Bianca Ingrosso och Joakim och Jonna Lundell är etablerade tungviktare i branschen.
Framtidens sociala medier

Analysföretag: Hälften av Sveriges influerare fuskar

Mikroinfluerare kan vara vandrande luftslott med låtsasföljare och automatgenererade lajks, skriver DN. Efter att e-handelschefen Anders Ankarlid granskade sina egna underpresterande influerare drog han genast in alla betalningar.

Marknadsföring via influerare växer enormt både globalt och i Sverige. I år räknar man med att branschen för första gången når en miljardomsättning i Sverige. På senare tid har en ny kategori växt fram: mikroinfluerare – personer som marknadsför produkter för färre men mer engagerade följare.

E-handlaren Anders Ankarlid anlitade mikroinfluerare i Europa och USA men det visade sig vara en betydligt sämre investering än väntat.

– Jag tror att det är många, utöver oss, som gått på den här fällan och i princip kastat pengar i sjön, säger han till DN.

Anders Ankarlid satte ihop en anonym enkätundersökning till influerarna för att ta reda på varför och upptäckte att följarna inte var på riktigt. Över hälften erkände att de någon gång använt tjänster för att trissa upp sina nyckeltal.

Enkäten fick Anders Ankarlid att anlita Silicon Valley-baserade analysföretaget Hype Auditor för en större genomlysning av hela branschen. Det visade sig att över hälften av influerarna i världen visade tecken på manipulerade siffror. Anders Ankarlid anser att värderingen av marknaden för influerarmarknadsföring borde tas ned med åtminstone 45 procent.

Så fuskas det i sociala medier

Det finns en rad olika sätt att manipulera sin statistik på Instagram.

Oärliga kommentarer: Innebär att en person betalat för att få fler kommentarer på sina inlägg.

Botar: Automatiserade konton utan någon riktig människa bakom som aktiveras när en person köper antingen lajks, kommentarer eller följare.

Massföljarkonton: Mer eller mindre innehållslösa profiler utan inlägg, men som följer orimligt stora mängder andra konton.

Engagemangspooler: Engagementpods på engelska. Grupper av människor som kommit överens om att alltid gilla och kommentera varandras bilder.

Källa: DN

Toppnyheter

Donald Trump. Evan Vucci / TT NYHETSBYRÅN
Trumps Amerika

Analyser: Donald Trump hotar USA:s rättsapparat

USA:s president Donald Trump har benådat elva korrupta politiker och affärsmän som dömts till kännbara fängelsestraff. Presidenten visar därmed att han har rätten att benåda dömda brottslingar, menar DN:s Michael Winiarski.

Det skickar enligt honom också en signal om att Trumps vänner som dömts för mened och korruption kan vänta sig samma sak, så länge som de är lojala och inte vittnar mot presidenten. Winiarski tror därför att Roger Stone, Michael Flynn och Paul Manafort, samtliga dömda för brott med koppling till Rysslandsanklagelserna kring förra presidentvalet, kommer benådas.

Stephen Collinson på CNN menar att Donald Trump genom alla sina benådningar försöker ta kontrollen över rättsapparaten. Om han benådar fixaren Roger Stone och kampanjchefen Paul Manafort kommer presidenten på riktigt hota den självständighet som rättsapparaten har åtnjutit i 250 år.

Igår 21:34
Blagojevich skriver autografer när han lämnar fängelset. Trump när han berättar om frigivningen. TT
undefined

Dömd guvernör friges av Trump: ”En fin människa”

Den tidigare guvernören Rod Blagojevich har släppts ur fängelset på order av president Donald Trump, rapporterar amerikanska medier.

Blagojevich försökte sälja Barack Obamas senatorspost efter att denne blivit vald till president 2008. Han dömdes till 14 års fängelse för bland annat försök till utpressning och bedrägeri 2011.

– Han avtjänade åtta år i fängelse, en lång tid. Han verkar vara en mycket fin person, jag känner inte honom, säger Donald Trump enligt CNN.

Igår 06:52
Donald Trump och William Barr i september. Alex Brandon / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Uppgifter: Ministern vill lämna efter Trumps tweets

USA:s justitieminister William Barr överväger att lämna sin post, enligt uppgifter till Washington Post.

”Han har sina gränser”, uppger en källa nära Barr för tidningen och syftar på turerna kring åtalet mot Trumps vän och tidigare rådgivare Roger Stone. Uppgifterna tillbakavisas av justitiedepartementet.

Barr har tidigare sagt att Trumps öppna kritik av de federala åklagarna i fallet underminerar rättssystemet.

– Han gör mitt jobb omöjligt, sa Barr i intervju med ABC News då.

Åklagarna i fallet hoppade av efter att deras yrkande om ett fängelsestraff för Stone på mellan sju och nio år justerades ner av justitiedepartementet efter att Trump twittrat om fallet.

Igår 05:00
Läs mer om Trumps Amerika

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer