Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
Den globala konjunkturen

Analysmodell varnar för finanskris – har rätt varje gång

Enligt en modell som förutspått varje finanskris sedan 60-talet är en ny lågkonjunktur snart att vänta, det rapporterar Global News via Dagens PS.

Modellen skapades av den kanadensiska ekonomen Campbell Harvey, och sedan den uppfanns har tre ekonomiska kriser kommit och gått - alla förutspådda av modellen. Den ger en förvarning 12 till 18 månader innan en lågkonjunktur och utgår ifrån avkastningen på de amerikanska statsobligationerna.

När avkastningen på de långsiktiga statsobligationerna, som är låsta på 10 år, blir lägre än avkastningen de kortsiktiga, som är låste på 3 månader, är det en indikering på att en ny lågkonjunktur är på horisonten.

Toppnyheter

Arkivbild på fartyget Stena Impero som har beslagtagits. Stena Bulk
Konflikten i Hormuzsundet

Stena Bulk: Kontakten med vårt fartyg är förlorad

Stena Bulk bekräftar att man har förlorat kontakten med sitt brittiskflaggade fartyg i Hormuzsundet.

”Vi lyckas för närvarande inte komma i kontakt med fartyget som nu rör sig norrut mot Iran”, skriver det svenska företaget i ett pressmeddelande.

Stena Bulk bekräftar också att det är 23 personer ombord på oljetankern. Det finns inga rapporter om att någon ska vara skadad.

”Deras säkerhet är av största vikt för både ägare och chefer”, skriver Stena Bulk, som för närvarande är i nära kontakt med den brittiska regeringen.

Erik Hånell, som är vd för Stena Bulk, säger till TT att det inte är några svenskar ombord på fartyget. Enligt rederiet förlorades kontakten med oljetankern omkring 17.00 svensk tid.

Igår 20:00
Läs mer om Konflikten i Hormuzsundet

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer