Vice riksbankschef Cecilia Skingsley. Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
Riksbankens räntepolitik

Analyser: Stor risk att Riksbanken tvingas backa

Vid nästa lågkonjunktur är räntevapnet satt ur spel, skriver DI:s Johanna Jeansson i en analys av onsdagens räntebesked. Hon menar att banken istället för att sänka räntan kan tvingas ta till mer eller mindre extrema åtgärder.

Då kan det behövas expansiv finanspolitik även om en sådan är svår att tajma och dessutom svår för folkvalda politiker att avsluta. En annan lösning kunde vara nya typer av utökat samarbete mellan finanspolitiken och Riksbanken, skriver Jeansson.

Ett exempel är så kallade helikopterpengar som finansieras direkt via centralbanken. Tanken är att det ska strö pengar över ekonomin och därmed stärka konjunkturen. 

”Budskapet är att Riksbanken sköter sitt och finansdepartementet sitt – i linje med den ordning som skapades för 25 år sedan. Men sådana ordningar kan ändras. Nya tider kräver nya tag”, skriver hon.

Även Per Lindvall talar om nya samarbeten

Om Riksbanken ska börja dansa i takt med verkligheten krävs extern hjälp – av en expansiv finanspolitik. Det skriver Per Lindvall i en analys för Realtid.se efter Stefan Ingves besked att räntan ligger kvar på minus 0,25 procent på onsdagen. ”Men den synkade tyska, holländska, finska och svenska budgetdisciplinen ihop med sparsamhetsdygden har låst in det instrumentet. Förhoppningsvis inte för gott”, fortsätter han.

Placeras Pekka Kääntä konstaterar att Riksbankens signal om ny räntehöjning i höst villkoras av att inflationen och konjunkturen håller i sig. Det är också här han ifrågasätter Ingves bedömning. ”För Riksbanken gäller det nu att hålla tummarna för att deras konjunkturbedömning håller. Det är långtifrån säkert”, skriver han.

Det är tydligt att flera i Riksbankens direktion gärna vill komma ifrån minusräntan, men det är långtifrån hugget i sten att de lyckas. Det skriver DN:s Carl Johan von Seth i en analys.

”Stefan Ingves kan få problem att motivera en höjning om konjunkturen fortsätter att dämpas. Allt beror förstås på hur ekonomin och särskilt inflationen utvecklas det kommande halvåret”, skriver von Seth.

Enligt SvD:s Johan Carlström är risken överhängande att Riksbanken tvingas ställa in sina planerade höjningar. Han skriver att boräntan med största sannolikhet inte kommer att öka speciellt mycket de närmaste åren.

Läs även

Toppnyheter

Från vänster: Annie Lööf delar ut valsedlar vid Gärdesskolan, Jimmie Åkesson kampanjar i Botkyrka, Per Bolund delar ut valsedlar vid ingången till en skola i Älvsjö.  TT
EU-valet 2019

Partiledare kampanjar in i det sista på valdagen: ”En högtidsdag för demokratin”

Under morgonen har flera partiledare röstat i EU-valet och ägnat sig åt sista minuten-kampanjande.

– Det är en högtidsdag för demokratin, särskilt nu när det är 100 år sedan kvinnor fick rösträtt, säger C-ledaren Annie Lööf till TT när hon delar ut valsedlar vid vallokalen i Gärdesskolan på Östermalm i Stockholm.

Själv har hon dock förtidsröstat.

SD-ledaren Jimmie Åkesson röstade vid lunchtid i vallokalen på Stockholms centralstation.

– Vi är vana vid smutsiga valkampanjer för vår del men jag tror att tonlägret i allmänhet har varit ganska uppskruvat på ett sätt som jag inte är säker på att jag upplevt tidigare, säger han i Expressen TV.

Tidigare under dagen har statsminister Stefan Löfven röstat i riksdagen och L-ledaren Jan Björklund i Bromma där han bor.

24 min
Stefan Löfven och hustrun Ulla Löfven.  Erik Simander/TT / TT NYHETSBYRÅN
EU-valet 2019

Stefan Löfven har röstat: Det känns alltid högtidligt

Statsminister Stefan Löfven och hans fru Ulla Löfven har röstat i EU-valet i vallokalen i riksdagshuset.

– Det känns alltid högtidligt att gå att rösta. Därför gör vi vår medborgerliga plikt även när det regnar, säger statsministern i Expressen TV.

Löfven har under hela valrörelsen varnat för framväxten av högerextrema krafter. Utanför vallokalen tog han åter upp frågan:

– Det handlar om huruvida EU ska gå mot demokrati, eller mot splittring och extremism.

Under dagen kommer Löfven bland annat att kampanja i Skärholmen.

3 tim
Läs mer om EU-valet 2019

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer
Bernie Sanders då och nu. TT
Helgläsning

Hemligheten bakom Bernie Sanders stora förmögenhet

När Bernie Sanders dök upp på den politiska scenen under det tidiga 80-talet blev han snabbt känd för sin nedtonade stil. Han bar inga eleganta kläder, körde en rostig Volkswagen och hyrde en oglamorös lägenhet. I intervjuer berättade han om livet som ensamstående tonårsfar och hur han fick slita för att få pengarna att räcka hela månaden.

Numer är Sanders däremot mångmiljonär med flera bostäder. I ett längre reportage undersöker Politico varifrån Bernie Sanders, som i sin politiska gärning arbetar för att minska de ekonomiska klyftorna i USA, egentligen har fått sin egen förmögenhet ifrån och hur den kan påverka väljarnas bild av honom i det kommande presidentvalet.

Läs reportaget via länken nedan.

6 tim
Illustrationsbild. Det är inte mannen på bilden som är mannen i texten.  Bertil Ericson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Helgläsning

Trollet på internet var en man som hette Phil

2017 började journalisten Hussein Kesvani få islamofobiska inlägg på Twitter postade från en användare som kallade sig ”True brit”. Många av inläggen beskyllde islam för att vara en ”satanistisk” och ”ondskefull” religion.

Först trodde han att meddelandena kom från en bot som automatiskt postade inläggen till honom men när han väl frågade varför ”True brit” skickade dem till honom fick han svar.

I ett reportage i The Guardian beskriver Kesvani hur han efter veckor av samtal över internet kom överens om att möta trollet. Det visade sig vara en man som hette Phil och som hade förlorat sin fru, sitt jobb och som börjat ägna mängder av timmar online.

Läs texten i länken nedan.

6 tim
Läs mer om Helgläsning
undefined