Anders Borg är i dag bland annat styrelseordförande i Sehlhall Fastigheter som fokuserar på förskolor, grupp- och vårdboende. Fredrik Persson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Höstbudgeten

Anders Borg saknar en arbetsmarknadsreform

Tidigare moderate finansministern Anders Borg ser ett ”stabilt budgetarbete” från regeringen men efterlyser samtidigt en arbetsmarknadsreform.

– Det stora bekymret är att vi har ett integrationsproblem i Sverige, kopplat till hur vår arbetsmarknad fungerar. Och där görs ingenting, säger han till SvD Näringsliv.

Han säger att åtgärder är särskilt viktiga nu när arbetslösheten väntas stiga på grund av en ekonomisk avmattning.

Läs även

Dela

Öppna i ny flik

Relaterade ämnen

Höstbudgeten

Toppnyheter

Visualisering av coronaviruset. National Microbiology Data Centre & TT
Coronavirusets spridning

Forskare har tagit fram vaccin mot coronaviruset: ”Kommer ta tid att testa”

Forskare i Hongkong har tagit fram ett vaccin mot coronaviruset, rapporterar South China Morning Post. Men professor Yuen Kwok-yung vid University of Hong Kong tar snabbt ner förhoppningar om snabb produktion och distribution i stor skala.

– Det kommer att ta lång tid att testa på djur, säger han till tidningen.

Forskare i Kina och USA kämpar också för att ta fram ett vaccin mot viruset, som hittills dödat fler än 100 personer.

23 min
Illustration.  Petr David Josek / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Svenska bolag uppmanas att se över sina krisplaner

Svenska handelskammaren i Kina uppmanar svenska bolag i landet att snarast möjligt se över sina krisplaner med anledning av det pågående virusutbrottet. I en intervju med Sveriges Radio säger ordförande Lars-Åke Severin att viruset kommer slå mot bolagens verksamheter och att många redan nu börjat ställa in sina affärsresor.

Enligt Severin ser många av bolagen över verksamheten för åtminstone 60 dagar framåt. På grund av risken för att coronaviruset ska spridas ytterligare kan det finnas skäl att fatta beslut redan nu, menar han.

Sedan tidigare har Ikea stängt sitt varuhus i kinesiska Wuhan och Volvo Cars har stoppat alla resor mellan Sverige och Kina.

3 tim
Xi Jinping, arkivbild. NOEL CELIS / AFP
undefined

Xi Jinping om viruset: Kina slåss mot en demon

Kinas president Xi Jinping kallar coronaviruset för ”en demon”. Uttalandet gjordes i samband med ett möte med Världshälsoorganisationen WHO:s chef Tedros Adhanom Ghebreyesus i Peking i dag.

– Epidemin är en demon och vi kan inte låta den gömma sig.

Xi lovade också transparens i hanteringen av utbrottet, skriver AFP.

Utbrottet uppstod i Wuhan. Efter myndigheternas karantän påminner mångmiljonstaden om en spökstad, enligt AFP. Vägarna ut från staden har spärrats av i ett försök att stoppa utbrottet. Samtidigt har tåg och flyg ställts in och biltrafik stoppats i staden.

3 tim
Läs mer om Coronavirusets spridning
Statsminister Stefan Löfven.  Janerik Henriksson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Opinionsläget

Mätning: S backar – nere på Håkan Juholts bottennivå

Socialdemokraterna tappar i väljarstöd och är nu nere på samma bottennivåer som under den tidigare partiledaren Håkan Juholts tid. Det visar en opinionsmätning gjord av DN/Ipsos där partiet backar med 1,5 procentenheter till 23 procent i opinionen.

– Hela den uppgång som sedan kom med Stefan Löfven är nu utraderad. Det är häpnadsväckande, säger Nicklas Källebring på Ipsos till tidningen.

Förändringen är inte statistiskt säkerställd men följer enligt mätningen en nedåtgående trend. Sedan valet 2018 har partiet tappat omkring fem procentenheter.

Sverigedemokraterna är i princip oförändrade jämfört mot föregående mätning och blir största parti med 24 procents stöd.

2 tim
Jonas Sjöstedt/Jimmie Åkesson. TT
undefined

SD och V får allt mer positiv uppmärksamhet i medierna

Uppmärksamheten i medierna ökar för Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet, visar Mediemätaren som Sifo gör för Ekot. Trenden ser likadan ut i radio, tv och tidningar samt i sociala medier och rapporteringen är mestadels fördelaktig för båda partierna.

Särskilt mycket har synligheten för SD ökat. Partiledaren Jimmie Åkesson hörs exempelvis dubbelt så ofta i radio nu än under hösten, och det som sägs och skrivs om partiet är ofta positivt.

Den stora förloraren i mätningen är Socialdemokraterna. Partiet är fortsatt mest omtalat men tonen är tydligt negativ.

Mätningen omfattar perioden oktober till december 2019.

Idag 05:03
Läs mer om Opinionsläget
Demokraterna vill kalla fler vittnen. Här senator Elizabeth Warren. MANDEL NGAN / AFP
Anklagelserna mot Trump

Frågan om att höra Bolton väntas väckas på nytt

I kväll avslutar president Donald Trumps advokater förvaret av presidenten i riksrättsprocessen mot honom. New York Times rapporterar att den riktigt heta frågan sen kommer att bli om republikaner kan komma att sluta upp med Demokrater kring att kalla den tidigare nationella säkerhetsrådgivaren John Bolton som vittne.

Tidigare har Republikanerna inte ställt sig bakom att kalla Bolton, men frågan har blossat upp på nytt efter att Bolton i en kommande bok skrivit att Trump höll tillbaka militärt bistånd till Ukraina i utbyte mot politiska tjänster.

12 min
Trumps rådgivare Pam Bondi talar i senaten. TT NYHETSBYRÅN
undefined

Trumps försvarsteam tonar ner John Bolton-uppgifter

President Donald Trumps juridiska team försökte tona ner uppgifterna från den tidigare säkerhetsrådgivaren John Bolton när riksrättsprocessen fortsatte i senaten i dag.

I boken hävdar Bolton att Trump ville frysa biståndet till Ukraina till dess att landet hjälpt till att utreda Joe Biden och sonen Hunter Biden. Uppgifterna har slagit ner som en bomb eftersom de undergräver det Trump och hans juridiska rådgivare hävdar i den pågående processen: Att det inte finns ett enda vittne som styrker det åklagarsidan hävdar.

– Vi ägnar oss åt bevisning som finns i utredningarna. Vi ägnar oss åt offentligt tillgänglig information. Vi ägnar oss inte åt spekulationer och anklagelser som inte möter kraven på bevisning, sa Trumps personlige advokat Jay Sekulow.

Igår 22:16
Läs mer om Anklagelserna mot Trump
Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
Det svenska skattetrycket

”Visa hela skatten på lönebeskedet”

Många svenskar underskattar hur mycket de betalar i skatt, särskilt när det gäller arbetsgivaravgiften på lönespecifikationen, skriver företagaren Pontus Angland, i en insändare på Göteborgs-Posten.

Men så behöver det inte vara, anser han.

Därför har han skapat en transparent lönessepcifikation som enkelt visar de anställda vad deras pengar går till. Han uppmanar andra företag att följa exempel.

"Vore det därför inte det ett bra nyårslöfte att visa hela skatten vid nästa löneutbetalning? Så kan medvetenheten öka bland allmänheten och samhället blir lite klokare", skriver han.

6 tim
Illustrationsbild, väg. Tomas Oneborg/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Förslag om kilometerskatt: ”Landsbygden är vinnare”

Sverige bör införa en kilometerskatt på bilkörande, anser forskare från bland annat IVL Svenska Miljöinstitutet och Chalmers. Det rapporterar Ekot.

En sådan reform skulle täcka upp för förlorade skatteintäkter från bensin- och dieselförsäljningen när antalet elbilar och laddhybrider ökar, enligt forskarnas nya rapport.

Kilometerskatten skulle göra bilkörandet relativt sett billigare på landet och dyrare i städerna. Bilister får enligt förslaget betala skatt för varje körd kilometer samtidigt som skatten sänks på bensin och diesel.

– Är man boende och verksam på landsbygden är man vinnare i det här förslaget, säger Anders Roth på IVL.

Idag 04:39
Läs mer om Det svenska skattetrycket
Arkivbild. Klimatdemonstration i Denver, USA, september 2019. David Zalubowski / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Dyrare att inte agera mot klimatförändringarna

Kostnaderna för att inte agera mot klimatförändringarna överstiger kostnaderna för att ersätta fossil energi med förnybar. Det slår forskare vid Potsdamuniversitet i Tyskland fast, enligt SR Vetenskapsradion.

Att begränsa den globala uppvärmningen till två grader i linje med Parisavtalet är alltså att föredra rent ekonomiskt, enligt studien som publiceras i Nature.

Forskarna uppmanar till större globala ansträngningar för att nå målet och varnar för att det krävs ”snabba och omfattande åtgärder”.

Idag 07:15
Isabella Lövin.  Stina Stjernkvist/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Lövin: Viktigaste åtgärden är att företag ställer om

Klimatminister Isabella Lövin (MP) menar att den så kallade CCS-tekniken, som konjunkturrådet tror skulle kunna halvera utsläppen, bör ses som ett komplement till de svenska klimatmålen.

De viktigaste klimatåtgärden är att företag ställer om och minskar sina utsläpp, anser hon.

– Att släppa ut koldioxid till en hög kostnad, och sedan stoppa tillbaka den till en hög kostnad, det är inte lösningen, säger hon till Aftonbladet.

Idag 09:42
Läs mer om Klimatomställningen
Illustrationsbild FREDRIK PERSSON / TT NYHETSBYRÅN
Den svenska utbildningen

”Lektor använde n-ordet – fel att hon tillrättavisades”

Politiska aktörer ska inte styra innehållet i undervisning och forskning på universitetet – och politiskt och historiskt känsliga ord måste få användas i dessa sammanhang. Det skriver tre professorer i en debattartikel i Upsala Nya Tidning i samband med ett uppmärksammat fall där universitetsledningen reagerade på att lektorn Inga-Lill Aronsson i Uppsala använt n-ordet under en paneldebatt.

Det var fyra studenter som reagerade på ordvalet och anmälde Aronsson, detta efter att hon använt det för att belysa hur information om ras kan sökas i arkiv. Händelsen ledde till ett möte mellan Aronsson och prefekter, universitetets likavillkorsspecialist, och ett fackligt ombud, där hon fick veta att det var ”olämpligt” att använda ordet och fick lova att inte göra om det.

31 min
Chalmers i Göteborg. Bo Carsing/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Chalmers i ekonomisk kris – inför anställningsstopp

Chalmers tekniska högskola befinner sig i en ekonomiskt svår situation som av flera källor till GP beskrivs som en kris. Enligt källorna måste Chalmers minska personalkostnaderna med flera procent om året och har därför bland annat infört ett anställningsstopp.

Christian Borg, pressansvarig på Chalmers, vill inte kalla situationen för en kris men medger att om ingenting görs riskerar högskolan att ”få ett växande ekonomiskt underskott”.

– Situationen kräver att vi sänker våra kostnader långsiktigt. Därför har vi nu startat ett aktivt besparingsarbete, säger han.

Hur besparingarna kommer att påverka verksamheten är i nuläget oklart.

Idag 09:24
Läs mer om Den svenska utbildningen
Nätverksmaster i London.  Alastair Grant / TT NYHETSBYRÅN
5G-nätet

USA kritiserar Boris Johnsons ja till Huawei

Vita huset riktar hård kritik mot Storbritannien för att landet låter kinesiska Huawei delta i den brittiska utbyggnaden av 5G-infrastruktur, skriver Politico.

”USA är besviket över Storbritanniens beslut. Det finns inga säkra sätt att förhindra att opålitliga aktörer tar kontroll över delar av 5G-nätverket”, skriver administrationen i ett uttalande.

Enligt uttalandet ska USA fortsätta arbeta för en ”väg framåt” för att exkludera Huawei från europeiska marknader. USA ser Huawei som en säkerhetsrisk och menar att bolaget kan använda 5G-tekniken för övervakning och spionage.

42 min
Illustrationsbild. TOLGA AKMEN / Tolga Akmen
undefined

Johnson går emot USA: Ger Huawei en roll i 5G-bygget

Storbritannien kommer inte att förbjuda Huawei i uppbyggnaden av 5G-nätet, men det kinesiska bolaget får en begränsad roll. Det meddelar den brittiska regeringen, enligt Sky News.

Uppgörelsen innebär att Huawei utesluts från alla nätverk som är av vikt för landets säkerhet. Bolaget får inte heller arbeta med nätet vid känsliga områden som exempelvis kärnkraftverk och militäranläggningar.

Premiärminister Boris Johnson har pressats av USA att förbjuda Huawei helt och hållet i 5G-utbyggnaden och dagens beslut har beskrivits som ett av de viktigaste hittills för att staka ut landets strategi efter brexit.

3 tim
Thierry Breton under ett framträdande inför EU-parlamentets industriutskott. Francisco Seco / TT NYHETSBYRÅN
undefined

EU lovar hårda 5G-regler för Huawei – men inget förbud

EU-kommissionen tänker inte införa ett förbud för medlemsländerna att samarbeta med Huawei om 5G. Men man kommer att ha tuffa regler för samarbeten, säger Thierry Breton, kommissionär för den inre marknaden.

– De kommer att bli strikta. De kommer att bli krävande, men naturligtvis kommer vi i EU att välkomna alla operatörer som är villiga att acceptera dem, säger han enligt AFP.

Kommissionen kommer att presentera sina rekommendationer för 5G-sidan under onsdagen.

4 tim
Läs mer om 5G-nätet

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer
Emil Langvad/TT / TT NYHETSBYRÅN
Kaoset på Postnord

SD: Utred möjligheten för en dansk avknoppning

Regeringen borde utreda förutsättningarna att dela upp Postnord mellan Danmark och Sverige. Det säger Sverigedemokraternas ledamot i näringsutskottet Mattias Bäckström Johansson i en intervju med Dagens Industri.

– Vi tycker att det är uppenbart att man inte valt att utvärdera alla möjligheter. Det är ett problem att vi har ett bolag som verkar på två marknader med olika regleringar, säger han.

Näringminister Ibrahim Baylan svarar att en sådan uppdelning inte är aktuell.

3 tim
 Näringsminister Ibrahim Baylan och digitaliseringsminister Anders Ygeman kommer delta på mötet.  TT
undefined

Krisande Postnord möter utskott och ministrar

Ledningen för Postnord ska i dag träffa riksdagens näringsutskott och trafikutskott för att diskutera krisen inom företaget, skriver TT.

Från regeringens sida deltar näringsminister Ibrahim Baylan (S) och digitaliseringsminister Anders Ygeman. Baylan har ansvar för statens ägande i Postnord och Ygeman har ansvar för regler som styr brevutdelning och annan verksamhet.

Frågor som utskottens ledamöter väntas ta upp gäller bland annat om mer skattemedel ska skjutas till och om Postnord ska tillåtas att dela ut breven mer sällan. Anders Ygeman har tidigare flaggat för att regeringen planerar en utredning om postutdelningens framtid.

Idag 07:16
Postnords vd Annemarie Gardshol.  TV4
undefined

Postnords vd: Företaget hotas inte av konkurs

Postnord är inte hotat av konkurs, säger företagets vd Annemarie Gardshol när hon gästade TV4 Nyhetsmorgon.

Gardshol vill nyansera bilden av Postnords kris och framhåller att företaget under förra året gjort vissa resultatförbättringar, men säger samtidigt:

– Vi står inför utmaningar framåt i Sverige. På sikt är det jätteviktig att man bestämmer sig för hur brevservicen ska se ut och hur den ska finansieras.

En modell som Postnord tittar på är att gå över till att få tre dagar på sig att dela ut brev. Det har digitaliseringsminister Anders Ygeman dock redan sagt nej till.

Idag 06:49
Läs mer om Kaoset på Postnord