Fredrik Persson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Den svenska konjunkturen

Anders Borg till fPlus: Därför blir nästa finanskris värre

Nästa finanskris blir både värre och längre, tror tidigare finansministern Anders Borg. En av de största riskfaktorerna är den svällande byggsektorn.

Vid kraschen 2008 hade vi ett stort fall men då rasade inte fastighetspriserna och vi hade en liten byggsektor och det bidrog till att svensk ekonomi studsade tillbaka snabbt, säger Anders Borg i en intervju med fPlus.

Anders Borg, 50, var moderat finansminister 2006-2014 och tog Sverige genom den globala finanskraschen 2008 som inleddes med att den amerikanska investmentbanken Lehman Brothers brakade samman i det som fortfarande är historiens största konkurs. Lehman-kollapsen skakade om hela den internationella finansvärlden, miljoner jobb försvann och den ledde till en global lågkonjunktur.

Tio år efter Lehmankraschen undrar många när nästa finanskrasch inträffar. Anders Borg bedömer att nästa internationella lågkonjunktur kommer under den här mandatperioden men först får Sverige ett eller två goda år.

– Just nu råder global återhämtning, hyggligt företagsklimat och låga räntor, säger han.

Anders Borg pekar också på att Sverige har stor trovärdighet internationellt med en stark tillväxt, många nya företag som startas, serieentreprenörer som etablerar sig och hög näringslivsaktivitet framför allt i storstadsregionerna Stockholm, Göteborg och Malmö. Men detta är samtidigt Sveriges problem, menar Anders Borg.

– Paradoxalt nog är det som är bra, också det som bygger på obalanserna i ekonomin, säger han.

Anders Borg beskriver hur utvecklingen i storstäderna gör att befolkningen växer och därför byggs det. Aktiviteten i den svenska byggsektorn är hög, en av de högsta i Europa. Anders Borg menar att svenska byggrestriktioner och hyresregleringar leder till att fastighetspriserna stiger, hushållen tvingas i sin tur ta större lån för att ha råd att köpa och då stiger hushållens skuldsättning.

– När så lågkonjunkturen kommer faller fastighetspriserna, byggsektorn minskar och en negativ spiral nedåt inleds. Nästa lågkonjunktur riskerar att bli ännu djupare och mer långvarig än den tidigare. 2008 hade vi ett stort fall men då rasade inte fastighetspriserna och vi hade en liten byggsektor vilket bidrog till att svensk ekonomi studsade tillbaka snabbt, säger han.

Sverige befinner sig efter det jämna valresultatet i ett rörigt politiskt läge. Anders Borg tror att Sverige den närmaste mandatperioden kommer att ledas av en minoritetsregering som inte får mandat att genomföra strukturreformer.

– Det är ett farligt läge eftersom de finansiella obalanserna då fortsätter att växa. En svag och handlingsförlamad regering klarar inte att göra det som måste göras och därför kommer den ekonomiska återhämtningen efter en krasch att gå långsammare, säger Anders Borg.

Toppnyheter

Donald Trump. Evan Vucci / TT NYHETSBYRÅN
Trumps Amerika

Analyser: Donald Trump hotar USA:s rättsapparat

USA:s president Donald Trump har benådat elva korrupta politiker och affärsmän som dömts till kännbara fängelsestraff. Presidenten visar därmed att han har rätten att benåda dömda brottslingar, menar DN:s Michael Winiarski.

Det skickar enligt honom också en signal om att Trumps vänner som dömts för mened och korruption kan vänta sig samma sak, så länge som de är lojala och inte vittnar mot presidenten. Winiarski tror därför att Roger Stone, Michael Flynn och Paul Manafort, samtliga dömda för brott med koppling till Rysslandsanklagelserna kring förra presidentvalet, kommer benådas.

Stephen Collinson på CNN menar att Donald Trump genom alla sina benådningar försöker ta kontrollen över rättsapparaten. Om han benådar fixaren Roger Stone och kampanjchefen Paul Manafort kommer presidenten på riktigt hota den självständighet som rättsapparaten har åtnjutit i 250 år.

Igår 21:34
Blagojevich skriver autografer när han lämnar fängelset. Trump när han berättar om frigivningen. TT
undefined

Dömd guvernör friges av Trump: ”En fin människa”

Den tidigare guvernören Rod Blagojevich har släppts ur fängelset på order av president Donald Trump, rapporterar amerikanska medier.

Blagojevich försökte sälja Barack Obamas senatorspost efter att denne blivit vald till president 2008. Han dömdes till 14 års fängelse för bland annat försök till utpressning och bedrägeri 2011.

– Han avtjänade åtta år i fängelse, en lång tid. Han verkar vara en mycket fin person, jag känner inte honom, säger Donald Trump enligt CNN.

Igår 06:52
Donald Trump och William Barr i september. Alex Brandon / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Uppgifter: Ministern vill lämna efter Trumps tweets

USA:s justitieminister William Barr överväger att lämna sin post, enligt uppgifter till Washington Post.

”Han har sina gränser”, uppger en källa nära Barr för tidningen och syftar på turerna kring åtalet mot Trumps vän och tidigare rådgivare Roger Stone. Uppgifterna tillbakavisas av justitiedepartementet.

Barr har tidigare sagt att Trumps öppna kritik av de federala åklagarna i fallet underminerar rättssystemet.

– Han gör mitt jobb omöjligt, sa Barr i intervju med ABC News då.

Åklagarna i fallet hoppade av efter att deras yrkande om ett fängelsestraff för Stone på mellan sju och nio år justerades ner av justitiedepartementet efter att Trump twittrat om fallet.

Igår 05:00
Läs mer om Trumps Amerika

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer