Fredrik Persson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Den svenska konjunkturen

Anders Borg: En svag regering kan inte höja skatter

Tidigare finansministern Anders Borg bedömer att Sverige får dras med en svag och handlingsförlamad regering. ”På kort sikt kan det vara bra för företagen. Med en svag regering finns ingen riksdagsmajoritet för skattehöjningar. Vi slipper också en lagstiftning som begränsar vinster i välfärden”, säger han till fPlus.

Anders Borg, 50, presenterar i en intervju med fPlus sitt eget förslag till den skattereform som han menar Sverige behöver för att möta nästa lågkonjunktur. Han bedömer att Sverige har tre stora utmaningar framför sig. Den första är förbättra företagsklimatet och stärka konkurrenskraften.

– Det görs genom att sänka marginalskatterna och värnskatten och ägandebeskattningarna måste förbättras. Idag har vi dubbelbeskattning på ägande i företagande; först bolagsskatt på den vinst företagen gör och sedan tillkommer utdelningsskatten. Dubbelbeskattningen hämmar investeringsviljan i Sverige, säger han.

Den andra utmaningen är att snabba upp integrationen av nyanlända och införa en tydlig arbetslinje i integrationspolitiken.

– Det ska löna sig mer att arbeta än att gå på bidrag. Man måste också flytta dit där jobben finns och utbildningssystemet måste anpassas till yrken där jobben finns, säger Anders Borg.

Den tredje utmaningen som Sverige behöver ta sig an är obalanserna på bostadsmarknaden. Allt fler flyttar från landsorten till storstadsregionerna i en snabbare takt. Att Sverige urbaniseras är bra, anser Anders Borg, men den låga räntan och strukturproblemen som uppstår i storstäderna höjer trycket. Anders Borg vill att hushållens möjligheter att dra av räntekostnaderna för bolån minskas.

– Ränteavdragen är för omfattande idag. Minskningen ska förstås ske gradvis över en period av 10-20 år så att marknaden inte kraschar. Jag vill också att beskattningen av fastigheter höjs.

Poängen med en höjd fastighetsskatt är, enligt Anders Borg, att på ett rimligt sätt finansiera den borttagna värnskatten och höjningen av brytpunkten för statlig beskattning.

– En höjning av fastighetsskatten motverkar också överhettningen i bostadssektorn, säger han.

Dessa tre utmaningar utgör basen i Anders Borgs skattereform. När det gäller frågan vem som ska genomföra reformförslaget har han inget självklart svar.

– Det mest troliga nu är att vi får en svag och handlingsförlamad minoritetsregering. Det är ett farligt läge eftersom de finansiella obalanserna då fortsätter att växa. Jag är med andra ord rätt pessimistisk när det gäller sannolikheten att hitta rätt politiska lösningar under mandatperioden.

Anders Borg bedömer att det osäkra politiska läget kan gynna företagen, åtminstone på kort sikt.

– Med en svag regering finns helt enkelt ingen riksdagsmajoritet för skattehöjningar. Jag tror att det kan bli bättre nu än under förra mandatperioden då skatter höjdes hela tiden. Vi slipper också en lagstiftning som begränsar vinster i välfärden, säger han.

Toppnyheter

Från vänster: Annie Lööf delar ut valsedlar vid Gärdesskolan, Jimmie Åkesson kampanjar i Botkyrka, Per Bolund delar ut valsedlar vid ingången till en skola i Älvsjö.  TT
EU-valet 2019

Partiledare kampanjar in i det sista på valdagen: ”En högtidsdag för demokratin”

Under morgonen har flera partiledare röstat i EU-valet och ägnat sig åt sista minuten-kampanjande.

– Det är en högtidsdag för demokratin, särskilt nu när det är 100 år sedan kvinnor fick rösträtt, säger C-ledaren Annie Lööf till TT när hon delar ut valsedlar vid vallokalen i Gärdesskolan på Östermalm i Stockholm.

Själv har hon dock förtidsröstat.

SD-ledaren Jimmie Åkesson röstade vid lunchtid i vallokalen på Stockholms centralstation.

– Vi är vana vid smutsiga valkampanjer för vår del men jag tror att tonlägret i allmänhet har varit ganska uppskruvat på ett sätt som jag inte är säker på att jag upplevt tidigare, säger han i Expressen TV.

Tidigare under dagen har statsminister Stefan Löfven röstat i riksdagen och L-ledaren Jan Björklund i Bromma där han bor.

16 min
Stefan Löfven och hustrun Ulla Löfven.  Erik Simander/TT / TT NYHETSBYRÅN
EU-valet 2019

Stefan Löfven har röstat: Det känns alltid högtidligt

Statsminister Stefan Löfven och hans fru Ulla Löfven har röstat i EU-valet i vallokalen i riksdagshuset.

– Det känns alltid högtidligt att gå att rösta. Därför gör vi vår medborgerliga plikt även när det regnar, säger statsministern i Expressen TV.

Löfven har under hela valrörelsen varnat för framväxten av högerextrema krafter. Utanför vallokalen tog han åter upp frågan:

– Det handlar om huruvida EU ska gå mot demokrati, eller mot splittring och extremism.

Under dagen kommer Löfven bland annat att kampanja i Skärholmen.

2 tim
Läs mer om EU-valet 2019

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer
Bernie Sanders då och nu. TT
Helgläsning

Hemligheten bakom Bernie Sanders stora förmögenhet

När Bernie Sanders dök upp på den politiska scenen under det tidiga 80-talet blev han snabbt känd för sin nedtonade stil. Han bar inga eleganta kläder, körde en rostig Volkswagen och hyrde en oglamorös lägenhet. I intervjuer berättade han om livet som ensamstående tonårsfar och hur han fick slita för att få pengarna att räcka hela månaden.

Numer är Sanders däremot mångmiljonär med flera bostäder. I ett längre reportage undersöker Politico varifrån Bernie Sanders, som i sin politiska gärning arbetar för att minska de ekonomiska klyftorna i USA, egentligen har fått sin egen förmögenhet ifrån och hur den kan påverka väljarnas bild av honom i det kommande presidentvalet.

Läs reportaget via länken nedan.

5 tim
Illustrationsbild. Det är inte mannen på bilden som är mannen i texten.  Bertil Ericson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Helgläsning

Trollet på internet var en man som hette Phil

2017 började journalisten Hussein Kesvani få islamofobiska inlägg på Twitter postade från en användare som kallade sig ”True brit”. Många av inläggen beskyllde islam för att vara en ”satanistisk” och ”ondskefull” religion.

Först trodde han att meddelandena kom från en bot som automatiskt postade inläggen till honom men när han väl frågade varför ”True brit” skickade dem till honom fick han svar.

I ett reportage i The Guardian beskriver Kesvani hur han efter veckor av samtal över internet kom överens om att möta trollet. Det visade sig vara en man som hette Phil och som hade förlorat sin fru, sitt jobb och som börjat ägna mängder av timmar online.

Läs texten i länken nedan.

5 tim
Läs mer om Helgläsning
undefined