Den nye FPÖ-ledaren Norbert Hofer/förbundskansler Sebastian Kurz och Socialdemokraternas ledare Pamela Rendi-Wagner. TT
Valet i Österrike

Analyser: Österrike står inför smutsig valrörelse

Sebastian Kurz var ansvarig för att släppa in högernationalistiska FPÖ i regeringen. Men han har på det stora hela klarat sig undan helskinnad, trots att en av hans FPÖ-ministrar lett till en av Österrikes största skandaler sedan andra världskriget, skriver Reuters i en analys.

Det blir ändå svårt att sitta kvar som förbundskansler efter nyvalet i september. Han får hoppas på att hans parti ÖVP kan bilda en koalition med liberala Neos, enligt Reuters.

Der Spiegels Maximilian Popp skriver att FPÖ och ÖVP utåt sett lovar att bedriva en schyst valkampanj. Men under ytan mullrar det, och det skulle inte förvåna om det börjar dyka upp illvilliga rykten om Kurz och hans privatliv under de kommande veckorna, tillägger han.

”Österrike står inför en smutsig valrörelse, på ett sätt som man aldrig tidigare gjort.”

Läs mer

Toppnyheter

Ola Pettersson.  Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
Januariavtalet

LO: Januariavtalet är en förlustaffär för medlemmar

Januariavtalet mellan S, MP, C och L är en förlustaffär för LO-medlemmar. Det menar LO:s ekonomer i en ny konjunkturbedömning där man även trycker på att arbetsmarknadspolitiken går åt fel håll.

LO bedömer att den svenska ekonomin är inne i en avmattningsfas med lägre tillväxt.

– De inhemska faktorer som bidrar mest till nedgången är minskade bostadsinvesteringar, lägre investeringar i näringslivet och en tillfälligt svag ökning av hushållens konsumtion, säger LO:s chefsekonom Ola Pettersson till TT.

9 min
Mats Persson och Nyamko Sabuni.  Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

L-topp: Kommer utvärdera samarbetet inför valet

Liberalerna kommer att utvärdera januarisamarbetet och lämna ett besked i regeringsfrågan inför nästa val. Det säger partiets ekonomiskpolitiske talesperson Mats Persson i en intervju i Svenska Dagbladet.

Persson lämnade posten som ekonomiskpolitisk talesperson eftersom han var emot att partiet släppte fram Löven som statsminister. Men när Nyamko Sabuni blev ny L-ledare kom han tillbaka .

– Hon erbjöd ett modernt ledarskap präglat av att hon har varit många år i näringslivet. En skillnad mot hur det var tidigare, säger han i intervjun.

14 nov
Läs mer om Januariavtalet
FREDRIK SANDBERG / TT / TT NYHETSBYRÅN
Klimatomställningen

Sverige missar klimatmål med biodrivmedelsskatt

Energimyndigheten varnar för att det kommer att bli mycket svårare att nå klimatmålen för transportsektorn när Sverige i och med nya EU-regler kan tvingas beskatta biodrivmedel.

– Skulle skattebefrielsen försvinna så skulle utsläppen inte minska i den takt som behövs för att nå 70 procent minskade utsläpp från inrikes transporter till 2030, säger Jenny Näslund, handläggare på Energimyndigheten, till Ekot.

En stor del av kollektivtrafiken körs på biodrivmedel, som jämfört med fossila drivmedel minskar utsläppen av koldioxid med 95 procent.

De nya EU-reglerna träder i kraft vid årsskiftet 2020–2021.

EU vill styra om produktionen av drivmedel från socker och raps, så att man inte konkurrerar med livsmedelsproduktion eller äventyrar den biologiska mångfalden.

2 tim
Heliogens solkraftfält.  Heliogen
undefined

Genombrott för solkraft – kan ersätta fossilt bränsle

Ett genombrott där solkraft kan ersätta fossila bränslen har gjorts av en amerikansk startup som stöttas av Bill Gates, skriver CNN. Energiföretaget har upptäckt en metod att använda AI och ett fält av speglar för att reflektera så pass mycket solljus att det genererar extrem hetta över 1 000 grader.

Fyndet innebär att det för första gången är möjligt att skapa stark hetta från ren solkraft – hetta som behövs vid framställandet av till exempel cement, glas och stål. Det kan även användas till att värma upp hus och ge bränsle till bilar, skriver The Guardian.

Det betyder att solljuset kan ersätta fossila bränslen i de fallen, vilket skulle vara mycket miljövänligare.

5 tim
Läs mer om Klimatomställningen
Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Sprängningarna i Sverige

Sprängdåd mot restauranger hotar tillväxten

Utöver den uppenbara livsfaran utgör sprängningarna mot restauranger ett hot mot tillväxten inom en bransch som anställer många. Det varnar bransch- och arbetsgivarorganisationen Visita.

– Varje gång det sker en sprängning förlorar den drabbade ägaren många gäster för lång tid framåt, vilket gör att verksamheten hamnar i en ekonomiskt svår situation, säger Nina Christensson, krögare och regionordförande för Visita södra, till Sydsvenskan.

Hon fortsätter:

– På liknande sätt kan även inrättningar som ligger nära ställen där det har sprängts drabbas, det skapar en oro i hela närområdet. Framöver kommer vi nog att kunna se en mätbar förändring om minskad tillväxt för hela branschen.

Nina Christensson oroas över att sprängningarna diskuteras globalt.

– Den typen av händelser fastnar hos människor, och vi är bekymrade över att turister av rädsla ska välja bort Sverige som destination. Det här är en jätteviktig fråga för hela Sveriges varumärke. Vi vet att polisen jobbar med detta, och även våra politiker börjar inse att det krävs krafttag, säger hon till Sydsvenskan.

1 tim
Polis på plats efter detonation i Stockholm i slutet av 2018 PONTUS AHLKVIST/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Stockholm bryter trenden – sprängningar ökar inte

Det har skett en ökning av antalet anmälda sprängningar i Sverige hittills i år jämfört med samma period förra året. Men Stockholm sticker ut då det är den enda region i hela landet där anmälningarna minskar, rapporterar P4 Stockholm.

Enligt Linda H Staaf, som är chef för polisens nationella underrättelseenhet, ser man ett förändrat geografiskt mönster.

– Det är inte längre ett storstadsproblem utan ett fenomen som spridit sig till andra mindre städer, säger hon till radion.

Det är främst i polisområdena region syd och region öst som sprängningarna ökar.

5 nov
Läs mer om Sprängningarna i Sverige
Swedbanks vd Jens Henriksson. Pontus Lundahl/TT / TT NYHETSBYRÅN
Penningtvätten i banksektorn

Jurist: Sanktionsbrott är värre än penningtvätt

Att medverka till brott mot sanktioner ses av amerikanska myndigheter som ”mycket, mycket värre” än att bryta mot penningtvätts- och korruptionslagar. Det säger advokat Peter Utterström, expert på antikorruption och regelefterlevnad, till DN.

Enligt Utterström anser USA att banker lätt kan kontrollera vilka namngivna personer, företag och länder som är uppsatta på sanktionslistan.

– Har man handlat med fel person i sanktionsavseende är man rökt, säger Utterström och spår ”väldigt saftiga böter” för Swedbank.

11 min
Pontus Lundahl/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Swedbanks egen utredning visar inget sanktionsbrott

Uppdrag gransknings uppgifter om att Swedbank kan ha brutit mot amerikanska sanktionsregler var redan kända inom bankens interna utredning. Det uppger Swedbank i ett pressmeddelande.

Enligt banken har den egna pågående utredningen inte påvisat att några sanktionsöverträdelser ska ha förekommit.

– Om det funnits oetiskt agerande på det sätt som beskrivs i Uppdrag granskning ska vi självfallet gå till botten med det. Arbetet med den interna utredningen beräknas vara slutfört i början av 2020, säger Swedbanks vd Jens Henriksson.

2 tim
Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

”Väldigt känsligt – mycket står på spel för Swedbank”

Bankerna måste granska sina kunder noggrant och kan inte skylla på att de inte visste att en kund var brottsling eller korrupt rysk oligark. Det säger den amerikanske toppdiplomaten Daniel Fried till SVT efter avslöjandet om att Swedbank kan ha medverkat till ryska brott mot USA:s sanktioner.

– Om man vill dra nytta av det internationella finanssystemet som de demokratiska länderna upprätthåller, så måste man följa reglerna, säger han.

SvD:s ekonomireporter Birgitta Forsberg säger till SVT att mycket står på spel för Swedbank om det rör sig om sanktionsbrott.

– Det är väldigt känsligt för USA. Det blir storpolitik av det hela om man bryter mot sådana sanktioner.

3 tim
Läs mer om Penningtvätten i banksektorn
Offentligt förhör i riksrättsprocessen. Jacquelyn Martin / TT NYHETSBYRÅN
Anklagelserna mot Trump

Analys: Vittnena orsakade skada på Trumps försvar

De fyra personer som vittnade i riksrättsprocessen mot USA:s president Donald Trump orsakade stor skada på Trumps försvar. Det skriver NBC:s Chris Allen i en analys. Republikanernas förhoppning var att åtminstone tre av vittnesmålen skulle vara fördelaktiga för presidenten, men så blev inte fallet, skriver han. Vittnesmålen pekar istället på att Trumps handlingar var olämpliga.

Ett av dagens vittnen – Gordon Sondland – kan bli avgörande för utredningen, skriver Stephen Collinson på CNN. Presidentens framtid står spel, och om Sondland talar till Trumps nackdel behöver republikanerna tillintetgöra hans trovärdighet, menar han.

2 tim
Alexander Vindman och Jennifer Williams hördes i riksrättsutredningen i går.  Alex Brandon / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Vita huset till attack mot nyckelvittnet Vindman

Vita huset gjorde ett ovanligt uttalande på Twitter i samband med att flera nyckelvittnen i går hördes i riksrättsutredningen mot president Donald Trump, skriver CNN. Säkerhetsrådgivaren och överstelöjtnant Alexander Vindman är en av dem som hörde det omtalade Ukrainasamtalet och har vittnat om sin oro över det. Som reaktion twittrade Vita husets officiella konto:

”Tim Morrison, Alexander Vindmans tidigare chef, gav vittnesmål om att han kände oro inför Vindmans omdöme.”

Tweeten beskrivs i medier som en attack mot Vindman – som var Donald Trumps egen Ukrainaexpert.

– Jag kunde inte tro vad jag hörde, sa Vindman om Ukrainasamtalet då han vittnade.

3 tim
Donald Trump. Evan Vucci / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Trump: Riksrättsprocessen är en skam för nationen

USA:s president Donald Trump kallar den pågående riksrättsprocessen mot honom för en skam för nationen – och säger att det amerikanska folket får lita till sitt eget omdöme om vittnesmålen i kongressen, skriver Reuters.

Överstelöjtnant Alexander Vindman, en av få som faktiskt hört Trumps samtal med Ukrainas president, har förhörts igen under tisdagen. Donald Trump har tidigare kallat honom för en ”Never Trumper”, det vill säga antytt att han skulle vara partisk mot USA:s president.

Igår 19:11
Läs mer om Anklagelserna mot Trump
Demonstrant vid det polytekniska universitetet i Hongkong.  ADNAN ABIDI / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Ledare: Kinas diktatur ett allt större problem globalt

Utvecklingen i Hongkong är ett ämne som tas upp på flera av dagens ledarsidor.

Ledarskribenten Lotta Engzell-Larsson i Dagens Industri fokuserar på de ekonomiska aspekterna av protesterna. Hon menar att det hade varit bättre för Kina att låta Hongkong odla sina konkurrensfördelar och förbli en delvis självständig region i staten.

Hongkong har rätt att slippa Kinas diktatur, som under den kinesiske ledaren Xi Jinping har utvecklingen gått åt rakt motsatt håll, skriver Expressens ledarsida. ”Hongkongborna har goda skäl att vara rädda för framtiden - och, självklart, all rätt att demonstrera och kräva frihet”, skriver man.

Sydsvenskans ledarsida menar att Kinas försök att stoppa fria ord och tankar även sträcker sig långt utanför landets gränser. Därför anser man att Sverige, i likhet med bland annat Tyskland och USA, borde införa hårdare begränsningar av kinesiska uppköp och investeringar.

”För Pekingregimen nöjer sig inte med att tysta demonstranter i Hongkong. Diktaturens anspråk på politiskt inflytande blir ett allt större problem även globalt”, skriver ledarsidan.

3 tim
Läs mer om Ledarsvepet

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer
Försvunna Wilma Andersson.  Privat/TT
Den försvunna 17-åringen

Polisen söker efter Wilma vid sjö efter iakttagelser

Nu ska även Missing People leta efter försvunna Wilma Andersson, 17, skriver Bohusläningen. Klockan 10 startar en skallgång i södra delarna av Uddevalla.

Polisen söker efter flickan i Ljungskile, söder om Uddevalla, sedan klockan 8 i morse. Nu koncentrerar man sökandet till en sjö norr om den lilla orten.

– Vissa iakttagelser leder dit, säger Thomas Fuxborg, polisens presstalesperson, till Göteborgs-Posten.

Polisen misstänker att hon mördats.

2 tim
Leif GW Persson. TT
undefined

GW: Sannolik brottsplats är gärningsmannens bostad

Det måste finnas tydliga tecken på att 17-åriga Wilma Andersson utsatts för brott i och med att polisen redan valt att utreda ärendet som mord, enligt kriminologiprofessorn Leif GW Persson.

– Den troliga brottsplatsen är gärningspersonens bostad, säger han i TV4:s Nyhetsmorgon.

Han tror att kroppen sedan dumpats någon annanstans.

Wilma Andersson hördes senast av i torsdags och i går greps en man hon har en relation med. Han är skäligen misstänkt för mord, vilket är den lägre misstankegraden. Han förnekar brott.

2 tim
Polisen har spärrat av ett skogsområde utanför Uddevalla. Adam Ihse/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

”Letar tills vi hittar henne – oavsett vad som krävs”

Sökinsatsen efter försvunna 17-åriga Wilma Andersson fortsätter i trakter kring Uddevalla och hundratals frivilliga hjälper till, skriver Aftonbladet. Bland de som letar finns vänner och anhöriga.

– Vi kommer att leta tills vi hittar henne, oavsett vad det krävs. Det är hon värd, säger en anhörig.

I ett sms till tidningen säger Wilmas mamma att de är väldigt tacksamma över all hjälp.

En ung man har anhållits skäligen misstänkt för mord. Han nekar till brott.

6 tim
Läs mer om Den försvunna 17-åringen