Fredrik Persson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Den svenska konjunkturen

Anders Borg: Svag krona tecken på avmattning

En svag krona, en världsekonomi som mattas av och en politisk oro i omvärlden är bara några av de stora utmaningarna som finns framöver, enligt före detta finansministern Anders Borg. ”De stora svenska företagen förbereder sig för att det kan bli mer motvind framöver”, säger han.

Världsekonomin befinner sig i en synkroniserad avmattning och det finns ett par faktorer som tynger Sverige. Dessutom finns det mycket som talar för att just Europa och Nordeuropa bromsar upp ytterligare något, sa förre finansministern Anders Borg på ett seminarium nyligen.

– Vi ser många politiska osäkerheter, med gula västar och en regering i Italien som ställer till en del oordning, vi har brexit och vi har ett Tyskland som står inför ett stort skifte efter perioden med Merkel.

Den ökade politiska osäkerheten har redan pressat tillväxten nedåt, och det finns ur ett svenskt perspektiv en särskild faktor som behöver tas med i beräkningen, menar Anders Borg.

– Det är att bilmarknaden i USA och Europa har börjat minska. Framförallt har den bromsat upp i Kina, sa han.

Han förutspår också att vi kommer att få leva med ett pågående handelskrig de kommande två åren.

– Donald Trump ser detta som en viktig del av sin presidentvalskampanj och när han småningom landar, antingen i ett avtal eller ett eldupphör med Kina, så kommer han att fokusera på Europa. Då är det framförallt livsmedel och bilar som kommer att stå i fokus.

President Donald Trump uppfattar säkert också européerna som splittrade och svagare än kineserna. Och då finns det en betydande risk för att det här leder till att bilindustrin går in i en tuffare period, konstaterade Anders Borg.

Han anser också att en en annan utmaning för Sverige är att det teknologiska skiftet under de närmsta åren kommer att leda till en stor omställning på arbetsmarknaden.

– Vi ser en kombination av AI, robotisering och digitalisering som kommer att få stora effekter på vår ekonomi. Inte minst för att vi samtidigt har det stora skiftet över till 5G.

– Vi ser dessutom inom industrin att nyinvesteringar och nya anläggningar ofta är byggda på så pass mycket modern teknologi att det blir ett mindre behov av arbetskraft.

På kort sikt är den svaga kronan väldigt positiv för lönsamheten inom basindustrin, berättade Kerstin Hallsten, chefekonom på Industriarbetsgivarna, på seminariet.

– Problemet är att det också skapar risker. Vi måste ha en kostnadssituation som är långsiktigt hållbar och det finns en risk med en svag växelkurs är att kostnaderna stiger för mycket och att man inte får ett omvandlingstryck i företagen, sa hon.

Anders Borg sa att kronförsvagningen kan vara en reaktion på att det sker en avmattning i Sverige.

– Vi har ett antal stora företag i Sverige som är väldigt beroende av exporten. Hushållen är väldigt skuldsatta och byggsektorn bromsar upp. Det kan vara så att kronan faktiskt reagerar på det här sättet för att det är en avmattning och det kan också vara så att den reagerar så här mycket för att exporten inte är lika känslig för växelkursen, sa han och fortsatte:

– Är man orolig för världen och ser våra höga skulder och vårt råvaruberoende så finns det en risk att många väljer att vara försiktiga.

Han menade även att de svenska företagen nu förbereder sig för sämre tider framöver.

– De stora svenska företagen arbetar just nu med att effektivisera organisationerna och förbereder sig för att det kan bli mer motvind framöver.

Anders Borg tog även upp det faktum att Sverige har sett en låg investeringsnivå efter finanskrisen 2008.

– Det har gjort att de flesta länder, inklusive Sverige, har lite för låg kapitalstock. Det betyder att vi har ett behov av att fylla på med investeringar. Det sker ju bara om vi har en avkastning som är väl i linje med omvärlden och där vi har villkor för entreprenörskap, företagande som uppmuntrar till långsiktiga investeringar.

Han menade även att det inför nästa års avtalsrörelse är viktigt att hålla fast vid industriavtalet då ”det här är inte en tidpunkt då man bör experimentera”.

– Vi måste ha en realistisk bild av var avtalsnivåerna kan läggas. Det man kan se från Medlingsinstitutet är att de avtalade löneökningarna den senaste perioden legat nära två procent, kanske till och med något under. Jag tror att det är väldigt orealistiskt att tro att vi ska kunna gå över den nivån.

Mot en bakgrund av låg produktivitetstillväxt, en hög efterfrågan på arbetsmarknaden, en ekonomi som bromsar upp och en teknologisk omställning kommer nästa års avtalsrörelse pröva den svenska modellen.

– Kan parterna samla sig för att göra rimliga avtal i den här miljön är det ännu ett belägg för att den svenska modellen, baserad på starka parter som tar stort samhällsekonomiskt ansvar, också är en modell som fungerar bra i framtiden.

Toppnyheter

Klimatomställningen

Klimatengagemanget hos privatsparare ökar kraftigt

Svenskarnas sparande i hållbara fonder ökar kraftigt, skriver branschorganisationen Fondbolagens förening i ett pressmeddelande. Enligt deras undersökning väljer var tredje privatsparare att placerar sina pengar i bland annat hållbara fonder.

Klimatmedvetenheten speglas även i sparkbanken Avanza där en tredjedel av allt fondkapital investeras i fonder med låg koldioxidrisk, skriver DI.

Bankens sparekonom Johanna Kull är inte förvånad, och menar att det är i linje med tidens klimatmedvetenhet:

– Är det någonstans vi verkligen kan påverka är vart vi placerar våra pengar, säger hon till tidningen.

1 tim
Företagsledarna vill bland annat snabba på utvecklingen av elvägar. Jessica Gow/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Företagsledare: Vi kräver en tydligare klimatpolitik

Den svenska koldioxidskatten har varit en framgång och många företag uppger i dag att de ser att de tjänar på ett aktivt klimatarbete. Det skriver en grupp svenska företagsledare från det så kallade Haaginitiativet, ett företagsnätverk som vill minska näringslivets klimatpåverkan, på DN Debatt.

Debattörerna menar dock att de politiska styrmedlen på klimatområden måste bli tydligare för att få ner utsläppen till de nivåer som krävs.

De skriver att det bland annat finns en stor otydlighet inom transportsektorn och undrar hur politikerna vill gynna biodrivmedelsproduktionen och när laddinfrastrukturen för elfordon ska byggas ut. De vill också att Sverige ligger på för att skärpa EU:s utsläppsmål.

11 jul
Klimatprotest i Portugal.  Armando Franca / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
undefined

”Även individen måste ta ansvar för klimatkrisen”

I klimatdebatten är det många som hävdar att ansvaret inte kan läggas på individen. Men även individer måste kliva fram och axla ansvaret, skriver nätverket Fifteen for future på DN Debatt.

”Vi behöver, i varje del av samhället, tillsammans med våra grannländer och deras grannar, minska vår klimatpåverkan med 15 procent om året”, skriver nätverket som listar fem praktiska råd kring hur privatpersoner och makthavare kan göra skillnad.

Det handlar bland annat om att fundera över sin egen livsstil och hur man kan minska sina egna utsläpp med 15 procent. Andra råd handlar om att se över sin arbetsplats, prata klimatförändringar med människor i sin närhet och ägna sig åt upplevelser som inte belastar klimatet så mycket.

15 jul
Läs mer om Klimatomställningen
Män i vita t-shirts samlades vid en tågstation.  TYRONE SIU / TT NYHETSBYRÅN
Demokratirörelsen i Hongkong

45 till sjukhus – triader misstänks för överfall

Dussintals demonstranter i Hongkong ska ha förts till sjukhus i går efter att beväpnade, vitklädda män gått till attack mot dem, rapporterar AFP.

Männen misstänks tillhöra inflytelserika brottssyndikat i Hongkong, så kallade triader. Bland annat ska filmer på Facebook visa hur demonstranterna flydde från männen som var beväpnade med batonger och järnrör. 45 personer fick föras till sjukhus och minst en är allvarligt skadad.

Polisen anklagas nu för att ha tagit för lång tid på sig innan man ingrep mot den blodiga attacken, rapporterar The Guardian.

3 tim
Polis skjuter tårgas och gummikulor mot demonstranterna.  Lo Kwanho / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Kraftig reaktion från Kina efter gårdagens protester

Tusentals demonstranter samlades utanför Kinas representationsbyggnad i Hongkong och kastade ägg och sprejade graffiti under gårdagens protester. Nu svarar chefen för det vandaliserade kontoret Wang Zhimin att handlingarna har ”skadat det kinesiska folkets känslor allvarligt, inklusive sju miljoner landsmän i Hongkong”.

Kinas utrikesdepartement säger att demonstranterna kränkte grunden för ”Ett land, två system”, rapporterar Reuters.

Den kinesiska tidningen People’s Daily skriver att demonstranternas handlingar inte kan tolereras och även den statliga nyhetsbyrån Nya Kina skriver i en ledare ett fördömande.

”När den majestätiska nationella symbolen för folkrepubliken Kina skändades med svart färg orsakade det olidlig smärta och vrede. Dessa illegala handlingar är oacceptabla för hela Kinas befolkning, inklusive de i Hongkong”, skriver Nya Kina.

3 tim
Demonstranterna står öga mot öga med kravallpolisen i Hongkong under dagens protester. Bobby Yip / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
undefined

Tårgas och gummikulor för att skingra demonstranter

Polisen i Hongkong använder tårgas och gummikulor för att skingra demonstranterna som har gett sig ut på gatorna, skriver AFP.

Ett stort antal kravallpoliser iklädda masker och sköldar rörde sig mot demonstranterna som flydde i flera olika riktningar. Demonstranterna hade tidigare kastat ägg och sprejat graffiti på parlamentsbyggnaden.

Protesterna har pågått i flera veckor och handlar om Fastlandskinas relation med Hongkong. Det började som en protest mot en ny lag som skulle göra det möjligt att utlämna misstänkta brottslingar till det kinesiska fastlandet.

Igår 14:47
Läs mer om Demokratirörelsen i Hongkong

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer
Dagens börs

Börsen runt nollan – MTG rasar på rapport

Stockholmsbörsens ledande index handlas inledningsvis runt nollan. Vid 10-tiden ser det ut som följer:
• OMXSPI: −0,2 procent
• OMXS30: −0,2 procent
Efter förra veckans rapportflod inleds handelsveckan i ett betydligt lugnare tempo, där endast MTG har släppt sina kvartalssiffror under morgonen. Mediekoncernen redovisar en minskad förlust men sänker samtidigt sin försäljningsprognos för helåret. Aktien rasar 13 procent.

På nyhetsfronten meddelade Kina i dag att tullar ska införas införas på utvalda stålprodukter som importeras från Europa. Beskedet gör inget större avtryck på stålkoncernen SSAB:s aktie som rör sig sidledes.

Gruvjätten Boliden stiger knappt 3 procent och toppar storbolagsindexet efter en köprekommendation från Nordea Markets.

Boule Diagnostics vd Fredrik Dalborg har bestämt sig för att lämna företaget för uppdrag i ett annat svenskt medicinteknikbolag. Aktien faller cirka 10 procent.

Mjukvarubolaget Imint har tecknat ett licensavtal med ett kinesiskt smartphoneföretag där eventuella intäkter baseras på antalet levererade enheter. Aktien klättrar 4 procent.

1 tim
STAR öppnar. TT NYHETSBYRÅN
undefined

Rusning på premiären för Kinas Nasdaq-utmanare

På måndagen öppnade Star – Kinas motsvarighet till Nasdaq i New York med fokus på techaktier. Initialt är det 25 techbolag som är listade, men efter tio handelsdagar kommer de att vara 30, skriver TT.

Nu kan stora kinesiska företag, som Alibaba och Baidu, registrera sig på den inhemska börsen i stället för på Wall Street.

Star går mot strömmen på introduktionsdagen, när övriga index i Kina faller är det rusning till tech-aktierna.

4 tim
Läs mer om Dagens börs