Fredrik Persson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Den svenska konjunkturen

Anders Borg: Svag krona tecken på avmattning

En svag krona, en världsekonomi som mattas av och en politisk oro i omvärlden är bara några av de stora utmaningarna som finns framöver, enligt före detta finansministern Anders Borg. ”De stora svenska företagen förbereder sig för att det kan bli mer motvind framöver”, säger han.

Världsekonomin befinner sig i en synkroniserad avmattning och det finns ett par faktorer som tynger Sverige. Dessutom finns det mycket som talar för att just Europa och Nordeuropa bromsar upp ytterligare något, sa förre finansministern Anders Borg på ett seminarium nyligen.

– Vi ser många politiska osäkerheter, med gula västar och en regering i Italien som ställer till en del oordning, vi har brexit och vi har ett Tyskland som står inför ett stort skifte efter perioden med Merkel.

Den ökade politiska osäkerheten har redan pressat tillväxten nedåt, och det finns ur ett svenskt perspektiv en särskild faktor som behöver tas med i beräkningen, menar Anders Borg.

– Det är att bilmarknaden i USA och Europa har börjat minska. Framförallt har den bromsat upp i Kina, sa han.

Han förutspår också att vi kommer att få leva med ett pågående handelskrig de kommande två åren.

– Donald Trump ser detta som en viktig del av sin presidentvalskampanj och när han småningom landar, antingen i ett avtal eller ett eldupphör med Kina, så kommer han att fokusera på Europa. Då är det framförallt livsmedel och bilar som kommer att stå i fokus.

President Donald Trump uppfattar säkert också européerna som splittrade och svagare än kineserna. Och då finns det en betydande risk för att det här leder till att bilindustrin går in i en tuffare period, konstaterade Anders Borg.

Han anser också att en en annan utmaning för Sverige är att det teknologiska skiftet under de närmsta åren kommer att leda till en stor omställning på arbetsmarknaden.

– Vi ser en kombination av AI, robotisering och digitalisering som kommer att få stora effekter på vår ekonomi. Inte minst för att vi samtidigt har det stora skiftet över till 5G.

– Vi ser dessutom inom industrin att nyinvesteringar och nya anläggningar ofta är byggda på så pass mycket modern teknologi att det blir ett mindre behov av arbetskraft.

På kort sikt är den svaga kronan väldigt positiv för lönsamheten inom basindustrin, berättade Kerstin Hallsten, chefekonom på Industriarbetsgivarna, på seminariet.

– Problemet är att det också skapar risker. Vi måste ha en kostnadssituation som är långsiktigt hållbar och det finns en risk med en svag växelkurs är att kostnaderna stiger för mycket och att man inte får ett omvandlingstryck i företagen, sa hon.

Anders Borg sa att kronförsvagningen kan vara en reaktion på att det sker en avmattning i Sverige.

– Vi har ett antal stora företag i Sverige som är väldigt beroende av exporten. Hushållen är väldigt skuldsatta och byggsektorn bromsar upp. Det kan vara så att kronan faktiskt reagerar på det här sättet för att det är en avmattning och det kan också vara så att den reagerar så här mycket för att exporten inte är lika känslig för växelkursen, sa han och fortsatte:

– Är man orolig för världen och ser våra höga skulder och vårt råvaruberoende så finns det en risk att många väljer att vara försiktiga.

Han menade även att de svenska företagen nu förbereder sig för sämre tider framöver.

– De stora svenska företagen arbetar just nu med att effektivisera organisationerna och förbereder sig för att det kan bli mer motvind framöver.

Anders Borg tog även upp det faktum att Sverige har sett en låg investeringsnivå efter finanskrisen 2008.

– Det har gjort att de flesta länder, inklusive Sverige, har lite för låg kapitalstock. Det betyder att vi har ett behov av att fylla på med investeringar. Det sker ju bara om vi har en avkastning som är väl i linje med omvärlden och där vi har villkor för entreprenörskap, företagande som uppmuntrar till långsiktiga investeringar.

Han menade även att det inför nästa års avtalsrörelse är viktigt att hålla fast vid industriavtalet då ”det här är inte en tidpunkt då man bör experimentera”.

– Vi måste ha en realistisk bild av var avtalsnivåerna kan läggas. Det man kan se från Medlingsinstitutet är att de avtalade löneökningarna den senaste perioden legat nära två procent, kanske till och med något under. Jag tror att det är väldigt orealistiskt att tro att vi ska kunna gå över den nivån.

Mot en bakgrund av låg produktivitetstillväxt, en hög efterfrågan på arbetsmarknaden, en ekonomi som bromsar upp och en teknologisk omställning kommer nästa års avtalsrörelse pröva den svenska modellen.

– Kan parterna samla sig för att göra rimliga avtal i den här miljön är det ännu ett belägg för att den svenska modellen, baserad på starka parter som tar stort samhällsekonomiskt ansvar, också är en modell som fungerar bra i framtiden.

Toppnyheter

Donald Trump. Alex Brandon / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
Oroligheterna i Mellanöstern

Trumps hot: ”Vill Iran bråka – blir det slutet för Iran”

”Om Iran vill bråka innebär det officiellt slutet för Iran”, twittrar USA:s president Donald Trump. ”Hota aldrig USA igen”, fortsätter han.

Uttalandet kommer efter att Irans utrikesminister Mohammad Javad Zarif i går sa att han inte tror att något nytt krig kommer att bryta ut i regionen då landet inte vill ha krig och ”ingen annan har någon idé eller illusion om att de kan konfrontera Iran”.

Konflikten mellan länderna trappades upp när USA beslutade att lämna kärnenergiavtalet 2018.

Igår 20:37
Illustrationsbild. Skylt visar vägen till USA:s nya ambassad i Jerusalem. Ariel Schalit / TT NYHETSBYRÅN
Oroligheterna i Mellanöstern

Ekonomi USA:s första steg i århundradets fredsplan

Politiker och näringslivsledare ska ta avstamp i ekonomi som en ingång till svårare frågor i konflikten mellan Israel och Palestina. Det är första steget i Donald Trumps fredsplan för Mellanöstern när USA kallar till en internationell konferens i Bahrain i slutet av juni, rapporterar TT.

– Detta kommer förhoppningsvis att ge folket i regionen möjlighet att se vilka ekonomiska möjligheter som kan uppstå om vi kan reda ut politiska frågor som har hållit regionen tillbaka en lång, lång tid, säger en tjänsteman i Vita huset till Reuters.

Trump har kallat sin plan för ”århundradets avtal”.

Igår 21:07
USA:s utrikesminister Mike Pompeo var i Bagdad i förra veckan efter att relationen mellan USA och Iran blivit allt mer kritisk.  TT
Oroligheterna i Mellanöstern

Källor: Iran ber irakisk milis att göra sig redo

Iranska militärledare har bett milisgrupper i Irak att göra sig redo för ett proxykrig, uppger källor för The Guardian.

Grupperna ska ha träffats på ett möte i Bagdad efter att spänningarna i regionen har ökat på grund av konflikten mellan USA och Iran.

Enligt The Guardian kan mötet ha varit ett skäl till att USA uppfattat ett förhöjt hot från Iran. Tidigare i veckan evakuerade USA delar av sin personal på ambassaden i Bagdad.

17 maj
Läs mer om Oroligheterna i Mellanöstern
Arkivbild: Skingsley. Marko Sävälää/TT / TT NYHETSBYRÅN
Den svenska kronan

”Förstår att det är tufft för hushåll och företag”

Vice riksbankschefen Cecilia Skingsley har stor förståelse för att det är ”besvärligt och jobbigt” för hushåll som planerar sina semestrar och företag som funderar över sina importkostnader när kronan är svag. Det sa hon i kvällens Agenda i SVT.

– Man ska veta att det som vi är med om nu är en konsekvens av ekonomiskpolitiska val som Sverige gjorde för länge sedan, sa Skingsley och hänvisade till den flytande kronan och inflationsmålet på 2 procent.

Men de sju åren med fallande kronkurs i Sverige har inte enbart varig negativt, menade Skingsley.

– Vi har exempelvis den högsta sysselsättningsgraden vi någonsin har haft. Vi ligger i tätposition i internationella jämförelser i välståndsligan.

Igår 20:10
Cecilia Skingsley SVT
Den svenska kronan

”Riksbanken försöker inte medvetet försvaga kronan”

En rad experter har skyllt den svaga kronkursen på Riksbankens penningpolitik – i kvällens Agenda i SVT försvarade vice riksbankschefen Cecilia Skingsley centralbankens agerande.

– Riksbanken har ingen sån politik som går ut på att medvetet göra kronan svag. Utan tvärtom så tror vi att vi kan klara vårt inflationsmål de kommande åren också med en starkare krona, sa hon i programmet.

Skingsley kunde däremot inte säga när kronan blir starkare igen eftersom det bestäms av stora aktörer på valutamarknaden, men spådde en uppgång ”på lite längre sikt”.

Igår 20:10
Arkivbild: Riksbankschefen Stefan Ingves (th) presenterar räntebeslut under en pressträff. Christine Olsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Den svenska kronan

Chefsekonom: Ingves har inte råd med starkare krona

Riksbanken har den senaste tiden fått tuff kritik för sin penningpolitik, men om Stefan Ingves ska nå inflationsmålet på 2 procent har han inte råd med en starkare krona. Det menar Arena Idés chefsekonom Sandro Scocco, enligt SVT Nyheter.

– Genom att kronan faller blir helt enkelt importen dyrare. Det vill säga priserna på importen stiger och då kan man nå inflationsmålet, säger han till kanalen.

I kväll intervjuas vice riksbankschefen Cecilia Skingsley om den svaga kronan i SVT:s Agenda.

Igår 19:07
Läs mer om Den svenska kronan
Kristina Winberg. FREDRIK PERSSON / TT / TT NYHETSBYRÅN
EU-valet 2019

SD stryker Winberg inför EU-valet: ”Ingen lojalitet”

Sverigedemokraterna stryker kandidaten Kristina Winberg inför valet till EU-parlamentet, skriver partiet i ett pressmeddelande.

”Hon har givit prov på klandervärt och omdömeslöst uppförande”, skriver partiet.

I pressmeddelande står också att Winberg givits en andra chans och erbjudits en fjärdeplats på listan men att hon ”valt att klippa alla band med partiets valorganisation samtidigt som hon konsekvent har vägrat att samarbeta med partiet i utformningen av valrörelsen”.

Man skriver också att det framkommit belägg för att Winberg ”inte längre känner någon som helst lojalitet med partiet”.

Igår 18:51
Malin Björk (V). SVT
EU-valet 2019

Björk (V): Vi måste sluta anpassa oss till Orbán

Vänsterpartiets toppnamn inför EU-parlamentsvalet, Malin Björk, vill att de länder som vill ta emot flyktingar går samman och hittar en gemensam lösning, och lämnar länder som Polen, Ungern och Italien utanför. Hon påpekar att en majoritet av EU:s länder faktiskt vill ta emot migranter.

– Naturligtvis ska vi sluta anpassa oss till (Viktor) Orbán och (Matteo) Salvini. Är vi 15–20 länder så räcker det väldigt långt, säger Björk.

Björk får också frågor om abort, och säger att hon betraktar abort som en mänsklig rättighet, men att hon ändå inte vill att EU ska lagstifta om abort.

– Jag litar inte tillräckligt på EU:s institutioner om mänskliga rättigheter. I ett annat europeiskt samarbete som verkligen satte människor, klimatet och mänskliga rättigheter förs hade vi kanske kunnat lagstifta, säger Björk.

Igår 18:57
Kristina Winberg. Emil Langvad/TT / TT NYHETSBYRÅN
EU-valet 2019

Winberg: ”Det gör ont att bli anklagad och dömd”

Kristina Winberg kommenterar på Facebook Sverigedemokraternas beslut om att stryka henne från partiets lista inför EU-valet.

”Jag mår av förklarliga anledningar inte jättebra just nu då det gör ont att bli anklagad och dömd utan rätt eller möjlighet att kunna försvara sig. Jag kommer inom kort bemöta de horribla anklagelser som riktats mot mig”, skriver hon bland annat.

Partiet motiverar i ett pressmeddelande beslutet bland annat med att hon inte varit lojal mot partiet och ”agerat i det dolda”.

Igår 20:23
Läs mer om EU-valet 2019
Tyske komikern Jan Böhmermann. Henning Kaiser / TT NYHETSBYRÅN
Österrikes högergir

Komiker före skandalen: ”I morgon brinner Österrike”

En tysk komiker har vid flera tillfällen antytt saker som tyder på att han känt till ”Ibizia-filmen” där Österrikes vice förbundskansler Heinz-Christian Strache kohandlar med en kvinna som utger sig för att vara rysk för att få hjälp i valet 2017, skriver flera medier.

Provokatören Jan Böhmermann antydde redan i april att han sett inspelningen när han i ett tacktal vid en österrikisk tv-gala sa:

– Jag kan tyvärr inte komma eftersom jag för tillfället är koksad och fulltankad med Red bull. Jag hänger runt med två polare från FPÖ i en rysk oligarkvilla på Ibiza, sa han enligt DN.

Dessutom sa han dagen före skandalen briserade att det ”kan bli så att Österrike brinner i morgon”, skriver tyska Bild.

Igår 19:32
Människor demonstrerar efter den politiska skandalen i Österrike.  TT
Österrikes högergir

”FPÖ-skandalen en bland många för högerextrema”

Skandalen i högerpopulistiska FPÖ i Österrike är bara en bland många inom Europas extremhöger, rapporterar Danmarks Radio. Danmarks Radio listar flera exempel.

Bland annat då partigruppen ENF i EU-parlamentet, där flera högerextrema partier ingår, åt dyra måltider och drack över 200 flaskor champagne under 41 möten. Totalt har EU-parlamentet rekommenderat ENF att betala tillbaka runt 3,1 miljoner euro.

Frankrikes högerextrema parti Nationell samling har tidigare tvingats betala tillbaka strax över 3,5 miljoner euro i ett fall där man använt EU-pengar på ett otillåtet sätt.

Igår 08:57
Alexander van der Bellen TT
Österrikes högergir

Presidenten: Nyvalet ska hållas i september

Nyvalet i Österrike kommer att hållas i september rekommenderar Österrikes president Alexander van der Bellen, rapporterar AFP. Det meddelar förbundskansler Sebastian Kurz vid en pressträff vid lunchtid, skriver TT.

Kurz slår enligt Reuters samtidigt fast att ett nyval inte är något han önskar, men att det är nödvändigt.

Regeringskoalitionen i Österrike har spruckit efter att högerpopulistiska FPÖ:s ledare, vice förbundskansler Heinz-Christian Strache, kommits på med att kohandla med en kvinna som utgav sig för att vara rysk investerare för att få hjälp i valet 2017.

Igår 10:46
Läs mer om Österrikes högergir

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer