Erdogan och Putin. Burhan Ozbilici / TT NYHETSBYRÅN
Kriget i Syrien

Analyser: Putin ser chans till ”århundradets avtal”

Donald Trumps kalla hand mot kurderna i Syrien och Turkiets offensiv ger en strategisk öppning för Rysslands president Vladimir Putin, skriver The Guardians Patrick Wintour i en analys.

Ända sedan Ryssland gick in med trupper i Syrien 2015 har Putin försökt minska västvärldens inflytande i Mellanöstern. Hans långsiktiga mål är att USA lämnar och att han kan sy ihop ett fredsavtal med kurderna, Syriens president al-Assad och Turkiet, skriver Wintour.

”Om han lyckas kan det bli ’århundradets avtal’”.

BBC:s korrespondent James Robbins skriver att Nato, i teorin, kan gå in och ta USA:s roll i Syrien.

”Men det kommer man med största sannolikhet inte göra, eftersom man inte har vare sig övertygelsen eller den militära styrkan att ge sig in på en arena som USA har lämnat ifrån sig till den andra stora kärnvapenmakten, Ryssland.”

Toppnyheter

BRENDAN MCDERMID / TT NYHETSBYRÅN
Näringsliv

Wall Street återhämtar sig – fallen avtar trots varning

Amerikanska börser fortsätter mardrömsveckan och gick på fredagskvällen likt en jojo mellan fall på 2 och 3 procent. På eftermiddagen kom ett uttalande från WHO om att organisationen uppgraderar risken för global spridning till ”hög” och fallen på Wall Street tilltog. Senare släppte centralbanken Federal Reserve ett uttalande där Fed-chefen Jerome Powell öppnade för att sänka räntan genom att skriva att banken ”är beredd att använda sina verktyg”. En knapp timme innan stängning står ledande index som följer:
• S&P 500: -2,7%
• Nasdaq: -2,0%
• Dow Jones: -3,2%
Nyhetsmässigt har dagen präglats av mörka budskap om coronavirusets effekter på ekonomin och börsbolag. Reuters har rapporterat att världsindex är på väg mot den sämsta veckan sedan finanskrisen – enligt nyhetsbyrån har nu 5 000 miljarder dollar i börsvärde utraderats. Och ännu mer ser det ut att bli innan handelsveckan är över.

United Airlines meddelade på fredagen att man skär ner på flygningar brett i Asien, i brist på efterfrågan. Aktien backar drygt två procent.

Bland övriga nyheter tappar Beyond Meat närmare 17 procent efter att bolaget redovisat en överraskande förlust över kvartalet. Förlusten kommer trots att intäkterna tredubblats på ett år.

En analytiker på BMO Captial Markets placerade Disney som sitt förstaval framför konkurrenten Netflix. Båda aktierna backar, men har i veckan stått emot oron relativt bra. Disney är ner drygt 1 procent, Netflix drygt 2 procent.

Både Uber och Lyft har fått köprekommendationer från Keybanc Capital.

2 tim

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer