckas för närvarande inte komma i kontakt med fartyget som nu rör sig norrut mot Iran”, skriver det svenska företaget i ett pressmeddelande.

Stena Bulk bekräftar också att det är 23 personer ombord på oljetankern. Det finns inga rapporter om att någon ska vara skadad.

”Deras säkerhet är av största vikt för både ägare och chefer”, skriver Stena Bulk, som för närvarande är i nära kontakt med den brittiska regeringen.

Erik Hånell, som är vd för Stena Bulk, säger till TT att det inte är några svenskar ombord på fartyget. Enligt rederiet förlorades kontakten med oljetankern omkring 17.00 svensk tid.

1 tim
Vita huset. TT.
undefined

USA fördömer agerandet: Eskalerande våld från Iran

Efter att ett brittiskt fartyg beslagtagits i Hormuzsundet av Iran fördömer USA agerandet som man kallar för ”eskalerande våld”, rapporterar flera medier.

– Det här är andra gången på bara lite mer än en vecka som Storbritannien har varit måltavla för eskalerande våld från den iranska regimen, säger Garrett Marquis, talesperson för USA:s nationella säkerhetsråd.

Det brittiskflaggade fartyget tillhör det svenska rederiet Stena Bulk. Irans revolutionsgarde anklagar fartyget för att ha brutit mot internationella sjöfartsregler.

1 tim
Läs mer om Konflikten i Hormuzsundet

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer