Xi Jinping. LEO RAMIREZ / TT NYHETSBYRÅN
Demokratirörelsen i Hongkong

Analyser: Xi vill flytta fokus från egna misslyckanden

Kinas åtdragna tumskruvar mot Hongkong är ett sätt för president Xi Jinping att flytta fokus från obekväma frågor om hur han hanterat coronaviruset, skriver Financial Times Tom Mitchell i en analys.

Genom det omtvistade lagförslaget, som ger Kina utökade befogenheter i Hongkong, kan Xi elda igång nationalistiska känslor på hemmaplan. Att det riskerar att försämra Kinas ekonomi genom sämre relationer med USA behöver han inte bry sig så mycket om, skriver Mitchell.

Lagförslaget innebär bland annat att yttrandefriheten och självständigheten i Hongkong blir kraftigt kringskuren. Detta hotar stadens roll som det finansiella centrumet i Asien, skriver New York Times Rick Gladstone.

”Det fria informationsutbytet som har varit av yttersta vikt för Hongkongs ekonomiska framgångar kan vara i fara – det är negativt för de många globala företag som har sina Asienkontor i Hongkong”, skriver han.

Läs mer

Toppnyheter

Johanna Sandwall. Jessica Gow/TT / TT NYHETSBYRÅN
Coronavirusets spridning – Sverige

Socialstyrelsen: Mer grönt än rött i vår lägesbild

Trenden med minskat antal avlidna i covid-19 per dygn fortsätter, skriver TT. Dessutom ser elva av Sveriges 21 regioner en förbättring på kort sikt och nio av dem på längre sikt.

– Det är första gången vi har mer grönt än rött i vår lägesbild på kort sikt. Det står ju för någonting i alla fall, Johanna Sandwall, krisberedskapschef på Socialstyrelsen.

Enligt Socialstyrelsen innebär kort sikt 48–72 timmar, och lång sikt 10–15 dagar.

3 tim
Stefan Löfven. Anders Wiklund/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

M KU-anmäler Löfven: ”Felaktigt om testning”

Moderaterna KU-anmäler statsminister Stefan Löfven för att ha misslett allmänheten i en intervju i Sveriges Radio, rapporterar Aftonbladet.

I intervjun sa Löfven att det är regionerna som ansvarar för testningen av alla de fyra prioritetsgrupperna, något som M anser vara missledande.

“Statsminister Stefan Löfven (S) har i uttalanden till media misslett åhörarna till en felaktig uppfattning avseende testning för covid-19”, skriver Edward Riedl, riksdagsledamot för M, i anmälan.

6 tim
Läs mer om Coronavirusets spridning – Sverige

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer