Fredrik Persson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Den svenska konjunkturen

Anders Borg: Svag krona tecken på avmattning

En svag krona, en världsekonomi som mattas av och en politisk oro i omvärlden är bara några av de stora utmaningarna som finns framöver, enligt före detta finansministern Anders Borg. ”De stora svenska företagen förbereder sig för att det kan bli mer motvind framöver”, säger han.

Världsekonomin befinner sig i en synkroniserad avmattning och det finns ett par faktorer som tynger Sverige. Dessutom finns det mycket som talar för att just Europa och Nordeuropa bromsar upp ytterligare något, sa förre finansministern Anders Borg på ett seminarium nyligen.

– Vi ser många politiska osäkerheter, med gula västar och en regering i Italien som ställer till en del oordning, vi har brexit och vi har ett Tyskland som står inför ett stort skifte efter perioden med Merkel.

Den ökade politiska osäkerheten har redan pressat tillväxten nedåt, och det finns ur ett svenskt perspektiv en särskild faktor som behöver tas med i beräkningen, menar Anders Borg.

– Det är att bilmarknaden i USA och Europa har börjat minska. Framförallt har den bromsat upp i Kina, sa han.

Han förutspår också att vi kommer att få leva med ett pågående handelskrig de kommande två åren.

– Donald Trump ser detta som en viktig del av sin presidentvalskampanj och när han småningom landar, antingen i ett avtal eller ett eldupphör med Kina, så kommer han att fokusera på Europa. Då är det framförallt livsmedel och bilar som kommer att stå i fokus.

President Donald Trump uppfattar säkert också européerna som splittrade och svagare än kineserna. Och då finns det en betydande risk för att det här leder till att bilindustrin går in i en tuffare period, konstaterade Anders Borg.

Han anser också att en en annan utmaning för Sverige är att det teknologiska skiftet under de närmsta åren kommer att leda till en stor omställning på arbetsmarknaden.

– Vi ser en kombination av AI, robotisering och digitalisering som kommer att få stora effekter på vår ekonomi. Inte minst för att vi samtidigt har det stora skiftet över till 5G.

– Vi ser dessutom inom industrin att nyinvesteringar och nya anläggningar ofta är byggda på så pass mycket modern teknologi att det blir ett mindre behov av arbetskraft.

På kort sikt är den svaga kronan väldigt positiv för lönsamheten inom basindustrin, berättade Kerstin Hallsten, chefekonom på Industriarbetsgivarna, på seminariet.

– Problemet är att det också skapar risker. Vi måste ha en kostnadssituation som är långsiktigt hållbar och det finns en risk med en svag växelkurs är att kostnaderna stiger för mycket och att man inte får ett omvandlingstryck i företagen, sa hon.

Anders Borg sa att kronförsvagningen kan vara en reaktion på att det sker en avmattning i Sverige.

– Vi har ett antal stora företag i Sverige som är väldigt beroende av exporten. Hushållen är väldigt skuldsatta och byggsektorn bromsar upp. Det kan vara så att kronan faktiskt reagerar på det här sättet för att det är en avmattning och det kan också vara så att den reagerar så här mycket för att exporten inte är lika känslig för växelkursen, sa han och fortsatte:

– Är man orolig för världen och ser våra höga skulder och vårt råvaruberoende så finns det en risk att många väljer att vara försiktiga.

Han menade även att de svenska företagen nu förbereder sig för sämre tider framöver.

– De stora svenska företagen arbetar just nu med att effektivisera organisationerna och förbereder sig för att det kan bli mer motvind framöver.

Anders Borg tog även upp det faktum att Sverige har sett en låg investeringsnivå efter finanskrisen 2008.

– Det har gjort att de flesta länder, inklusive Sverige, har lite för låg kapitalstock. Det betyder att vi har ett behov av att fylla på med investeringar. Det sker ju bara om vi har en avkastning som är väl i linje med omvärlden och där vi har villkor för entreprenörskap, företagande som uppmuntrar till långsiktiga investeringar.

Han menade även att det inför nästa års avtalsrörelse är viktigt att hålla fast vid industriavtalet då ”det här är inte en tidpunkt då man bör experimentera”.

– Vi måste ha en realistisk bild av var avtalsnivåerna kan läggas. Det man kan se från Medlingsinstitutet är att de avtalade löneökningarna den senaste perioden legat nära två procent, kanske till och med något under. Jag tror att det är väldigt orealistiskt att tro att vi ska kunna gå över den nivån.

Mot en bakgrund av låg produktivitetstillväxt, en hög efterfrågan på arbetsmarknaden, en ekonomi som bromsar upp och en teknologisk omställning kommer nästa års avtalsrörelse pröva den svenska modellen.

– Kan parterna samla sig för att göra rimliga avtal i den här miljön är det ännu ett belägg för att den svenska modellen, baserad på starka parter som tar stort samhällsekonomiskt ansvar, också är en modell som fungerar bra i framtiden.

Toppnyheter

Stefan Löfven. Pontus Lundahl/TT / TT NYHETSBYRÅN
Diskussionen om LAS

Löfven kritisk: Inte lyckats upprätthålla balansen

Statsminister Stefan Löfven stämmer in i kritiken mot utredarens las-förslag, skriver Aftonbladet. Enligt statsministern har utredaren inte levt upp till de krav som ställdes när utredningen beställdes.

– Balansen mellan parterna har man inte lyckats upprätthålla, säger han.

Tidigare i dag riktade arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) kritik mot förslaget, även hon är kritisk mot bristen på balans. Regeringens samarbetspartier C och L har dock sagt att de anser att utredningen ligger helt i linje med vad som har beställts.

1 tim
Las-utredaren Gudmund Toijer presenterade sitt förslag på måndagen. Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Uppgifter om splittring i S kring las-utredningen

Den känsliga frågan om en förändrad arbetsrätt ska ha lett till intern konflikt i Socialdemokraternas riksdagsgrupp, uppger källor för Expressen. Enligt uppgifterna cirkulerade nyligen en debattartikel i riksdagsgruppen där las-utredningens läckta förslag kritiserades. Gruppledningen ska dock ha varit emot att artikeln skulle publiceras.

– Budskapet har hela tiden varit: Nu måste vi hålla ihop, nu får vi inte visa någon splittring utåt, säger en central S-politiker till tidningen.

Slutligen ska innehållet i debattartikeln ha tonas ner innan den slutligen publicerades på Dagens Arena.

3 tim
Läs mer om Diskussionen om LAS
Göteborgs hamn. Björn Larsson Rosvall/TT / TT NYHETSBYRÅN
Den svenska konjunkturen

Göteborg officiellt i lågkonjunktur – med råge

Göteborg befinner sig nu officiellt i lågkonjunktur. Det fastslår Business Region Göteborg i en färsk rapport där konjunkturindikatorn landar på 60,9 – långt under nivån 99 som signalerar ett normalt läge, skriver flera medier.

– Det tidigare bottenvärdet från finanskrisen är därmed utraderat med marginal, säger Henrik Einarsson, etableringschef på Business Region Göteborg, enligt DN.

Han tillägger att regionen går mot klart sämre tider och att det kommer synas på arbetsmarknaden framöver.

32 min
Illustrationsbild. Jonas Ekströmer/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Scania inför nedskärningar – 1 000 jobb hotade

Lastbilsjätten Scania planerar för omfattande minskningar av personalstyrkan, skriver bolaget i ett pressmeddelande.

Scania skriver att coronakrisen har lett till ett stort intäktstapp och att efterfrågan på företagets produkter väntas ”förbli lägre under lång tid”. Man bedömer därför att företaget har en ”övertalighet på 5 000 personer i den globala organisationen”.

– Detta inkluderar en översyn av upp till 1 000 tjänstemannapositioner vid huvudkontoret i Södertälje, säger Scanias vd och koncernchef Henrik Henriksson.

Idag 08:08
Lisa Lorentzon. Pressbild, Scania
undefined

Facket om Scanias besked: Hoppas undvika varsel

Fackförbunden inom Scania hoppas kunna undvika varsel, säger Lisa Lorentzon, ordförande för Akademikerföreningen på Scania, till SVT Nyheter.

I dag meddelade lastbilstillverkaren att man planerar för personalminskningar och att 1 000 tjänstemannapositioner på huvudkontoret i Södertälje ses över.

– Nu handlar det om hur vi ska kunna ställa om utan att våra anställda påverkas. Men vi måste vara transparenta med att vi kanske inte kommer lyckas, säger Lorentzon.

Idag 10:17
Läs mer om Den svenska konjunkturen
Vid en pressträff i dag meddelades att turistattraktionen Colosseum återigen ska öppnas. Domenico Stinellis / TT NYHETSBYRÅN
Coronavirusets spridning – globalt

Positiva siffror från Italien med två dagar till öppning

De 178 nya virusfallen som konstaterats under det senaste dygnet i Italien är den lägsta dagssiffran sedan 26 februari, skriver AFP. Dessutom är dödssiffran – 60 – förhållandevis låg.

Antalet nya fall har sjunkit under de senaste dagarna. Efter 516 fall på fredagen sjönk siffran till 416 på lördagen och 355 i går.

De glädjande siffrorna kommer lägligt. Efter flera lättnader under maj månad ska såväl de inre som de yttre gränserna öppnas på onsdag.

38 min
Illustrationsbild. Mauro Scrobogna / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Analyser: Italiens sår finns kvar även om kriget är över

Kriget är över på de italienska intensivvårdsavdelningarna, skriver SVT:s korrespondent Christoffer Wendick i en analys när antalet nya virusfall nu minskar. Samtidigt bär många italienare på djupa sår till följd av att deras älskade sorterades bort i de långa coronaköerna.

”Ilskan uttrycker att landet rört sig vidare från chocken, mot en tid där ansvar kommer utkrävas”, skriver Wendick.

I en analyserande text i Harvard Business Review blickar tre skribenter tillbaka på viruskrisens kulmen i Italien. Målet med texten, skriver trion, är att hjälpa politiker i USA och Europa att inte upcprepa italienarnas misstag och därmed möta samma ”katastrof”.

Flera lärdomar går att dra, men texten kokar i slutändan ner till två huvudsakliga åtgärder: att samhället agerar snabbt och att samhället mobiliserar kraftfullt på ett sätt som är långt utöver det vanliga.

16 min
Michael Ryan i mitten. Martial Trezzini / TT NYHETSBYRÅN
undefined

WHO: Är helt felaktigt att viruset har tappat i styrka

WHO förnekar kraftfullt att coronaviruset har tappat i styrka, skriver AFP. Uttalandena kommer efter att en framstående italiensk läkare i helgen hävdat att viruset ”kliniskt sett inte längre existerar i Italien”.

– Det stämmer inte alls, säger WHO:s chef för krisberedskap Michael Ryan på en pressträff.

– Det kanske inte är så att viruset i sig blir mindre potent; det kan vara så att vi som samhälle lyckas minska siffrorna, intensiteten och frekvensen, fortsätter han.

En italiensk studie pekade mot att viruset förlorat ”enormt” mycket av sin styrka mellan mars och maj. Ytterligare en läkare höll med, och efter det har en het debatt rasat i det hårt virusdrabbade landet.

1 tim
Läs mer om Coronavirusets spridning – globalt
Janerik Henriksson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Den globala konjunkturen

Sveriges ödesval: Gå med i EMU eller lämna EU

Hårt sätts mot hårt när EU driver vidare förslaget om en stor räddningsfond för medlemsländerna, något som kan tvingas Sverige inför ett svårt val: Lämna EU eller gå med i euron. Det skriver Henrik Mittelman i en analys i Di.

EU:s förslagna räddningsfond innebär att hela 8 000 miljarder svenska kronor ska lånas upp för att sedan distribueras till behövande länder, antingen i form av lån eller rena bidrag. Men risken med räddningsaktionen är att den skapar en ny beskattningsnivå, en EU-skatt.

För de länderna hårt pressade länderna kommer läget bli bättre, men för skötsamma länder som Sverige ser framtiden mörkare ut. Räddningspaketet, skriver Mittelman, är början på något nytt och Sverige kommer tvingas välja väg.

41 min
Norges statsminister Erna Solberg. Lise Åserud / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Norges regering vill satsa miljarder på grönt krispaket

Norges regering väntas föreslå 3,6 miljarder norska kronor till hållbara satsningar inom näringslivet i spåren av coronakrisen, skriver NRK.

Det gröna omställningspaketet är en del av ett större stödpaket som regeringen meddelar senare under fredagen.

Den största delen av satsningen, 2 miljarder kronor, går till det statliga företaget Enova för att utveckla ny teknik inom industrin.

– Det är ett tungt paket som kommer att bidra till många gröna jobb och en omställning av den norska ekonomin, säger klimat- och miljöminister Sveinung Rotevatn till NRK.

29 maj
Läs mer om Den globala konjunkturen
Bild från protesterna i Austin i Texas. Lola Gomez / TT NYHETSBYRÅN
Polisvåldet i USA

Utegångsförbudet förlängs efter fortsatta oroligheter

Utegångsförbudet i Minneapolis, där protesterna mot polisvåldet i USA först tog fart, förlängs i ytterligare två dagar. Det meddelar Minnesotas guvernör Tim Walz, enligt amerikanska medier.

Förbudet kommer att gälla mellan 22.00 och 04.00.

– Den stora majoriteten följer detta, säger Walz enligt CNN.

Liknande förbud har införts i flera andra amerikanska städer. NBC News skriver att invånarna i huvudstaden Washington DC inte får gå ut efter 19.00 på måndags- och tisdagskvällen, att jämföra med 23.00 på söndagen.

2 tim
Bild från protesterna/Donald Trump. TT
undefined

Trump kallar guvernörerna för svaga efter protesterna: ”Ge dem fängelse i tio år”

USA:s president Donald Trump ryter till mot landets guvernörer efter protestvågen i landet. Det skriver CBS, som har tagit del av en inspelning från ett telefonmöte.

– Ni måste dominera. Om ni inte dominerar så slösar ni bort er tid, säger Trump i samtalet.

– Ni måste gripa människor, ni måste spåra upp människor, ni måste spärra in dem i fängelse i tio år och ni kommer aldrig se något sådant här igen, fortsätter han.

Enligt AP:s politiska reporter Zeke Miller kallar presidenten också guvernörerna för ”svaga”. Protesterna har spridit sig som en löpeld över landet sedan den svarte mannen George Floyd förra veckan dödades under ett brutalt polisingripande.

4 tim
Donald Trump utanför Vita huset i lördags. Patrick Semansky / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Analys: Trump gör en dålig situation ännu sämre

USA:s verkliga svagheter blottas i en unikt svår kris av virusutbrott, rekordhög arbetslöshet och att städer står i lågor – samtidigt. Presidenten gör situationen ännu sämre, skriver Dan Balz i en analys i The Washington Post.

”Han fäktar snarare än leder och hans instinkter är helt fel om vad landet går igenom”, skriver Balz.

Att Donald Trump skyller protesterna på vänsterextrema gruppen Antifa visar hur lite han försöker förstå de underliggande orsakerna till protesterna och den förtvivlan som finns i de afroamerikanska grupperna, skriver CNN:s Stephen Collinson i en analys.

Andrew McCarthy konstaterar i en analys i Fox News att det av flera orsaker är helt onödigt av Trump att terrorstämpla Antifa. Bland annat att det är en beteckning som enligt lag endast kan användas om utländska organisationer.

5 tim
Läs mer om Polisvåldet i USA
Illustrationsbild. Lise Åserud / TT NYHETSBYRÅN
Coronavirusets spridning – Sverige

Svensk studie undersöker covids påverkan på gravida

En ny svensk studie ska undersöka hur gravida kvinnor och spädbarn påverkas av covid-19, skriver DN. I ett första skede ska 1 200 förlossningar analyseras.

– Det är en helt ny situation och sjukdom där vi inte känner till hur den påverkar graviditet, säger Verena Sengpiel, ordförande för Sahlgrenska akademin, där studien utförs.

Målet med studien är att kunna ge bättre råd kring hur gravida kvinnor med covid-19 ska behandlas och hur olika riktlinjer ska se ut.

1 tim
Illustrationsbild. TT
undefined

Ny sajt upplyser turister om svenska rekommendationer

En ny sajt ska hjälpa utländska turister i Sverige att veta vilka rekommendationer som gäller här under coronakrisen, skriver SVT Nyheter. Sajten ska tas fram av Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB).

– Vi håller just nu på att kolla på hur vi ska fånga upp dem, för det är inte helt lätt att hitta och fånga upp dem. Vi får nog arbeta i lite olika kanaler, säger Teresa Palmquist, chef för kommunikationsutveckling på MSB.

Enligt statsepidemiolog Anders Tegnell har turister på besök i Sverige samma rätt till vård som alla andra. Han säger till Aftonbladet att han förstår att det kan finnas ett ”kommunikationsproblem” när utländska turister kommer till Sverige samtidigt som svenskar uppmanas att inte resa från hemorten.

Man han påpekar att smittan framför allt inte sprids av turister på besök utan snarare av personer som kommer hem efter en resa utomlands.

38 min
Anders Tegnell. Jessica Gow/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Tegnell: Blir tydligt vilka som har lyckats till hösten

Det är ännu för tidigt att se effekterna av att flera länder i Europa har börjat släppa på sina hårdaste restriktioner mot coronaviruset. Det säger statsepidemiolog Anders Tegnell till DN. Han tror att de första effekterna kommer att synas först om ”ett antal” veckor.

Ännu tydligare kommer skillnaderna mellan olika länderna bli vid en förväntad andra smittvåg senare i år.

– Under hösten så kommer det bli väldigt tydligt vilka länder som har lyckats bra och vilka som har lyckats mindre bra, säger Tegnell.

3 tim
Läs mer om Coronavirusets spridning – Sverige

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer