TT
Den svenska konjunkturen

Analytikern: Snart inleds en massutslagning av företag

Rädslan för smittspridningen av Corona har fullständigt förlamat Europa. Nu står vi bara veckor från en ekonomisk depression med massutslagning av företag och följande massarbetslöshet som konsekvens, menar en tung analytiker som fPlus talat med. ”Är vinsten i liv värd det? Jag tror att den frågeställningen ligger väldigt nära i tiden”, säger han.

Det är Fredrik Erixon, vd på den Brysselbaserade tankesmedjan ECIPE, som nu sticker ut hakan och påpekar att priset för att stoppa smittspridningen av corona kan bli för högt och där vi nu snart kommer att befinna oss i en situation där boten är värre än soten.

– Ekonomin är i fritt fall och vi är bara veckor ifrån en ekonomisk depression med massarbetslöshet, massutslagning av företag, och en social situation där människor får gå från hus och hem och paniksälja tillgångar som de har. Med en depression finns det heller inte en snabb återhämtning tillbaka till normalläget. Det är en permanent sänkning av välfärd, och inte som under finanskrisen en tillfällig blipp nedåt i statistiken som följdes av en återhämtning. Den sociala effekten av en depression kan även den mätas i antalet döda, säger Fredrik Erixon.

Han konstaterar dock att frågeställningen om till vilket ekonomiskt pris som smittspridningen ska stoppas är omöjligt just nu.

– Människor är panikslagna och rädda nu. Det skulle framstå som oerhört cyniskt och kallt, som att man ställde kortsiktiga ekonomiska vinster för företag eller andra, gentemot viljan att rädda liv för framförallt äldre människor.

– Men det är bara en tidsfråga innan vi är i en situation då människors uppfattning om detta kommer att ändras och det beror på att vi är på väg in i en situation av ekonomisk depression.

Men det måste alltså bli mycket värre innan vi når till ett läge då detta börjar diskuteras?

– Det tror jag. Man kan få människor att acceptera ett tillstånd av ekonomisk nedstängning fast bara under en period. Till slut kommer man till en punkt där det inte tolereras och då börjar man kräva att man ska ta hänsyn till andra saker än att bara stoppa smittspridningen.

Men det handlar ju om att vi måste göra detta för att rädda de gamla och sårbara?

– Absolut, men det finns fler aspekter på den frågan. Om vi tittar på vad strategin handlar om så är den att isolera smittspridningen för att undvika att äldre och känsliga får smittan. Detta gör vi för att det ska finnas sjukhusresurser tillgängliga för att hantera dem när de blir sjuka och det finns självklart en acceptans för den grundtanken.

– Sen kommer vi till frågan om tillgångar. Alla som tittar på sitt personsparande och på andra tillgångar ser att de faller kraftigt. Pensionerna för redan nästa år kommer att falla kraftigt. Alla med en avtalspension kommer få skräckslag när de ser effekten på deras pensioner av den här krisen. Fortsätter detta kommer givetvis frågan om den totala kollapsen i tillgångsvärden är tolererbar för att undvika att det uppstår en press på sjukvårdsresurser. Den frågan kommer snart att bli aktuell.

Sjukdomstillstånd som anses för kostsamma

Fredrik Erixon har även tittat på studier och statistik över de som drabbats och avlidit från Italien och andra länder. Den visar att en väldigt hög andel av de som dör inte bara är gamla utan lider av många andra sjukdomar.

Det är också oftast sjukdomstillstånd där det offentliga vet att det finns behandling att ge, och att de äldre inte skulle dö av behandlingen, men den erbjuds ändå inte för att det anses vara för kostsamt.

– När man börjar titta på statistiken och ser att det finns en stor andel personer som har dött som har haft diagnoser som vi valt att inte behandla på grund av ekonomiska kostnader ändå ja då blir det givetvis så att vi sannolikt kommer till ett moment där man börjar ifrågasätta rimligheten i att stänga ned ekonomier och därmed skapa stora ekonomiska konsekvenser för så många när alternativet ändå är att vi knappt skulle kunna hålla liv i dom människor som dör.

Med detta i bakhuvudet. Har åtgärderna varit väl avvägda tycker du?

– Jag tror att Italien reagerat med panik. Jag skulle inte kategorisera åtgärder som panik i alla andra länder. I bästa fall finns det en strategi hos en del länders regeringar vilka är på temat att vi vet att alla former av supressions-åtgärder för att stävja smittspridning endast kan vara tillfälliga. Så nu drämmer man på med allt man har för att få en kraftig nedgång i smittspridningen nu. Men i vetskapen om att de snart måste ta bort dem för de är inte ekonomiskt hållbara.

Det kan således studsa tillbaka rätt snabbt?

– Ja, det kan det, och hur uttåget från de åtgärder som gjorts kommer att se ut kommer att bli en mycket intressant fråga att följa, eftersom det inte är helt klart hur vägarna framåt kommer att se ut. Antagligen kommer man att behöva lätta gradvis på ett antal åtgärder som att människor börjar återgå till arbetet och börja träffas igen. Det kommer att vara ett gradvis tillbakadragande av det hela. Däremot tror jag att det som har att göra med transporter över gränser kommer att ta lite längre tid.

Toppnyheter

Person med munskydd.  Anders Wiklund/TT / TT NYHETSBYRÅN
Coronavirusets spridning – Sverige

Tegnell om munskydden: Stanna hemma istället

Statsepidemiolog Anders Tegnell tycker inte att munskydd passar in i den svenska coronastrategin, säger han till TT.

Det är hans kommentar efter att WHO ändrat sina rekommendationer om att allmänheten bör använda munskydd på platser där det är svårt att hålla en social distansiering.

– I Sverige har vi strategin att är du sjuk så ska du hålla dig hemma, i stället för att röra sig med munskydd, säger Anders Tegnell, till TT.

Han säger också att det är viktigt att vänta in den fullständiga rapporten från WHO, som uttalandena stödjer sig på.

Igår 18:11
Äldre som cyklar. Martina Holmberg / TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Folkhälsomyndigheten: Äldre bör vara försiktiga

Sara Byfors, enhetschef på Folkhälsomyndigheten, säger till SVT att de slopade reserestriktionerna även gäller dem som är 70 år och äldre. Men de måste vara extra försiktiga.

Enligt henne är det viktigt att man fortsätter att hålla avstånd och att man väljer sitt resmål med omsorg.

– Om man är äldre, speciellt om man har någon annan sjukdom så ska man tänka på att vården kan vara extra hårt belastad i vissa regioner, säger Byfors till SVT.

Från och med 13 juni hävs regeringens uppmaning om att avstå icke nödvändiga resor inom landet.

Igår 19:21
Johanna Sandwall. Jessica Gow/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Socialstyrelsen: Mer grönt än rött i vår lägesbild

Trenden med minskat antal avlidna i covid-19 per dygn fortsätter, skriver TT. Dessutom ser elva av Sveriges 21 regioner en förbättring på kort sikt och nio av dem på längre sikt.

– Det är första gången vi har mer grönt än rött i vår lägesbild på kort sikt. Det står ju för någonting i alla fall, Johanna Sandwall, krisberedskapschef på Socialstyrelsen.

Enligt Socialstyrelsen innebär kort sikt 48–72 timmar, och lång sikt 10–15 dagar.

Igår 15:19
Läs mer om Coronavirusets spridning – Sverige

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer
Patrick Semansky / TT NYHETSBYRÅN
Coronavirusets spridning – globalt

Trump efter jobbsiffran: ”Mycket bättre än ett V”

Återhämtningen i den amerikanska ekonomin är ”mycket bättre än ett V”. Det sa USA:s president Donald Trump vid en pressträff på fredagen efter att den amerikanska sysselsättningen stigit med 2,5 miljoner jobb i maj.

– Innan ”Kinapesten” drog in hade vi den starkaste arbetsmarknaden för många olika grupper, sade han enligt Direkt.

Trump kommenterade också handelsavtalet med Kina.

– De köper mycket, det är bra att komma överens med Kina. Om det varar vet jag inte.

Igår 15:21
En kvinna med ansiktsmask på Heathrows flygplats i London.  Kirsty Wigglesworth / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Storbritannien passerar 40 000 döda i covid-19

Under det senaste dygnet har ytterligare 357 dödsfall i covid-19 registrerats i Storbritannien vilket har fått dödssiffran i landet att passera 40 000. Det uppger brittiska myndigheter enligt nyhetsbyrån AFP.

Siffran är en ”fruktansvärd milstolpe” enligt hälsoministern Matt Hancock.

– Vi måste komma ihåg att varenda en av de döda påverkar familjer som aldrig blir desamma igen. Mina tankar går till alla dem, säger han till nyhetsbyrån.

Igår 17:33
En person med anisktmask på T-centralen i Stockholm.  Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

WHO:s nya linje: Använd munskydd på trånga platser

Världshälsoorganisationen WHO ändrar sig och rekommenderar nu munskydd på platser där det är svårt att hålla social distans.

Det uppger generaldirektören Tedros Adhanom Ghebreyesus på en pressträff.

– Med nya rön i åtanke råder WHO myndigheter att rekommendera allmänheten till att använda skyddsmasker där det finns stor smittorisk och dåliga möjligheter till social distansering, som i kollektivtrafik, affärer och andra instängda eller befolkade miljöer, säger han.

Tedros Adhanom Ghebreyesus betonar att munskydden bara ska ses som en del i den omfattande strategin kring bekämpningen av covid-19.

Igår 16:05
Läs mer om Coronavirusets spridning – globalt